Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2015

Ηταν 38, έμειναν 36, αλλά απουσίαζαν 31…ενω το Σωματειο ζηταει επιπλεον 12 προσληψεις στα μαγειρεια του ΝοσοκομειουΗταν 38, έμειναν 36, αλλά απουσίαζαν 31…ενω το Σωματειο ζηταει επιπλεον 12 προσληψεις στα μαγειρεια του Νοσοκομειου
Πρίν από ελάχιστες μέρες, δημοσίευσα την εξωφρενική αλλά αληθινή είδηση, ότι σε Δημόσια Υπηρεσία της Λάρισας από τους 38 υπαλλήλους ήταν παρόντες οι…. 5, και τις αιτιάσεις της προ’ι’στάμενης.
Ένας καλός φίλος από τη Λάρισα, έστειλε περισσότερες πληροφορίες
Αφού τις διάβασα, κατέληξα στο μόνιμο σχεδόν συμπέρασμα σε ότι αφορά Σωματεία κτλ.
‘’ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΟΥΣΑΝΕ, ΖΗΤΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΔΙ ‘’
Έχει κανείς υπεύθυνος ‘’τσόκια’’ για να τους στείλει σπίτι τους ?????????
Το έστειλε ο Δημήτρης Γεωργάκης
    Απίθανες καταστάσεις «μαγειρεύονται» στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, με τη διοίκηση του σωματείου εργαζομένων να αναδεύει επιδέξια την εξωφρενική υπόθεση απουσίας 33 από τους 38 εργαζομένους σε υπηρεσία του Δημοσίου, που κατά τα άλλα, σύμφωνα με το έγγραφο της προϊσταμένης της, εξακολουθούσε να λειτουργεί εύρυθμα. Ένα έγγραφο με μνημειώδες περιεχόμενο, όσον αφορά τις παρατιθέμενες επισήμως δικαιολογίες για τους απόντες, που δημιούργησε κωμικοτραγική εικόνα και προκάλεσε δυσμενή σχόλια εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων γενικότερα.
    Σε μια ιδιαιτέρως επιθετική ανακοίνωση εναντίον της διοίκησης του νοσοκομείου, οι ίδιοι οι συνδικαλιστές αποκαλύπτουν το όνομα της δημόσιας υπηρεσίας της Λάρισας. Το οποίο είχε προστατέψει η «Ε» για να μην γίνουν οι εργαζόμενοι θύματα της κατάστασης και να μην προκληθούν αυτομάτως πιθανές ποινές εις βάρος τους- κίνδυνο που δεν διατρέχει η προϊσταμένη του τμήματος λόγω συνδικαλιστικής κάλυψης- αλλά και για να αποφευχθεί η πίεσή τους από τα αθηναϊκά κανάλια που φορτικά αναζητούσαν την υπηρεσία ακόμη και μέσω των ελεγκτών του Λ. Ρακιντζή.
ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
    Στην ανακοίνωση της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Κων. Λαρίσης και ο γ. γ. Χρ. Νάκος και η οποία εκδόθηκε μια ολόκληρη εβδομάδα μετά το αρχικό δημοσίευμα, αναφέρεται ότι πρόκειται για τα Μαγειρεία του Νοσοκομείου ήτοι το Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφής του Πανεπιστημιακού. Με προϊσταμένη την Κατερίνα Τσολάκη, η οποία σημειωτέον τυγχάνει αντιπρόεδρος του ίδιου σωματείου.
    Η ανακοίνωση κάνει λόγο για μεθοδευμένη ενέργεια του διοικητή Κ. Καραμπάτσα να κάνει τον έλεγχο τη συγκεκριμένη ημέρα και ανακαλύπτει εσκεμμένες διαρροές στη βάση του υποκρυπτόμενου σχεδίου γενικότερου διασυρμού των δημοσίων υπαλλήλων αλλά κυρίως για να επιβληθεί η απογευματινή βάρδια στα Μαγειρεία του Πανεπιστημιακού προκειμένου να καλύπτεται και η βραδινή σίτιση των ασθενών. Η οποία σήμερα εξυπηρετείται από ιδιωτική εταιρία κέτερινγκ κοστίζοντας στο νοσοκομείο 600.000 ευρώ ετησίως. Το σωματείο διαψεύδει και την ίδια την αντιπρόεδρό του, που ως προϊσταμένη του Τμήματος σημείωνε στο έγγραφό της ότι στη βάρδια ήταν 25 άτομα, ενώ το σωματείο διαβεβαιώνει ότι είχαν βάρδια μόνο 20. Διόλου ασήμαντο και απολύτως ενδεικτικό.
ΘΕΛΟΥΝ ΑΛΛΟΥΣ 12
    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι στα Μαγειρεία υπηρετούν σήμερα πραγματικά 36 άτομα κι ότι έτσι λειτουργούν με προσωπικό μειωμένο κατά 30% και άρα έτσι δεν μπορεί να καλυφθεί και απογευματινή βάρδια δίχως επιπλέον προσλήψεις.
    Το μόνο που δεν επαναφέρει στην επικαιρότητα η ανακοίνωση του σωματείου είναι το επίσημο έγγραφο της κ. Τσολάκη, όπου με σφραγίδες, υπογραφές, αριθμούς πρωτοκόλλου και τις δέουσες κοινοποιήσεις (οι οποίες πληροφοριακά αποτελούν και τη συνήθη οδό διαφυγής υπηρεσιακών εγγράφων προς το φως της δημοσιότητας), παρατίθεται εκπληκτική ποικιλία δικαιολογιών απουσίας ως ακολούθως: «Στους χώρους του τμήματος παρευρίσκονταν εκτός από εμένα 4 άλλοι συνάδελφοι. Από τα υπόλοιπα 20 άτομα: 2 άτομα αποχώρησαν στις 14:00 λόγω μειωμένου ωραρίου, 4 άτομα αποχώρησαν στις 13:00 με δίωρη άδεια, 2 άτομα αποχώρησαν στις 14:00 με μονόωρη άδεια, 1 άτομο βρισκόταν σε παρακείμενο χώρο ανάπαυσης, 1 άτομο βρισκόταν στο Α.Τ.Μ. της Τράπεζας, 1 άτομο αποχώρησε στις 14:15 με ολιγόωρη άδεια, 1 άτομο αποχώρησε στις 14:35. Αναφορικά με τα λοιπά 8 άτομα, είχαν αναχωρήσει στο πλαίσιο της διευκόλυνσής τους για ενημέρωση σε εργασιακά θέματα και προκειμένου να συναντηθούν με μέλη του Σωματείου… Σας διαβεβαιώνω πως σε καμία περίπτωση δεν διαταράσσονταν η εύρυθμη λειτουργία του τμήματος. Στη διάθεσή σας για περαιτέρω εξηγήσεις».
    Στο δημοσίευμα της «Ε» είχαν απαλειφθεί προσεκτικά από το έγγραφο όλα τα στοιχεία που μπορεί να αποκάλυπταν ότι επρόκειτο για υπηρεσία του νοσοκομείου πόσο μάλλον το συγκεκριμένο τμήμα. Την αποκάλυψη έκανε το ίδιο σωματείο. Φυσικά αν είχε ικανοποιηθεί το αίτημα για επιπλέον 12 εργαζόμενους στα Μαγειρεία, θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να ανακαλυφθούν επιπλέον δικαιολογίες για απόντες.
ΗΤΑΝ ΤΑ ΜΑΓΕΙΡΕΙΑ
    Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει για το επίμαχο ζήτημα: «Με την ανακοίνωση αυτή αποκαλύπτουμε την πραγματικότητα και μέσω αυτής θέλουμε ν’ αποκαταστήσουμε όχι μόνο το κύρος των συναδέλφων στο Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφής αλλά και όλων των εργαζομένων στον Δημόσιο Τομέα, που χάριν μίας απαράδεκτης ενέργειας της Διοίκησης του Νοσοκομείου, έγινε η αιτία να διασυρθούν όλοι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι.
    Την Τρίτη 3 Νοεμβρίου ο Διοικητής του Νοσοκομείου επισκέφθηκε το συγκεκριμένο Τμήμα, στις 14:40 και διαπίστωσε ότι εκείνη την ώρα απουσίαζαν από το πόστο τους (ωράριο 07:00 – 15:00). Πρέπει να αναφέρουμε εδώ, ότι οι υποχρεώσεις του Τμήματος είχαν πραγματοποιηθεί στο ακέραιο και χωρίς καμία εκκρεμότητα.
    Ο Διοικητής του Νοσοκομείου 20 λεπτά πριν το τέλος της συγκεκριμένης βάρδιας παρευρέθηκε στον χώρο των μαγειρείων για έλεγχο. Υπήρχε συγκεκριμένο σχέδιο, να απαξιωθεί το προσωπικό που εργαζόταν, έτσι ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει το σχέδιο και να εμφανίσει τους εργαζόμενους κοπανατζήδες και τεμπέληδες. Ακολούθως, εσφαλμένα στοιχεία όλως τυχαία διέρρευσαν σε Μ.Μ.Ε., που είχαν σαν συνέπεια να διασύρουν όλους τους Δημόσιους Υπάλληλους.
    Η αλήθεια είναι ότι στη συγκεκριμένη βάρδια ήταν σε υπηρεσία 20 άτομα και όχι 38. Το σύνολο του προσωπικού στο Τμήμα Διατροφής είναι 36 συν 2 άτομα, που το μεν ένα απουσιάζει με μακροχρόνια άδεια και συγκεκριμένα με άδεια ανατροφής τέκνου, το δε άλλο έχει μετακινηθεί σε άλλη Περιφέρεια. Το σύνολο του προσωπικού, που εργάζονται στο Τμήμα Διατροφής είναι κατά 30% κάτω από το προβλεπόμενο του Οργανισμού του Νοσοκομείου. Τα συνολικά 16 άτομα με διαφορετικές ειδικότητες, που ήταν εκτός Υπηρεσίας απουσίαζαν νομιμότατα με οφειλόμενα ρεπό και προβλεπόμενες άδειες».
ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ
    Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Αναρωτιόμαστε, ήταν «τυχαία» η διαρροή των εσφαλμένων στοιχείων και ο τρόπος, που αναπαράχθηκε από συγκεκριμένα Μ.Μ.Ε.; Ήταν τυχαία τη συγκεκριμένη στιγμή η παρουσία της Διοίκησης; Κατά την άποψή μας δεν ήταν τυχαία. Θορυβημένη από το Δελτίο Τύπου, που δημοσιεύθηκε στις 3/11/2015, όπου ο Διοικητής χαρακτηριζόταν ως σφετεριστής της πρότασης, αλλά και ως υπεύθυνος λήψης αποφάσεων, που θα δημιουργήσουν προβλήματα πρωτίστως στους νοσηλευόμενους, αλλά και στους εργαζόμενους του Τμήματος. Την ίδια μέρα με υπερβάλλοντα ζήλο για έλεγχο, η Διοίκηση προσπάθησε να δείξει διοικητικό ενδιαφέρον αλλά χωρίς να πείσει κανέναν. Δεν θα επιτρέψουμε να θίγονται συνάδελφοί μας, με γκεμπελίστικες μεθόδους, από όπου και αν αυτές πηγάζουν.
    Επίσης ήταν το λιγότερο ατυχής ο τρόπος, που παρουσιάστηκε το συγκεκριμένο θέμα και προσέβαλλε όλο τον Δημόσιο Τομέα, αν και η γνώμη μας είναι ότι τίποτα δεν έγινε τυχαία. Αποτελεί μια ενορχηστρωμένη επίθεση, σε βάρος των εργαζομένων και κατά συνέπεια των ασθενών, για να θυσιαστούν όλοι μαζί σε σχέδιο που θα αποτελέσει την ταφόπλακά τους για προσφερόμενες αναβαθμισμένες υπηρεσίες.
    Η έλλειψη προσωπικού, ήταν η αιτία για τις Διοικήσεις, να αδυνατούν να θέσουν σε λειτουργία τη δεύτερη βάρδια σίτισης, με συνέπεια αυτή να δίδεται σε ιδιώτη εργολάβο. Η τωρινή Διοίκηση είδε με ενδιαφέρον την πρότασή μας για λειτουργία της απογευματινής βάρδιας, η οποία είναι εφικτή μόνο με τις προϋποθέσεις, που έχουν τεθεί στην πρότασή μας. Αντί να κάνει πράξη την πρόταση χωρίς τυμπανοκρουσίες, θέλησε να την καπηλευθεί και στη συνέχεια αναφέρθηκε ψευδώς, ότι έχει δική της πρόταση, η οποία έχει καταρτιστεί από εμπειρογνώμονες. Οι οποίοι σαφώς και δεν υπήρξαν ποτέ. Αυτό αποδεικνύεται τώρα, που σχεδόν 2 μήνες μετά, έχει ανατεθεί από το Δ.Σ. του Νοσοκομείου σε τριμελή επιτροπή, η μελέτη των δεδομένων για τη λειτουργία της απογευματινής σίτισης. Υπενθυμίζεται, ότι το Σωματείο παρενέβη για να προλάβει τις επικίνδυνες διαρροές της Διοίκησης περί λειτουργίας της δεύτερης βάρδιας με το υπάρχον προσωπικό.
    Εν κατακλείδι κλείνουμε με την παρακάτω δήλωσή μας: Δεν θα μας φιμώσετε με οποιαδήποτε παρέμβασή σας. Θα συνεχίσουμε υπεύθυνα να βγάζουμε τα άπλυτα στη φόρα, όπως το έχουμε κάνει ως τώρα. Ζητούμε από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου να βγει Δημόσια και να πάρει θέση για το συγκεκριμένο θέμα. Να εκφράσει την άποψή της και ελπίζουμε έστω και αυτή τη στιγμή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, που αυτή η ίδια δημιούργησε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου