Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

Σφαγή του Οικονομειού (25/1/1913)



ΕΠΕΤΕΙΑΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
    Στη διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου το Οικονομείο καταλήφθηκε από τους Βουλγάρους από τους οποίους αναφέρεται ότι πολλές οικογένειες ατιμώθηκαν και δολοφονήθηκαν.  
    Κατά την ανακατάληψη της Ανατολικής Θράκης από τους Τούρκους, συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου 1913, ομάδα Τούρκων ατάκτων αποβιβάστηκε από θαλάσσης στο Οικονομείο και, αφού συγκέντρωσε στο σχολείο όλους τους άρρενες κατοίκους άνω των δεκαπέντε ετών, τους κατέσφαξε. Ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε στα 96 άτομα.  Στη συνέχεια ο οικισμός πυρπολήθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς. Μετά τη σφαγή οι περισσότεροι κάτοικοι διασκορπίστηκαν στα γύρω χωριά, κυρίως στους Επιβάτες και τη Σηλυβρία. Η καταστροφή ήταν τέτοιου βαθμού, που το Οικονομείο δεν μπόρεσε να ανακάμψει στα επόμενα χρόνια. Το γεγονός έμεινε στη μνήμη ως Σφαγή του Οικονομειού και τιμάται ως σήμερα κάθε χρόνο με μνημόσυνο από τους απογόνους των Οικονομιατών, που ζουν στην Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης.
    Στα τέλη του 1914 το χωριό, όπως συνέβη και σε πολλά άλλα της περιοχής της Σηλυβρίας, γνώρισε περαιτέρω μείωση του πληθυσμού του λόγω της νεοτουρκικής πολιτικής του εκτοπισμού των μη τουρκικών πληθυσμών.
    Μετά τη Συνθήκη των Σεβρών το Οικονομείο βρέθηκε εντός της ελληνικής ζώνης της Ανατολικής Θράκης και υπήχθη στην υποδιοίκηση Σηλυβρίας του νομού Ραιδεστού. Με την ανταλλαγή πληθυσμών οι εναπομείναντες 250 Οικονομιάτες εγκαταστάθηκαν στη Λεύκη Ξάνθης, την Πτολεμαΐδα και την Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης. Η τελευταία θυμίζει εκπληκτικά την τοπογραφία του Οικονομείου.
    Το σημερινό Kumburgaz έχει αναπτυχθεί τουριστικά και έχει μετατραπεί σε ένα δημοφιλές σύγχρονο τουριστικό θέρετρο για τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης. Από το παλιό Οικονομείο σώζεται μέχρι σήμερα η μαρμάρινη δεξαμενή ("χαβούζα") και σκόρπια θραύσματα από μαρμάρινους κίονες του ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου. Στην εκατοστή επέτειο της Σφαγής, την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, τελέστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τρισάγιο στην πλατεία του Οικονομείου με πρωτοβουλία του Συλλόγου Προσφύγων Ανατολικής Θράκης Αγίας Τριάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου