Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

6.ΟΜΙΛΙΑ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΕΚΠΥ ΣΠΥΡΟΥ ΜΟΥΛΙΑ



6.ΟΜΙΛΙΑ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΕΚΠΥ  ΣΠΥΡΟΥ ΜΟΥΛΙΑ
Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΚΠΥ που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο την Δευτέρα 18-5- 2015
Αθήνα,  18-5-2015
Κυρίες και Κύριοι καλησπέρα σας.
    Καλωσορίζω με τη σειρά μου στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΚΠΥ, τον κ. Κοσμά Βούρη Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ και τον κ. Κυριάκο Κυριακίδη Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ.
    Θα αναφερθώ καταρχήν πολύ σύντομα στο ιστορικό του ΣΕΚΠΥ.
    Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) είναι μη κερδοσκοπικός Σύνδεσμος και ιδρύθηκε το 1982, από 20 περίπου μικρούς Βιοτέχνες που διέθεταν από μία πρέσα, έναν τόρνο, μία φρέζα και είχαν όμως το όραμα και την φιλοδοξία, να μην αγοράζονται όλα τα αμυντικά υλικά από το εξωτερικό. Το όραμά τους αυτό πραγματοποιήθηκε και μέχρι το έτος 2006, ο ΣΕΚΠΥ ήταν ο μοναδικός φορέας που συμπεριλάμβανε όλες σχεδόν τις αμυντικές επιχειρήσεις Κρατικές και Ιδιωτικές. Ο κυριότερος και βασικότερος στόχος του Συνδέσμου είναι, η όσον το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας στα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Δηλαδή να κατασκευάζονται αμυντικά υλικά, από Ελληνικά Χέρια. Σήμερα μετά από τα 33 χρόνια λειτουργίας και δραστηριοτήτων του, επέτυχε να είναι ο αρχαιότερος και σημαντικότερος φορέας της αμυντικής βιομηχανίας και να αριθμεί 100 και πλέον μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κατασκευάζουν αμυντικά προϊόντα, στηρίζοντας έτσι τις Ένοπλες  Δυνάμεις και συμβάλλοντας στην  Εθνική μας οικονομία.
    Σημειώνω, ότι για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία τα τελευταία χρόνια συνεχίζουν να είναι τα χειρότερα. Αυτό  πέρα από τη μεγάλη οικονομική κρίση που μαστίζει τη Χώρα και τον Λαό μας, έχει και ως αιτία κατά τη γνώμη μου, την ασυνέπεια κυρίως της Πολιτικής Ηγεσίας των προηγούμενων κυβερνήσεων.
    Παράδειγμα ασυνέπειας, είναι το θέμα της Υπουργικής απόφασης για τα ανεκτέλεστα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα (ΑΩ), θέμα που απασχολεί και το σημερινό Δ.Σ του ΣΕΚΠΥ. Σημειώνω ότι από τον τότε  Υπουργό Άμυνας κ Βενιζέλο, αναμέναμε επί σειρά μηνών,  την περιβόητη έκδοση της Υπουργικής απόφασης για τα ανεκτέλεστα ΑΩ, η οποία φυσικά δεν ήλθε ποτέ. Δεν είναι αυτό ασυνέπεια, για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι  τα ανεκτέλεστα ΑΩ ; 
    Ομοίως για το θέμα αυτό της έκδοσης της Υπουργικής απόφασης, όπως και για το θέμα της   Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής, είχαμε ενημερώσει στη συνέχεια και τον τότε Υπουργό Άμυνας κ. Αβραμόπουλο, από τον οποίο είχαμε μάλιστα ζητήσει για τα θέματα αυτά  συνάντηση μαζί του, αλλά δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας.
    Αναφέρομαι στα παραπάνω, από τις γνώσεις και την εμπειρία μου, ως Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ όπου υπηρέτησα ως εκλεγμένος Πρόεδρος του Συνδέσμου επί 12 συνεχή έτη από το 2000 έως και το 2012, οπότε απεφάσισα να μην συμμετάσχω πάλι στις  αρχαιρεσίες του Συνδέσμου.
    Με την παρουσία σας σήμερα κύριε Γενικέ, στην Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά τα θέματα και τα προβλήματα που έχουν οι Ελληνικές Αμυντικές Επιχειρήσεις.
    Άλλωστε ο σημερινός Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, ο οποίος όπως και κατά το παρελθόν  έχει στηρίξει και έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, έτσι και σήμερα δείχνει εμπράκτως την συμπαράσταση και την στήριξή του σε αυτήν. Πιστεύω ότι ο κ. Υπουργός θα συνεχίσει την  στήριξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας για το καλό των Ενόπλων δυνάμεων και της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.
    Θα αναφερθώ τώρα στο θέμα των συμβάσεων με απευθείας αναθέσεις για τα στρατιωτικά προγράμματα.
Σημειώνω, ότι η θέση  του ΣΕΚΠΥ σε όλη την 12ετή μου θητεία ήταν μία, αποφυγή συμβάσεων με απευθείας αναθέσεις. Η θέση αυτή του ΣΕΚΠΥ,  είχε αναφερθεί τόσο σε επιστολές και υπομνήματα προς την εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όσο και σε ομιλίες μου σε πολλά Συνέδρια που συμμετείχα.
    Η απευθείας ανάθεση φαίνεται κατ' αρχήν ότι δίδει λύσεις, επιλύει προσωρινά προβλήματα, με τη συντόμευση των διαδικασιών προμήθειας του υλικού, αλλά προκαλεί σοβαρές παρενέργειες, με δυσάρεστα αποτελέσματα, όπως :
- Δεν συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα,
- Δεν γίνεται η καλύτερη δυνατή επιλογή του υλικού, τόσο από άποψη ποιότητας, όσο και από άποψη τιμής, που συνήθως είναι η υψηλότερη, καθόσον δεν υπάρχει σύγκριση, για να γίνει και η ανάλογη αξιολόγηση του υλικού και
- Συνήθως δημιουργεί προβλήματα αδιαφάνειας.
    Θα αναφερθώ τέλος, στο θέμα της επαναλειτουργίας της Διεθνούς Εκθέσεως Αμυντικών Συστημάτων στην Αθήνα.
     Όπως σας είναι γνωστό, η Διεθνής Έκθεση των Αμυντικών Συστημάτων με την επωνυμία DEFENDORY που λειτούργησε με επιτυχία επί σειρά ετών ανά διετία από το 1980 έως και το 2008, στον ΟΛΠ  Πειραιά υπό την αιγίδα του Υπουργείου  Εθνικής Άμυνας έπαψε να λειτουργεί, διότι η Έκθεση αυτή με την επωνυμία DEFENSYS μετεφέρθη το 2010 στη Θεσσαλονίκη με Υπουργό Εθνικής Άμυνας τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Η Έκθεση αυτή πραγματοποιήθηκε μόνο μία φορά τον Οκτώβριο 2010, χωρίς  επιτυχία. Έκτοτε η Έκθεση Αμυντικών Συστημάτων δεν λειτούργησε ποτέ. Συμπερασματικά ήταν λάθος η μεταφορά της Διεθνούς Εκθέσεως  Αμυντικών Συστημάτων από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς όμως, η τότε Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ (2010), δεν συμφώνησε με την πρόταση του Συνδέσμου να παραμείνει η Έκθεση στην Αθήνα, με τα γνωστά δυσάρεστα αποτελέσματα της παύσης πλέον λειτουργίας της έκθεσης, σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης για την Πατρίδα μας, που η πραγματοποίηση τέτοιων Διεθνών Εκθέσεων, θα είχε πολλαπλά οφέλη για τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία, αλλά και την Εθνική Οικονομία γενικότερα.
    Για την επαναλειτουργία της Εκθέσεως Αμυντικών Συστημάτων στην Αθήνα, έχει ενημερωθεί πρόσφατα με επιστολή μου ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, ο οποίος πιστεύω ότι θα ανταποκριθεί θετικά και θα συμβάλει αποτελεσματικά, έτσι ώστε η Διεθνής αυτή Έκθεση, να επαναφερθεί  και να λειτουργήσει στην Αθήνα από το έτος 2016, προς όφελος όπως αναφέρω παραπάνω  των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας, αλλά και της Εθνικής Οικονομίας γενικότερα.
    Σας ευχαριστώ που με ακούσατε
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σπυρίδων Π. Μούλιας
Επίτιμος Πρόεδρος ΣΕΚΠΥ
Αν. Αξκός ε.α
Διπλ. Μ-Η Μηχανικός ΕΜΠ
Παπαδά -5-115 26 Αθήνα
Τηλ.-Φαξ : 210 6922620
Κιν.          : 6958 468691

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου