Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Τα «κόκκινα» δάνεια στο τραπέζι του Eurogroup



Τα «κόκκινα» δάνεια στο τραπέζι του Eurogroup
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Μέχρι την ύστατη ώρα του Eurogroup, που συνεδριάζει στις 16:00 (ώρα Ελλάδας), θα συνεχίζονται οι επαφές μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των δανειστών σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων. Η επίτευξη συμφωνίας δεν φαίνεται πολύ πιθανό σενάριο, παντως, και όπως όλα δείχνουν απόφαση για την υποδόση των 2 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να ληφθεί.
    Την Κυριακή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, σε μια προσπάθεια να επιτύχει πολιτική λύση στο ζήτημα των πλειστηριασμών. Οι συνομιλητές του εξέφρασαν κατανόηση στις ελληνικές θέσεις και η Ανγκελα Μέρκελ υποσχέθηκε να μιλήσει σχετικά στον υπουργό Οικονομικών Β.Σόιμπλε, εν όψει του Eurogroup.
    Η αδυναμία κυβέρνησης και θεσμών να συμφωνήσουν σε μια λύση για τους πλειστηριασμούς επιβεβαιώθηκε την Κυριακή σε μια ακόμη τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των δανειστών, καθώς και στην τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group.
    Στο πλαίσιο της συνεδρίασης αυτής, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, η Αθήνα υπέβαλε συμβιβαστική πρόταση που καλύπτει το 55% των δανειοληπτών, αντί του προηγούμενου 73%. Οι θεσμοί κρατούσαν χθες χαμηλούς τόνους, μη θέλοντας να οξύνουν τα πνεύματα.
    Συγκεκριμένα, μια πηγή ανέφερε ότι «δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά δεν αποκλείεται ώς αύριο (σ.σ. σήμερα) να υπάρξουν κάποιες εξελίξεις». Αλλη κοινοτική πηγή επεσήμαινε ότι η τηλεδιάσκεψη ήταν μια ευκαιρία για όλες τις πλευρές να διαπιστώσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις και να προετοιμαστεί έτσι το Eurogroup της Δευτέρας.
    Σε αυτό το κλίμα, πηγές της ελληνικής πλευράς εκτιμούσαν ότι το Eurogroup θα μπορούσε -σε μια καλή εκδοχή- να διαπιστώσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί και να ζητήσει από την ελληνική πλευρά να καταλήξει με τους δανειστές μέσα στις επόμενες μέρες σε συμφωνία, ώστε τότε να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ.
    Σε μια πιο σκληρή εκδοχή, το Eurogroup θα απευθύνει τελεσίγραφο στην Ελλάδα να τελειώνει με τα προαπαιτούμενα. Ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν πιέσεις για την ψήφιση και των τελευταίων εκκρεμοτήτων που σχετίζονται με τα προαπαιτούμενα έως την Τετάρτη.
Τα «κόκκινα» δάνεια
    Η πρόταση της Αθήνας προβλέπει προστασία α' κατοικίας, αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ για άγαμο, έως 250.000 ευρώ για ζευγάρι, με προσαύξηση κατά 25.000 ευρώ ανά παιδί μέχρι τα τρία, φτάνοντας σε 325.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια, και αφορά όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 35.000 ευρώ και το σύνολο των οφειλών τους (δάνεια, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, κλπ) δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.
    Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν προτείνει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, το εισοδηματικό όριο να ξεκινά από τα 8.180 ευρώ για ένα άτομο και τα 13.917 για ζευγάρι, με προσαύξηση 3.350 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία, η αξία της πρώτης κατοικίας να είναι μέχρι 120.000 ευρώ και το σύνολο των οφειλών 120.000 ευρώ.
    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν πως η πρότασης της Αθήνας για τους πλειστηριασμούς είναι εξαιρετικά γενναιόδωρη και πως τα όρια που προτείνονται για το ετήσιο εισόδημα και τις αντικειμενικές αξίες δεν προβλέπονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
    Σύμφωνα με το Mega, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ πιέζουν για αυστηρότερο πλαίσιο, με στόχο να πληρώνουν οι κακοπληρωτές, δηλαδή εκείνοι που μπορούν να πληρώσουν αλλά το αποφεύγουν.
Οι 100 δόσεις
    Από τα άλλα εκκρεμή θέματα, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος ως προς τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
    Οι δανειστές έχουν ζητήσει να βγαίνει εκτός ρύθμισης όποιος καθυστερεί έστω και κατά 1 ημέρα την πληρωμή της δόσης του, ενώ η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει τις 30 μέρες.
Ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση
    Η κυβέρνηση φαίνεται να θεωρεί επαρκή την πρόταση για επιβολή τέλους 5 λεπτών στη στήλη του ΚΙΝΟ, ενδεχομένως και στα υπόλοιπα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, ως ισοδύναμο της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.
    Από την πλευρά τους, οι δανειστές δεν φέρουν αντιρρήσεις σε αυτό, αντιδρά όμως ο ΟΠΑΠ και οι πράκτορες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου