Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 21 Ιουλίου

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 21 Ιουλίου
http://www.sansimera.gr  - http://el.wikipedia.org/
356 π.Χ. - Ο Ηρόστρατος βάζει φωτιά στο Ναό της Αρτέμιδας στην Έφεσο, ο οποίος ήταν ένα από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου.
230 - Ο Ποντιανός διαδέχεται τον Πάπα Ουρβανό Α' στον παπικό θρόνο.
285 - Ο Διοκλητιανός ορίζει τον Μαξιμιανό ως Καίσαρα και συγκυβερνήτη.
1425 - Βυζαντινή Αυτοκρατορία - Πεθαίνει ο Αυτοκράτορας Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγος. Τον διαδέχεται ο υιός του Ιωάννης Η' Παλαιολόγος.
1718 - Υπογράφεται η Συνθήκη του Πασάροβιτς ανάμεσα στην Αυστρία, τη Βενετία και την Οθωμανική αυτοκρατορία. Η Τουρκία χάνει εδάφη στα βόρεια Βαλκάνια και κερδίζει τις κτήσεις της Βενετίας σε Πελοπόννησο και Κρήτη.
1774 - H Ρωσία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπογράφουν τη Συνθήκη Κιουτσούκ-Καϊναρτζή, σηματοδοτώντας τη λήξη του Ρωσοτουρκικού πολέμου.
1796 - Πέθανε ο Ρόμπερτ Μπερνς, Σκωτσέζος ποιητής
1816 - Γεννήθηκε ο Πάουλ Γιούλιους Φον Ρόιτερ, (Ίσραελ Μπιρ Γιοσαφάτ το πραγματικό όνομά του), γερμανός βαρόνος, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. (Θαν. 25/2/1899)
1825 - Αποτυχημένες επιθέσεις του Κιουταχή εναντίον του Μεσολογγίου. Οι υπερασπιστές του απορρίπτουν τις προτάσεις του Κιουταχή για υπογραφή συνθήκης.
1831 - Ο Λεοπόλδος Α' γίνεται ο πρώτος βασιλιάς του Βελγίου.
1899 - Γεννήθηκε ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Αμερικανός συγγραφέας
1904 - Ολοκληρώνεται ο υπερσιβηρικός σιδηρόδρομος, ο οποίος ξεκινάει από τη Μόσχα και φτάνει μέχρι το Βλαδιβοστόκ στον Ειρηνικό Ωκεανό. Έχει μήκος 4.607 μίλια.
1920 - Μικρασιατική Εκστρατεία Το Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ με επιβαίνοντα τον Βασιλέα των Ελλήνων Αλέξανδρο Α΄ και με επηρμένο τον βασιλικό επισείοντα στον πρώτο ιστό εισέρχεται στον Βόσπορο προ της Κωνσταντινούπολης και ώρα 15.05 παραλλάσσει την Αγιά Σοφιά. Ο πλους συνεχίσθηκε προ των αγγλικών πολεμικών που απέδιδαν κεκανονισμένες τιμές ενώ οι μπάντες τους ανέκρουαν τον ελληνικό εθνικό ύμνο. Το Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ χωρίς να αγκυροβολήσει ή να προσεγγίσει ακτή μετά παράλλαξη του Ανακτόρου Ντολμά Μπαχτσέ ακολούθησε στροφή 180 μοιρών με πορεία εξόδου προς Θ. Μαρμαρά και προορισμό τη Σμύρνη. Η παρουσία αυτή ήταν η σημαντικότερη στην ιστορία του θρυλικού θωρηκτού.
1911 - Γεννήθηκε ο Μάρσαλ Μακ Λιούαν, καναδός επικοινωνιολόγος, γνωστός για την περίφημη φράση του «Το μέσο είναι ο μήνυμα». (Θαν. 31/12/1980)
1925 - Ο καθηγητής βιολογίας Τζον Σκόουπς καταδικάζεται σε πρόστιμο 100 δολαρίων, επειδή διδάσκει στους μαθητές του σε Λύκειο της πόλης Ντέιτον του Τενεσί τη Θεωρία της Εξέλιξης του Κάρολου Δαρβίνου.
1928 - Πέθανε ο Κώστας Καρυωτάκης, έλληνας ποιητής. (Γεν. 30/10/1896)
1930 - Εγκαινιάζεται από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο ο υπόγειος σταθμός του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στην Πλατεία Ομονοίας, με τον οποίο ενώνονται ο αστικός σιδηρόδρομος Αθήνας - Πειραιά με το Θηρίο, δηλαδή τη γραμμή από την Πλατεία Αττικής μέχρι την Κηφισιά.
1944 - Πέθανε ο Κλάους φον Στάουφενμπεργκ, Γερμανός στρατιωτικός
1944 - Γεννήθηκε ο Τζον Άτα Μιλς, Γκανέζος πολιτικός
1948 - Γεννήθηκε ο Μπέπε Γκρίλο, Ιταλός ηθοποιός και πολιτικός
1948 - Γεννήθηκε ο Στέφανος Γεωργίου, μουσικός. Έκανε σπουδαία καριέρα ως τραγουδοποιός στην Αγγλία με το όνομα Κατ Στίβενς και τώρα, έχοντας ασπαστεί τον ισλαμισμό, ονομάζεται Γιουσέφ Ισλάμ.
1950 - Η Βουλή παραπέμπει στο Ειδικό Δικαστήριο (Υπουργοδικείο) τον τέως υπουργό Μεταφορών Πάνο Χατζηπάνο με την κατηγορία της απιστίας κατά του Δημοσίου σχετικά με σκάνδαλο μεταφοράς των καυσίμων. Στις 15 Φεβρουαρίου 1951 θα καταδικασθεί σε 2 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή.
1951 - Γεννήθηκε ο Ρόμπιν Ουίλιαμς, Αμερικανός ηθοποιός
1957 - Ο Τσε Γκεβάρα γίνεται Κομμαντάντε του Επαναστατικού Στρατού της Κούβας.
1964 - Πέθανε ο Σωτήρης Πέτρουλας, Έλληνας αγωνιστής
1972 - Ματωμένη Παρασκευή: 9 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους στο Μπέλφαστ (Βόρεια Ιρλανδία) ύστερα από βομβιστική επίθεση του Προσωρινού IRA.
1974 - Πραγματοποιείται η Αποστολή ΝΙΚΗ μεταφοράς της 1ης Μοίρας Καταδρομέων από τη Σούδα στο βομβαρδισμένο αεροδρόμιο της Λευκωσίας με μεταγωγικά αεροσκάφη Noratlas της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών. Από τα 15 Α/Φ που έλαβαν μέρος το ΝΙΚΗ-4 καταρρίπτεται από φίλια πυρά και σκοτώνονται οι χειριστές και όλοι οι επιβαίνοντες καταδρομείς εκτός από έναν. Άλλα τρία Α/Φ παθαίνουν σοβαρές ζημιές και καταστρέφονται στο έδαφος. Ήταν η μοναδική βοήθεια που στάλθηκε από τη Χούντα στον εξ αιτίας της δοκιμαζόμενο Κυπριακό λαό. Όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτή την αποστολή όπως και οι Ελλαδίτες αξιωματικοί και οπλίτες της ΕΛΔΥΚ που πολέμησαν και σκοτώθηκαν τιμήθηκαν μετά από 17 χρόνια από τους πολιτικούς "εκφραστές" του Ελληνικού Κράτους, θεωρώντας τους μάλιστα θύματα του Β΄ Π.Π. όταν οι περισσότεροι είχαν γεννηθεί το 1952!
1978 - Γεννήθηκε ο Τζος Χάρτνετ, Αμερικανός ηθοποιός
2007 - Η αγγλική έκδοση του Χάρι Πότερ με τίτλο Harry Potter and the Deathly Hallows κυκλοφορεί σε όλον τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου