Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

8.Εισαγγελέας: Στο αρχείο η υπόθεση για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ



8.Εισαγγελέας: Στο αρχείο η υπόθεση για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ
    Να τεθεί στο αρχείο η δικογραφία σχετικά με την καταγγελία περί τεχνητής διόγκωσης του δημοσίου ελλείμματος από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) το 2009, ζητά με πρόταση του προς το Συμβούλιο Εφετών ο Εισαγγελέας Εφετών Αντώνης Λιόγας.
    Η υπόθεση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ απασχολεί τη Δικαιοσύνη μετά από καταγγελίες της πανεπιστημιακού και πρώην αντιπροέδρου της Στατιστικής Αρχής Ζωής Γεωργαντά, (που αργότερα συμμετείχε στο Ευρωψηφοδέλτιο των ΑΝΕΛ), περί σκόπιμης παραποίησης των οικονομικών στοιχείων για το έλλειμμα της χώρας το φθινόπωρο του 2009, με στόχο την ένταξη της Ελλάδας σε μηχανισμό στήριξης.
    Ο Εισαγγελέας Εφετών θεωρεί πως δεν προκύπτουν ενδείξεις για την διάπραξη αξιόποινων πράξεων, σε βάρος του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου και των στελεχών της κατά την επίμαχη περίοδο, Κωνσταντίνου Μολφέτα και Αθανασίας Ξενάκη, και ζητά από τα μέλη του Συμβουλίου Εφετών να εκδώσουν διάταξη για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης.
    Μάλιστα αντίστοιχη εισαγγελική πρόταση είχε διατυπωθεί προς το Συμβούλιο Εφετών και πριν από περίπου ένα χρόνο - πρόταση ωστόσο που δεν έγινε δεκτή από τους εφέτες, οι οποίοι αποφάνθηκαν πως απαιτείται περαιτέρω ανακριτική έρευνα. Έτσι, η δικογραφία για την ΕΛΣΤΑΤ επέστρεψε στην 5η ειδική ανακρίτρια, που την χειρίστηκε με εντολή του Συμβουλίου να προβεί σε συγκεκριμένες ανακριτικές πράξεις.   Με το βούλευμά του, το Συμβούλιο διέταξε μεταξύ άλλων, την ανακρίτρια να λάβει εκ νέου καταθέσεις από δύο συγκεκριμένα πρώην στελέχη της Αρχής τα οποία θα έπρεπε να αναλύσουν τα στοιχεία βάσει των οποίων η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε σε αναθεώρηση του ελλείμματος για το έτος 2009 από το 13,6% του ΑΕΠ στο 15,4 %, και να εκτιμήσουν αν ορθώς και δικαιολογημένα υιοθετήθηκαν τα επίμαχα στοιχεία. Η ανακρίτρια όφειλε επίσης με εντολή του Συμβουλίου να ζητήσει από τους συγκεκριμένους μάρτυρες να προσδιορίσουν το ύψος του ελλείμματος αν εκτιμούσαν πως αυτό που όρισε η Αρχή δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, και επίσης να εκφέρουν την άποψή τους εάν θα μπορούσε να προκληθεί ζημιά στο Δημόσιο από την ενδεχόμενη τεχνητή διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.
    Να σημειωθεί ότι η δικαστική λειτουργός που χειρίστηκε την έρευνα, έχει διωχθεί πειθαρχικά για χειρισμούς της στην υπόθεση, μετά από καταγγελίες της κ. Γεωργαντά. Η πανεπιστημιακός, καθώς και ένα ακόμη πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, με υπόμνημα τους στις δικαστικές αρχές υποστηρίζουν ότι από την δικογραφία λείπουν συγκεκριμένα έγγραφα. Μάλιστα με υπόμνημα που υπέβαλε η πανεπιστημιακός καθώς και ένα ακόμη πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, αναφέρουν συγκεκριμένα ποια στοιχεία "αφαιρέθηκαν από την δικογραφία" ενώ κάνουν λόγο και για μεθοδεύσεις προκειμένου να απαλλαγούν των ευθυνών τους όλοι οι υπαίτιοι.
    Η πρόταση του κ. Λιόγια θα κριθεί από το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο και θα έχει τον τελικό λόγο για την δικαστική πορεία της υπόθεσης.

1 σχόλιο:

  1. Τελικά ποιοί πρέπει να πάνε φυλακή; Οι εγκληματίες ή εκείνοι που κουκουλώνουν το έγκλημα; Μήπως όλοι οι εμπλεκόμενοι; Διαφορετικά είμαστε άξιοι της τύχης μας και να μην κλαιγόμαστε σαν τη χήρα στο κρεβάτι, Εντάξει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή