Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ) 
969 - Ο Βυζαντινός στρατηγός Μιχαήλ Βούρτζης καταλαμβάνει μέρος των οχυρώσεων της Αντιόχειας. Η κατάληψη της πόλης από τους Άραβες θα ολοκληρωθεί όταν καταφτάσουν ενισχύσεις υπό τον Πέτρο Φωκά.
1466 – Γεννήθηκε ο Έρασμος, Ολλανδός θεολόγος και ιερέας
1516 - Μάχη της Χαν Γιουνίς: οθωμανικές δυνάμεις υπό το Μεγάλο Βεζύρη Σινάν Πασά νικούν τους Μαμελούκους κοντά στη Γάζα.
1533 - Σε ηλικία 14 ετών η Αικατερίνη των Μεδίκων παντρεύτηκε τον πρίγκηπα Ερρίκο, δεύτερο γιο του βασιλιά της Γαλλίας Φραγκίσκου Α'.
1822: Στολίσκος των Ψαρών, αποτελούμενος από δύο πλοία και δύο πυρπολικά, επιτίθεται στον τουρκικό στόλο στο λιμάνι της Τενέδου. Ο Κωνσταντίνος Κανάρης ανατινάζει ένα δίκροτο, που είναι η υποναυαρχίδα του στόλου τους.
1886 - Αποκαλυπτήρια του Αγάλματος της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη.
1900 - Ιδρύεται η Εσπανιόλ, αθλητικό σωματείο στην Βαρκελώνη.
1911: Η Ιταλία καταλαμβάνει τα Δωδεκάνησα, στο πλαίσιο του ιταλοτουρκικού πολέμου.
1912: Η Θεσσαλονίκη παραδίδεται στους Έλληνες. Επίσημη είσοδος του διαδόχου Κωνσταντίνου στην πόλη, όπου του επιφυλάσσεται παλλαϊκή υποδοχή.
1914: Γεννήθηκε ο Γιόνας Σαλκ, αμερικανοεβραίος βιολόγος, που ανακάλυψε το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας. (Θαν. 23/6/1995)
1918 - Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Τσεχοσλοβακία αποκτά την ανεξαρτησία της από την Αυστροουγγαρία.
1922 - Ο Μπενίτο Μουσολίνι οργανώνει τη Marcia su Roma (Πορεία προς τη Ρώμη). Από το 1925 καθιερώθηκε ως Εθνική ημέρα του Φασισμού.
1933 - Γεννήθηκε ο Γκαρίντσα, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής Ο Γκαρίντσα (28 Οκτωβρίου 1933- 20 Ιανουαρίου 1983) υπήρξε διεθνής Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής που κατέκτησε δυο παγκόσμια κύπελλα με την Εθνική Βραζιλίας, το 1958 και το 1962. Μάλιστα το 1962 ήταν πρώτος σκόρερ του Μουντιάλ και αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης. Το ίδιο έτος του απονεμήθηκε το βραβείου του καλύτερου παίκτη του κόσμου από το περιοδικό "World Soccer". Ο Γκαρίντσα, κατά κόσμον Μανουέλ Φρανσίσκο ντος Σάντος, (από τους φιλάθλους στη Βραζιλία αναφέρεται συχνά και ως Μανέ - υποκοριστικό του Μανουέλ - ή Μανέ Γκαρίντσα, όνομα που δόθηκε και στο Εθνικό Στάδιο της Μπραζίλια - Estádio Mané Garrincha) γεννήθηκε στο Πάου Γκράντε στις 28 Οκτωβρίου του 1933 με μια παραμόρφωση στη σπονδυλική στήλη, εξαιτίας της οποίας το δεξί του πόδι ήταν κοντύτερο έξι πόντους από το άλλο. Αυτό το σωματικό μειονέκτημα κατάφερε να το μετατρέψει σε ποδοσφαιρικό πλεονέκτημα, αφού ντρίμπλαρε "σαν το διάολο", όπως αναφέρεται.
1940 - Ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940: Η Ελλάδα μέσω του πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά απαντά "OXI" στο τελεσίγραφο της Ιταλίας. H Ιταλία κηρύσσει πόλεμο και προσβάλλει τα από Αλβανίας σύνορα της Ελλάδας. Οι Ελληνικές δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους αποκρούοντας και Αλβανούς. Συνάντηση Χίτλερ - Μουσσολίνι στη Φλωρεντία, τοπική ώρα 11.00. "Φύρερ, προελαύνουμε.." ήταν τα πρώτα λόγια του Μουσολίνι.
1940: Η Πάτρα βομβαρδίζεται από ιταλικά αεροπλάνα, με αποτέλεσμα 4 άνθρωποι να σκοτωθούν και άλλοι 17 να τραυματιστούν. Η ιταλική αεροπορία βομβαρδίζει, ακόμη, περιοχές του Πειραιά, του Σκαραμαγκά και του Ναυστάθμου Σαλαμίνας.
1940: Ο πεζικάριος Βασίλειος Τσιαβαλιάρης από τα Τρίκαλα είναι ο πρώτος νεκρός στρατιωτικός του ελληνοϊταλικού πολέμου. Πέφτει νεκρός από ιταλικά πυρά, μία ώρα προτού εκπνεύσει το τελεσίγραφο Μουσολίνι.
1940: Γεννήθηκε η Πόλυ Πάνου, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Πολυτίμης Κολιοπάνου, κορυφαία ερμηνεύτρια του λαϊκού τραγουδιού. (Θαν. 27/9/2013)
1943: Πέθανε ο Κώστας Δημητριάδης, έλληνας γλύπτης, το έργο του οποίου Ο Δισκοβόλος βραβεύτηκε με το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. (Γεν. 1879)
1954 - Το Βασίλειο των Κάτω Χωρών (σημερινή Ολλανδία) επανιδρύεται ως ομοσπονδιακή μοναρχία.
1957: Πέθανε ο Ερνστ Γκρέφενμπεργκ, γερμανός γυναικολόγος, με πρωτοποριακές μελέτες στη γυναικεία σεξουαλικότητα. Στη μελέτη του «Ο Ρόλος της Ουρήθρας στο Γυναικείο Οργασμό» αναφέρει την ύπαρξη μιας ερωτογενούς ζώνης στο σημείο που η ουρήθρα προσεγγίζει τα τοιχώματα του κόλπου. Το 1981 οι σεξολόγοι Τζον Ντ. Πέρι και Μπέβερλι Γουίπλ ονόμασαν την περιοχή αυτή Gräfenberg spot ή G-spot, προς τιμήν του γερμανού επιστήμονα. (Γεν. 26/9/1881)
1962 - Κρίση των πυραύλων της Κούβας: Ο ηγέτης της ΕΣΣΔ Νικήτα Χρουστσώφ ανακοινώνει ότι διέταξε την απομάκρυνση των Σοβιετικών πυραύλων από το νησί.
1967 - Γεννήθηκε η Τζούλια Ρόμπερτς, Αμερικανίδα ηθοποιός
1985 - Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ανακηρύσσεται Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου