ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
9.Le Soir: «Tο ΔΝΤ ταράζει τα νερά και αποκαλύπτει»
ProtoThema.gr
Στην ανησυχία που εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αναφέρεται σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της γαλλόφωνης εφημερίδας Le Soir, υπό τον τίτλο «Το ΔΝΤ ταράζει τα νερά και αποκαλύπτει».
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το ΔΝΤ αναγνώρισε επίσημα αυτή την εβδομάδα τη «φήμη», την οποία οι Ευρωπαίοι προτιμούν να αποσιωπούν, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, όπου η Άγγελα Μέρκελ Χιτλερμέρκελ ελπίζει σε μια τρίτη θητεία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Συγκεκριμένα, το Ταμείο φέρεται να ανησυχεί για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και καλεί την ευρωζώνη να λάβει νέα μέτρα για να καλυφθεί το αναμενόμενο κενό χρηματοδότησης.
Το ΔΝΤ αναφέρει επ' αυτού, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι το κενό χρηματοδότησης της Ελλάδας μετά τον Ιούλιο του 2014 θα ανέρχεται σε περίπου 11 δισ. ευρώ: 4,4 δισ. ευρώ το 2014 και 6,5 το 2015. Επίσης, αναφέρει ότι η Αθήνα θα χρειαστεί νέο (μερικό) «κούρεμα» του χρέους της.
Εντούτοις, ακόμη και αυτό δεν εγγυάται την επιτυχία της «διάσωσης», υποστηρίζεται στο δημοσίευμα. Η διαπίστωση αυτή προοιωνίζεται περαιτέρω διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της, με τον υπουργό Οικονομίας, Γιάννη Στουρνάρα, να αναφέρει ότι οι συζητήσεις με την τρόικα τον Σεπτέμβριο θα είναι «δύσκολες».
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η επόμενη διαπραγμάτευση με την Τρόικα θα ξεκινήσει στις 29 Σεπτεμβρίου, μια εβδομάδα μετά τις γερμανικές εκλογές, στις οποίες η Άνγκελα Μέρκελ Χιτλερμέρκελ «παίζει» την επανεκλογή της, κυρίως στο θέμα της στρατηγικής της για την Ελλάδα.
Εξάλλου, το δημοσίευμα αναφέρει ότι επικρατεί δυσαρέσκεια εντός του ΔΝΤ, καθώς ορισμένες χώρες, κυρίως της Λατινικής Αμερικής, επικρίνουν ανοιχτά την ελληνική «διάσωση». Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι οι αναδυόμενες οικονομίες δυσκολεύονται εδώ και καιρό να «καταπιούν» το γεγονός ότι οι πόροι του Ταμείου χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη χωρών, οι οποίες ναι μεν αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αλλά ανήκουν σε μία από τις πλουσιότερες περιοχές του κόσμου.
Αναμένεται δε να εντείνουν την πίεση προς τους αξιωματούχους του ΔΝΤ που επιθυμούν να υιοθετήσουν μια πιο αποφασιστική στάση έναντι της Ευρώπης.
Το δημοσίευμα επισημαίνει επίσης ότι το ΔΝΤ είναι πολύ σαφές: μια νέα μερική διαγραφή του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, έτσι ώστε να μειωθεί, όπως αναμένεται στο 124% του ΑΕΠ το 2020. Σε τι έκταση όμως πρέπει να γίνει η διαγραφή αυτή; Το πιο σημαντικό, σημειώνει το δημοσίευμα, είναι ότι η ελάφρυνση του χρέους βασίζεται κυρίως στην υπόθεση της οικονομικής ανάκαμψης μέσα στο επόμενο έτος: Κατ' αρχήν, σε μέτριο επίπεδο (0,6% το 2014), αλλά πολύ πιο γρήγορη στη συνέχεια (2,9% το 2015, 3,7% το 2016). Διαφορετικά, η «διάσωση» θα εκτροχιαστεί και πάλι.
Το δημοσίευμα καταλήγει σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ βλέπει δύο πιθανές κινητήριες δυνάμεις, τις εξαγωγές - εφόσον τελικά «ξεκολλήσουν»- και τις επενδύσεις, οι οποίες έχουν μειωθεί τόσο πολύ που δεν μπορεί παρά να επανεκκινήσουν. Ακούγεται σαν ένα διπλό στοίχημα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου