ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
10.Ξανά στο «σφυρί» 17.500 ελαιόδεντρα
Ethnos.gr
ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ
Στα αζήτητα παραμένουν τα περίπου 17.500 δέντρα ελιάς που προσπαθεί να πουλήσει η... ΕΡΓΟΣΕ.
Η εταιρεία που κατασκευάζει το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας καλείται να διαθέσει τον παραπάνω υπολογίσιμο αριθμό ριζών.
Oλα ξεκίνησαν από την απαλλοτρίωση ελαιώνων και χωραφιών που βρίσκονται επάνω στη χάραξη της νέας σιδηροδρομικής γραμμής στους νομούς Κορινθίας και Αχαΐας. Για τη διάθεση των δέντρων έχει ήδη γίνει διαγωνισμός χωρίς όμως αποτέλεσμα, γεγονός που οδήγησε στη νέα, δεύτερη προσπάθεια διάθεσης με νέο διαγωνισμό.
Τα περισσότερα ελαιόδεντρα βρίσκονται στην περιοχή του Ελαιώνα του Δήμου Διακοπτού και στην περιοχή Ροδοδάφνης - Ερινεού - Παναγοπούλας - Ψαθόπυργου - Ρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δημόσιο έχει καταβάλει τίμημα για την απαλλοτρίωση των σχετικών εκτάσεων αλλά και για την απόκτηση των δέντρων, μια και ο νόμος προβλέπει αποζημίωση και για τα λεγόμενα «επικείμενα», στα οποία συγκαταλέγονται και τα δέντρα.
Σε παλαιότερες μάλιστα εποχές, λέγεται ότι όταν διέρρεαν πληροφορίες για μελλοντική απαλλοτρίωση, πολλοί ιδιοκτήτες γης έσπευδαν να φυτεύσουν φθηνά δενδρύλλια, προκειμένου να εισπράξουν επιπλέον αποζημίωση πολλαπλάσια της μικρής αξίας των δέντρων.
Τα περισσότερα από τα παραπάνω 17.500 δέντρα είναι μεγάλης ηλικίας, γεγονός που θεωρητικά εκτοξεύει την τιμή τους στο ελεύθερο εμπόριο. «Μια πρώτη, εμφανής ένδειξη της ηλικίας είναι η περίμετρος του κορμού. Εως και 3.000 ευρώ πωλούνται οι μεγάλες ελιές, ηλικίας αρκετών δεκαετιών που πωλούνται σε γλάστρες των 1.500 λίτρων», δήλωσε στο «Εθνος» ο γεωπόνος Παναγιώτης Μπασιώτης που εργάζεται σε μία από τις μεγαλύτερες γεωπονικές επιχειρήσεις του λεκανοπεδίου η οποία εδρεύει στις Αχαρνές.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι τιμές των προς πώληση ελαιόδεντρων στα φυτώρια κυμαίνονται από 400 έως 1.500 ευρώ. Σύμφωνα με πηγές της ΕΡΓΟΣΕ, η τιμή εκκίνησης για τον νέο διαγωνισμό έχει προσδιοριστεί στα 10 ευρώ ανά δέντρο.
Εκφράζεται, παράλληλα, η ελπίδα ότι ο ανταγωνισμός θα καταφέρει να ανεβάσει αρκετά την αρχική τιμή.
Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που γίνεται ανάλογος διαγωνισμός, αφού η μέχρι τώρα καθιερωμένη πρακτική ήθελε τους κατά τόπους αναδόχους των έργων να στέλνουν τα κομμένα δέντρα στα σκουπίδια.
Το παράρτημα Πελοποννήσου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος επισημαίνει ότι η πώληση των δέντρων από την ΕΡΓΟΣΕ συνιστά την καλύτερη δυνατή λύση που καταρχήν αποφεύγει την καταστροφή των αιωνόβιων δέντρων, ενώ παράλληλα διασφαλίζει την αξιοποίησή τους, μέσα από την κάλυψη των αναγκών της ελληνικής αγοράς για ελαιόδεντρα μεγάλης ηλικίας και μεγέθους, τα οποία μάλιστα εισάγονται από χώρες όπως οι Ιταλία και Ισπανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου