Σάββατο 8 Ιουλίου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 8 ΙΟΥΛΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 8 ΙΟΥΛΙΟΥ )
1099 - Κατά την Α' Σταυροφορία, 15.000 πεινασμένοι Χριστιανοί στρατιώτες βαδίζουν σε συντεταγμένη πορεία γύρω από τα τείχη της Ιερουσαλήμ.
1497 - Ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος Βάσκο ντα Γκάμα αποπλέει από τη Λισαβώνα με προορισμό την Ινδία. Θα γίνει ο πρώτος εξερευνητής, που θα τα καταφέρει δια θαλάσσης.
1621 – Γεννήθηκε ο Ζαν ντε Λα Φονταίν, Γάλλος συγγραφέας
1656 - Οι Ενετοί καταλαμβάνουν την Τένεδο εκδιώκοντας τους Τούρκους από τη νήσο.
1693 - για πρώτη φορά επιβάλλεται στολή στους αστυνομικούς της Νέας Υόρκης.
1765 - μια διαφήμιση πληροφορεί το αγγλικό κοινό ότι η οικογένεια Μότσαρτ βρίσκεται στο Λονδίνο και θα δίνει συναυλίες καθημερινά από τις 12 έως τις 3 μετά το μεσημέρι στην ταβέρνα Swan and Harp.
1821 - Μοίρα του ελληνικού στόλου υπό τους πλοιάρχους Τομπάζη, Αποστόλη, Σαχτούρη, Τσαμαδό, Βούλγαρης και Λελεχό καταστρέφει οκτώ τουρκικά φορτηγά πλοία στον Πορθμό Τσαγκλί μεταξύ Σάμου και μικρασιατικών ακτών.
1822 – Πέθανε ο Πέρσι Σέλλεϋ, Άγγλος ποιητής
1824 - Ελληνική Επανάσταση του 1821 - Ολιγάριθμοι Έλληνες υπό τον Σκαλτσά τρέπουν σε φυγή, μετά 6ωρη μάχη, 6.000 Τούρκους στη θέση Μπινίτσα Λιδωρικίου.
1831 - Γεννήθηκε ο Τζον Στιθ Πέμπερτον, Αμερικανός χημικός, εφευρέτης της Coca-Cola
1833.—Υπογράφεται μεταξύ ρωσίας και οθωμανικής αυτοκρατορίας η Συνθήκη Χουνκιάρ Ισκελεσί. Με μυστικό άρθρο αμοιβαίας αμυντικής συνθήκης καθορίζονται τα παρακάτω : α) Ο Εύξεινος Πόντος καθίσταται ασφαλής και κλειστή θάλασσα τής ρωσίας & β) παραχωρήθηκε μόνο στη ρωσία η ελεύθερη πρόσβαση από τα Δαρδανέλια, αναγνωρίζοντάς της το δικαίωμα εξόδου πολεμικών σκαφών στο Αιγαίο.
1838 - Γεννήθηκε ο Φέρντιναντ Φον Ζέπελιν, γερμανός κόμης, δημιουργός του ομώνυμου αερόπλοιου. (Θαν. 8/3/1917)
1839 - Γεννήθηκε ο Τζον Ροκφέλερ, μέγας αμερικανός καπιταλιστής, φιλάνθρωπος και γενάρχης της ομώνυμης δυναστείας. (Θαν. 23/5/1937)
1845 - Στην εφημερίδα Αθηνά αναφέρονται τα εξής: «Το υδραγωγείον έχει ασφαλισθεί από τους Τούρκους προς τους Αμπελοκήπους (κοντά στον Άγιο Δημήτριο Αμπελοκήπων) διά να ποτίζουν τους κήπους των. Τώρα οι κάτοικοι ζητούν να καθαρισθεί διότι τα νερά είναι ακάθαρτα και φέρουν ασθενείας».
1851 - Γεννήθηκε ο Άρθουρ Έβανς, βρετανός αρχαιολόγος, που ανακάλυψε την αρχαία κρητική πολιτεία της Κνωσού. (Θαν. 11/7/1941)
1889 - Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας Wall Street Journal.
1905 - στη Ρωσία, οι στασιαστές του θωρηκτού "Ποτέμκιν" παραδίδονται στις Αρχές.
1908 - Μακεδονικός Αγώνας - Συνάπτεται σκληρή μάχη μεταξύ 150 Βουλγάρων κομιτατζήδων και των ανταρτικών σωμάτων των Εμμ. Νικολούδη, Βολάνη και Καραβίτη στο ύψ. Πιπερίτσα του όρους Καϊμακτσαλάν, με αποτέλεσμα την άτακτη υποχώρηση των κομιτατζήδων που είχαν 28 νεκρούς. Μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής τους Πογόντσες.
1910 - δολοφονική απόπειρα σημειώνεται εναντίον του διευθυντή της εφημερίδας "Ακρόπολις", Βλάση Γαβριηλίδη, ο οποίος διεξήγαγε συστηματικό και έντονο αγώνα για την εκκαθάριση του Πανεπιστημίου από ανίκανους καθηγητές.
1912 - Ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας κερδίζει χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης, με επίδοση 3.37. (Η ημερομηνία είναι βάσει του Γρηγοριανού Ημερολογίου, ενώ στην Ελλάδα ισχύει ακόμη το Ιουλιανό και καταγράφεται σαν να έγινε στις 25 Ιουνίου)
1913 - Β' Βαλκανικός Πόλεμος Μεταγωγικά του ελληνικού στόλου μεταφέρουν και αποβιβάζουν την ελληνική VIII (8η) Μεραρχία στην ελεύθερη Καβάλα, η οποία τέσσερις μέρες μετά θ΄ απελευθερώσει την Ξάνθη.
1918 - τραυματίζεται ο συγγραφέας Έρνεστ Χέμινγουεϊ, που εργάζεται ως οδηγός ασθενοφόρου του Ερυθρού Σταυρού στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο.
1920.—2η ημέρα τής πρώτης φάσης απελευθερώσεως τής Ανατολικής Θράκης .Το Μικτό Απόσπασμα τού αντ)ρχου Αναγνώστου Β. περιλαμβάνον το 27ο Σύνταγμα Πεζικού και μια Μοίρα Ορειβατικού Πυρ)κού [το οποίον δρούσε ανεξάρτητα από την Μεραρχία Σμύρνης, ως δεξιά Πλαγιοφυλακή τής Στρατιάς], αφού συνεκεντρώθη ολόκληρο στην Τυρολόη, εστράφη προς τα δυτικά και κατά το βράδυ έφθασε στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Μουρατλή.
1921 - Μικρασιατική Εκστρατεία - Οι ελληνικές δυνάμεις, που κατείχαν τον τομέα Δορύλαιο (Εσκή Σεχήρ) Σεϊντί Γαζή, αποκρούουν σφοδρή τουρκική επίθεση και προξενούν σοβαρές απώλειες στον εχθρό. Κατά την επιχείρηση τού Ε.Σ. για την απελευθέρωση τής Ανατολικής Θράκης, το Μικτό  Απόσπασμα τού Καραγάτς, εξετόξευσε τη νύκτα ισχυρή νυκτερινή επιθετική αναγνώριση, προς την οδική γέφυρα τού Έβρου. Κατά τη νυκτερινή αυτή επιχείρησι σκοτώθηκαν ο Λοχαγός Πεζικού Νικόλαος Διαμαντής και 17 Εύζωνοι και συνελήφθησαν από τους τούρκους αιχμάλωτοι δύο Εύζωνοι, τους οποίους εθανάτωσαν την άλλη ημέρα, με φρικτά βασανιστήρια. Η Εθνική ευγνωμοσύνη, για να τίμηση την θυσία των παλληκαριών εκείνων, έδωσε το όνομα τού Λοχαγού στη γέφυρα, η οποία πέρασε στην νεώτερη πολεμική μας ιστορία, ως “Γέφυρα τού Λοχαγού Διαμαντή”.
1943 - Β' Π.Π. Ιταλικό τάγμα αλπινιστών υποστηριζόμενο από πυροβολικό και όλμους συμπλέκεται με μονάδα του ΕΔΕΣ στη περιοχή Μηλιά Ηπείρου, ανεπιτυχώς, με συνέπεια οι Ιταλοί να υποστούν σοβαρές απώλειες και να συμπτυχθούν προς τα Ιωάννινα.
1950 - ο Μακ Άρθουρ ορίζεται γενικός στρατιωτικός διοικητής των στρατευμάτων των χωρών-μελών του ΟΗΕ, που στάλθηκαν στον πόλεμο της Κορέας.
1951 - γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός, Αντζέλικα Χιούστον.
1958 - Γεννήθηκε ο Κέβιν Μπέικον, Αμερικανός ηθοποιός
1967 - Πέθανε η Βίβιαν Λι, Βρετανίδα ηθοποιός
1990 - Η Δυτική Γερμανία (νυν Γερμανία) κατακτά το παγκόσμιο κύπελλο στο ποδόσφαιρο κερδίζοντας στη Ρώμη την Αργεντινή με 1-0. Το νικητήριο γκολ σημειώνει ο Αντρέας Μπρέμε με πέναλτι 5 λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα.
1992 - στην Αυστρία, την παραίτησή του υποβάλλει ο Πρόεδρος Κουρτ Βαλντχάιμ, η θητεία του οποίου αμαυρώθηκε από καταγγελίες για συνεργασία με τους Ναζί. Τη θέση του παίρνει ο Τόμας Κλέστιλ.
2002 - χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό ο Παναγιώτης Κράμπης καταδικάζεται σε δισ. ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία του επιχειρηματία Γιώργου Νικολαΐδη και της Σούλας Καλαθάκη.
2005.—O Έλλην Σταύρος [Στήβεν] Λάλας αφήνεται ελεύθερος από τις Αμερικανικές αρχές, με τον όρο τής «διαβίωσης υπό επιτήρηση» στην Μασαχουσέτη, ενώ μοναδική επιθυμία του είναι να επιστρέψει στην Ελλάδα και να βοηθήσει την οικογένειά του, που λόγω τής πολυετούς απουσίας του αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα. Δύο χρόνια μετά, τον Νοέμβριο τού 2007, η Αμερικανική κυβέρνηση θα του επιτρέψει να επιστρέψει στην Ελλάδα.
2012 - Πέθανε ο Έρνεστ Μποργκνάιν, Αμερικανός ηθοποιός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου