Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ )
46 π.Χ. - Ο Ιούλιος Καίσαρας αφιερώνει ένα ναό στη μυθική του πρόγονο Βένους εκπληρώνοντας το τάμα που έκανε στη Μάχη των Φαρσάλων.
1181: Γεννήθηκε ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης, κατά κόσμο Τζιοβάνι Μπερναρντόνε, καθολικός μοναχός, ιδρυτής του τάγματος των Φραγκισκανών και προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος, σύμφωνα με την Καθολική Εκκλησία. (Θαν. 3/10/1226)
1580 - O Σερ Φράνσις Ντρέικ ολοκληρώνει τον περίπλου της Γης.
1687: Ο βενετός Φραντσέσκο Μοροζίνι βομβαρδίζει και καταστρέφει τον Παρθενώνα, στην προσπάθειά του να εκδιώξει τους Τούρκους.
1815: Ιδρύεται η Ιερά Συμμαχία μεταξύ Πρωσίας, Ρωσίας και Αυστρίας, που έβαλε πολλά εμπόδια στην Ελληνική Επανάσταση.
1821 - Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης καταλαμβάνει την Τρίπολη.
1849 – Γεννήθηκε ο Ιβάν Πάβλοφ, Ρώσος φυσιολόγος
1888: Γεννήθηκε ο Τ. Σ. Έλιοτ, αμερικανός ποιητής και δοκιμιογράφος. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1948. (Έρημη Χώρα) (Θαν. 4/1/1965)   
1895 - Γεννήθηκε ο Γιούργκεν Στρόοπ, Γερμανός στρατιωτικός των SS. Ο Γιούργκεν Στρόοπ ήταν Συνταγματάρχης (Gruppenführer) των SS και μετέπειτα Στρατηγός (Generalleutnant) των Ένοπλων SS (Waffen-SS) και της Αστυνομίας. Διαβόητος έγινε όταν, ως επικεφαλής των SS εκμηδένισε το Γκέτο της Βαρσοβίας τον Απρίλιο του 1943. Τα κτίσματά του κάηκαν και όλοι οι διαμένοντες φονεύθηκαν ή μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα εξόντωσης. Ο Στρόοπ απέστειλε σχετική αναφορά από 75 σελίδες (!) στον προϊστάμενό του Χίμλερ, η οποία έμεινε στην Ιστορία με το όνομα "Αναφορά Στρόοπ" αποτελώντας ένα από τα πλέον επονείδιστα έγγραφα όλων των εποχών. Ο Στρόοπ όχι μόνο έγραψε λεπτομερώς τι ακριβώς συνέβη στο γκέτο, αλλά συνόδευσε την αναφορά του με φωτογραφίες από την εξόντωση των Εβραίων. Ύστερα από αυτή την επιτυχία, ο Στρόοπ στάλθηκε στην Αθήνα (8 Σεπτεμβρίου 1943) για να οργανώσει την εκεί Γκεστάπο. Συνελήφθη από τις δυνάμεις των Συμμάχων και δικάσθηκε από το Στρατοδικείο που συστάθηκε για το Νταχάου, το οποίο στις 21 Μαρτίου 1947 τον καταδίκασε σε θάνατο για τους φόνους των πληρωμάτων αμερικανικών αεροσκαφών που καταρρίφθηκαν στην περιοχή του. Η ποινή δεν εκτελέσθηκε, επειδή είχε ζητηθεί η έκδοσή του στην Πολωνία για να δικασθεί για τη σφαγή στο γκέτο της Βαρσοβίας. Στη δίκη που πραγματοποιήθηκε εκεί το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο και τον καταδίκασε σε θάνατο. Η ποινή εκτελέσθηκε με απαγχονισμό στη Βαρσοβία στις 6 Μαρτίου 1952.
1898 - Γεννήθηκε ο Τζορτζ Γκέρσουιν, Αμερικανός συνθέτης
1902: Πέθανε ο Λιβάι Στρος, γερμανικής καταγωγής αμερικανός ράφτης, εφευρέτης και κατασκευαστής των ρούχων τζιν, ιδρυτής της βιομηχανίας ρούχων Levi's. (Γεν. 26/2/1829)
1916: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχηματίζει στη Θεσσαλονίκη με το στρατηγό Δαγκλή και το ναύαρχο Κουντουριώτη (Επαναστατική Τριανδρία) την Κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης, η οποία διακηρύσσει την επιθυμία της για έξοδο της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό των δυνάμεων της Αντάντ.
1922 - Γεννήθηκε ο Τάκης Μηλιάδης, Έλληνας ηθοποιός
1922: Η Επανάσταση Πλαστήρα, που προέκυψε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, κηρύσσει στρατιωτικό νόμο.
1931 - Στο Λανκασάιρ, ο Μαχάτμα Γκάντι διαπιστώνει και από μόνος του ότι το μποϊκοτάζ της χώρας του είχε ως συνέπεια να χάσουν τη δουλειά τους πολλοί Βρετανοί που εργάζονταν σε υφαντουργίες, αλλά δήλωσε ότι η Ινδία δεν επρόκειτο να αλλάξει τακτική.
1934 - Σαλπάρει το ατμόπλοιο Queen Mary.
1932: Σεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταστρέφει την Ιερισσό της Χαλκιδικής, προκαλεί το θάνατο 161 ατόμων, καθώς και σοβαρές καταστροφές σε μονές του Αγίου Όρους.
1941: Ο Σούπερμαν κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο, στην ομώνυμη ταινία κινουμένων σχεδίων.
1943 - Βυθίζεται στο Λακκί της Λέρου το Α/Τ Βασίλισσα Όλγα, από γερμανική αεροπορική επιδρομή 25 γερμανικών Στούκας, κατά τη διάρκεια της Μάχης της Λέρου.
1944 - Υπογράφεται η Συμφωνία της Καζέρτας, βάσει του οποίου οι τακτικές και ανταρτικές ελληνικές δυνάμεις τίθενται υπό τις διαταγές του Βρετανού στρατηγού Ρόναλντ Σκόμπυ.
1945 - Πέθανε ο Μπέλα Μπάρτοκ, Ούγγρος συνθέτης
1950 - Τα Ηνωμένα Έθνη ανακαταλαμβάνουν από τους Βορειοκορεάτες τη Σεούλ κατά τον Πόλεμο της Κορέας.
1953 - Η Ισπανία με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια υπογράφει συμφωνία με τις ΗΠΑ και επιτρέπει την εγκατάσταση αεροπορικών και ναυτικών βάσεων στο έδαφός της.
1957 - Το μιούζικαλ West Side Story του Λέοναρντ Μπέρνσταϊν κάνει πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ.
1961 - Ο Μπομπ Ντίλαν κάνει ντεμπούτο στη σκηνή.
1964 - Ο Πάπας Παύλος ΣΤ΄ παραδίδει την κάρα του Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου στην Ανατολική Εκκλησία.
1965 - Στη Βρετανία, η βασίλισσα προσφέρει στους Μπιτλς το παράσημο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.
1973 - Πέθανε η Άννα Μανιάνι, Ιταλίδα ηθοποιός
1984 - Υπογράφεται συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Πεκίνου που προβλέπει ότι μετά τις 30 Ιουνίου 1997, ημερομηνία λήξης της συμφωνίας που υπογράφτηκε το 1898 μεταξύ Κίνας και Βρετανίας, ο κινεζικός στρατός θα επανακαταλάβει το Χονγκ Κονγκ, που θα μετασχηματιστεί σε ειδική διοικητική ζώνη με μεγάλη αυτονομία.
1989: Πέθανε ο Παύλος Μπακογιάννης, δημοσιογράφος και πολιτικός. (Γεν. 10/2/1935)
1990 - Πέθανε ο Αλμπέρτο Μοράβια, Ιταλός συγγραφέας
1994 - Διαγράφεται από τη ΝΔ ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είχε παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του κόμματος επειδή σε δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι υπάρχει μυστική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το θέμα της ΑΓΕΤ.
1999 - Επανεκλέγεται σε προεδρικό δημοψήφισμα χωρίς αντίπαλο με 93,8% ο Πρόεδρος Μουμπάρακ της Αιγύπτου.
2000 - Το επιβατηγό πλοίο "Εξπρές Σάμινα" προσαράζει στις βραχονησίδες Πόρτες Πάρου και βυθίζεται με απολογισμό 79 νεκρούς.
2004 - Στην Eλβετία με δημοψήφισμα, απορρίφθηκαν με ποσοστό τουλάχιστον 52% και για τρίτη φορά από το 1984 οι προσπάθειες να διευκολυνθεί η απόκτηση της ελβετικής υπηκοότητας από τους μετανάστες.
2008 - Πέθανε ο Πωλ Νιούμαν, Αμερικανός ηθοποιός Ο Πωλ Λέοναρντ Νιούμαν (Αγγλ.: Paul Leonard Newman, 26 Ιανουαρίου 1925 - 26 Σεπτεμβρίου 2008) ήταν Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης. Είχε λάβει πολυάριθμα βραβεία για το έργο του, ανάμεσα στα οποία ένα Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου (επίσης 2 τιμητικά και 9 υποψηφιότητες), 6 Χρυσές Σφαίρες, ένα Βραβείο SAG, ένα BAFTA και ένα Έμμυ. Είχε επίσης βραβευτεί για την ερμηνεία του στην ταινία «Πόθοι στην κάψα του καλοκαιριού» (1958) στο Φεστιβάλ των Καννών, ενώ έχει λάβει τον Ασημένιο Λέοντα στο Φεστιβάλ του Βερολίνου για την ταινία «Δεν είμαι κορόιδο κανενός» (1994). Επίσης, για μια εικοσαετία υπήρξε οδηγός αγωνιστικών αυτοκινήτων, ενώ μέχρι και τις τελευταίες μέρες της ζωής του προσέφερε πλούσιο φιλανθρωπικό έργο. Το Ασημένιο Δισκοπότηρο- -Εμείς οι ζωντανοί- Γιατί Έγινα Προδότης -Το Ρομάντζο Μιας Μεγάλης Αγάπης- Ένοχες Γυναίκες- Πόθοι στην Κάψα του Καλοκαιριού-  Ο Δραπέτης Των 7 Πολιτειών  -Λυσσασμένη Γάτα-  Καλημέρα Ζωή  -Ο Καρπός της Αμαρτίας-  Δεσμώτες της Ηδονής  -Έξοδος -Ο Κόσμος Είναι Δικός Μου!  -Αγαπηθήκαμε στο Παρίσι-  Γλυκό πουλί της νιότης  -Ο Μεγαλοφυής Τυχοδιώκτης  -Άγριος Σαν Θύελλα-  Στους Δυο Τρίτος Δεν Χωρεί-  Όχι Δάφνες Για Τους Δολοφόνους  -Η Κυρία και οι Άνδρες Της-  Ο Βιασμός- Λαίδη Λ.-  F.B.I. Φάκελλος 17, Άκρως Εμπιστευτικόν-  Σχισμένο Παραπέτασμα  -Όμπρε!-  Ο Μεγάλος Δραπέτης  -Απόδρασις Κατά Διαταγήν  -Άσσοι της Ταχύτητας και του Ιλίγγου  -Οι Δυο Ληστές  -Ο Άνθρωπος της Ημέρας-  Οι Ατρόμητοι  -Δυο Ατίθασα Λιοντάρια-  Ο Δικαστής-  Ο Άνθρωπος με το Αδιάβροχο-  Το Κεντρί-  Ο Πύργος της Κολάσεως-  Ο Επιθεωρητής Χάρπερ  -Άγριο Παιχνίδι-  Κουιντέτο  -Ειρηνικός Ωκεανός: Ώρα Μηδέν  -Μπρονξ  -Χωρίς Δόλο-  Η Ετυμηγορία-  Χάρρυ & Γιος: Η Σύγκρουση  -Το Χρώμα του Χρήματος  -Συνωμοσία της Σκιάς  -Ο Κύριος και η Κυρία Μπριτζ-  Ο Κύριος Χούλα Χουπ  -Δεν είμαι κορόιδο κανενός  -Το Λυκόφως του Ντετέκτιβ  -Χαμένες Αγάπες-  Τελευταίο Ριφιφί  -Ο Δρόμος της Απώλειας  -Αυτοκίνητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου