Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ 17-23/7/2023

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

 

ΘΕΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ζητά προληπτικά μέτρα για να διασφαλιστεί ότι τα όπλα του ΝΑΤΟ δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον των συμμάχων του ΝΑΤΟ Αθήνα, 20.07.2023  19:40 ΒΤΑ Βουλγαρίας

    Σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε τη σταθερή θέση της Ελλάδας ότι το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες πρέπει να τηρούνται Ο Γεραπετρίτης τόνισε επίσης ότι είναι σημαντικό «κατά τη λήψη αποφάσεων για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να διασφαλίζεται ότι τα όπλα του ΝΑΤΟ δεν χρησιμοποιούνται εναντίον των συμμάχων του ΝΑΤΟ».

https://www.bta.bg/bg/news/balkans/494120-ana-mpa-gratskiyat-vanshen-ministar-prizovava-za-prevantivni-merki-koito-da-ga

-----------------------------------------------------

Η διαμάχη για την προσφυγή στη Χάγη και ο προβληματισμός για τη δήλωση του Πρωθυπουργού περί «βασικής» διαφοράς με την Τουρκία Θα κερδίσουμε ή θα χάσουμε; (18/07/2023)

https://hellasjournal.com/2023/07/i-diamachi-gia-tin-prosfigi-sti-chagi-ke-o-provlimatismos-gia-ti-dilosi-tou-prothipourgou-peri-vasikis-diaforas-me-tin-tourkia-tha-kerdisoume-i-tha-chasoume/

-----------------------------------------------------

Τι ισχύει και τι ΔΕΝ ισχύει για τη “βελτίωση” των ελληνοτουρκικών σχέσεων: Η Χάγη, η κυριαρχία, οι παραχωρήσεις και οι παρεξηγήσεις… (18/07/2023)

https://hellasjournal.com/2023/07/ti-ischii-ke-ti-den-ischii-gia-ti-veltiosi-ton-ellinotourkikon-scheseon-i-chagi-i-kiriarchia-i-parachorisis-ke-i-parexigisis/

-----------------------------------------------------

 «Η Λωζάννη δεν είναι ιερό κείμενο, φυσικά θα το συζητήσουμε» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν: Ο Τούρκος “Σουλτάνος” αρέσκεται να παίζει το ρόλο του «χαμαιλέοντα»….(18/07/2023)

https://hellasjournal.com/2023/07/i-lozanni-den-ine-iero-kimeno-fisika-tha-to-sizitisoume-ipe-o-tagip-erntogan-o-tourkos-soultanos-areskete-na-pezi-to-rolo-tou-chameleonta/

-----------------------------------------------------

Την Πέμπτη η έναρξη της Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού -Θα εκλεγεί νέα ηγεσία (19/07/2023)

https://hellasjournal.com/2023/07/tin-pempti-i-enarxi-tis-genikis-sinelefsis-tis-pagkosmias-diakinovouleftikis-enosis-ellinismou-tha-eklegi-nea-igesia/

ΚΥΠΡΟΣ

Το Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου Λευκωσία,21.07.2023 18:45 ΒΤΑ Βουλγαρίας

    Το Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε απερίφραστα την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα για την επέτειο της τουρκικής εισβολής, καθώς και τις προκλητικές δηλώσεις για το Κυπριακό που αμφισβητούν το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας. Αυτό μετέφερε στο BTA Βουλγαρίας το κυπριακό πρακτορείο KYΠE, σύμφωνα με τη συμφωνία για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο φορέων.

    Τέτοια ρητορική, είπε το υπουργείο, έχει στόχο να ενθαρρύνει την «αναγνώριση» της παράνομης αυτονομιστικής οντότητας και λειτουργεί ενάντια σε κάθε προοπτική επίλυσης του Κυπριακού τη στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία καταβάλλει εντατικές προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών στο συμφωνηθέν πλαίσιο του ΟΗΕ.

    Σε δελτίο τύπου χθες το βράδυ, το Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών υπενθύμισε ότι στις 20 Ιουλίου συμπληρώνονται 49 χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή του 1974, που είχε ως αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από 45.000 Τούρκους στρατιώτες, τον βίαιο εκτοπισμό 200.000 ελληνοκυπρίων.

    «Ανεξάρτητα από το πόσα χρόνια έχουν περάσει, το Κυπριακό παραμένει ένα διεθνές ζήτημα που αφορά παράνομη εισβολή και κατοχή, κατά παράβαση των θεμελιωδών αρχών του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ», ανέφερε το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών.

https://www.bta.bg/bg/news/balkans/494708-kna-kiparskoto-vanshno-ministerstvo-osazhda-nezakonnoto-poseshtenie-na-erdogan-

-----------------------------------------------------

Ο Ερντογάν εγκαινίασε έναν νέο τερματικό σταθμό αεροδρομίου στη Βόρεια Κύπρο Λευκωσία,20.07.2023  15:55 ΒΤΑ Βουλγαρίας

    Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε σήμερα τη Βόρεια Κύπρο για να λάβει μέρος σε εορτασμούς σχετικά με την τουρκική εισβολή του 1974 και άνοιξε επίσημα έναν νέο τερματικό σταθμό στο αεροδρόμιο Ερτζάν, αναφέρει η Cyprus Mail.

    Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η επίσκεψη είναι ο τέταρτος σταθμός της περιοδείας του Ερντογάν στη Μέση Ανατολή, κατά την οποία επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Τον Ερντογάν υποδέχτηκε στον νέο τερματικό σταθμό ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ και άλλοι αξιωματούχοι από την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), που αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα.

    Μετά την άφιξή του, πραγματοποιήθηκε τελετή για τα εγκαίνια του νέου τερματικού σταθμού. Ο Ερντογάν είπε ότι το αεροδρόμιο έχει ετήσια χωρητικότητα 10 εκατομμυρίων επιβατών, καθιστώντας το το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του νησιού.

    Είπε ότι ελπίζει η ολοκλήρωση της κατασκευής του αεροδρομίου «θα βοηθήσει στη σταθερότητα της περιοχής» και εξέφρασε την επιθυμία το αεροδρόμιο να εξυπηρετεί και διεθνείς πτήσεις.

    «Καλώ τη διεθνή κοινότητα να εισακούσει το κάλεσμα του τότε Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει ψήφισμα του ΟΗΕ που να δικαιολογεί την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας και τους καλώ να άρουν αυτούς τους περιορισμούς», είπε.

https://www.bta.bg/bg/news/balkans/493935-erdogan-otkri-nov-terminal-na-letishteto-v-severen-kipar

-----------------------------------------------------

Αυτή είναι μία εξαιρετική ερώτηση, αλλά ακολουθεί μία πολύ δύσκολη απάντηση: Γίνεται να “λυθούν” τα ελληνοτουρκικά και να “ξεχαστεί” το πρόβλημα της Κύπρου;(23/07/2023)

https://hellasjournal.com/2023/07/afti-ine-mia-exeretiki-erotisi-alla-akolouthi-mia-poli-diskoli-apantisi-ginete-na-lithoun-ta-ellinotourkika-ke-na-xechasti-to-provlima-tis-kiprou/

ΤΟΥΡΚΙΑ

Οι εξαγωγές της αμυντικής και αεροδιαστημικής βιομηχανίας της Τουρκίας αυξήθηκαν  το 2022

Pan.bg 18 Ιουλίου 2023 | 11:54

    Οι εξαγωγές  της αμυντικής και αεροδιαστημικής βιομηχανίας της Τουρκίας διατήρησαν σταθερή ανάπτυξη, σημειώνοντας αύξηση 37,5% το 2022, σύμφωνα με νέα στοιχεία του κλάδου.

    Η SASAD, ένας οργανισμός τουρκικών εξαγωγέων της αμυντικής και αεροδιαστημικής βιομηχανίας, δήλωσε ότι οι συνολικές εξαγωγές το 2022 έφτασαν τα 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια, από 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.

https://pan.bg/view_article-4-570375-iznosyt-na-otbranitelnata-i-aviokosmicheskata-industriya-na-turciya-sys-sko

-----------------------------------------------------

Έχασε ο υποψήφιος της Τουρκίας, που υποστήριξε η Αθήνα: Η Λευκωσία χαιρετίζει την εκλογή του νέου Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (18/07/2023)

https://hellasjournal.com/2023/07/echase-o-ipopsifios-tis-tourkias-i-lefkosia-cheretizi-tin-eklogi-tou-neou-genikou-grammatea-tou-diethnous-naftiliakou-organis

ΒΑΛΚΑΝΙΑ

 «Πράσινο φως» για τη Βουλγαρική μειονότητα από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας: Στη Βουλή η ρύθμιση για την τροποποίηση του Συντάγματος. (18/07/2023)

https://hellasjournal.com/2023/07/prasino-fos-gia-ti-voulgariki-mionotita-apo-tin-kivernisi-tis-vorias-makedonias-sti-vouli-i-rithmisi-gia-tin-tropopiisi-tou-sintagmatos/

-----------------------------------------------------

Η υπόθεση Μπελέρη στο επίκεντρο των επαφών του Γεραπετρίτη σε Κομισιόν και Ευρωκοινοβούλιο

(18/07/2023)

https://hellasjournal.com/2023/07/i-ipothesi-beleri-sto-epikentro-ton-epafon-tou-gerapetriti-se-komision-ke-evrokinovoulio/

ΗΠΑ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντά στον Ερντογάν: Αταλάντευτα υπέρ των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κύπρο οι Ηνωμένες Πολιτείες (21/07/2023)

https://hellasjournal.com/2023/07/steit-ntipartment-atalantefta-iper-ton-psifismaton-tou-oie-gia-tin-kipro-i-ipa/

Ευρώπη

Euractiv: Η γερμανική ακροδεξιά εργάζεται για την «ελεγχόμενη διάλυση» της ΕΕ Pan.bg 14 Ιουλίου 2023 | 11:27

    Το ακροδεξιό γερμανικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) θα βασίσει την προεκλογική του εκστρατεία στις επερχόμενες ευρωεκλογές στην ιδέα μιας ελεγχόμενης διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γράφει το Euractiv. Όπως είπε στην πύλη ο αρχηγός της πολιτικής δύναμης ο Τίνο Χρουπάλα, η ενοποίηση θα πρέπει να είναι μόνο μια οικονομική ζώνη - https://www.euractiv.com/section/politics/news/german-far-right-works-for-eus- 

     «Ζητούμε μια ευθυγράμμιση της Ευρώπης, ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των εθνών-κρατών και να ξαναχτίσουμε τη γέφυρα προς τα ανατολικά». Η ΕΕ είναι μόνο μια οικονομική ζώνη και πρέπει να παραμείνει έτσι», εξήγησε ο ηγέτης του AfD.

    Πρόσθεσε επίσης ότι η ΕΕ εκχωρεί επί του παρόντος εθνικές αρμοδιότητες χωρίς να μπορεί να αντικαταστήσει το εθνικό κράτος. Ο Χρουπάλα τόνισε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας αποτελούν σαφές παράδειγμα της παρανομίας του μπλοκ, καθώς δεν είναι προς το συμφέρον των πολιτών και έχουν οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού και ύφεση.

    "Η ΕΕ πρέπει να αντικατασταθεί από μια νέα ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα βασισμένη στα συμφέροντα, μια ένωση ευρωπαϊκών εθνών είπε. Οι προοπτικές για την εφαρμογή της πρότασης είναι καλές, καθώς η παγκόσμια τάση είναι υπέρ μας", κατέληξε ο Χρουπάλα.

Νωρίτερα, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πολωνία είχαν ονομαστεί ως οι πιο πιθανές υποψήφιες για έξοδο από την ΕΕ.

https://pan.bg/view_article-58-570254-Euractiv-germanskata-krajna-desnica-raboti-za-kontrolirano-razpadane.html

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Αδύνατη η επανέναρξη της ενταξιακής διαδικασίας για την Τουρκία: Απαιτείται άρδην αλλαγή πλεύσης από κυβέρνηση Ερντογάν * Ετήσια έκθεση Ευρωβουλής. (18/07/2023)

https://hellasjournal.com/2023/07/adinati-i-epanenarxi-tis-entaxiakis-diadikasias-gia-tin-tourkia-apetite-ardin-allagi-plefsis-apo-kivernisi-erntogan-etisia-ekthesi-evrovoulis/

-----------------------------------------------------

Οι 27 δεν εμπιστεύονται τον Ερντογάν, αναρωτιούνται για την επανέναρξη των συζητήσεων: Η Ε.Ε. πρέπει άραγε να τείνει χείρα προς την Τουρκία ή να περιμένει; (21/07/2023)

https://hellasjournal.com/2023/07/i-27-den-empistevonte-ton-erntogan-anarotiounte-gia-tin-epanenarxi-ton-sizitiseon-i-e-e-prepi-arage-na-tini-chira-pros-tin-tourkia-i-na-perimeni/

-----------------------------------------------------

Ο Βίκτορ Όρμπαν επέκρινε την ΕΕ σε ομιλία του στο Θερινό Πανεπιστήμιο στη Ρουμανία

Βουκουρέστι,22.07.2023  17:16 ΒΤΑ Βουλγαρίας

    Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε σήμερα στη Ρουμανία ότι το άνοιγμα προς Ανατολικά είναι σημαντικό γιατί χρειαζόμαστε μια «παγκόσμια οικονομία, όχι μια κλειστή και άκαμπτη Ευρωπαϊκή Ένωση», μετέδωσε το πρακτορείο Agerpress. Σε μια ομιλία του στο Θερινό Πανεπιστήμιο της Ρουμανίας, ο Όρμπαν επανέλαβε επίσης τις επιθέσεις του σε αυτό που αποκαλείται "LGBTQ και είπε ότι η εθνικιστική κυβέρνησή του θα υπερασπιστεί τις χριστιανικές ρίζες της χώρας.

    Ο Όρμπαν εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του επόμενου έτους θα ενισχύσουν τις θέσεις των κυβερνήσεων της ΕΕ που απορρίπτουν τον «φεντεραλισμό» που εκπροσωπούν η Γερμανία και η Γαλλία.

    Το Reuters υπενθυμίζει ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός είναι επί μακρόν επικριτής των Βρυξελλών και το 2021 προώθησε έναν νόμο που θα απαγόρευε τη χρήση υλικού που προωθεί την ομοφυλοφιλία και τoν τρανσεξουαλισμό στα σχολεία της Ουγγαρίας. Εκτός από το θέμα της «προπαγάνδας LGBTQ», όπως συνηθίζει να το αποκαλεί ο Ούγγρος πρωθυπουργός, βρίσκεται σε αντίθεση με τις Βρυξέλλες και σε άλλα ζητήματα, όπως το κράτος δικαίου και οι μεταρρυθμίσεις στα μέσα ενημέρωσης, το δικαστικό σύστημα της Ουγγαρίας και άλλα σημειώνει το Reuters.

    Είναι η ΕΕ μια αυτοκρατορία ή (μεμονωμένα) έθνη; Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες: οι φεντεραλιστές προσπαθούν να μας απωθήσουν, είπε ο Όρμπαν. Επισήμανε ότι «ήθελαν ανοιχτά αλλαγή κυβέρνησης (το 2022) στην Ουγγαρία» και πρόσθεσε ότι το ίδιο συμβαίνει τώρα και στην Πολωνία, όπου το φθινόπωρο θα γίνουν βουλευτικές εκλογές.

    Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η ισορροπία μεταξύ φεντεραλιστών και εθνών που δεν ήταν πρόθυμα να παραχωρήσουν περισσότερες εξουσίες στις Βρυξέλλες διαταράχθηκε όταν η Βρετανία αποχώρησε από το μπλοκ και τώρα μόνο η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη διατηρούν τις αντι-ομοσπονδιακές θέσεις τους.

    Μιλώντας στο Θερινό Πανεπιστήμιο στη ρουμανική πόλη Baile Tusnad, ο Όρμπαν είπε ότι η Ουγγαρία γνωρίζει ότι η ισχύς στον κόσμο μοιράζεται επί του παρόντος μεταξύ δύο πόλων, δηλαδή της Κίνας και των ΗΠΑ. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια οι επενδύσεις στην Ουγγαρία προέρχονται κυρίως από τη Νότια Κορέα, την Κίνα και την Ιαπωνία. Σύμφωνα με τα λόγια του, η ουγγρική οικονομία βρέθηκε επιτέλους στον χάρτη της παγκόσμιας αγοράς - «33 χρόνια μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού οικονομικού συστήματος».

    «Είμαστε ήδη ανταγωνιστικοί παντού στον κόσμο, αλλά χρειαζόμαστε μια παγκόσμια αγορά, μια παγκόσμια οικονομία, όχι μια κλειστή, αποστεωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία θα γίνουμε και πάλι περιφερειακοί παίκτες. Θέλουμε επενδύσεις, θέλουμε κέρδος, θέλουμε να ενισχύσουμε τη δύναμή μας, επομένως το άνοιγμα προς την Ανατολή είναι σημαντικό», είπε ο Όρμπαν, σύμφωνα με μετάφραση που παρείχαν οι διοργανωτές, ανέφερε το Agerpress.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσπάθεια διαχωρισμού της Ρωσίας από την ευρωπαϊκή οικονομία δεν θα βλάψει τη χώρα του, «γιατί οι πρώτες ύλες της Ρωσίας θα αγοράζονται από άλλα μέρη του κόσμου». Σύμφωνα με τον Όρμπαν, οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες «δεν θέλουν καν να φύγουν από τη Ρωσία».

https://www.bta.bg/bg/news/balkans/494969-viktor-orban-otpravi-kritiki-kam-es-v-rech-pred-leten-universitet-v-rumaniya

Ρωσία

Ο Πούτιν δεν θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής των χωρών της BRICS - Νοτιοαφρικανική προεδρία 19.07.2023 BBC

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν θα παραστεί σε σύνοδο κορυφής στη Νότια Αφρική τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με την προεδρία της χώρας.

    Η ανακοίνωση έρχεται αφότου ο ηγέτης της Νότιας Αφρικής είπε ότι οποιαδήποτε απόπειρα σύλληψης του Βλαντιμίρ Πούτιν θα ήταν κήρυξη πολέμου κατά της Ρωσίας.

    Εάν ο Πούτιν είχε εγκαταλείψει το ρωσικό έδαφος, θα είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ).

    Η Νότια Αφρική έχει υπογράψει το ΔΠΔ και αναμένεται να βοηθήσει στη σύλληψη του κ. Πούτιν.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα εκπροσωπήσει τη χώρα στη διήμερη σύνοδο κορυφής.

    Ωστόσο, ο κ. Πούτιν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη των χωρών της Brics ( Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική) μέσω σύνδεσης βίντεο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

    Η Brics θεωρείται από ορισμένους ως εναλλακτική λύση της G7

https://www.bbc.com/news/world-africa-66247067

Ουκρανία

Η Ουκρανία θα γίνει ισχυρότερη και δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την κυριαρχία της, είπε ο Ζελένσκι Κίεβο,17.07.2023 06:17 BTA Βουλγαρίας

    Η Ουκρανία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την κυριαρχία της, θα γίνεται πιο δυνατή κάθε χρόνο και θα βοηθά άλλες χώρες να προστατεύουν την κυριαρχία τους και να οικοδομήσουν κοινή ασφάλεια, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky στην τελευταία του ομιλία, σύμφωνα με το DPA και την Ukrinform.

    "Η χώρα μας δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την κυριαρχία της. Αυτό είναι ήδη προφανές σε όλους στον κόσμο. Και όποια κι αν είναι η ρωσική τρομοκρατία, ξέρουμε ότι η ουκρανική ελευθερία θα διατηρηθεί και θα θριαμβεύει. Κάθε χρόνο η Ουκρανία θα γίνεται πιο δυνατή και θα βοηθάει άλλες ελεύθερες χώρες να προστατεύσουν την κυριαρχία τους και να οικοδομήσουν κοινή ασφάλεια», υποσχέθηκε ο Ζελένσκι.

https://www.bta.bg/bg/news/world/491523-ukrayna-shte-stava-vse-po-silna-i-nikoga-nyama-da-se-otkazhe-ot-suvereniteta-si-

-----------------------------------------------------

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπόσχεται απάντηση μετά την «τρομοκρατική» επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας

    Η Μόσχα κατηγόρησε την Ουκρανία για το περιστατικό - στο οποίο σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι - αλλά το Κίεβο δεν έχει πει επίσημα ότι ευθύνεται.

    Η γέφυρα του Κερτς άνοιξε το 2018 και επιτρέπει οδικές και σιδηροδρομικές μετακινήσεις μεταξύ Ρωσίας και Κριμαίας - ουκρανικό έδαφος που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

    Το υπουργείο Μεταφορών της Ρωσίας είπε ότι τα στηρίγματα της γέφυρας δεν υπέστησαν ζημιές.

Το υπουργείο είπε ότι οι έρευνες συνεχίζονται, αλλά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκρήξεις ακούστηκαν νωρίς τη Δευτέρα.

    Οι ρωσικές αρχές κατηγόρησαν την Ουκρανία ότι επιτέθηκε στη γέφυρα του Κερτς με δύο «μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας» (USV) - drones που πετάνε πάνω από το νερό και όχι στον αέρα.

    Μέχρι στιγμής, το BBC δεν έχει δει κανένα οπτικό στοιχείο που να το επιβεβαιώνει.

    Ωστόσο, μια πηγή η οποία ανήκει στην υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας είπε στο BBC Russian ότι ήταν πίσω από την επίθεση και ότι χρησιμοποιήθηκαν drones που πετούν πάνω από το νερό.

    Σε τηλεοπτικά σχόλια το βράδυ της Δευτέρας, ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε την Ουκρανία ότι εξαπέλυσε την «άλογη» και «σκληρή» επίθεση.

    Η επίθεση στη γέφυρα έχει καταστρέψει τον οδικό δρόμο, αλλά η σιδηροδρομική γραμμή που εκτείνεται παράλληλα με αυτόν δεν έχει υποστεί ζημιές.

    Η γέφυρα αποτελεί μια σημαντική οδό ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις που κατέχουν τμήματα της νότιας Ουκρανίας.

    Εμφανιζόμενος στην τηλεόραση με τον κ. Πούτιν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Marat Khusnullin είπε ότι η γέφυρα θα επισκευαστεί πλήρως μέχρι την 1η Νοεμβρίου, ενώ η οδική κυκλοφορία θα ξαναρχίσει προς μία κατεύθυνση από τις 15 Σεπτεμβρίου.

https://www.bbc.com/news/world-europe-66218869

-----------------------------------------------------

Ζελένσκι: Η γέφυρα της Κριμαίας πρέπει να εξουδετερωθεί Άσπεν Κολοράντο ΗΠΑ, 22.07.2023 06:27 ΒΤΑ Βουλγαρίας

    Η παράνομα κατασκευασμένη γέφυρα στα στενά του Κερτς, που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, πρέπει να εξουδετερωθεί, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στους συμμετέχοντες στο Φόρουμ Ασφαλείας στο Άσπεν του Κολοράντο χθες το βράδυ μέσω σύνδεσης βίντεο, όπως ανέφερε το CNN και μετέδωσε η Ukrinform.

    "Η γέφυρα της Κριμαίας δεν είναι απλώς ένας υλικοτεχνικός σύνδεσμος, είναι ένας δρόμος που χρησιμοποιείται για να τροφοδοτεί τον πόλεμο με πυρομαχικά, και αυτό γίνεται καθημερινά... Επομένως, είναι κατανοητό, αυτός είναι ο στόχος μας. Κάθε στόχος που φέρνει πόλεμο και όχι ειρήνη πρέπει να εξουδετερωθεί", είπε ο Ζελένσκι.

    Σύμφωνα με τα λόγια του, η γέφυρα της Κριμαίας είναι «μια εχθρική εγκατάσταση, που χτίστηκε παράνομα, αντίθετα με τους διεθνείς νόμους και όλους τους ισχύοντες κανόνες».

    Ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι στόχος των ουκρανικών αρχών είναι «να πάρουν πίσω όλη την Κριμαία».

    «Αυτό είναι το κυρίαρχο έδαφός μας, αναπαλλοτρίωτο μέρος της χώρας μας», είπε.

https://www.bta.bg/bg/news/world/494810-zelenski-krimskiyat-most-tryabva-da-bade-neutraliziran

-----------------------------------------------------

Αναπληρωτής Αρχηγός του ΝΑΤΟ: Η Συμμαχία ενημέρωσε τον Ζελένσκι για την απροθυμία της να μπει σε σύγκρουση με τη Ρωσική Ομοσπονδία /ΒΙΝΤΕΟ/ Pan.bg 21 Ιουλίου 2023 | 10:18

    Ο Μιρτσέα Τζοάνα αξιολόγησε τις πιθανότητες του Κιέβου να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία.

    Στη θερινή σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου, η ηγεσία του ΝΑΤΟ εξήγησε στον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky ότι μια πρόσκληση στο Κίεβο να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του Βορείου Ατλαντικού θα οδηγούσε σε μια περιφερειακή σύγκρουση με τη Ρωσία, η οποία δεν περιλαμβάνεται επί του παρόντος στα σχέδια των χωρών του μπλοκ. Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μιρτσέα Τζοάνα έκανε τη σχετική δήλωση κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε φόρουμ ασφαλείας που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Άσπεν στο Κολοράντο των ΗΠΑ.

    Την ίδια στιγμή είναι βέβαιος ότι η Ουκρανία έφτασε κοντά στην ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Είπα ότι δεν μπορούμε να προσκαλέσουμε την Ουκρανία σήμερα γιατί αυτό θα σήμαινε ότι το ΝΑΤΟ θα ερχόταν σε σύγκρουση με τη Ρωσία, για αυτό και δεν υπάρχει πρόσκληση», είπε ο Μιρτσέα Τζοάνα, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

    Στο Κίεβο, θέλουν να συνάψουν διμερείς εγγυήσεις ασφαλείας πριν από το τέλος του έτους.

https://pan.bg/view_article-58-570459-video-zam-shefyt-na-nato-aliansyt-syobshti-na-zelenski-za-nezhelanieto-si-d.html

-----------------------------------------------------

Πρόεδρος Ράντεφ: Η Ουκρανία θέλει να συνεχίσει τη σύγκρουση, αλλά η Ευρώπη πληρώνει ολόκληρο το λογαριασμό Pan.bg 16 Ιουλίου 2023 | 18:05

    Οι ουκρανικές αρχές θέλουν να συνεχιστούν οι εχθροπραξίες, παρά τις συνέπειες για τις άλλες χώρες της περιοχής, δήλωσε ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ σε συνομιλία με δημοσιογράφους.

    «Η Ουκρανία επιμένει στη συνέχιση του πολέμου, αλλά η Ευρώπη πληρώνει ολόκληρο τον λογαριασμό», είπε.

    Σύμφωνα με τον Ράντεφ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες «προσπαθούν μανιωδώς να μας πείσουν ότι με την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία αυξάνεται η ασφάλειά μας».

    Ωστόσο, σημείωσε, η σύγκρουση εντείνεται, ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται.

https://pan.bg/view_article-58-570324-video-prezidentyt-radev-ukrajna-iska-da-prodylzhi-konflikta-no-cyalata-s.html

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και του Ισραήλ συζήτησαν για το Ιράν και το Παλαιστινιακό ζήτημα Pan.bg 19 Ιουλίου 2023 | 09:36

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός Πρόεδρος Γιτζάκ Χέρτζογκ στον Λευκό Οίκο συζήτησαν περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα, ιδιαίτερα την αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση στο Ισραήλ, το Ιράν και το Ισραηλινο-Παλαιστινιακό ζήτημα.

    Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι οι ηγέτες συζήτησαν για την αποτροπή του Ιράν από την απόκτηση πυρηνικών όπλων και τον συντονισμό των αμυντικών συνεργασιών μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας.

    Ο Μπάιντεν και ο Χέρτζογκ συζήτησαν επίσης «την ανάγκη για μια συντονισμένη προσέγγιση» για την αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση του Ισραήλ.

    Οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ αντάλλαξαν απόψεις για το θέμα της συνεργασίας για την επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων όπως η κλιματική αλλαγή, η πανδημία και η επισιτιστική ασφάλεια.

    «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του για την εξεύρεση μιας συμφωνημένης λύσης στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση με βάση τη σύσταση δύο κρατών, που είναι ο καλύτερος δρόμος για μια διαρκή και δίκαιη ειρήνη και ελευθερία, ευημερία και ασφάλεια για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους». Ο Πρόεδρος τόνισε την ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας και της οικονομικής κατάστασης στη Δυτική Όχθη και την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων», τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Η δήλωση ανέφερε ότι οι ηγέτες εξέτασαν επίσης ευκαιρίες για την προώθηση της περιφερειακής ολοκλήρωσης του Ισραήλ για να εξασφαλίσουν ένα πιο ειρηνικό και ευημερούν περιβάλλον στη Μέση Ανατολή.

https://pan.bg/view_article-58-570392-prezidentite-na-sasht-i-izrael-obsydiha-iran-i-palestinskiya-vypros.html

ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες να προστατεύσουν τα πλοία στη Μαύρη Θάλασσα Pan.bg 20 Ιουλίου 2023 | 01:09

    «Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν είναι έτοιμες να ανακοινώσουν μέτρα για την υποστήριξη της κίνησης πλοίων προς τα ουκρανικά λιμάνια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν με τις αρχές του Κιέβου πρόταση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για παράταση της συμφωνίας που αφορά τα σιτηρά χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

    Τόνισε ότι η αμερικανική πλευρά με συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συζητούν άλλες ιδέες για εξαγωγή αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία, αλλά όλες οι εναλλακτικές επιλογές απέχουν πολύ από το να είναι ιδανικές.

    Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Στέφαν Ντουζάρικ, δήλωσε σε ενημέρωση ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες θα διερευνήσει όλες τις πιθανές επιλογές για να εξασφαλίσει την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

https://pan.bg/view_article-3-570415-v-beliya-dom-zayaviha-che-sasht-ne-sa-gotovi-da-zashtitavat-korabite-v-cherno-more.html

ΚΙΝΑ

Η απειλή αμερικανο-κινεζικής θερμής εμπλοκής: Η αλλαγή στην παγκόσμια σκακιέρα ας γίνει ειρηνικά… Άλλωστε αυτό επιτάσσουν η Ελευθερία και η Δημοκρατία(23/07/2023)

https://hellasjournal.com/2023/07/i-apili-amerikano-kinezikis-thermis-emplokis-i-allagi-stin-pagkosmia-skakiera-as-gini-irinika-alloste-afto-epitassoun-i-eleftheria-ke-i-dimokratia/

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

Η ΕΕ στο πλευρό της Αργεντινής για τα Φόκλαντς: Απέρριψε διάβημα της Μεγάλης Βρετανίας και τα αναγνωρίζει ως Μαλβίνες, 41 χρόνια μετά τον πόλεμο (21/07/2023)

https://hellasjournal.com/2023/07/i-ee-sto-plevro-tis-argentinis-gia-ta-foklants-aperripse-diavima-tis-megalis-vretanias-ke-ta-anagnorizi-os-malvines-41-chronia-meta-ton-polemo/

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Πολυμερή

Η BRICS έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής Πρετόρια,19.07.2023 06:17 ΒΤΑ Βουλγαρίας

    Η BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής) είναι ικανή να αλλάξει την υπάρχουσα παγκόσμια τάξη πραγμάτων κάνοντάς την πιο δίκαιη, δήλωσε χθες το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής, Ραμαπόζα, σύμφωνα με το TASS.

    «Η BRICS ήδη ενώνουν συσπειρώνει το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και η συνεργασία της ένωσης μας μπορεί να είναι καταλύτης για τη δημιουργία μιας πιο ασφαλούς και δικαιότερης παγκόσμιας τάξης», τόνισε ο Ραμαπόζα στην ομιλία του σε δεξίωση με την ευκαιρία της συνάντησης του Γιοχάνεσμπουργκ με πολιτικά κόμματα από τις χώρες της BRICS. «Πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις στα προβλήματα της φτώχειας, της πείνας και της βιώσιμης ανάπτυξης προς το συμφέρον του παγκόσμιου Νότου», πρόσθεσε.

https://www.bta.bg/bg/news/world/492831-grupata-briks-ima-potentsial-da-sazdade-nov-svetoven-red-zayavi-prezidentat-na-

-----------------------------------------------------

22 χώρες έχουν υποβάλει επίσημες αιτήσεις για ένταξη στους BRICS Pan.bg 20 Ιουλίου 2023 | 17:40

    Ο απεσταλμένος των BRICS της Νότιας Αφρικής Ανίλ Σουκλάλ δήλωσε ότι 22 χώρες έχουν υποβάλει επίσημες αιτήσεις για να ενταχθούν στους BRICS.

    «Είκοσι δύο χώρες υπέβαλαν επίσημα αίτηση για να γίνουν μέλη των BRICS», είπε η πηγή.

    Ο Σουκλάλ πρόσθεσε επίσης ότι περίπου ο ίδιος αριθμός χωρών έχουν εκφράσει την άτυπη επιθυμία να ενταχθούν στους BRICS. Ο κατάλογος των χωρών που επιθυμούν να γίνουν μέλη της ένωσης δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

    Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η Ινδονησία, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος έχουν εκφράσει μια τέτοια επιθυμία.

    Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μιλήσει εξ αποστάσεως στη σύνοδο κορυφής των BRICS στις 23 Αυγούστου.

https://pan.bg/view_article-58-570447-22-dyrzhavi-sa-podali-oficialni-zayavki-za-prisyedinyavane-kym-briks.html

Οικονομία - Ενέργεια

Είναι ΟΡΙΣΤΙΚΟ: Ξεκινά η κατασκευή του EuroAsia Interconnector, που θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα… Εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη (video) (19/07/2023)

https://hellasjournal.com/2023/07/ine-oristiko-xekina-i-kataskevi-tou-euroasia-interconnector-pou-tha-sindei-to-israil-me-tin-kipro-ke-tin-ellada-exeretika-simantiki-exelixi-video/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου