Κυριακή 24 Μαΐου 2015

8.Ποιό είναι το προφίλ των ατόμων που συνήθως γίνονται το τρίτο πρόσωπο σε μία σχέση;



8.Ποιό είναι το προφίλ των ατόμων που συνήθως γίνονται το τρίτο πρόσωπο σε μία σχέση;
    Για ποιο λόγο ένα άτομο επιλέγει ξανά και ξανά να μπλέκει σε μια κατάσταση που περιπλέκει τη σχέση του;
    Η συνειδητή και επαναλαμβανόμενη επιλογή ενός ατόμου να παίζει τον ρόλο του «τρίτου ατόμου», φανερώνει ουσιαστικά μια ελειμματική σχέση με τον ίδιο του τον εαυτό. Ένας άνθρωπος που περιορίζει τόσο πολύ τον εαυτό του σε μια προσωπική σχέση, αρκούμενος στον λιγοστό χρόνο και χώρο που ο παρτενέρ του θα του αφιερώσει, συχνά κουβαλά μια χαμηλή αυτοεκτίμηση, ουσιαστικά δηλαδή δεν πιστεύει ο ίδιος πως αξίζει την απόλυτη προσοχή, το αναπόσπαστο ενδιαφέρον του ερωτικού του συντρόφου.
    Επιπλέον, ένα τέτοιο μοτίβο επιλογών ενδεχομένως να φανερώνει μια άρνηση, μια ουσιαστική αντίσταση απέναντι στην δέσμευση.  Επιλέγοντας τον ρόλο του τρίτου ατόμου, αποφεύγει κανείς το πραγματικό πλαίσιο μιας σχέσης, τις ευθύνες, τις υποχρεώσεις, την πραγματική δέσμευση που μια αποκλειστική σχέση προυποθέτει. Κρατά σημαντικές συναισθηματικές αποστάσεις και αυτή η περιορισμένη εγγύτητα είναι ακριβώς το ζητούμενο. Έτσι, η σχέση με κάποιο δεσμευμένο άτομο εξασφαλίζει την επιθυμητή απόσταση και διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα το άγχος που προξενεί η δέσμευση.
    Συνήθως, το γεγονός ότι το αγαπημένο πρόσωπο είναι δεσμευμένο, δεν είναι απλώς μία λεπτομέρεια, που μόνο αυτή στέκει εμπόδιο σε μία κατά τα άλλα υπέροχη ιστορία. Eίναι από την αρχή σημαντικό μέρος της ιστορίας και ίσως -υποσυνείδητα- μέρος της έλξης που νιώθει το «τρίτο πρόσωπο». Λαμβάνοντας υπόψη πως μια ερωτική ιστορία δεν προκύπτει στο κενό αλλά «κουβαλά» στοιχεία από την ιστορία των γονιών μας, τη σχέση μας μαζί τους και την δομή της προσωπικότητάς μας γίνεται περισσότερο ξεκάθαρο πως όταν κάποιος άνθρωπος βρίσκει τον εαυτό του σε ερωτικές σχέσεις με μη διαθέσιμα άτομα, ενδέχεται να αναπαράγει κάτι που του είναι οικείο από το παρελθόν του.
    Είναι εξαιρετικά σημαντικό για ένα άτομο που σχετίζεται κατ’ εξακολούθηση με αυτό τον τρόπο να αντιληφθεί ποιο σκοπό εξυπηρετούν αυτές οι επιλογές του. Αναγνωρίζοντας τους βαθύτερους φόβους του και τις πραγματικές ανασφάλειες, θα μπορέσει να απαλλαγεί από τα βαρίδια που κουβαλά και να διεκδικήσει μια πραγματική σχέση συναισθηματικής εγγύτητας, ένα πεδίο ανταλλαγής συναισθημάτων χωρίς περιορισμούς, ψέμματα και αποφυγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου