Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ )
303 - Ο Γαλέριος εκδίδει διάταγμα με το οποίο ξεκινά το διωγμό εναντίον των Χριστιανών στις υπό τον δικό του έλεγχο επαρχίες της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
303 Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Διοκλητιανός εκδίδει το πρώτο έδικτο κατά των Χριστιανών και αρχίζει διωγμούς εναντίον τους, που κράτησαν οκτώ χρόνια.
391 Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος Α' απαγορεύει την ειδωλολατρία. Στο πλαίσιο αυτό παύει και η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων που είχαν ξεκινήσει το 776 π.Χ.
1303 - Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Πολέμου της Σκωτζέζικης Ανεξαρτησίας, οι Σκωτσέζοι νικούν τους Άγγλους στη μάχη του Ρόσλιν.
1386 - Δολοφονείται στη Βούδα ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ της Νάπολης.
1525 - Οι ενωμένες δυνάμεις της Ισπανίας και της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας νικούν το γαλλικό στρατό στη Μάχη της Παβία.
1582 - Ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ΄ ανακοινώνει το Γρηγοριανό Ημερολόγιο.
1607 - Η όπερα "Ορφέας" του Κλαούντιο Μοντεβέρντι κάνει πρεμιέρα στη Μάντοβα.
1630-Ο ινδιάνος Κουαντεκίνα γνωρίζει στους βρετανούς αποίκους το ποπ-κορν 
1704 Πέθανε ο Μαρκ Αντουάν Σαρπεντιέ, γάλλος συνθέτης της εποχής του μπαρόκ. Η πιο γνωστή σύνθεσή του είναι το πρελούδιο από το Te Deum, που υιοθετήθηκε ως ύμνος της Eurovision. (Γεν. 1643)
1810 – Πέθανε ο Χένρι Κάβεντις, Άγγλος επιστήμονας       
1815 - Πέθανε ο Ρόμπερτ Φούλτον, Αμερικανός εφευρέτης
1821 - Ελληνική Επανάσταση: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κυκλοφορεί την επαναστατική προκήρυξη «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος», με την οποία ζητά από τους Έλληνες της Μολδαβίας και της Βλαχίας να επαναστατήσουν. Η ενέργειά του αυτή σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη της Επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.
1848-Ξεσπά η λεγόμενη «Φεβρουαριανή Επανάσταση» στη Γαλλία, που θα οδηγήσει στην κατάργηση της βασιλείας και στην εγκαθίδρυση της Β' Γαλλικής Δημοκρατίας.
1903 Πέθανε ο Παναγιώτης Ποταγός, γιατρός και εξερευνητής. Εξερεύνησε την Ασία επί πέντε χρόνια και με δαπάνες του Πανεπιστημίου Αθηνών δημοσίευσε τις παρατηρήσεις του σε βιβλίο με τίτλο Περίληψις περιηγήσεων Ποταγού. (Γεν. 1839)
1917-Ξεσπούν απεργιακές κινητοποιήσεις στη Ρωσία, που θα οδηγήσουν στη λεγόμενη Φεβρουαριανή Επανάσταση και στο τέλος της κυριαρχίας των Τσάρων, με την καθαίρεση του Νικολάου Β'.
1920
- Το Γερμανικό Εργατικό Κόμμα (DAP) αλλάζει ονομασία με πρωτοβουλία του Χίτλερ σε Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα (NSDAP).Σε μία μπυραρία του Μονάχου, ο Χίτλερ ανακοινώνει τις "25" θέσεις του για τα προβλήματα της Γερμανίας. Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα από θέσεις του παγγερμανισμού, του σοσιαλισμού, του φασισμού και της θεωρίας για την ιεραρχία των φυλών.
1946 - Στην Αργεντινή εκλέγεται πρόεδρος ο Χουάν Περόν.
1953 - Πέθανε ο Γκερτ φον Ρούντστετ, Γερμανός στρατάρχης
1955 - Γεννήθηκε ο Αλέν Προστ, Γάλλος οδηγός της Φόρμουλα 1
1955 – Γεννήθηκε ο Στηβ Τζομπς, Αμερικανός επιχειρηματίας
1964 Δημοσιεύματα του ελληνοκυπριακού Τύπου αποκαλύπτουν μυστικό σχέδιο των Τούρκων, σύμφωνα με το οποίο στον μελλοντικό τουρκοκυπριακό τομέα θα περιληφθούν η Αμμόχωστος, η Κυρήνεια και η μισή Λευκωσία.
1968 Ρεκόρ προσέλευσης σε αγώνα ποδοσφαίρου σημειώνεται στο Χάμπντεν Παρκ της Γλασκόβης. 134.461 θεατές παρακολουθούν την αναμέτρηση Σκοτίας - Αγγλίας για το Ευρωπαϊκό Κύπελλο.
1980 Πέθανε ο Γιώργος Ανδριανόπουλος, διεθνής ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, αθλητής της ποδηλασίας, βουλευτής, υπουργός και Δήμαρχος Πειραιά. (Γεν. 1903)
1981 - Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,8 Μ με επίκεντρο τις Αλκυονίδες, 77 χιλιόμετρα από την Αθήνα.
1983 - To E/Γ Ο/Γ Χρυσή Αυγή βυθίζεται στον Κάβο ντ' Όρο παρασύροντας στο θάνατο 28 επιβαίνοντες.(23/2/1983)
1984 - Πέθανε ο Κούλης Στολίγκας, Έλληνας ηθοποιός
1993 - Πέθανε ο Μπόμπι Μουρ, Άγγλος ποδοσφαιριστής
 1993-H «Ορχήστρα των Χρωμάτων» υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή της Μάνου Χατζιδάκι δίνει συναυλία διαμαρτυρίας κατά του Νεοναζισμού με έργα Βάιλ, Λιστ και Μπάρτοκ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιέχει ένα κείμενο - μανιφέστο του μεγάλου έλληνα συνθέτη κατά του νεοναζισμού, με τίτλο «Σκέψεις και παρατηρήσεις για το αναζωογονημένο φαινόμενο του νεοναζισμού».
1996-Το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου θεωρείται το 15ο καλύτερο του κόσμου, με δείκτη δυσκολίας 552, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Διεθνούς Ομοσπονδίας της Ιστορίας και των Στατιστικών του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου (IFFHS) που κατέταξε όλα τα πρωταθλήματα του πλανήτη βάσει της αντικειμενικής δυναμικότητας του κάθε συλλόγου. Στην πρώτη θέση, με συντελεστή δυσκολίας 1352.5, βρίσκεται το Campionato.
2003-Τραγικό δυστύχημα με λεωφορείο του ΚΤΕΛ, που πέφτει από την ύψους 15 μέτρων γέφυρα του Αλιάκμονα στα παγωμένα νερά του ποταμού, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 15 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου