Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ )
41 Πέθανε ο  Γάιος Καίσαρ Γερμανικός, ρωμαίος αυτοκράτορας, που έμεινε στην ιστορία με το παιδικό του προσωνύμιο Καλιγούλας (Μποτούλες στα λατινικά) και για την εξαιρετική αγριότητα και φαυλότητά του γνωστός για την εκκεντρικότητά του και το σκληρό δεσποτισμό, δολοφονείται από δυσαρεστημένους Πραιτωριανούς φρουρούς. (Γεν. 31/8/12)
76 – Γεννήθηκε ο Αδριανός, Ρωμαίος αυτοκράτορας
1444 - Γεννήθηκε ο Γκαλεάτσο Μαρία Σφόρτσα, δούκας του Μιλάνου
1822 Πέθανε ο  Αλή Πασάς των Ιωαννίνων, αλβανικής καταγωγής οθωμανός δεσπότης της Ηπείρου.Φονεύτηκε από τους Οθωμανούς. (Γεν. 1741)
1827 Δύναμη από 2.000 Έλληνες ατάκτους και 400 τακτικούς, υπό τους Ιωάννη Νοταρά, Δημήτριο Καλλέργη, Ιωάννη Μακρυγιάννη και με τον έχοντα το γενικό πρόσταγμα άγγλο φιλέλληνα Θωμά Γκόρντον, μεταφέρεται με πλοία από τη Σαλαμίνα στην Καστέλα του Πειραιά, την οποία και οχυρώνει, και αρχίζει να πολιορκεί την ισχυρή τουρκική φρουρά που βρίσκεται στο μοναστήρι του Αγίου Σπυρίδωνος. Από τη θάλασσα ενισχύουν το ατμοκίνητο πλοίο Καρτερία, 3 μπρίκια, 5 κανονιοφόροι και άλλα μικρότερα πλοία.
1837 - Ψηφίζεται στην Ελλάδα ο πρώτος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.
1848 - Αρχίζει ο «πυρετός του χρυσού» στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, γιατί αυτήν τη μέρα ο James W. Marshall ανακαλύπτει ένα χρυσωρυχείο κοντά στο Σακραμέντο.
1859 - Η Βλαχία και η Μολδαβία ενώνονται σε μια χώρα με το όνομα Ρουμανία, υπό την ηγεσία του Αλεξάντερ Κούζα.
1908 - Ξεκινά στην Αγγλία το κίνημα των προσκόπων από τον Βρετανό Ρόμπερτ Μπέηντεν Πάουελ.
1908 Θορυβώδες συλλαλητήριο στα Τρίκαλα. Πιεζόμενοι από τους εφοριακούς να πληρώσουν τους φόρους επιτηδεύματος και οικοδομών, οι κάτοικοι των Τρικάλων προβαίνουν σε διαδήλωση και προξενούν καταστροφές σε δημόσια κτίρια.
1913 Πραγματοποιείται η πρώτη παγκοσμίως πολεμική αποστολή ναυτικής συνεργασίας, στα Δαρδανέλια. Ο υπολοχαγός Μιχαήλ Μουτούσης και ο σημαιοφόρος Αριστείδης Μωραϊτίνης πετούν με υδροπλάνο και καταρτίζουν σχεδιάγραμμα των θέσεων του τουρκικού στόλου, εναντίον του οποίου ρίχνουν τέσσερις βόμβες.
1915 - Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, βρετανικά καταδρομικά βυθίζουν το γερμανικό πολεμικό πλοίο Μπλίχερ, στο οποίο επέβαιναν 870 άτομα.
1917 - Γεννήθηκε ο Έρνεστ Μποργκνάιν, Αμερικανός ηθοποιός
1920 - Πέθανε ο  Αμεντέο Μοντιλιάνι, Ιταλός ζωγράφος και γλύπτης
1924 - Η Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας μετονομάζεται σε Λένινγκραντ.
1929 - Μια νέα θεωρία του Άλμπερτ Αϊνστάιν, που ενώνει τη βαρύτητα και τον ηλεκτρομαγνητισμό σε μια ομάδα τύπων, προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον στον κόσμο των φυσικών.
1931 - Η Κοινωνία των Εθνών επικρίνει την Πολωνία για κακομεταχείριση της γερμανικής μειονότητας, που ζει στην Άνω Σιλεσία.
1935 - Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας μετατρέπεται, από την τουρκική κυβέρνηση, από τέμενος σε Μουσείο.
1937 - Η Γαλλία συμφωνεί να παραδώσει την Αλεξανδρέττα στην Τουρκία αν και ανήκε στην Συρία. Η περιοχή ανακηρύσσεται αυτόνομη το 1938 και εκχωρείται τελικά στην Τουρκία το 1939.
1942 - Μια ειδική προεδρική επιτροπή των ΗΠΑ αποδίδει ευθύνες σε υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματικούς, λέγοντας ότι, απέτυχαν να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα για την υπεράσπιση του Περλ Χάρμπορ.
1943 - Ο Φραγκλίνος Ντελάνο Ρούζβελτ συναντά τον Ουίνστων Τσώρτσιλ στην Καζαμπλάνκα και συζητούν για θέματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
1944 Ο κατοχικός Υπουργός Εργασίας Νικόλαος Καλύβας δολοφονείται από την κομμουνιστική ΟΠΛΑ (Οργάνωση Προστασίας Λαϊκού Αγώνα) στην οδό Σόλωνος στην Αθήνα.
1946 - Συγκροτείται η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας μετά τη διάλυση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την ίδια μέρα, με αρχικά μέλη τις ΗΠΑ, Καναδά και Βρετανία.
1949 - Γεννήθηκε ο Τζον Μπελούσι, Αμερικανός ηθοποιός
1956 - Ο Έλβις Πρίσλεϊ κάνει την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση στην εκπομπή Stage Show.
1960 - Ο πάπας Ιωάννης ΙΓ΄ εγκαινιάζει στη Ρώμη την πρώτη σύνοδο για την εκκλησιαστική τάξη.
1961 Η Μέριλιν Μονρόε χωρίζει με τον τρίτο σύζυγό της και θεατρικό συγγραφέα Άρθουρ Μίλερ, έπειτα από 4,5 χρόνια έγγαμου βίου. Η ξανθιά σταρ θα πεθάνει ενάμιση χρόνο μετά, από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών.
1963 - Ο διάδοχος Κωνσταντίνος αρραβωνιάζεται με την πριγκίπισσα της Δανίας, Άννα Μαρία.
1965 Πέθανε ο  Γουίνστον Τσόρτσιλ, βρετανός πολιτικός, πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, επονομαζόμενος και πατέρας της νίκης, λόγω της αποφασιστικής συμβολής του στην ήττα του ναζισμού. (Γεν. 30/11/1874)
1966 - Συντρίβεται στο Λευκό Όρος, αεροσκάφος των Ινδικών Αερογραμμών, σκοτώνοντας 117 επιβάτες.
1972 - Η ΕΣΣΔ αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Μπανγκλαντές.
1982 Ξεσπά ανοιχτός πόλεμος μεταξύ Κυβέρνησης και Εκκλησίας για τον πολιτικό γάμο.
1983 - στην Ιταλία 32 μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών φυλακίζονται για τρομοκρατία. Ανάμεσα τους και ο εκτελεστής του Χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργού Άλντο Μόρο.
1984 - Παρουσιάζεται στην αγορά ο υπολογιστής Macintosh.
1986 - Το διαστημόπλοιο Βόγιατζερ 2 διέρχεται από τον πλανήτη Ουρανό.
1989 - Εκτελέστηκε στην ηλεκτρική καρέκλα ο μανιακός δολοφόνος Τεντ Μπάντι, που κακοποίησε και σκότωσε τουλάχιστον 28 γυναίκες.
1991 Η Βουλή των Σκοπίων ψηφίζει διακήρυξη ανεξαρτησίας από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία με την ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας.
1992 - Στη Μαυριτανία, για πρώτη φορά μετά την ανεξαρτητοποίησή της από τη Γαλλία, που έγινε το 1960, διεξάγονται εκλογές.
1994 - H 17N δολοφονεί το διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Μιχάλη Βρανόπουλο και τραυματίζει τον οδηγό του Γρίσπο Νικόλαο
2001 - Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βατικανό και γίνεται δεκτός από τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄.
2007 - Πέθανε ο  Εμιλιάνο Μερκάδο ντελ Τόρο, ο γηραιότερος βετεράνος πολέμου στον κόσμο

2012 - Πέθανε ο  Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Έλληνας σκηνοθέτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου