Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 7 ΙΟΥΛΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 7 ΙΟΥΛΙΟΥ )
1307 – Πέθανε ο Εδουάρδος Α', βασιλιάς της Αγγλίας
1456 - Η Ιωάννα της Λωραίνης αθωώνεται από εκκλησιαστικό δικαστήριο στη Ρουέν, 25 χρόνια μετά το θάνατό της στην πυρά ως αιρετική.
1528 - Γεννήθηκε η Άννα της Αυστρίας, δούκισσα της Βαυαρίας
1534 - Πραγματοποιείται στο Νιού Μπράνζγουικ η πρώτη γνωστή συναλλαγή μεταξύ Ευρωπαίων και ιθαγενών του κόλπου Αγίου Λαυρεντίου.
1550 - Οι Ισπανοί κονκισταδόρες φέρνουν τη σοκολάτα στην Ευρώπη, που σύντομα θα γίνει το αγαπημένο ρόφημα των ευγενών.
1704 - Ο Στανισλάβ Α' ανεβαίνει στο θρόνο της Πολωνίας.
1745 - Πρωτοτραγουδιέται το God Save the King, προς τιμήν του βασιλιά Γεώργιου Β'. Πρόκειται για ένα λαϊκό τραγούδι, άγνωστου συνθέτη, το οποίο αργότερα θα καθιερωθεί ως ο Εθνικός Ύμνος της Μεγάλης Βρετανίας.
1770 - Ναυμαχία τού Τσεσμέ, καθ’ ην ο ρωσικός στόλος υπό την αρχηγίαν τών Σπυριδώφ, Ορλώφ καί Έλφινστον κατεναυμάχησε τον τουρκικόν. Κατά την ναυμαχίαν, αι ναυαρχίδαι τών δύο στόλων ανετινάχθησαν εις τον αέρα, την νύκτα όμως, οι Ρώσοι εξαπέλυσαν πυρπολικά, άτινα, επανδρωθέντα δι’ Ελλήνων ναυτικών κατά το πλείστον, διωλίσθησαν διά μέσου τών τουρκικών πλοίων καί τα ανετίναξαν εις τον αέρα. Σε αντίποινα οι τούρκοι σφάζουν 1000 Έλληνες τής Σμύρνης.
1792.—Τουρκικός στόλος, συνοδευόμενος καί υπό δύο γαλλικών φρεγατών, προσβάλλει τον Λάμπρον Κατσώνην εις Πόρτο – Κάγιο (δυτική Μάνη), όπου είχε καταφύγει. Ο Κατσώνης αφήνει τούς τούρκους ν’ αποβιβασθούν καί κατόπιν επιπίπτει μετά τών ανδρών του καί σώματος Μανιατών εναντίον των καί τούς εξοντώνει. Τέσσερεις χιλιάδες πτώματα εκάλυψαν το έδαφος, μόνον δε περί τούς 100 εκ τών αποβιβασθέντων κατώρθωσαν νά σωθούν. «Μετά την συνθήκη του Ιασίου, ο Λάμπρος Κατσώνης σταμάτησε τη δράση του στο Ανατολικό Αιγαίο και διάλεξε για ορμητήριό του το λιμάνι Πόρτοκάγιο της Μάνης. Είχε στενές σχέσεις με τους ντόπιους. Έκανε oχυρωματικά έργα στο λιμάνι. Σαν στρατιωτικό αρχηγό είχε πάρει τον κουμπάρο του Αντρούτσο με άλλους κλέφτες. Τον Μάϊο του 1792, εξέδωσε την περίφημη «Φανέρωσή» του, όπου καταγγέλει τους ρώσους για την ειρήνη που έκαμαν με τους τούρκους και διακηρύττει ότι ο αγώνας συνεχίζεται από τους Έλληνες μέχρι να απελευθερωθούν»
1828 - Υπογράφεται πρωτόκολλο μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων για την αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, με σκοπό την εκδίωξη των Αιγυπτίων του Ιμπραήμ.
1860 – Γεννήθηκε ο Γκούσταβ Μάλερ, αυστριακός συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας. (Συμφωνία αρ.1, Τιτάν) (Θαν. 18/5/1911)
1890 - Πέθανε ο Ανρί Νεστλέ, ελβετός επιχειρηματίας, ιδρυτής της ομώνυμης βιομηχανίας παραγωγής ειδών διατροφής. (Γεν. 10/8/1814)
1893 - Γεννήθηκε ο Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, ρώσος ποιητής.(Θαν. 14/4/1930)
1899 - Γεννήθηκε ο Τζορτζ Κιούκορ, Αμερικανός σκηνοθέτης
1901 - Γεννήθηκε ο Βιττόριο ντε Σίκα, Ιταλός σκηνοθέτης
1903 - Γεννήθηκε ο Στήβεν Ράνσιμαν, Άγγλος ιστορικός
1908 - Πέθανε ο Δημήτριος Βικέλας, ποιητής και πεζογράφος, πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. («Λουκής Λάρας») (Γεν. 15/2/1835)
1913 - κατά το Β Βαλκανικό Πόλεμο, τα βουλγαρικά στρατεύματα υποχωρούν άτακτα προς την περιοχή του Νευροκοπίου, το οποίο έχει καταληφθεί από τις ελληνικές δυνάμεις.
1915 - γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός - μογγολικής καταγωγής- Γιουλ Μπρίνερ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Τάετζε Χαν.
1917 - Ο σοσιαλδημοκράτης Αλεξάντρ Κερένσκι σχηματίζει προσωρινή κυβέρνηση στη Ρωσία, μετά την εκθρόνιση του τσάρου.
1920.—Ημερομηνία ενάρξεως τής πρώτης φάσεως απελευθερώσεως τής Ανατολικής Θράκης. Η αποβατική Αρμάδα, που μετέφερε τη Μεραρχία Σμύρνης, πλαισιωμένη από την ισχυρή Αγγλοελληνική Ναυτική Μοίρα, εισπλέει στους λιμένες τής Ραιδεστού και τής Ηράκλειας, [τής αρχαίας Περίνθου]. Τα πρώτα αποβατικά τμήματα, αρχίζουν να αποβιβάζονται.
1923 - Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Ισμέτ Ινονού, με κοινή δήλωσή τους, ανακοινώνουν ότι επήλθε συμφωνία εφ' όλων των εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
1930 - Πέθανε ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, βρετανός συγγραφέας μυθιστορημάτων μυστηρίου, με ήρωα τον ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς. (Γεν. 22/5/1859)
1936 - Γεννήθηκε ο Νίκος Ξυλούρης, τραγουδιστής και λυράρης. (Θαν. 8/2/1980)
1940 - Γεννήθηκε ο Ρίνγκο Σταρ, Άγγλος μουσικός (The Beatles και Plastic Ono Band)
1947 - Αγνώστου ταυτότητος αντικείμενο εντοπίζεται στην περιοχή Ρόζγουελ του Νέου Μεξικού. Λέγεται ότι πρόκειται για UFO που συνετρίβη.
1957 - σε ηλικία 17 ετών ο Πελέ παίζει το πρώτο του διεθνές παιχνίδι με την Βραζιλία εναντίον της Αργεντινής και σκοράρει.
1969 - Στον Καναδά, η γαλλική γλώσσα εξισώνεται με την αγγλική και γίνεται μια από τις δύο επίσημες γλώσσες του κράτους.
1972 - Πέθανε ο Αθηναγόρας, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
1974 - H Δυτική Γερμανία κερδίζει το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA.
1975 - Πέθανε ο Ότο Σκορτσένυ, αξιωματικός των SS,
1983 - μετά από πρόσκληση του Προέδρου της ΕΣΣΔ, Γιούρι Αντρόποφ, ένα 10χρονο κορίτσι από τις ΗΠΑ, η Σαμάνθα Σμιθ, επισκέπτεται στη χώρα. Η Σαμάνθα είχε γράψει στον Σοβιετικό Πρόεδρο ρωτώντας τον γιατί θέλει να κατακτήσει τον κόσμο και, απαντώντας στο γράμμα της, ο Αντρόποφ την κάλεσε στην ΕΣΣΔ.
1997 - στάχτη γίνονται 60.000 στρέμματα δάσους από τις φωτιές που ξεσπούν σε όλη τη χώρα, με μεγαλύτερη εκείνη στο Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη.
2005 - Τετραπλή βομβιστική ενέργεια στον υπόγειο σιδηρόδρομο και σε αστικό λεωφορείο του Λονδίνου, που αποδίδεται σε εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση, προκαλεί τον θάνατο 56 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου επτακοσίων.
2006 - Πέθανε ο Σιντ Μπάρετ, Άγγλος μουσικός (Pink Floyd)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου