Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ )

1409 – Αρχίζει τη λειτουργία του το Πανεπιστήμιο της Λειψίας.

1547 – Πέθανε ο Ερνάν Κορτές, Ισπανός εξερευνητής

1594 - Πέθανε ο Γεράρδος Μερκάτωρ, Φλαμανδός χαρτογράφος

1694 - Πέθανε ο Πιερ Πωλ Πυζέ, Γάλλος ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας

1697 – Ανοίγει στο Λονδίνο ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου.

1723 - Πέθανε ο Φίλιππος Β', δούκας της Ορλεάνης

1755 – Ο δεύτερος φάρος του Έντιστοουν στην Αγγλία καταστρέφεται από πυρκαγιά.
1804 – O Ναπολέων Βοναπάρτης στέφεται αυτοκράτορας της Γαλλίας στην Παναγία των Παρισίων.
1805Ναπολεόντειοι πόλεμοι: τα γαλλικά στρατεύματα υπό το Ναπολέοντα Βοναπάρτη πετυχαίνουν μεγάλη νίκη εναντίον των ενωμένων ρωσικών και αυστριακών στρατευμάτων στη Μάχη του Άουστερλιτς.
1814 - Πέθανε ο Μαρκήσιος ντε Σαντ, Γάλλος πολιτικός και φιλόσοφος
1822: Οι μεγάλοι της Ευρώπης (Αυστροουγγαρία, Γαλλία, Πρωσία και Ρωσία) συνεδριάζουν στη Βερόνα της Ιταλίας, για να καταδικάσουν τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα των υπόδουλων λαών.
1823: Ο αμερικανός πρόεδρος Τζέιμς Μονρόε σε ομιλία του στο Κογκρέσο απαιτεί να μειωθεί η επιρροή των Ευρωπαίων στο δυτικό ημισφαίριο. Ο λόγος του αυτός θα μείνει στην ιστορία ως Δόγμα Μονρόε. Στην ίδια ομιλία του αναγνωρίζει ότι έχει δημιουργηθεί ήδη κυρίαρχη ελληνική επικράτεια και προτείνει στο Αμερικανικό Κογκρέσο την αποστολή αμερικανού πρεσβευτή στην Ελλάδα.
1824: Οι Κυβερνητικοί του Κουντουριώτη καταλαμβάνουν την Τριπολιτσά, έδρα των Αντικυβερνητικών του Κολοκοτρώνη κατά τις εμφύλιες συγκρούσεις στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.
1825 - Γεννήθηκε ο Πέτρος Β', αυτοκράτορας της Βραζιλίας
1845 – Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Τζέιμς Νοξ Πολκ ανακοινώνει στο Κογκρέσο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επεκταθούν επιθετικά στη Δύση.
1851 – Ο Ναπολέων Γ΄ καταλύει με πραξικόπημα τη Δεύτερη Γαλλική Δημοκρατία και γίνεται δικτάτορας.
1877 – O Γάλλος φυσικός Λουί Πολ Καγιετέ (Louis Paul Cailletet) υγροποιεί το οξυγόνο. Αργότερα ο ίδιος θα καταφέρει να υγροποιήσει το υδρογόνο, το άζωτο και τον ατμοσφαιρικό αέρα.
1901: Η Gillette κατοχυρώνει την πρώτη ξυριστική λεπίδα μιας χρήσης.
1905: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Θίοντορ Ρούσβελτ παρακολουθεί αγώνα αμερικάνικου ποδοσφαίρου μεταξύ ναυτικού και στρατού (6-6), κατά τον οποίο 11 παίκτες τραυματίζονται. Ο πρόεδρος απειλεί να καταργήσει το σπορ, αν δεν θεσπιστούν κανόνες για τη σωματική ασφάλεια των παικτών.
1915 – Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσιεύει τη γενική Θεωρία της σχετικότητας.
1918 - Πέθανε ο Εντμόν Ροστάν, Γάλλος συγγραφέας
1921 - Γεννήθηκε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, Έλληνας συγγραφέας
1923: Γεννήθηκε η Μαρία Κάλλας, ελληνοαμερικάνα λυρική καλλιτέχνιδα. Η Μαρία Κάλλας (Μαρία Άννα Σοφία Καικιλία Καλογεροπούλου) (Νέα Υόρκη, 2 Δεκεμβρίου 1923 - Παρίσι 16 Σεπτεμβρίου 1977) υπήρξε κορυφαία υψίφωνος και η πλέον γνωστή παγκοσμίως ντίβα της όπερας.
1925: Γεννήθηκε ο Ζακ Λακαριέρ, φιλέλληνας και ελληνιστής συγγραφέας. (Ελληνικό Καλοκαίρι) (Θαν. 17/9/2005)
1942 – Στις ΗΠΑ, ο Ιταλός φυσικός Ενρίκο Φέρμι παράγει την πρώτη πυρηνική αλυσιδωτή αντίδραση στο πανεπιστήμιο του Σικάγο στο Ιλινόις.
1944 - Γεννήθηκε ο Διονύσης Σαββόπουλος, Έλληνας τραγουδοποιός
1952 – Προβάλλεται , στο Κολοράντο των ΗΠΑ, για πρώτη φορά στην τηλεόραση η γέννηση ενός παιδιού.
1956 – Ο Τσε Γκεβάρα φτάνει με τον Φιντέλ Κάστρο και τους αντάρτες του στην Κούβα, όπου θα πολεμήσουν τον δικτάτορα Φουλσένσιο Μπατίστα.
1957 – Προβολή της ταινίας Ο Χριστός ξανασταυρώνεται του Ζιλ Ντασέν, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη.
1971 – Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα γίνονται ανεξάρτητο κράτος από το Ηνωμένο Βασίλειο .
1971 – Το σοβιετικό διαστημικό όχημα "Άρης 3" γίνεται το πρώτο που προσεδαφίζεται στον Άρη.
1977 – Προσωρινός πρόεδρος της ΕΔΗΚ εκλέγεται ο Ιωάννης Ζίγδης, μετά την παραίτηση του Γεωργίου Μαύρου.
1979 – Σε δημοψήφισμα που διεξάγεται στο Ιράν, ο Αγιατολλάχ Χομεϊνί συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες.
1979: Ο Νίκος Γκάλης κάνει το ντεμπούτο του στο ελληνικό μπάσκετ με την ομάδα του Άρη και σημειώνει 30 πόντους σε αγώνα της ομάδας του .
1980 - Πέθανε η Ρόζα Εσκενάζυ, Ελληνίδα τραγουδίστρια. Κορυφαία ερμηνεύτρια του ρεμπέτικου και του σμυρναίικου τραγουδιού. Η Ρόζα Εσκενάζυ γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των ετών 1883 - 1890 από γονείς Εβραίους, σεφαρδίτικης καταγωγής (Ισπανοεβραία). Το πραγματικό όνομά της ήταν Σάρα Σκενάζι. Γύρω στο 1900 η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Δέκα χρόνια αργότερα και παρά τις αντιρρήσεις των γονιών της, η Ρόζα ξεκίνησε την καλλιτεχνική της πορεία ως χορεύτρια σε θέατρα και κέντρα διασκέδασης, ενώ σύντομα άρχισε και να τραγουδά, ελληνικά, τούρκικα και αρμένικα τραγούδια.
Στα μέσα της δεκαετίας του '20 κατέβηκε στην Αθήνα κι έπιασε δουλειά ως τραγουδίστρια στα στέκια των μουσικών της προσφυγιάς. Ο Παναγιώτης Τούντας δεν άργησε να την ανακαλύψει κι έτσι το 1928-29 έκανε τις πρώτες της ηχογραφήσεις. Γρήγορα έγινε αρκετά γνωστή και κατά τη δεκαετία του 1930 ηχογράφησε πάνω από 500 ρεμπέτικα, σμυρναίικα και δημοτικά τραγούδια, ενώ συνεργάστηκε με μεγάλους συνθέτες της Σμύρνης και της Πόλης, όπως ο Κώστας Σκαρβέλης, ο Ιάκωβος Μοντανάρης, ο Ιωάννης Δραγάτσης (ή Ογδοντάκης), ο Κώστας Τζόβενος, ο Σπύρος Περιστέρης, ο Κώστας Καρίπης, ο Γρηγόρης Ασίκης, ο Σωτήρης Γαβαλάς, ο Μανώλης Χρυσαφάκης, ο Βαγγέλης Παπάζογλου και άλλοι.Τα δημοφιλέστερα τραγούδια της: Δημητρούλα, Τα κεριά τα σπαρματσέτα, Ναυτάκι, Χαρικλάκι, Κάτω στα λεμονάδικα, Μπαμπέσα, Καναρίνι μου γλυκό, Αμανές, Μπαμ και μπουμ, Μη βιάζεσαι μικρή μου θα σ' αρραβωνιαστώ, Γύφτισσα, Λιλή η σκανταλιάρα, Σέρβικος πολίτικος, Έλα φως μου, Μού 'χεις πάρει το μυαλό, Αερόπλανο θα πάρω, Πατρινιά, Μαρικάκι μου, κ.ά.Η Ρόζα Εσκενάζυ υπήρξε η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που τραγούδησε σε πάλκο. Άψογη ερμηνεύτρια, με ύφος, τεχνική και πάθος, αποτέλεσε σημείο αναφοράς και πρότυπο όλων των μετέπειτα τραγουδιστριών. Τραγική σύμπτωση, το ρεμπέτικο του τεκέ, που τόσο ιδανικά υπηρέτησε, έμελλε να σβήσει με αφορμή ένα δικό της τραγούδι: Το Πρέζα όταν Πιεις στάθηκε η αφορμή για την επιβολή της Μεταξικής λογοκρισίας, που άνοιξε το δρόμο στη σχολή Τσιτσάνη, θέτοντας στο περιθώριο τους ρεμπέτες του μεσοπολέμου.Τη δεκαετία του 1940 και πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ταξίδεψε ως τραγουδίστρια στα Βαλκάνια, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή. Μετά τον πόλεμο, έκανε περιοδείες στις Η.Π.Α. και την Τουρκία. Παρέμεινε "μάχιμη" ως τα γεράματά της, διατηρώντας τις ωραίες ανατολίτικες φορεσιές της (σαλβάρια) που είχε από τα νεανικά της χρόνια. Μετά το 1977 έπασχε από άνοια και παρουσίαζε κρίσεις αμνησίας. Πέθανε στο σπίτι της, στην Κηπούπολη Περιστερίου, στις 2 Δεκεμβρίου του 1980.
1982 – Γίνεται στις ΗΠΑ η πρώτη εμφύτευση τεχνητής καρδιάς (Jarvic-71) στον οδοντίατρο Μπάρνι Κλαρκ.
1982 - Στην Ισπανία ορκίζεται ο νέος σοσιαλιστής πρωθυπουργός Φελίπε Γκονσάλες.
1984 – Μεγάλες ποσότητες ισοκυανικού μεθυλίου και άλλων τοξικών ουσιών διέρρευσαν από το εργοστασίο της Union Carvide κοντά στο Μποπάλ της Ινδίας, με αποτελέσμα το θάνατο περίπου 15.000 ανθρώπων και την πρόκληση αναπηριών σε περίπου 500.000.
1985 - Πέθανε ο Πέτρος ο πελεκάνος. Ο Πέτρος ο πελεκάνος (περ. 1952- 2 Δεκεμβρίου 1985) ήταν ένας λευκός πελεκάνος που έγινε η επίσημη μασκότ του νησιού της Μυκόνου.Το 1958 ένας ντόπιος ψαράς βρήκε έναν πληγωμένο πελεκάνο. Του προσέφερε περίθαλψη και αφού είχε πια αναρρώσει ο πελεκάνος έμεινε. Οι κάτοικοι του νησιού τον φρόντιζαν και σταδιακά κατέληξε να είναι η μασκότ του νησιού.Στις 2 Δεκεμβρίου του 1985 το πτηνό πέθανε. Συγκεκριμένα χτυπήθηκε από τροχοφόρο το Νοέμβριο του 1985 ημέρα Παρασκευή, που τον παρέσυρε κατά λάθος και μεταφέρθηκε αεροπορικώς και βαριά τραυματισμένος στη Θεσσαλονίκη, όπου πέθανε. To πτηνό είχε χωθεί κάτω από τις ρόδες του αυτοκινήτου και ο οδηγός του έβαλε μπρος χωρίς να το αντιληφθεί. Σύμφωνα με το πιστοποιητικό θανάτου του πτηνού, το πουλί ήταν ηλικίας περίπου 33 ετών. Το πτώμα του πελεκάνου ταριχεύτηκε στη Θεσσαλονίκη έπειτα από παραγγελία του Δήμου Μυκόνου
1990 – Ο συνασπισμός του Χέλμουτ Κολ αναδεικνύεται νικητής στις πρώτες παγγερμανικές εκλογές από το 1932.
1991 – Η Μόσχα αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.
1991 – Στη Συρία επανεκλέγεται πρόεδρος ο Χαφέζ αλ Άσαντ.
1993 - Πέθανε ο Πάμπλο Εσκομπάρ, Κολομβιανός έμπορος ναρκωτικών
1994 – Βυθίζεται στη Σομαλία το πλοίο Ακίλε Λάουρο.
1994 – Εκδίδεται από το Δημήτρη Ρίζο η εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος".
1999 – Καταγράφεται στην Ελλάδα η πρώτη περίπτωση απόδοσης ποινικών ευθυνών για εργολάβους δημοσίων έργων (στην Κατερίνη-για την κατάρρευση του δρόμου Σκοτίνας –Λιτοχώρου).
2001 – Η εταιρεία Ένρον κηρύσσει πτώχευση. Αποτελεί τη μεγαλύτερη χρεωκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ.
2003 – Ο Αμερικανός φοιτητής Μάικλ Σάιφερ ανακαλύπτει τον μεγαλύτερο γνωστό πρώτο αριθμό του Μερσέν, μήκους 6.320.430 ψηφίων.
2004 – Αρχίζει η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς δύναμή της, (EUFOR), 7 χιλιάδων στρατιωτών διαδέχεται επισήμως την πολυεθνή δύναμη του ΝΑΤΟ στη Βοσνία.
2008: Πέθανε η Μαργαρίτα Καραπάνου, συγγραφέας. Το μυθιστόρημά της Ο Υπνοβάτης θεωρείται ένα από τα κορυφαία της νεοελληνικής πεζογραφίας. (Γεν. 1946)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου