Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Ορλωφικά

ΕΠΕΤΕΙΑΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Ορλωφικά
    Τα Ορλωφικά είναι η ονομασία αποτυχημένης εξεγέρσεως των Ελλήνων η οποία έληξε στις 26 Μαΐου 1770 και είχε υποκινητή τον τσάρο της Ρωσίας που έστειλε γι' αυτό το σκοπό στην Ελλάδα τους αδερφούς Ορλόφ.  
    Οι Έλληνες παρακολουθώντας τους Ρωσοτουρκικούς πολέμους πίστευαν ότι η ελευθερία τους θα έρθει με τη βοήθεια των Ρώσων. Οι Ρώσοι από την πλευρά τους ήθελαν να ελευθερώσουν τους υπόδουλους χριστιανούς και να αναστήσουν τη Βυζαντινή αυτοκρατορία με Ρώσο αυτοκράτορα. Έτσι όταν η Ρωσία ετοιμάστηκε για πόλεμο με τους Τούρκους, για να δημιουργήσει αντιπερισπασμό, έστειλε τον Έλληνα αξιωματικό του ρωσικού στρατού Γεώργιο Παπαζώλη στην Ελλάδα, για να ετοιμάσει επανάσταση.
    Το 1769 ξέσπασε ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος και 15 ρωσικά πλοία έριξαν άγκυρα στο λιμάνι της Μάνης και οι Μανιάτες πείστηκαν να επαναστατήσουν, ενώ ξεσηκώθηκε η Ρούμελη, η Πελοπόννησος και μαζί τους επαναστάτησε και η Κρήτη.
    Ο σουλτάνος έστειλε στην Ελλάδα 15.000 Αλβανούς, οι οποίοι έπνιξαν στο αίμα την επανάσταση, την ώρα που οι Ρώσοι διαπιστώνοντας ότι ήταν ολιγάριθμοι, εγκατέλειψαν τους Έλληνες στην τύχη τους.
    Οι Αλβανοί παρ' ολίγο να εξαλείψουν κάθε ελληνικό στοιχείο. Ευτυχώς την τελευταία στιγμή οι Έλληνες δωροδόκησαν τον Καπετάν πασά, ο οποίος έπεισε το σουλτάνο να σταματήσει τις αγριότητες.
    Οι Ρώσοι το 1774 έκαναν ειρήνη με τους Τούρκους, συνάπτοντας τη συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή, η οποία ωφέλησε και την Ελλάδα.
ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ‘’ΟΡΛΟΦΙΚΑ’’

1 σχόλιο:

  1. Κατά τα άλλα το Ξανθό γένος που θα μας σώνει και πάντα θα μας αφήνει στα κρύα του λουτρού

    ΑπάντησηΔιαγραφή