Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

ΜΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ (26/1/2022)

ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 

3 σχόλια:

  1. Ανδρέα,καλημέρα,στα δύσκολα επικαλούμαστε την Παναγία και καλούμε το Στρατό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σάς αναμεταδίδω σέ τέσσερα 4 μέρη τό πρώτο μέρος τού πολύ ανησυχητικού άρθρου τού Πρέσβεως επί Τιμή Περικλή Νεάρχου:

    α) Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΜΗΠΩΣ ΆΡΑΓΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΡΑΦΑΛ ΩΣ ΠΡΟΠΕΤΑΣΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΕΙ ΤΥΧΌΝ ΕΘΝΙΚΕΣ
    ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ.. ;;;;

    Περικλής Νεάρχου ,
    Πρέσβυς ε. τ.

    Ο Ελληνικός λαός νοιώθει , δικαιολογημένα , βαθειά ικανοποίηση για τον ερχομό στην Ελλάδα της πρώτης εξάδας των Ραφάλ , με πανέτοιμα τα πληρώματά τους και τα οπλα τους για την αμυνα των Ελληνικων ουρανων.Η επιλογή των Ραφάλ , οπως και των φρεγατων Belharra και η υπογραφή αμυντικης συμφωνίας με τη Γαλλία , με ρήτρα αμυντικης συνδρομης , ειναι μια κίνηση , που υπαγορεύεται απο τη σύγκλιση των στρατηγικων συμφερόντων των δυο χωρων και απο την αβεβαιότητα που διέπει μονίμως την Ελληνο - Αμερικανική σχέση.
    Η χώρα υπέστη , κατά την προηγούμενη δεκαπενταετία , μια μονομερή και ασυνάρτητη πολιτική εξοπλιστικης απραξίας, που εθεσε σε αμεσο κίνδυνο την εθνική της ασφάλεια.Αρκει μόνο να αναλογισθει κανείς τι θα συνέβαινε στην αεροπορική ισορροπία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας , εαν η τελευταία παρελάμβανε τα αεροσκάφη f - 35 , που ειχε παραγγείλει. Η ακύρωση της Τουρκικης συμμε τοχής στο πρόγραμμα των αερο σκαφών αυτων , λόγω της αγορας απο την Τουρκία των Ρωσικων πυραύλων S - 400 , εβγαλε την Ελλάδα απο μια δεινή θέση , που θα μπορουσε να της ειχε στοιχίσει πολύ ακριβά. Το μάθημα αυτό δεν πρέπει να λησμονηθει. Αντιθέτως , πρέπει να γίνει δίδαγμα και οδηγός για το μέλλον.
    Στο σημειο ομως αυτό , πρέπει να υπογραμμισθει οτι συμβαίνει συχνά στην πολιτική να χρησιμο ποιουνται ωραια πράγματα και σωστές πολιτικές κινήσεις για να συγκαλύψουν καθόλου ωραια πράγματα και εθνικές υποχωρή σεις , ενω, υποτίθεται , οτι η προμήθεια των Ραφάλ και αλλων κρισίμων εξοπλισμων αποσκοπει , ακριβως , στο αντί θετο , με την ενίσχυση της αμυν τικης ισχύος και αποτροπης.
    Στη συγκεκριμένη περίπτωση , η Κυβέρνηση , με προπέτασμα τα Ραφάλ , φαίνεται να δρομολογει τρεις μεγάλες και πολυ επικίν δυνες εθνικές υποχωρήσεις:
    α.Εγκατάλειψη της εκμεταλλεύ σεως των ενεργειακων κοιτα σμάτων στην Ελληνική ΑΟΖ , με οτι αυτό σημαίνει.
    Οι πρωτες υποψίες για την υιοθέτηση απο την Κυβέρνηση μιας τέτοιας πολιτικης ανέκυ ψαν , κατά την επίσκεψη του υπουργου Εξωτερικων κ. Δένδια στη Σαουδική Αραβία. Σε συνέντευξή του τότε σε Αραβική εφημερίδα , ο κ. Δένδιας δήλωσε , μεταξύ αλλων , οτι η Ελλάδα " δεν προτίθεται να γίνει παραγωγός χώρα υδρογοναν θράκων " .Αφησε να εννοηθει οτι η Ελλάδα επιδιώκει μόνο ρόλο ενεργειακου κόμβου ..Οι δηλώσεις Δένδια προκάλεσαν δεινή εκπληξη και απορία ,δεδομένου του γεγονότος οτι, ιδιαίτερα στην περιοχή της Κρήτης, οι σχετικές ερευνες που εχουν διεξαχθει, κάνουν λόγο για πολύ σημαντικά κοιτάσματα φυσικου αερίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακολούθησαν διαψεύσεις , με μισόλογα , οι οποιες ομως ΔΈΝ επεισαν οτι όντως ΔΈΝ υπηρχε θέμα.
    Τα οσα ακολούθησαν φαίνονται να επιβεβαιώνουν παρά να διαψεύδουν την πολιτική αυτή. Αντιδρώντας , π. χ. , η Κυβερνηση στο γνωστό ατυπο Αμερικανικό εγγραφο για τον αγωγό φυσικου αερίου East Med , δήλωσε , δια του Κυβερνητικου εκπροσώπου , οτι η Ελλάδα δεν ειναι παραγωγός χώρα φυσικου αερίου.Η νέα αυτή δήλωση δεν δίνει , ασφαλως , την εντύπωση οτι η Ελλάδα ετοιμάζεται να γί νει παραγωγός χωρα , με την εκμετάλλευση των κοιτασματων της στην Ελληνική ΑΟΖ.Ειναι φανερό οτι η σημερινή Κυβέρνη ση , παρουσιαζόμενη ως " πρω τοπόρος " της λεγόμενης " πράσινης " ενέργειας , ετοιμάζε ται να εγκαταλείψει επισήμως την εκμετάλλευση των ενερ γειακων κοιτασμάτων της Ελληνικης ΑΟΖ. Η πολιτική ομως αυτή υποβάλλεται επιτη δείως στην κοινή γνώμη και αποκαλύπτεται σταδιακά για να μην προκαλέσει αντιδράσεις.
    Εαν η Ελλάδα προτίθεται να παραιτηθει απο την εκμετάλ λευση των κοιτασμάτων φυσι κου αερίου στη δική της δυνητική ΑΟΖ, για ποιό λόγο τότε θ' ανακηρύξει ΑΟΖ αναλαμβάνοντας τον κίνδυνο δημιουργίας κρίσεως με την Αγκυρα, που προβάλλει τις δικές της γνωστές διεκδικήσεις ; Μήπως λοιπόν τελικά η λεγόμενη " πράσινη " ενέργεια και η διακηρυσσόμενη" πρωτοπορεία" συγκαλύπτουν μια στρατηγική υποχώρηση της Ελλάδος στο μεγάλο θέμα των δικαιωμάτων της , που απορ ρέουν απο το διεθνές θαλάσσιο δίκαιο ;;;;
    Η υποψία αυτή φαίνεται βάσιμη , γιατί , κατά τη γνώμη των ειδικων , το φυσικό αέριο δεν πρόκειται να μπει στο περιθώ ριο των ενεργειακων σχεδια σμων για τα προσεχη , τουλά χιστον , σαράντα εως πενήντα χρόνια. Υπάρχει , επομένως , χρόνος για την αξιοποίηση των Ελληνικων κοιτασμάτων , η αξία των οποίων εκτιμαται απο τους ειδικούς σε εκατοντάδες δισ. ευρώ ως εσοδα για τη χώρα. Η εγκατάλειψη ομως εχει και μια αλλη διάσταση.Τι σημαίνει αυτή σε σχέση με την Τουρκία και τις διεκδικήσεις της στην Ελληνική ΑΟΖ ;
    Παρουσιάζονται τώρα, ως αντιστάθμισμα , τα σχέδια ηλεκτρικης διασυνδέσεως Ασίας και Ευρώπης και Αφρικης και Ευρώπης , μέσω , αντιστοίχως , Ισραήλ και Αιγύπτου , και αλλων μικροτέ ρων αγωγών, που θα μπορουσαν εν μέρει να υποκαταστήσουν τoν αγωγό East Med .Τα σχέδια ομως αυτά ΔΈΝ ειναι ανταγωνιστικά, ουτε του αγω γου East Med ουτε της εξορύ ξεως των Ελληνικων κοιτασμά των . Αντιθέτως , στο σχεδιασμό του East Med λαμβανόταν υπ'όψιν και το φυσικό αέριο που θα εξορυσσόταν απο την Ελληνι κή ΑΟΖ.Το πληγμα που κατέφε ρε το ατυπο Αμερικανικό εγγρα φο στο σχέδιο του αγωγου East Med ΔΈΝ ειναι υποτιμητέο. Ο αγωγός αυτός εχει πολύ ιδιαίτε ρη γεωπολιτική και στρατηγική σημασία για την Ελλάδα και την Κύπρο. Η ισχυρή υποστήριξη του απο το Ισραήλ τον καθιστουσε ως βάση των περιφερειακων στρατηγικων συμμαχιων της Ελλάδος και της Κύπρου και η χάραξη του οριοθετουσε και αναχαίτιζε τις Τουρκικές βλέψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή