Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
590 - Πέθανε ο Αυθάριος, βασιλιάς των Λομβαρδών
1187 – Γεννήθηκε ο Λουδοβίκος Η', βασιλιάς της Γαλλίας
1568 - Γεννήθηκε ο Τομάζο Καμπανέλα, Ιταλός θεολόγος, φιλόσοφος και ποιητής
1590 - Ο στρατός του Δούκα της Πάρμας, Αλέξανδρου Φαρνέζε, υποχρεώνει τον Ερρίκο Δ' της Γαλλίας να άρει την πολιορκία στο Παρίσι.
1638 - Γεννήθηκε ο Λουδοβίκος ΙΔ', βασιλιάς της Γαλλίας
1661 - Ο Νικολά Φουκέ, υπουργός Οικονομικών του Λουδοβίκου ΙΔ' της Γαλλίας, συλλαμβάνεται στη Νάντη από τον Ντ' Αρτανιάν, τον αρχηγό των σωματοφυλάκων του βασιλιά.
1666- Τελειώνει η Μεγάλη Πυρκαγιά στο Λονδίνο, με 16 νεκρούς (διήρκεσε 3 ημέρες).
1666 - Γεννήθηκε ο Γκότφριντ Άρνολντ, Γερμανός ιστορικός
1667 - Γεννήθηκε ο Τζοβάνι Τζιρόλαμο Σακέρι, Ιταλός μαθηματικός
1698: Ο Μέγας Πέτρος της Ρωσίας επιβάλει φόρο στα μούσια των υπηκόων του, στο πλαίσιο των μέτρων εκσυγχρονισμού που προωθεί. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΩ, ΜΗΝ ΤΟ ΔΕΙ Ο ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΠΟΥΝ ΙΔΕΕΣ!
1771 - Γεννήθηκε ο Αρχιδούκας Κάρολος, Αυστριακός στρατάρχης
1774 - Στη Φιλαδέλφεια (Β. Αμερικής) συνέρχεται για πρώτη φορά το «ηπειρωτικό κογκρέσο», στο οποίο αντιπροσωπεύτηκαν οι 13 τότε βορειοαμερικανικές αποικίες, το οποίο μετονόμασε τις Ηνωμένες Αποικίες σε Ηνωμένες Πολιτείες, και αποτέλεσε τον πυρήνα της δημιουργίας των ΗΠΑ.
1774 - Γεννήθηκε ο Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ, Γερμανός ζωγράφος
1800 - Καταλαμβάνεται η Μάλτα από τους Βρετανούς.
1827 - Γεννήθηκε ο Γκοφρέντο Μαμέλι, Ιταλός συγγραφέας
1836 - Ο Σαμ Χιούστον εκλέγεται ως ο πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας του Τέξας.
1847: Γεννήθηκε ο Τζέσε Τζέιμς, θρυλικός ντεσπεράντο της Άγριας Δύσης. Από τους λίγους «διανοούμενους» του χώρου του, συνήθιζε να απαγγέλλει στίχους του Σέξπιρ μετά από κάθε παράνομη πράξη του. Ο Τζέσε Γούντσον Τζέιμς (5 Σεπτεμβρίου 1847 - 3 Απριλίου 1882), υπήρξε θρυλικός κακοποιός, αρχηγός συμμορίας καθώς και ληστής τραπεζών και τρένων, από την πολιτεία του Μιζούρι. Υπήρξε το διασημότερο και πιο διαβόητο μέλος της συμμορίας των αδελφών Τζέιμς. Διάσημος και όταν ζούσε, αποτέλεσε θρυλική φιγούρα της Άγριας Δύσης μετά το θάνατό του.Ο Τζέσε και ο αδερφός του Φρανκ ήταν αντάρτες (σε ηλικία 16 ετών μόλις) των Νοτίων κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου. Είχαν κατηγορηθεί μάλιστα για θηριωδίες εναντίον στρατιωτών των Βορείων. Μετά τον πόλεμο, ως μέλη διάφορων συμμοριών, λήστεψαν τράπεζες, ταχυδρομικές άμαξες και τρένα. Η δράση της συμμορίας των αδελφών Τζέιμς κορυφώθηκε τη δεκαετία 1866 έως 1876, όταν ένα άτυχο γεγονός τούς ανάγκασε να περιορίσουν τη δράση τους. Η επιχείρηση ληστείας μιας τράπεζας στην πόλη Νόρθφιλντ της πολιτείας της Μινεσότα, είχε άσχημη κατάληξη, οδηγώντας στο θάνατο και τη σύλληψη αρκετών μελών της διαβόητης συμμορίας. Οι αδερφοί Τζέιμς επιβίωσαν, συνεχίζοντας την εγκληματική τους δράση για αρκετά ακόμα χρόνια, στρατολογώντας νέα μέλη, αντιμετωπίζοντας όμως πλέον την αυξανόμενη πίεση και αποφασιστικότητα του Νόμου. Στις 3 Απριλίου του 1882, σε ηλικία 35 ετών, ο Τζέσε Τζέιμς δολοφονήθηκε με ύπουλο τρόπο από τον Ρόμπερτ Φορντ, μέλος της συμμορίας του, ο οποίος μάλιστα ζούσε στο σπίτι του Τζέιμς και ήλπιζε να λάβει την κρατική αμοιβή για το κεφάλι του.
1857: Γεννήθηκε ο Κονσταντίν Τσιολκόφσκι, ρώσος φυσικός, από τους πρωτοπόρους της διαστημικής έρευνας. (Θαν. 19/9/1935)
1857: Πέθανε ο Αύγουστος Κοντ, γάλλος διανοούμενος, που θεωρείται ο ιδρυτής της επιστήμης της κοινωνιολογίας. (Γεν. 17/1/1798)   [Αποφθέγματα]
1863 - Ο Δανός πρίγκιπας Γουλιέλμος Χριστιανός Γεώργιος, που είχε ανακηρυχθεί βασιλιάς των Ελλήνων, με το όνομα Γεώργιος Α', αναχωρεί από την Κοπεγχάγη για την Αθήνα. Αποχαιρετώντας τον, ο πατέρας του, βασιλιάς της Δανίας, υπενθυμίζει: «Να θυμάσαι ότι αποστολή των βασιλέων είναι να βασιλεύουν και όχι να κυβερνούν».
1876 - Γεννήθηκε ο Βίλχελμ Ρίττερ φον Λέεμπ, Γερμανός στρατάρχης
1887 - Από φωτιά στο βασιλικό θέατρο του Έξετερ στην Αγγλία, σκοτώνονται 186 άνθρωποι.
1899: Ο Κωστής Παλαμάς ολοκληρώνει το ποίημά του Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου.
1900 - Το Τσαντ κηρύσσεται προτεκτοράτο από τη Γαλλία.
1905 - Γεννήθηκε ο Άρθουρ Κέσλερ, Ούγγρος συγγραφέας και δημοσιογράφος
1905: Λήγει ο ρωσοϊαπωνικός πόλεμος, με την υπογραφή της συνθήκης του Πόρτσμουθ, στο Νιου Χαμσάιρ. Μεσολαβητής ήταν ο Αμερικανός Πρόεδρος Τίοντορ Ρούσβελτ και υπογράφοντες η νικήτρια Ιαπωνία και η ηττημένη Ρωσία. Σύμφωνα με τη συνθήκη, η Ρωσία παραχωρεί στην Ιαπωνία το νησί Σαχαλίνη και τα λιμενικά και σιδηροδρομικά δικαιώματα της Μαντζουρίας.
1906 - Πέθανε ο Λούντβιχ Μπόλτσμαν, Αυστριακός φυσικός
1910: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, μιλά για πρώτη φορά σε μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος και περιγράφει τη βάση της πολιτικής του.
1912 - Γεννήθηκε ο Τζων Κέιτζ, Αμερικανός συνθέτης
1912 - Γεννήθηκε η Κριστίνα Ζέντερμπάουμ, Σουηδέζα ηθοποιός και φωτογράφος
1914 - Α' Παγκόσμιος Πόλεμος. Στο Λονδίνο υπογράφεται η «συνθήκη» μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας (Αντάντ) οι οποίες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να μη συνάψουν χωριστή συνθήκη ειρήνης με τις Κεντρικές Δυνάμεις.
1914 - Αρχίζει η μεγάλη Μάχη του Μάρνη στη Γαλλία που διάρκεσε μέχρι τις 12 του ίδιου μήνα. Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες των μαχών της ιστορίας αφού η τυχόν διαφορετική της έκβαση θα είχε ως συνέπεια τη νίκη των Κεντρικών Δυνάμεων κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
1915 - Διωγμοί και σφαγές Ελλήνων στην Ανατολική Θράκη.
1918 - Α' Π.Π.: Τα ελληνικά στρατεύματα ανατρέπουν στη μάχη της Δοϊράνης το αμυντικό συγκρότημα των Γερμανο-Βουλγάρων.
1921 - Μικρασιατική Εκστρατεία: Η Στρατιά Μικράς Ασίας αποχωρεί από την περιοχή του Σαγγαρίου.
1922 - Μικρασιατική Εκστρατεία: Αποχωρούν από τη Μικρά Ασία τα τελευταία ελληνικά τμήματα (Γ΄ Σώμα Στρατού) από τον λιμένα της Αρτάκης.
1929: Ο γάλλος πρωθυπουργός Αριστείδης Μπριάν προτείνει τη δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης. Η αντίδραση είναι ψυχρή
1933 - Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Τζιμ Λόντος, φθάνει στην Αθήνα για δύο αγώνες πάλης στο Καλλιμάρμαρο.
1944 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ρωσία κηρύσσει το πόλεμο κατά της Βουλγαρίας
1944 - Β' Π.Π.: Οι Γερμανοί εκτελούν 50 Έλληνες στο σκοπευτήριο της Καισαριανής.
1944: Πέθανε η Ηρώ Κωνσταντοπούλου, ελληνίδα ηρωίδα της Αντίστασης (Γεν. 16/7/1927) Η Ηρώ Κωνσταντοπούλου, η οποία γεννήθηκε στις 16 Ιουλίου 1927 και εκτελέστηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1944 σε ηλικία 17 χρονών, ήταν αγωνίστρια της εθνικής αντίστασης.Οι γονείς της ήταν από τη Σπάρτη. Η ίδια γεννήθηκε κι έζησε στην Αθήνα. Ήταν μαθήτρια Γυμνασίου και οργανωμένη στην ΕΠΟΝ, όπου είχε αναπτύξει έντονη απελευθερωτική δράση, παρά το νεαρό της ηλικίας της. Μιλούσε τέσσερις γλώσσες και όταν τη βασάνιζαν οι χιτλερικοί στην οδό Μέρλιν, όπου βρισκόταν το αρχηγείο της Κομαντατούρ, αναφέρεται ότι τους "μαστίγωνε" στη γλώσσα τους.Όταν συλλαμβάνεται για πρώτη φορά, ο εύπορος πατέρας της καταφέρνει να την ελευθερώσει. Λίγο πριν την αποχώρηση των Γερμανών, συμμετέχει στην ανατίναξη ενός τρένου που μετέφερε πυρομαχικά και ξανά συλλαμβάνεται στις 31 Ιουλίου 1944. Εκείνη τη μέρα είχε τελειώσει τις απολυτήριες εξετάσεις του Γυμνασίου. Επί τέσσερα μερόνυχτα τη βασάνιζαν να μαρτυρήσει τους συνεργάτες της. Αλλά ούτε τα βασανιστήρια ούτε οι δελεαστικές προτάσεις που τις έκαναν απέδωσαν.Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1944, μαζί με άλλους 49 κρατούμενους, οδηγήθηκε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Η ζωή της έγινε ταινία το 1981 με τίτλο "17 σφαίρες για έναν άγγελο, η αληθινή ιστορία της Ηρώς Κωνσταντοπούλου"
1946: Γεννήθηκε ο Φρέντι Μέρκιουρι, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Φαρόκ Μπουλσάρα, βρετανός τραγουδιστής του ροκ συγκροτήματος «Queen». (Θαν. 24/11/1991)
1951 - Γεννήθηκε ο Μάικλ Κίτον, Αμερικανός ηθοποιός
1953 - Πέθανε ο Ρίχαρντ Βάλτερ Νταρέ, Γερμανός πολιτικός
1958- Παρουσιάζεται στις ΗΠΑ η πρώτη εγγραφή έγχρωμης ταινίας σε μαγνητοταινία.
1958-Δημοσιεύεται στις ΗΠΑ το έργο «Δόκτωρ Ζιβάγκο» του Μπόρις Πάστερνακ.
1972 - Κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, Άραβες τρομοκράτες του κινήματος «Μαύρος Σεπτέμβρης» επιτίθενται στο Ολυμπιακό Χωριό σκοτώνοντας δύο μέλη της ισραηλινής ολυμπιακής ομάδας, συλλαμβάνοντας πολλούς ομήρους. Αργότερα εννιά Ισραηλινοί όμηροι, πέντε τρομοκράτες και ένας Δυτικογερμανός αστυνομικός, σκοτώνονται στις συγκρούσεις που ακολούθησαν στο αεροδρόμιο του Μονάχου κατά τη διάρκεια διαχείρισης αιτημάτων και την άρνηση της Γκόλντα Μέιρ να ικανοποιήσει έστω και μερικό αίτημα απελευθέρωσης Παλαιστινίων.
1973 - Γεννήθηκε η Ρόουζ Μακ Γκάουαν, Αμερικανίδα ηθοποιός
1975 - Εκδηλώνεται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Τζέραλντ Φορντ από τη Λινέτ Φρομ.
1976 - Γεννήθηκε η Κάρις φαν Χάουτεν, Ολλανδέζα ηθοποιός
1977-Εκτοξεύεται στο Διάστημα η διαστημοσυσκευή «Βόγιατζερ 2» (μαζί με το «Βόγιατζερ 1» αποτελούν τις μοναδικές ανθρώπινες κατασκευές που έφτασαν σε τόσο μεγάλη απόσταση από τη Γη-και τα δύο διαστημόπλοια είναι εφοδιασμένα με πλήθος στοιχείων για τη Γη και χαιρετισμούς σε 60 γλώσσες).
1979 - Πέθανε ο Κωνσταντίνος Κολιγιάννης, Έλληνας πολιτικός
1980 - Στις ελβετικές Άλπεις, ανοίγει η μεγαλύτερη σήραγγα για αυτοκίνητο στον κόσμο (του Αγίου Γοτθάρδου, μήκους 16,32 χλμ.).
1984 - Η Δυτική Αυστραλία γίνεται το τελευταίο κρατίδιο της Αυστραλίας που καταργεί τη θανατική ποινή.
1986 -Αεροπειρατεία με 20 νεκρούς σε αεροσκάφος της «Πανάμ» λαμβάνει χώρα στο Καράτσι του Πακιστάν.
1995 - Η Γαλλία πραγματοποιεί υπόγεια πυρηνική δοκιμή στην ατόλη Μουρουρόα, προκαλώντας παγκόσμια κατακραυγή.
1996- Θεμελιώνεται το νέο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" στα Σπάτα.
1997 - Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, ανακοινώνει πως η Αθήνα επιλέχθηκε να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
1997 - Πέθανε η Μητέρα Τερέζα, Αλβανή ιεραπόστολος. Η Μητέρα Τερέζα ήταν μία Καθολική μοναχή με σημαντικό φιλανθρωπικό έργο, από την Αλβανία. Για πάνω από 45 χρόνια, η Μητέρα Τερέζα βοήθησε τους φτωχούς και τους αρρώστους σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να αγιοποιηθεί από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' το 1997. Είναι κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης του 1979 για "τις εκστρατείες της σχετικά με την ενημέρωση για τη φτώχεια".Η Μητέρα Τερέζα γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου του 1910 στα Σκόπια της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (σήμερα πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ). Είχε, ωστόσο, καταγωγή από την Σκόδρα της Αλβανίας. Πήγε στο Νταρτζίλινγκ της Ινδίας το 1929 και ορκίστηκε ως μοναχή το 1931. Το 1937 δούλεψε σαν δασκάλα σε ένα σχολείο στην Καλκούτα. Το 1950, πήρε την άδεια από το Βατικανό για να ξεκινήσει το ιεραποστολικό της έργο. Το 1952 μετέτρεψε έναν παλαιό Ινδουιστικό ναό στην Καλκούτα σε κτίριο για την ίαση των ανθρώπων που πεθαίνουν. Επίσης, το 1955 άνοιξε ένα ορφανοτροφείο στην Καλκούτα. Στην συνέχεια άνοιξε νοσοκομεία και ορφανοτροφεία σε ολόκληρη την Ινδία αλλά και στην Ρώμη, την Τανζανία και την Αυστρία
2001Εθνική Ενόπλων Ελλάδας κατακτά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόπλων Πετοσφαίρισης ΣΙΣΜ, με νίκη επί της Κίνας με 3-2.
2002 - Παραδίδεται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ο Δημήτριος Κουφοντίνας, ο οποίος ήταν συνεργός στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη».
2003 - Αθήνα, διπλή τρομοκρατική βομβιστική επίθεση στο Πρωτοδικείο Αθηνών επιχείρησε ο Επαναστατικός Αγώνας.
2004 - Ο Frances είναι ο 2ος τυφώνας που έπληξε τη Φλόριντα σε διάστημα τριών εβδομάδων. Περισσότεροι από 30 οι νεκροί.
2005 - Συντριβή επιβατηγού αεροσκάφους σε κατοικημένη περιοχή στη Σουμάτρα, σκοτώνονται 104 επιβάτες και 39 κάτοικοι.
2006 - Πέθανε ο Απόστολος Σουγκλάκος, Έλληνας παλαιστής
2007: Πέθανε ο Νίκος Νικολαΐδης, σκηνοθέτης του κινηματογράφου και συγγραφέας. («Τα κουρέλια τραγουδούν ακόμα») (Γεν. 25/10/1939)
2008 - Την πρώτη επίσκεψη επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη Λιβύη από το 1953 πραγματοποιεί η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Κοντολίζα Ράις.
2008 - Η πρώτη γυναίκα στο αξίωμα του Γενικού Διοικητή στην Αυστραλία γίνεται η Κουέντιν Μπράις.
2009 - Η Δανία γιορτάζει την πρώτη εθνική εορτή της σημαίας, στη μνήμη των πεσόντων Δανών σε πολέμους στο εξωτερικό από το 1948.
2011 - Η Οικογένεια Βαρδινογιάννη αποχωρεί ολοκληρωτικά από την ομάδα του Παναθηναϊκού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου