Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ) 
42 π.Χ. - Πρώτη Μάχη των Φιλίππων: Ο Μάρκος Αντώνιος και ο Οκταβιανός δίνουν αποφασιστική μάχη με τους δολοφόνους του Ιούλιου Καίσαρα, Βρούτο και Κάσσιο.
382 - Ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α' συνάπτει συνθήκη ειρήνης με τους Βησιγότθους και τους επιτρέπει να εγκατασταθούν στα Βαλκάνια, νότια του Δούναβη, σε αντάλλαγμα την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στα σύνορα.
1226 : Πέθανε ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης, κατά κόσμο Τζιοβάνι Μπερναρντόνε, καθολικός μοναχός, ιδρυτής του τάγματος των Φραγκισκανών και προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος, σύμφωνα με την Καθολική Εκκλησία. (Γεν. 26/9/1181)
1675  - 700 Μανιάτες αναχωρούν και εγκαθίστανται στην Κορσική. Αργότερα ακολουθούν και άλλοι. Από τότε, το Ελληνικό στοιχείο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία του νησιού.
1821 - Ελληνική επανάσταση του 1821: Ο Ομέρ Βρυώνης καταλαμβάνει και πυρπολεί την Ισσό Βοιωτίας και τη Μονή Αγίου Μελετίου.
1878 - Υπογράφεται η Συνθήκη της Χαλέπας μεταξύ Κρητών επαναστατών και Τούρκων, με την οποία οι Κρήτες αποκτούν τα πρώτα επίσημα προνόμια αυτοδιοικήσεως.
1886 – Γεννήθηκε ο Αλαίν-Φουρνιέ, Γάλλος συγγραφέας
1897 - Γεννήθηκε ο Λουί Αραγκόν, Γάλλος συγγραφέας
1901- Η Τουρκία αγοράζει από τη Γερμανία έξι νέα τορπιλοβόλα.
1906-Η πρώτη διάσκεψη για την ασύρματη τηλεγραφία στο Βερολίνο υιοθετεί το SOS ως σήμα κινδύνου.
1908 : Ο Λέων Τρότσκι κυκλοφορεί στη Βιέννη την εφημερίδα Πράβντα, όργανο των εξόριστων ρώσων κομμουνιστών.
1910- Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται την αγορά δύο νέων θωρηκτών.
1910- Οι Βρετανοί κωμικοί Τσάρλι Τσάπλιν και Σταν Λόρελ φτάνουν στις ΗΠΑ για περιοδεία με βρετανικό θίασο. Στη συνέχεια, και οι δύο θα γίνουν σταρ του βωβού κινηματογράφου.
1911- Ανησυχίες από τις τουρκικές κινητοποιήσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η ελληνική κυβέρνηση εφιστά την προσοχή των Μεγάλων Δυνάμεων.
1912- Η Ελλάδα, η Σερβία, η Βουλγαρία και το Μαυροβούνιο ζητούν επίμονα την εντός τριών ημερών παραχώρηση αυτονομίας στη Μακεδονία, την Αλβανία και τη Σερβία.
1914-Καταστρεπτικοί σεισμοί σε Αθήνα και Πειραιά.
1915- Κυπριακό: Η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Ζαΐμη απορρίπτει πρόταση της Αγγλίας για ενσωμάτωση της Κύπρου στην Ελλάδα.
1918-Ο Πρίγκιπας Μαξ φον Μπάχεν αναλαμβάνει καγκελάριος της Γερμανίας και αποστέλλει μήνυμα για ανακωχή στον Πρόεδρο Ουίλσον. Πλησιάζει το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
1919- Ο ελληνικός στρατός εισέρχεται στην Ξάνθη, όπου τον υποδέχονται με φρενίτιδα ενθουσιασμού οι κάτοικοι, ενώ οι Βούλγαροι αρχίζουν να αποχωρούν χωρίς επεισόδια.
1920- Δεν υπάρχει πια ελπίδα σωτηρίας για τον βασιλιά της Ελλάδας Αλέξανδρο, που μολύνθηκε από δάγκωμα πιθήκου. Το υπουργικό συμβούλιο συζητά το θέμα της διαδοχής του.
1921- Ο Πρωθυπουργός Γούναρης ταξιδεύει στο εξωτερικό για την αναζήτηση νέων διπλωματικών ερεισμάτων.
1922 - Σφαγές Ελλήνων από Τούρκους στη Μαγνησία της Ιωνίας
1924- Ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης ανατίθεται στον Ανδρέα Μιχαλακόπουλο. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, λύθηκε το πρόβλημα της ύδρευσης της Αθήνας, κατόπιν συμφωνίας με την ΟΥΛΕΝ και την κατασκευή του φράγματος του Μαραθώνα. Επίσης συνήφθη το πρώτο προσφυγικό δάνειο.
1926 : Ανοίγει τις πύλες της η πρώτη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το 1977 θα μετονομαστεί σε HELLEXPO.
1928 -Θαλάσσια τραγωδία με 43 νεκρούς στην Ισπανία, από σύγκρουση γαλλικού υποβρυχίου με ελληνικό ατμόπλοιο.
1929-Μετονομάζονται σε Γιουγκοσλαβία τα Βασίλεια της Σερβίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας.
1931- Φθάνει στην Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ισμέτ Ινονού με την ακολουθία του.
1940- Στο Παρίσι, εμφανίζεται για πρώτη φορά αφίσες της Ελεύθερης Γαλλίας του Ντε Γκολ.
1941- Ανατινάσσονται στο Παρίσι έξι εβραϊκές συναγωγές.
1941- Κάνει πρεμιέρα η ταινία το Γεράκι της Μάλτας, με πρωταγωνιστή τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ.
1942- Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Γερμανία δοκιμάζει τον πρώτο της πύραυλο τύπου V2.
1943 -Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι Γερμανοί εκτελούν 82 Έλληνες στην Ήπειρο
1944- Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ανατινάζεται από τους Ναζί η γέφυρα της Κορίνθου.
1944- Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι επαναστάτες της Βαρσοβίας παραδίδονται μετά από 65 μέρες μάχης με τους Γερμανούς. Σκοτώθηκαν σχεδόν 200.000 Πολωνοί.
1945 : Ο Έλβις Πρίσλεϊ παίρνει μέρος σε διαγωνισμό ταλέντων, σε ηλικία 10 ετών, κάνοντας την πρώτη δημόσια εμφάνισή του. Καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση και λαμβάνει ως έπαθλο 5 δολάρια.
1951- Πληροφορίες από το Λευκό Οίκο αναφέρουν ότι η ΕΣΣΔ έχει προχωρήσει στην κατασκευή της δεύτερης ατομική της βόμβας.
1952Βρετανία κάνει την πρώτη δοκιμή ατομικής βόμβας στις ακτές της Αυστραλίας (η "Hurricane" δοκιμάστηκε με επιτυχία στο Monte Bello).
1955 - Κυπριακό: Φθάνει στην Κύπρο ο Βρετανός στρατάρχης Χάρντινγκ και αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ως κυβερνήτης.
1958 - Κυπριακό: Οι Βρετανοί σκοτώνουν αμάχους Κυπρίους σε επιδρομή στην Αμμόχωστο.
1964 - Γεννήθηκε ο Κλάιβ Όουεν, Άγγλος ηθοποιός
1966 - Ξεκινάει η μετέπειτα “Αθλητική Κυριακή ημέρα Δευτέρα με τίτλο “Ματιές στα Σπορ με τον Γιάννη Διακογιάννη” στο πειραματικό κανάλι της ΕΙΡ (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας).
1972- Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον και ο σοβιετικός υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Γκρομίκο υπογράφουν δυο συμφωνίες για τον περιορισμό των εξοπλισμών.
1990 - Η Ανατολική Γερμανία γίνεται μέρος τηςΟμοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (Ενοποίηση). Η μέρα αυτή γίνεται ομοσπονδιακή γιορτή.
1993 -Καταρρίψεις αμερικανικών αεροσκαφών και φόνοι 18 αμερικανών στρατιωτών και περίπου 2.000 Σομαλών στη Σομαλία (η «Αλ Κάιντα» ισχυρίστηκε ότι έπραξε αυτά). Λίγο αργότερα, οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρούν από τη Σομαλία.
1995-Δολοφονική απόπειρα κατά του Προέδρου Κίρο Γκλιγκόροφ της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, με παγιδευμένο αυτοκίνητο, αποτυγχάνει (ο Πρόεδρος τραυματίζεται ενώ σκοτώνεται ο οδηγός του και τραυματίζονται 4 άλλα άτομα).
1997- Η Κυβέρνηση απορρίπτει επισήμως τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί διασύνδεσης των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, της 17Ν και των Κούρδων του PKK.
1998-Πωλείται σε δημοπρασία στην Γκρενόμπλ, τούφα από τα μαλλιά του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ της Γαλλίας (καρατομήθηκε το 1793- η τούφα διασώθηκε από άτομο που ήταν παρών στην εκτέλεση του Λουδοβίκου).
2001- Οι Ταλιμπάν ζητούν διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς, ενόψει των στρατιωτικών αντιποίνων. Οι ΗΠΑ αρνούνται κάθε διαπραγμάτευση. Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ εντόπισαν 23 στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών.
2001-Τραγωδία στο γήπεδο του ΟΑΚΑ στη διάρκεια του αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ Ολυμπιακού και της Λάρισας. Ένας φίλαθλος πέφτει στο κενό από ύψος 20 μ. και πεθαίνει επιτόπου (μελετάται η περίπτωση της αυτοκτονίας).
2001 – Πέθανε ο Κώστας Χατζηχρήστος, Έλληνας ηθοποιός
2002-Σε ισόβια μετατρέπεται η θανατική ποινή του Kούρδου ηγέτη Αμπντουλά Οτσαλάν, με απόφαση τουρκικού δικαστηρίου.
2003- Αρχίζει να λειτουργεί το μεγαλύτερο τζαμί στη Δυτική Eυρώπη, το οποίο διαθέτει τρούλο διαμέτρου 15,5 μέτρων και είναι χωρητικότητας τουλάχιστον 10.000 πιστών, στην πόλη Mόρντεν (το Mπαϊτούλ Φουτούχ Tζαμί, εξ ολοκλήρου δωρεά μουσουλμάνων ιδιωτών).
2004 - Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ αγιοποιεί 5 πρόσωπα, ανάμεσά τους τον Κάρολο Α΄, τελευταίο Αυτοκράτορα της Αυστρουγγαρίας, σε τελετή στη Ρώμη. Έτσι, ο Πάπας αυτός φτάνει τις 1.340 αγιοποιήσεις και γίνεται ο Πάπας με τις περισσότερες ανακηρύξεις ατόμων σε αγίους από όλους τους προκατόχους του συνολικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου