Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ )
586 π.Χ: Οι Βαβυλώνιοι καταστρέφουν τον Ναό του Σολομώντα στην Ιερουσαλήμ.
1297 - Μάχη του Στέρλινγκ: οι Σκωτσέζοι υπό τον Γουίλιαμ Γουάλας και τον Άντριου ντε Μάρεϊ νικούν τους Άγγλους. Η μάχη της γέφυρας Στέρλινγκ ήταν μια μάχη του πρώτου πολέμου της σκωτσέζικης ανεξαρτησίας. Στις 11 Σεπτεμβρίου 1297, οι δυνάμεις των Άντριου ντε Μάρεϊ και Γουίλιαμ Γουάλας νίκησαν τις συνδυασμένες αγγλικές δυνάμεις Τζων ντε Βάρεν, κόμη του Surrey και του Χιού ντε Κρέσινγκχαμ κοντά στο Στέρλινγκ, στον ποταμό Φορθ.Η μάχη του Στέρλινγκ έμεινε στην ιστορία όχι μόνο ως απελευθερωτικός αγώνας της Σκωτίας, αλλά και επειδή για πρώτη φορά ένα μικρό πεζικό σώμα νίκησε ισχυρότερο ιππικό σώμα.Η Μάχη του Στέρλινγκ αναφέρεται στο έργο Braveheart, όμως ανακριβώς παραλείπονται ποταμός και γεφυράκι και έτσι αλλοιώνεται το ιστορικό της διαδραματισμένης τακτικής.
1609 - Ο εξερευνητής Χένρι Χάντσον ανακαλύπτει το νησί του Μανχάταν.
1611 - Γεννήθηκε ο Ερρίκος ντε Λα Τουρ ντ'Ωβέρν, Γάλλος στρατάρχης
1611: Επαναστάτες με επικεφαλής τον μητροπολίτη Διονύσιο Β’ καταλαμβάνουν τα Ιωάννινα. Οι Οθωμανοί αντεπιτίθενται, συλλαμβάνουν τον Διονύσιο, τον οποίο γδέρνουν ζωντανό στην κεντρική πλατεία της πόλης και καταργούν τα προνόμια που είχε παραχωρήσει το 1430 ο Σινάν πασάς.
1697: Οι Αυστριακοί νικούν τους Οθωμανούς στη Μάχη της Ζέντα. Με τον οθωμανικό στρατό πολεμούν πολλοί Ούγγροι, που ζητούν την ανεξαρτησία της χώρας τους από την Αυστρία.
1816 - Γεννήθηκε ο Καρλ Τσάις, Γερμανός Ο Καρλ Τσάις (Carl Zeiss, 11 Σεπτεμβρίου 1816 – 3 Δεκεμβρίου 1888) ήταν οπτικός γνωστός για την εταιρεία που ίδρυσε, με την επωνυμία Carl Zeiss Jena (σήμερα: Carl Zeiss AG). Έκανε μεγάλες συνεισφορές στην κατασκευή φακών και βοήθησε στην παραγωγή των σύγχρονων φακών για γυαλιά. Αρχικά οι φακοί που κατασκεύαζε χρησιμοποιούνταν μόνο για την παραγωγή μικροσκοπίων, όμως μετά την εφεύρεση της φωτογραφικής μηχανής, η εταιρεία του άρχισε να κατασκευάζει και φακούς ποιότητας για φωτογραφικές μηχανές.
1823: Πέθανε ο Ντέιβιντ Ρικάρντο, άγγλος οικονομολόγος, από τους κορυφαίους της οικονομικής επιστήμης. (Γεν. 19/4/1772)
1877 - Γεννήθηκε ο Φέλιξ Ντζερζίνσκι, Ρώσος επαναστάτης και πολιτικός Ο Φέλιξ Εντούντοβιτς Ντζερζίνσκι  ήταν ηγετικό στέλεχος του Πολωνικού και του Ρωσικού επαναστατικού κινήματος.Σε ηλικία 18 χρονών έγινε μέλος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Λετονίας. Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση ανέλαβε να δημιουργήσει την Τσεκά, τη μυστική αστυνομία, με σκοπό να αντιμετωπιστούν αντεπαναστατικές ενέργειες και σαμποτάζ ενάντια στο Σοβιετικό σοσιαλιστικό κράτος.
1885 - Γεννήθηκε ο Ντ. Χ. Λώρενς, Άγγλος συγγραφέας
1899 - Γεννήθηκε ο Φίλιπ Μπούλερ, Γερμανός αξιωματούχος των Ναζί Ο Φίλιπ Μπούλερ (γερμ. Philipp Bouhler, 11 Σεπτεμβρίου 1899 – 19 Μαΐου 1945) ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος του Ναζιστικού Κόμματος, επικεφαλής της Καγκελαρίας του Ράιχ και Ραϊχσλάιτερ (Reichsleiter, εθνικός ηγέτης) της Βεστφαλίας. Ήταν επίσης μέλος της SS και ένας από τους δύο υπευθύνους του Προγράμματος Ευθανασίας Τ-4 που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερα από 70.000 άτομα με ειδικές ανάγκες στη Ναζιστική Γερμανία.Αυτοκτόνησε με την γυναίκα του 19/5/1945.
1906: Ο Μαχάτμα Γκάντι χρησιμοποιεί τον όρο «Satyagraha» για να χαρακτηρίσει τον μη βίαιο χαρακτήρα του κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νότιο Αφρική. Αυτή η στάση ζωής θα χαρακτηρίσει αργότερα τον αγώνα του κατά των βρετανών κατακτητών της πατρίδας του της Ινδίας.
1911 - Κατάπλέει στο Φάληρο το θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ.
1922: Εκδηλώνεται το κίνημα Πλαστήρα, Γονατά και Φωκά στη Χίο και τη Λέσβο, από τα στρατεύματα που διέφυγαν από τη Μικρά Ασία στα δύο αυτά νησιά. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και την Eπανάσταση της 11ης Σεπτεμβρίου των στρατιωτικών δυνάμεων στη Χίο και τη Λέσβο, το 1922, ανέλαβε την αρχηγία της επαναστατικής επιτροπής (από όπου απέκτησε και το προσωνύμιο 'Αρχηγός'). Τον Σεπτέμβριο του 1922 μετέβη στην Αθήνα όπου ανέτρεψε την κυβέρνηση και υποχρέωσε τον βασιλιά Κωνσταντίνο Α' σε παραίτηση υπέρ του γιου του Γεωργίου Β' και σχημάτισε επαναστατική κυβέρνηση χωρίς όμως να συμμετάσχει σ´αυτήν. Με τη φροντίδα του περιθάλπηκαν και στεγάστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, και με νομοθετικό διάταγμα (14 Φεβρουαρίου 1923), έδωσε λύση στο αγροτικό ζήτημα, διανέμοντας το μεγαλύτερο μέρος των τσιφλικιών, στους ακτήμονες. Χάρη σ´αυτόν και τον Θεόδωρο Πάγκαλο αναδιοργανώθηκε ο στρατός και ανασυντάχθηκε η στρατιά του Έβρου, δίνοντας ένα βοήθημα στον Ελευθέριο Βενιζέλο, κατά τις διαπραγματεύσεις για την Συνθήκη της Λωζάνης, περιορίζοντας τις απαιτήσεις του Κεμάλ. Επίσης υποστήριξε και ανέλαβε την ευθύνη για την «εκτέλεση των έξι», κατευνάζοντας τον λαό που ζητούσε την τιμωρία των υπεύθυνων για την Μικρασιατική καταστροφή.
1938: Γεννήθηκε η Ξένια Καλογεροπούλου, ελληνίδα ηθοποιός και συγγραφέας.
1945 - Γεννήθηκε ο Φραντς Μπεκενμπάουερ, Γερμανός ποδοσφαιριστής
1961 - Ανοίγει το πρώτο γραφείο του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) στην Ελβετία.
1964: Καθιερώνεται η ελεύθερη χρήση της δημοτικής γλώσσας στην εκπαίδευση, επί πρωθυπουργίας Γεωργίου Παπανδρέου.
1965 - Γεννήθηκε ο Μπασάρ αλ Άσαντ, Σύριος πολιτικός
1971 - Πέθανε ο Ερρίκος Κονταρίνης, Έλληνας ηθοποιός
1971 - Πέθανε ο Νικίτα Χρουστσόφ, Σοβιετικός πολιτικός
1973 - Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Χιλή υπό την ηγεσία του στρατηγού Αουγούστο Πινοσέτ και με τη βοήθεια και χρηματοδότηση των ΗΠΑ, ανατρέπει τον δημοκρατικά εκλεγμένο σοσιαλιστή πρόεδρο Σαλβαδόρ Αγιέντε. Η χούντα θα κρατήσει 17 έτη. Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε, σοσιαλιστής πρόεδρος της Χιλής, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια πραξικοπήματος του στρατηγού Πινοτσέτ
1986: Πέθανε ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, πολιτικός, φιλόσοφος και ιστορικός. (Γεν. 13/12/1902)
2001 - Επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου 2001: Δύο επιβατικά αεροσκάφη υπό τον έλεγχο τρομοκρατών προσκρούουν στους δίδυμους πύργους του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, που καταρρέουν ύστερα από 63 και 100 λεπτά αντίστοιχα. Ένα ακόμα αεροπλάνο προσκρούει στο Πεντάγωνο και ένα συντρίβεται στην ύπαιθρο της Πενσυλβανίας. Ο απολογισμός: περίπου 3000 νεκροί και 3000 τραυματίες.
2004 - Πτώση ελικοπτέρου Σινούκ στη θάλασσα ανοικτά του Αγίου Όρους. Σκοτώνονται όλοι οι επιβαίνοντες, ανάμεσά τους και ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος Ζ' με τους συνεργάτες του ιερωμένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου