Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ )



311 - Πέθανε ο Διοκλητιανός, Ρωμαίος αυτοκράτορας

1083.—Ημερομηνία γεννήσεως της  Άννης Κομνηνής. Πρωτότοκο παιδί του Αλεξίου Κομνηνού, η πορφυρογέννητη Άννα δεν διαδέχθηκε τον πατέρα της στον θρόνο, λόγω του ότι ήταν γυναίκα. Η προσπάθεια καταλήψεως της εξουσίας μέσω συνωμοσίας, απέτυχε, αλλά ο αδελφός της και αυτοκράτωρ Καλο-Ιωάννης, [Ιωάννης Β’Κομνηνός], την τιμώρησε μόνο με προσωρινή στέρηση της περιουσίας της.Έχοντας εξαιρετική μόρφωση, έγραψε την «Αλεξιάδα» στην οποία καταγράφει την περίοδο όπου αυτοκράτωρ της Ρωμανίας ήταν ο πατέρας της Αλέξιος Α’Κομνηνός.

1258 (ή 1259).—Ο Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγος ανακηρύσσεται αυτοκράτωρ τού Βυζαντίου.Επί αυτοκρατορίας του απελευθερώθηκε η Κωνσταντινούπολις από την φραγκική κατοχή μετά την τέταρτη σταυροφορία. Επέλεξε την διπλωματική οδό για να ανακόψη την νέα φραγκική απειλή κατά της Βασιλεύουσας ,που διαγραφόταν υπό την υπό την ισχυρή ηγεσία του Καρόλου του Άνδεγαυικού, Βασιλιά της Σικελίας. Οι «Σικελινοί Εσπερινοί» αποτελούν εξαιρετικό δείγμα διπλωματικής μηχανοραφίας. Ως ηγέτης κατακρίθηκε από πολλούς όπως αντίστοιχα υμνήθηκε. Με τις τότε επικρατούσες συνθήκες, λειτούργησε όπως και τόσοι άλλοι αυτοκράτορες πρίν από αυτόν.

1533 - Πέθανε ο Βασίλειος Γ΄ Ιβάνοβιτς, μέγας πρίγκιπας της Μόσχας

1621: Ο Γαλιλαίος (Γκαλιλέο Γκαλιλέι) ανακαλύπτει το τηλεσκόπιο.

1792.—Γεννιέται στην Κωνσταντινούπολη ο πρίγκιπας Αλέξανδρος Υψηλάντης

1799 - Ο αυστριακός στρατός νικά τον γαλλικό στη μάχη του Βίσλοχ.

1800 - Ο Γάλλος στρατηγός Ζαν Βικτόρ Μορό συντρίβει τον Αρχιδούκα Ιωάννη της Αυστρίας στη μάχη του Χόχενλιντεν, κοντά στο Μόναχο.
1818 -Το Ιλινόις ανακηρύσσεται η 21η Πολιτεία των ΗΠΑ.
1818.—Μύηση του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη στην Φιλική Εταιρεία από τον Φιλικό Νικόλαο Πάγκαλο, βετεράνο των Ρωσοτουρκικών πολέµων και πρώην αρχηγό των Ελληνικών Δυνάµεων της Οδησσού (1795-1796).
1821.—Αρχίζουν στο Άργος οι εργασίες για συγκρότηση της Πελοποννησιακής Γερουσίας υπό την προεδρία του Δημητρίου Υψηλάντου. Λόγω όμως των αντιμαχιών που προέκυψαν για την εξασφάλιση της εξουσίας, ο Υψηλάντης, εγκατέλειψε το Άργος, πριν τελειώσουν οι εργασίες, και πήγε στην Κόρινθο με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και άλλους οπλαρχηγούς για την πολιορκία και απελευθέρωση της πόλεως. Λίγες ημέρες μετά οι εργασίες της συνελεύσεως θα μεταφερθούν στην Πιάδα [9χλμ μακράν της Επιδαύρου]Ο Ηλίας Μαυρομιχάλης, ανακηρυχθείς αρχηγός των όπλων της Αττικής, φθάνει με δύναμιν Μανιατών εις Αθήνας, όπου οι κάτοικοι τον υπεδέχθησαν με αλλόφρονα ενθουσιασμόν. Απαντών εις τας γενομένας προς αυτόν προσφωνήσεις,είπε: «Θεωρώ καύχημά μου και μόνον το να είμαι είς όλην μου την ζωήν στρατιώτης απλούς εις τας Αθήνας».
1822 - Οι Tούρκοι του Ναυπλίου, μετά από την υπογραφή συμφωνίας,παραδίδουν την πόλη και τα φρούριά της στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Η πτώση του Παλαμιδίου, που ανάγκασε τους Τούρκους να παραδώσουν την πόλη, οφείλεται στην από 29-11-1822 πολιορκία του Φρουρίου από τους Έλληνες και στην απειλητική προειδοποίηση του Θ. Κολοκοτρώνη προς την ηγεσία των Τούρκων.
1825.—Πεθαίνει σε ηλικία 48 ετών ο τσάρος Αλέξανδρος Α’. Ανέβηκε στο θρόνο το 1801 σε ηλικία 24 ετών. Στόν πολιτικό τομέα ήταν υπέρμαχος της  «Ιεράς Συμμαχίας» επειδή πίστευε ότι πρόσφερε ειρήνη και σταθερότητα στην Εὐρώπη. Γι’αυτό και δεν υποστήριξε την Ελληνική Επανάστασι . Αντιθέτως διέγραψε τον Πρίγκιπα Αλέξανδρο Υψηλάντη από τις τάξεις του Ρωσικού Στρατοὐ, διέταξε τον Υπουργό του επί των Εξωτερικών, Ιωάννη Καποδίστρια να αποκηρύξει την Επανάσταση καΙ δεν δέχθηκε την εμφάνιση της Ελληνικής επιτροπής στο Συμβούλιο της Βερόνα.
1833 -Ανοίγει στο Όμπερλιν του Οχάιο το Oberlin Collegiate Institute το πρώτο Πανεπιστήμιο, που δέχεται αγόρια και κορίτσια με ίσους όρους, εγγράφοντας 29 αγόρια και 15 κορίτσια.
1834.—Η Αθήνα γίνεται και επίσημα «πρωτεύουσα και καθέδρα» του νεοσύστατου κράτους. Οργανώνεται υποδοχή του Όθωνος, ο οποίος εγκαθίσταται στην οικία του Χιώτη τραπεζίτη Αλεξάνδρου Κοντόσταυλου (στη θέση που είναι σήμερα το κτήριο της Παλαιάς Βουλής), την οποία το Δημόσιο είχε φροντίσει να αγοράσει και να διαρρυθμίσει για αυτό τον σκοπό. Ο βασιλεύς Όθων φθάνει εις τας Αθήνας, αίτινες δια διατάγματος της Αντιβασιλείας, είχον ορισθή πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους, αντί του Ναυπλίου. Κατά την αποβίβασίν του εις τον Πειραιά «εκάθιαν» αι λέμβοι, παρέστη δε ανάγκη να τον σηκώσουν εις τας χείρας των οι λεμβούχοι. Ίππευσε ακoλούθως και διήλθε μετά της ακολουθίας του μακρόν τέλμα, όπου οι ίπποι εβυθίζοντο μέχρι κοιλίας, τα δε εκτινασσόμενα προς όλας τας διευθύνσεις βορβορώδη ύδατα επιτσίλιζον και ερρύπαινον τας χρυσοποικίλτους στολάς των αναβατών. Οι Αθηναίοι υπεδέχθησαν τον Όθωνα προ τού Θησείου, το οποίον εχρησιμοποιείτο ακόμη ως χριστιανικός ναός και όπου εψάλη δοξολογία επί τη ελεύσει του (ήτο η τελευταία ψαλείσα λειτουργία εις το Θησείον, το οποίον έκτοτε παρεδόθη εις την συσταθείσαν αρχαιολογικήν υπηρεσίαν). Ο πρεσβευτής της Αυστρίας Πρόκες, προσφωνών τον Όθωνα, είπεν ότι έβλεπεν αυτόν «εν μέσω ερειπίων λαμπρών μεν το πάλαι, ελεεινών δε σήμερον».
1854: Εξέγερση χρυσωρύχων στην Αυστραλία, με 20 νεκρούς. Το περιστατικό, που έμεινε γνωστό ως Eureka Stockade, συνέβαλε στη σφυρηλάτηση της εθνικής συνείδησης των Αυστραλών.
1857 -Γεννιέται ο Τζόζεφ Κόνραντ, πολωνικής καταγωγής βρετανός συγγραφέας. Γνωστότερα έργα του Ο Λόρδος Τζιμ και Η Καρδιά του Σκοταδιού, πάνω στην οποία βασίστηκε η ταινία του Κόπολα Αποκάλυψη Τώρα. (Θαν. 3/8/1924)
1866.—Μετά από πεισματώδη μάχη στην Ζούρβα Κυδωνίας, στην Κρήτη, οι τούρκοι καταφέρνουν να εισβάλουν στην Σέλινο.
1880 - Γεννήθηκε ο  Φέντορ φον Μποκ, Γερμανός στρατάρχης
1885 - Λαμβάνει χώρα ο μεγαλύτερος σε διάρκεια αγώνας πυγμαχίας. Κρατά 6 ώρες και 15 λεπτά. Οι αντίπαλοι, ο Τζέϊμς Κέλι και ο Τζόναθαν Σμιτ αγωνίζονται στη Μελβούρνη χωρίς γάντια.
1888: Πέθανε ο Καρλ Τσάις, γερμανός βιομήχανος, που κέρδισε παγκόσμια φήμη ως κατασκευαστής οπτικών οργάνων. (Γεν. 11/9/1816)
1894 -Πεθαίνει σε ηλικία 44 ετών ο Σκωτσέζος μυθιστοριογράφος Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον. Έγραψε το πασίγνωστο «Νησί των Θησαυρών» το 1883 και την «Παράξενη ιστορία του Δρ Τζέκιλ και του Μίστερ Χάιντ», το 1886.
1895.—Νέος Δήμαρχος Αθηνών ο Λάμπρος Καλλιφρονάς.[1/12/1895- 10/11/1899].
1897 -Τροποποιούνται τα ελληνοτουρκικά σύνορα εις βάρος της Ελλάδας.
1899.—Νέος Δήμαρχος Αθηνών ο Σπυρίδων Μερκούρης. [1/12/1899 - 31/3/1914] Θα επανεκλεγεί τέσσερεις συνεχής φορές.
1901.—Μετά την παραίτηση του Θεοδωρίδη στις 19/8, νέος διευθυντής της Σταφιδικής Τραπέζης αναλαμβάνει ο Τσάκωνας. Η κυβέρνησις του Γεώργιου Θεοτόκη επιχείρησε την ίδρυση της Σταφιδικής Tραπέζης με σκοπό την δανειοδότηση των παραγωγών και την διαχείριση της ποσότητας της παραγομένης σταφίδος, χωρίς όμως να επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα.
1903.—Επεισόδια με φόνους και τραυματισμούς σημειώνονται κατά την εκλογή δημάρχου στον Πειραιά.
1907 -Κάνουν το ντεμπούτο τους στο θέατρο στο έργο "The Warrens of Virginia" η μετέπειτα σταρ του Χόλιγουντ Μαίρη Πίκφορντ και ο μελλοντικός διάσημος σκηνοθέτης Σεσίλ ντε Μιλ. Και οι δύο θα κυριαρχήσουν αργότερα στον αμερικανικό κινηματογράφο.
1908.—Παρά την βία και νοθεία των νεοτούρκων στην Κωνσταντινούπολη, καταφέρνουν να εκλεγούν δύο Έλληνες· οι κύριοι Κοσμίδης και Κωνσταντινίδης.
1910 -Εγκαινιάζεται στο Παρίσι το 12ο Σαλόνι Αυτοκινήτου από ομάδα υπουργών, γερουσιαστών και βουλευτών. Εκεί γίνεται, για πρώτη φορά, επίδειξη της λάμπας από νέον, που σχεδιάστηκε από τον Γάλλο φυσικό Ζορζ Κλοντ.
1911: Γεννήθηκε ο  Νίνο Ρότα, ιταλός συνθέτης που «έντυνε» μουσικά τις ταινίες του Φεντερίκο Φελίνι. (Θαν. 10/4/1979)
1912 - Ναυμαχία της Έλλης (Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος).Ο ελληνικός στόλος, με επικεφαλής το θωρηκτό «Αβέρωφ», καταναυμαχεί τον τουρκικό και εξασφαλίζει την κυριαρχία του στο Αιγαίο. Πρωταγωνιστής της ελληνικής νίκης είναι ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης.
1912 -Λήγει ο Α Βαλκανικός Πόλεμος με τη συνθήκη, που υπογράφουν η Βουλγαρία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο με την Τουρκία.
1914.—Η Ένωση Ελλήνων Φοιτητών απηύθυνε προς τον διοικητή της Κρήτης κύριο Ρούφο, συγχαρητήριο τηλεγράφημα για την επέτειο της ανυψώσεως της Ελληνικής σημαίας στην έπαρση του Φιρκά της Κρήτης.
1915.—Βουργαρικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Γευγελή. Οι «Σύμμαχοι» υποχωρούν προς το Ελληνικό έδαφος.
1916.—Οι «Σύμμαχοι» απαιτούν την παράδοση του Βασιλέα  […]
1918 -Ολοκληρώνεται η Συνδιάσκεψη των Συμμάχων (Αντάτ) και η Γερμανία πρέπει να καταβάλλει τις αποζημιώσεις της.
1918.—Οι Δωδεκανήσιοι του Λονδίνου με υπόμνημά τους προς τις κυβερνήσεις των Συμμάχων, ζητούν την Ένωση της ιδιαίτερης Πατρίδας τους με την Μητέρα Ελλάδα. Οι Δωδεκανήσιοι, δεν έπαυσαν ποτέ να επιδιώκουν την απελευθέρωση και την Ένωση. Αρκετοί Σύλλογοι από την παροικία της Αιγύπτου έως την Αμερική, εξέφραζαν με ενέργειές τους αυτή την επιθυμία, ιδιαιτέρως δε μετά τους απελευθερωτικούς Βαλκανικούς πολέμους. Δυστυχώς  διπλωματικοί λόγοι, απέτρεψαν την Ένωση έως τις 7/3/1948.
1919 -Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Πιερ Ωγκίστ Ρενουάρ.
1919.—Στο Μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.
1920.—Στη Μ. Ασία οι εμπόλεμοι δρουν με περιπόλους.
1921 -Νέα συλλαλητήρια στις κυπριακές πόλεις πραγματοποιούνται για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα
1921.—Η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις τούρκων ληστών.
1922.—Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμέτ Ινονού διατάζει να εξοριστούν ένα εκατομμύριο Έλληνες, από την τουρκία.
1924.—Η Τοπογραφική Υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας εγκαθίσταται στα διαμερίσματα της βασίλισσας Όλγας. Τα διαμερίσματα του Γεωργίου Α΄, στο ισόγειο, εξακολουθούν να χρησιμεύουν ως χώρος αποθήκευσης της κινητής βασιλικής περιουσίας.
1925.—Δήμαρχος Αθηνών και πάλι ο Σπυρίδων Πάτσης που απλώς διαδέχθηκε τον εαυτόν του.  Η θητεία του Πάτση αυτή τη φορά θα λήξει στις 31 Αυγούστου 1929 όπου θα τον διαδεχθεί ο Σπυρίδων Μερκούρης.Δήμαρχος Αθηνών και πάλι ο Σπυρίδων Μερκούρης. Η θητεία του θα λήξει στις 31 Μαρτίου του 1934 για να παραδόσει την σκυτάλη στον Κώστα Κοτζιά. [1/4/1934-15/9/1936]
1930.—Η Ελλάς παραλαμβάνει από τα γαλλικά ναυπηγεία “Gironde & Loire”, τα υποβρύχια «ΓΛΑΥΚΟΣ» & «ΤΡΙΤΩΝ»
1930: Γεννήθηκε ο  Ζαν Λικ Γκοντάρ, γάλλος σκηνοθέτης, ο επονομαζόμενος και «πάπας της νουβέλ βαγκ».
1931.—Αρχίζει η δίκη εναντίον των αντιπολιτευόμενων εφημερίδων σχετικά με τη δημοσίευση ειδήσεων, που κλονίζουν την εμπιστοσύνη προς το εθνικό νόμισμα.
1934 -Προσαρτάται στην Λιβύη η ιταλική αποικία της Τρίπολης και της Κυρηναϊκής.
1935 -Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Ελεανόρ Ρούσβελτ εισηγείται τον πρώτο νόμο για ένα πρόγραμμα στέγασης των χαμηλόμισθων.
1940 - Ο ελληνικός Στρατός (Μεραρχία Ιππικού), μετά από σκληρό αγώνα με τους Ιταλούς, καταλαμβάνει την Πρεμετή στη Β. Ήπειρο.
1940.—Οι ελληνικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις εναντίον των Ιταλών στο Αλβανικό μέτωπο. Οι Ιταλοί υποστηρίζουν σθεναρώς τις θέσεις των.Οι Ιταλοί αποθώνται από τις Δυνάμεις μας μέχρι την Νότια όχθη του ποταμού Μπίστριτσα.Οι Έλληνες καταλαμβάνουν τις αλβανικές πόλεις Pogradec, Sarandë και Gjirokastër.
1942 -Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής παραιτείται η κυβέρνηση Τσολάκογλου και ορκίζεται νέα Κυβέρνηση υπό τον καθηγητή Κωνσταντίνο Λογοθετόπουλο. Ο νέος Πρωθυπουργός με διάγγελμα εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς τις Αρχές Κατοχής.
1944 -Η αμερικανική Κυβέρνηση ζητά από τα Ηνωμένα Έθνη να εκδιώξουν τον δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο από την Ισπανία.
1944 -Πέφτει η πρώτη σφαίρα στα Δεκεμβριανά, μία από τις μελανότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας. 28 νεκροί και περίπου 100 τραυματίες, ο τραγικός απολογισμός των αιματηρών επεισοδίων που συνόδευσαν τη διαδήλωση προς το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος.
1944.—Οι υπουργοί που ανήκουν στο ΕΑΜ αποσύρονται από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Γ. Παπανδρέου.
1950 -Στην Κορέα, τα κινεζικά στρατεύματα πλησιάζουν την Πιονγκγιάνγκ. Οι δυνάμεις του ΟΗΕ υποχρεώνονται να υποχωρήσουν προς νότο.
1951 -Στην Αίγυπτο, 20 άτομα χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια μιας από τις σκληρότερες μάχες ανάμεσα στους Βρετανούς και στους Αιγυπτίους, στην περιοχή του Σουέζ.
1952 -Στις ΗΠΑ, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων: Το αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο απαγορεύει την κατασκευή χωριστών χώρων αναμονής, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο καταργεί τις διακρίσεις σε δημόσια πάρκα, πισίνες και άλλες εγκαταστάσεις.
1956Γουίλτ Τσάμπερλεν, ένα από τα κορυφαία αστέρια του NBA, κάνει το κολεγιακό του ντεμπούτο με το πανεπιστήμιο του Κάνσας σημειώνοντας 52 πόντους.
1957.— Η βρετανική κυβέρνησις αντικαθιστά τον αρχιβασανιστή κυβερνήτη της Κύπρου Χάρντιγκ με τον πολιτικό σερ Χιου Φουτ.
1959 -Πρόεδρος της ΕΔΑ επανεκλέγεται ο Ιωάννης Πασσαλίδης.
1960 -Γεννιέται η αμερικανίδα ηθοποιός, Ντάριλ Χάνα.
1962 -Νέφος, που σκεπάζει το Λονδίνο προκαλεί το θάνατο 55 ατόμων από δηλητηρίαση.
1963: Στην Ελλάδα, αποφασίζεται ότι τα διδακτικά βιβλία θα διανέμονταν δωρεάν στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και των Γυμνασίων.
1967: Οι τελευταίες μονάδες της ελληνικής μεραρχίας, η οποία εστάλη στην Κύπρο επί Γεωργίου Παπανδρέου, εγκαταλείπουν το νησί και το αφήνουν ανυπεράσπιστο σε εφαρμογή της Συμφωνίας Παπαδόπουλου - Τσαγλαγιαγκίλ.
1969 -Οι παραγωγοί του μιούζικαλ "Ιησούς Χριστούς Υπέρλαμπρο Άστρο" προσφέρουν το ρόλο του Χριστού στον Τζον Λένον.
1971 -Νέος πόλεμος μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν ξεσπά μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας του Μπανγκλαντές.
1972 -Από τη συντριβή ισπανικού αεροσκάφους στα Κανάρια Νησιά σκοτώνονται 155 άτομα.
1976 -Εφτά άντρες πυροβολούν το σπίτι του Μπομπ Μάρλεϊ στο Κένσινγκτον του Λονδίνου την ώρα, που ο Μάρλεϊ κάνει εκεί πρόβες με τους Wailers. Τραυματίζονται, ευτυχώς ελαφρά, ο ίδιος, η γυναίκα του Ρίτα, ένας φίλος του και ο μάνατζερ των Wailers, Ντον Τέιλορ.
1979 -Έντεκα νέοι σκοτώνονται σε συναυλία του συγκροτήματος WHO στο Σινσινάτι του Οχάιο, όταν ποδοπατούνται πάνω στον πανικό για την εύρεση θέσεων.
1984 -Στο Bhopal της κεντρικής Ινδίας συμβαίνει μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές καταστροφές, όταν από εργοστάσιο επεξεργασίες πυρηνικών αποβλήτων, που βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή, διαρρέει ένα τεράστιο τοξικό νέφος, προκαλώντας ακαριαία το θάνατο σε 2.000 ανθρώπους και τραυματίζοντας 600.
1988 -Πεθαίνει ο λαϊκός τραγουδιστής Πάνος Γαβαλάς.
1989 -Σκοτώνεται ο σέντερ φορ της Ρεάλ Μαδρίτης Φερνάντο Μαρτίν σε τροχαίο δυστύχημα έξω από τη Μαδρίτη. Δύο μέρες μετά γίνεται η κηδεία του ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης νικά τον ΠΑΟΚ με 92-71.
1989.—Οι πολιτικοί αρχηγοί δίνουν την συναίνεσή τους στις προγραμματικές δηλώσεις της Οικουμενικής κυβερνήσεως Ζολώτα.
1990.—Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο σκηνοθέτης Γιώργος Σεβαστίκογλου.
1991 -Στο Λίβανο, οι Σιίτες Μουσουλμάνοι ελευθερώνουν τον Αμερικανό Άλαν Στιν, μετά από πέντε χρόνια ομηρίας του.
1992 -Πετρελαιοκηλίδα, που σχηματίζεται από τη διαρροή 80.000 τόνων αργού πετρελαίου από το ελληνικό δεξαμενόπλοιο Aegean Sea, που προσαράζει την ώρα, που μπαίνει στο λιμάνι της Λα Κορούνια, στην Ισπανία, απειλεί την περιοχή με τεράστια οικολογική καταστροφή.
1992.—Συλλαμβάνεται ο καταζητούμενος από το 1985, ως μέλος της τρομοκρατικής οργανώσεως “Αντικρατική Πάλη”, Γιώργος Μπαλάφας. “Στο πρόσωπο του αρκετοί μάρτυρες αναγνωρίζουν τον δράστη της δολοφονίας του εισαγγελέα Θεοφανόπουλου και της ληστείας που είχε γίνει σε χρηματαποστολή της Τράπεζας Πίστεως στο Γαλάτσι. Αμέσως σχηματίζουν επιτροπή αλληλεγγύης, υπογράφουν επιστολή συμπαράστασης και τον επισκέπτονται στη φυλακή στελέχη της αριστεράς: από το κόμμα “ΠΑΣΟΚ” οι Φραγκιαδάκη, Παπαμάργαρης, Γλέζος, Δασκαλάκης, Ανωμερίτης, από το κόμμα “Συνασπισμός” οι Αλφιέρη, Αλαβάνος και από το κόμμα “ΚΚΕ” ο Κόρακας. Την υπεράσπιση του αναλαμβάνουν οι βουλευτές Κουβέλης και Αλεξανδρής, αλλά πρωτοδίκως καταδικάζεται. Ασκεί έφεση και εν τω μεταξύ έρχεται στην εξουσία το αριστερό κόμμα “ΠΑΣΟΚ”. Η χήρα του εισαγγελέα Θεοφανόπουλου παραιτείται από την πολιτική αγωγή κατόπιν απειλών. Μέσα σε ατμόσφαιρα ζούγκλας που δημιουργούν οι αριστεροί διαδηλωτές, το εφετείο (με 4 ψήφους ενόρκων εναντίον 3 δικαστών) τον κρίνει αθώο…”
1993 -Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία απoτυγχάνουν να λύσουν τη διαφωνία τους σχετικά με τα αποθέματα 1.000 και πλέον πυρηνικών κεφαλών μεγάλου βεληνεκούς.
1995 -Στην Ισπανία, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο Ισπανός πρωθυπουργός Φελίπε Γκονζάλες και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ, υπογράφουν τη Νέα Υπερατλαντική Ατζέντα, ένα πρόγραμμα για τις σχέσεις και την κοινή ευρω-αμερικανική δράση τον 21ο αιώνα, που προβλέπει συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας, του εμπορίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπολέμηση του εγκλήματος της τρομοκρατίας και των ναρκωτικών.
1997 -Με την ιδιότητα του υπουργού αθλητισμού της Βραζιλίας ο Πελέ επισκέπτεται το Λονδίνο και χρίζεται επίτιμος Ιππότης από τη Βασίλισσα Ελισάβετ.
1998 -Ο Βραζιλιάνος μπασκετμπολίστας Όσκαρ Σμιντ ξεπερνά τους 41.000 πόντους στην καριέρα του. Ο Σμιντ είχε παίξει στην Αθήνα το 1989, όταν σαν παίκτης της Σναϊντέρο Καζέρτα είχε αντιμετωπίσει την Ρεάλ του μεγάλου Ντράζεν Πέτροβιτς στον τελικό του Κυπέλλου Ευρώπης.
1999-Λήγει χωρίς να καταλήξει σε κάποια συμφωνία η Σύνοδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Σιάτλ των ΗΠΑ, στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι από 135 χώρες. Οι δεκάδες χιλιάδες «πολέμιοι της παγκοσμιοποίηση», που διαδήλωναν επί μέρες στην πόλη, πανηγυρίζουν.
2003-Μια από τις πιο μακάβριες υποθέσεις στα δικαστικά χρονικά αρχίζει να εκδικάζεται στο Βερολίνο. Πρόκειται για την υπόθεση του 40χρονου τεχνικού ηλεκτρονικών υπολογιστών, Αρμιν Μέιβες, που σκότωσε και έφαγε τον 43χρονο, Μπερντ-Γιούργκεν Μπράντες, τον οποίο βρήκε μέσω αγγελίας στο διαδίκτυο. Ο Μέιβες, αφού ακρωτηρίασε τα γεννητικά όργανα του Μπράντες και τα έφαγαν μαζί, συνέχισε στη δολοφονία του δευτέρου, μετά από έκκληση του ιδίου.
2004 - Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας «Balco», Βίκτορ Κόντε, σε συνέντευξή του στο ABC αποκαλύπτει ότι η Μάριον Τζόουνς στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σίδνεϊ έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου