Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

Αλέξανδρος Παπάγος: ο Στρατάρχης της Νίκης



Αλέξανδρος Παπάγος: ο Στρατάρχης της Νίκης
Χρύσα Παρίση Αντιδήμαρχος Παιδείας & Πολιτισμού Δήμου Παπάγου-Χολαργού τ. Πρόεδρος  Δημοτικής Κοινότητας Παπάγου.
    Συμπληρώνονται σήμερα ( 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ) 74 χρόνια από την ημέρα που ο Ελληνικός Στρατός πέτυχε τη τελική νίκη στον Γράμμο και το Βίτσι, εξασφαλίζοντας την παραμονή της χώρας μας στον χώρο των δημοκρατικών κρατών. Αναμφισβήτητα, ο άνθρωπος που συνέβαλε καταλυτικά στην επιτυχία αυτή ήταν ο Αλέξανδρος Παπάγος.
    Τον Ιανουάριο του 1949, και ενώ η μάχη για την αντιμετώπιση των ανταρτικών δυνάμεων του ΚΚΕ συνεχιζόταν από το 1946, ο παλαίμαχος πολιτικός Θεμιστοκλής Σοφούλης έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Πρώτη ενέργεια της Κυβέρνησης εκείνης ήταν η επιλογή του Στρατηγού Αλέξανδρου Παπάγου για τη θέση του Αρχιστρατήγου, με ευρύτατες δικαιοδοσίες.
    Ο Παπάγος είχε ήδη τη φήμη του επικεφαλής των ελληνικών δυνάμεων στο Έπος του 1940-41. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, το 1945από το στρατόπεδο Νταχάου όπου τον κρατούσαν έγκλειστο οι Γερμανοί, παρέμενε στην αποστρατεία. Το 1949 ήταν ήδη 66 ετών ενώ η υγεία του ήταν βεβαρυμμένη.
    Μπροστά στη δύσκολη κατάσταση που αντιμετώπιζε ο Εθνικός Στρατός, μέσα στο 1948, η Κυβέρνηση θεώρησε ότι ο Παπάγος ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος να πάρει στα χέρια του την κατάσταση. Για τον λόγο αυτό τον ανακάλεσε στην ενέργεια, ζητώντας του να αναλάβει την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, δίνοντάς του μάλιστα ευρείες δικαιοδοσίες για το σύνολο των στρατιωτικών ζητημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Παπάγος παραμέρισε τους ξένους στρατιωτικούς (Βρετανούς και κυρίως Αμερικανούς) οι οποίοι συμμετείχαν στα συμβούλια και είχαν λόγο σε όλα τα στρατιωτικά θέματα. Επέβαλλε αυστηρότατη πειθαρχία στο στράτευμα, ενώ, όπως διαβάζουμε σε διάφορες στρατιωτικές εκθέσεις, "εμφύσησε ένα νέο επιθετικό πνεύμα και εφάρμοσε ευρέως την αρχή της συγκέντρωσης των δυνάμεων".
    Εν τω μεταξύ ο Ελληνικός Στρατός είχε αρχίσει να παραλαμβάνει σύγχρονο πολεμικό υλικό, καθώς και άλλα εφόδια από τις ΗΠΑ, ενώ το προσωπικό εκπαιδευόταν εντατικά στη χρήση τους. Επιπλέον, η ευρεία επιστράτευση που είχε εφαρμοστεί, απέφερε κατά την κρίσιμη χρονική στιγμή της τελικής προσπάθειας, περίπου 300.000 άνδρες υπό τα όπλα.
    Μετά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν οι εθνικές δυνάμεις σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας, ήταν φανερό πως τα πράγματα οδηγούνταν προς την τελική σύγκρουση. Ο Ελληνικός Στρατός είχε καταφέρει να απαγκιστρώσει ισχυρές δυνάμεις από τον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο και να τις στρέψει προς τον Γράμμο και το Βίτσι, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένος ο κύριος όγκος των ανταρτικών δυνάμεων. Εκεί, πριν από 66 χρόνια δόθηκε η τελική μάχη, με την οποία εξασφαλίστηκε η πολυπόθητη ειρήνη και γαλήνη στην πατρίδα μας.
    Ακολούθησε η ανασυγκρότηση της χώρας για την επούλωση των πολλών πληγών που είχε συσσωρεύσει μια δεκαετία πολεμικών συγκρούσεων, τριπλής κατοχής, εσωτερικών συγκρούσεων και τέλος η προσπάθεια βίαιης κατάληψης της εξουσίας, με συνέπεια έναν τριετή αιματηρό και καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο. Και εδώ η συμβολή του Παπάγου ήταν ουσιαστική. Καταρχήν μερίμνησε για το στράτευμα, και συνέβαλε στην ίδρυση Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, του οποίου ήταν ο πρώτος αρχηγός, θέση από την οποία παραιτήθηκε τον Μάιο του 1951, τιμημένος με τον τίτλο του "Στρατάρχη".  Αργότερα, ως εκλεγμένος, με συντριπτική πλειοψηφεία, πρωθυπουργός της χώρας, από τον Νοέμβριο 1952 έως τον θάνατό του τον Οκτώβριο 1955.
    Μπορεί πολλοί παράγοντες να συνέβαλλαν στη τελική νίκη των εθνικών δυνάμεων τον Αύγουστο του 1949, αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η νίκη ήρθε μέσα σε οκτώ μήνες αφότου την αρχιστρατηγία ανέλαβε ο Αλέξανδρος Παπάγος! Όλοι εμείς που γεννηθήκαμε ή που σήμερα κατοικούμε στο προάστιο που φέρει το όνομά του, τον θυμόμαστε και τιμούμε την προσφορά του.

5 σχόλια:

  1. ΩΔΗ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΑΡΧΗ ΠΑΠΑΓΟ
    (Είχε γραφτεί το 2000 για να μελοποιηθεί ως Ύμνος Παπάγου)

    Ω! Μεγάλε Στρατάρχα Παπάγο
    Της Ελλάδος μεγίστη μορφή
    Με σε πρότυπο θε να διάγω
    Του Παπάγου σεπτέ ιδρυτή.

    Αρχιστράτηγε συ των Ελλήνων
    Δυο πολέμων, αϊτέ, νικητή
    Μια υπόσχεση τώρα σου δίνω
    Φύλακάς σου θα γίνω στη γη.

    Στην ελεύθερη γη που η ψυχή σου
    Κληροδότησε άγια τιμή:
    Νάν' αιώνια η στεντόρεια φωνή σου
    Λευτεριά να προστάζει, να ζει.

    Κι είν’ υπόσχεση αυτή για αγώνες
    Δόξα, κάλος, τιμή, αρετή
    Την Ελλάδα να υμνεί στους αιώνες
    Με αγάπη για όλους μεστή.

    Ιωάννης Παναγάκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το άρθρο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και την αλήθεια.
    Δυστυχώς όμως ο αγώνας του Στρατάρχη και του Ελληνικού Στρατού
    έχει χαθεί γιατί σήμερα και από το παρελθόν αυτοί που κάνουν
    κουμάντο στην Πατρίδα μας είναι οι κομμουνιστές που αιματοκύλισαν
    την Ελλάδα αλλά τους αναγνώρισε το κράτος και να φτάσουμε στο
    σημείο στην πρόσφατη γιορτή του ΚΚΕ στην περιοχή Πρεσπών, όπου το
    ίδιο κόμμα πήρε απόφαση για απόσπαση Μεκεδονίας-Θράκης και σήμερα
    οι απόγονοι τους ξεπούλησαν το όνομα Μακεδονία, ο επικεφαλής του
    ΚΚΕ είπε ότι "ο αγώνας δεν τελείωσε αλλά τώρα ξαναρχίζει".
    Αυτά κάνουν οι οι πολιτικάντηδες γιατί αυτό που τους ενδιαφέρει
    είναι η εξασφάλιση της καρέκλας και της εξουσίας.
    ΕΛΛΑΔΑ ΞΥΠΝΗΣΕ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια Χρύσα για το άρθρο σου.Τίμησες τον Παπάγο γράφοντας και άγνωστα πράγματα που τολμούν να πει το πολιτικό σύστημα αλλά ούτε και στα σχολεία για να τα μαθαίνουν τα παιδιά..
    Η νίκη στον Γράμμο - Βίτσι και ο εορτασμός κάθε χρόνο με πρωτοβουλία της ΕΑΑΣ δεν είναι γιορτή μίσούς όπως την παρουσιάζουν μερικοί αλλά γιορτή τιμής και ευγνωμοσύνης για αυτούς που έδωσαν το αίμα τους και πολέμησαν για τη διάσωση της Πατρίδας μας από το ΚΚΕ που είχε αποφασίσει τη απόσχιση της Θράκης και Μακεδονίας από την Ελλάδα.
    Μπράβο και πάλι συγχαρητήρια και συνέχισε να προβάλεις Πατριωτικά και Εθνικά θέματα
    Ελληνας πολίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΧΡΥΣΑ!! Η αποκάλυψη τηα αλήθειας που οι πολιτικάντηδες κρύβουν είναιγενναία πράξη γιατί μαθαίνει ο λαός την αλήθεια που όταν γίνει πασίγνωστη σε όλη την Ελλάδα το ΚΚΕ και οι σύντροφοι του αριστεροί δεν θα ξαναμπούν στη Βουλή.Δυστυχώς όμως ο ΤΣΙΡΙΖΑ θυμήθηκε την απόφαση του ΚΚΕ στον συμμοριτοπόλεμο να αποσπασθεί η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και η ΘΡΑΚΗ από την Ελλάδα και υπέγραψε την επαίσχυντη συμφωνία των πρεσπών πουλώντας την Μακεδονική ταυτότητα, την Μακεδονική γλώσσα την οποία επικύρωσε Τσιρίζοντας αλλά η ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΗ διότι δεν έλαβε τουλάχιστο 180 ψήφους όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Αν έχει κότσια ο Μητσοτάκης να την ακυρώσει και να κάνει δημοψήφισμα να αποφασίσει ο Ελληνικός λαός και όχι ο Τσίπρας και ο Κοτζιάς.
    και πάλι ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ που τίμησες τον Στρατάρχη Παπάγο που έσωσε την Ελλάδα από τους δήθεν πατριώτες που παρουσιάζονται σήμερα
    Απλός Πολίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έτσι, απλά κι απέριττα, μέσα σε μια σελίδα
    χωρέσανε τόσα πολλά, που μια σοφή γραφίδα
    συμπύκνωσε βραχύλογα κι έφτιαξε την εικόνα
    που παριστάνει έντονα το μάτι του κυκλώνα
    με χίλιες- μύριες θύελλες που πλήξανε τη χώρα
    για δέκα χρόνια συναπτά. Η τελευταία μπόρα
    της ξενοκίνητης σκληρής τρίχρονης ανταρσίας
    ξεπέρασε τα όρια της εθνοπροδοσίας!!!

    Εστέναζε η ύπαιθρος και η μισή πατρίδα
    στις Πρέσπες παραδόθηκε ΚΑΙ, γλυτωμού ελπίδα
    η μοίρα έδειξε ξανά στον άσπιλο στρατιώτη
    στον νικητή του φασισμού στην μέγιστη και πρώτη
    εποποιΐα των καιρών, εκείνη του σαράντα
    που η ιστορία έγραψε στις δέλτους της για πάντα!!!

    Οι άνθρωποι πεθαίνουνε, σαν τους ξεχνούν οι άλλοι
    Ή η ιστορία αν δεν βρεί χώρο για τους βάλλει…
    Εσύ, μπροστάρης δυό φορές σε δυό μεγάλες νίκες
    στης ιστορία τις λαμπρές εμπήκες τις προθήκες!!!
    Κ’ είν’ έπαινος που οφείλεται στην άξια συγγραφέα
    που στον Παπάγο άνοιξε μνήμης – τιμής αυλαία!!!

    Δ. Π. Τόρβας/ Αντγος ε.α


    ΑπάντησηΔιαγραφή