Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 5 ΙΟΥΝΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 5 ΙΟΥΝΙΟΥ )
1316 - Πέθανε ο Λουδοβίκος Ι', βασιλιάς της Γαλλίας
1599 - Γεννήθηκε ο Ντιέγο Βελάθκεθ, Ισπανός ζωγράφος
1646 - Γεννήθηκε η Έλενα Κορνάρο Πισκόπια, ιταλίδα μαθηματικός, η πρώτη γυναίκα που αναγορεύτηκε διδάκτωρ. (Θαν. 26/7/1684)
1688 – Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Γεράκης .Ο διαβόητος τυχοδιώκτης Κωνσταντίνος Γεράκης ή Κοστάντζο Φαλκόνε ήταν Ελληνικής καταγωγής, δοτός “πρωθυπουργός” του Σιάμ την περίοδο 1683 – 1688. Γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1647 
1723 - γεννιέται ο Βρετανός οικονομολόγος Άνταμ Σμιθ, ο εισηγητής του φιλελευθερισμού.
1752 - Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, με το πείραμά του με το χαρταετό και το κλειδί, αποδεικνύει ότι η αστραπή είναι ηλεκτρισμός.
1817 - Πλέει για πρώτη φορά ατμόπλοιο στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, στα σύνορα ΗΠΑ - Καναδά.
1822 - Ελληνική Επανάσταση του 1821 - Ο Δράμαλης φθάνει στην Κόρινθο, έχοντας προηγουμένως πνίξει στο αίμα την επανάσταση του Πηλίου.
1825 - Δολοφονείται δια στραγγαλισμού στην Ακρόπολη τών Αθηνών ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, από τους Γκούρα,  Μαμούρη, Παπακώστα ,Τριανταφυλλίνα. . Οι συνωμότες ρίχνουν ύστερα το πτώμα του ήρωος προς το μέρος του ναού της Απτέρου Νίκης, για να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι εσκοτώθη καθώς προσπαθούσε να δραπετεύσει. Ο νεκρός ετάφη χωρίς τιμές στον Άγ. Δημήτριο, δυτικά της Ακροπόλεως. Το αποτρόπαιο έγκλημα ήταν αποτέλεσμα πολιτικών διενέξεων (κυρίως με τον Κωλέττη) και σκευωριών
1826 - Διαλύεται το στρατιωτικό σώμα των γενίτσαρων στην Κωνσταντινούπολη, με διαταγή του σουλτάνου Μαχμούτ (17 Ιουνίου με το νέο ημερολόγιο).
1827 - Ελληνική Επανάσταση του 1821 - Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης διατάζει επιστράτευση στις περιοχές Μυστρά, Μεσσηνίας, Αρκαδίας και των γύρω περιοχών Λεονταρίου και Καρύταινας.
1828 - ο βασιλιάς της Γαλλίας Κάρολος ο 10ος αποστέλλει στον Καποδίστρια 500.000 φράγκα για τη στήριξη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.
1829 - Η σκούνα του βρετανικού βασιλικού ναυτικού HMS Pickle αιχμαλωτίζει, κοντά στην ακτή της Κούβας, το δουλεμπορικό πλοίο Voladora.
1833 - Η Αυγούστα Άντα Κινγκ, κόμισσα του Λάβλεϊς, γνωστή και ως Άντα Λάβλεϊς και νόθο παιδί του Βρετανού ποιητή Λόρδου Βύρωνα, γνωρίζει τον μαθηματικό και από τους πρώτους οραματιστές του υπολογιστή, Τσαρλς Μπάμπατζ. Αργότερα θα συγγράψει μία περιγραφή της «αναλυτικής μηχανής», του πρώτου υπολογιστή, δηλαδή, που έφτιαξε ο Μπάμπατζ.
1833 - Ο Βασιλεύς Όθων της Ελλάδας επιβαίνοντας της αγγλικής φρεγάτας "Μαδαγασκάρη" επισκέπτεται τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας. Ο απόηχος της επίσκεψης αυτής θα δώσει το έναυσμα για την ανακήρυξη του Αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
1878 - Γεννήθηκε ο Πάντσο Βίγια, Μεξικανός επαναστάτης
1882 - Γεννήθηκε ο Ιγκόρ Στραβίνσκι, ρώσος συνθέτης. (Ιεροτελεστία της Άνοιξης) (Θαν. 6/4/1971)
1884 - Ως απάντηση στις φήμες, ότι ο στρατηγός Γουίλιαμ Τ. Σέρμαν, θα κατέβει ως υποψήφιος για το αμερικανικό προεδρικό αξίωμα με τους ρεπουμπλικάνους, στέλνει ένα τηλεγράφημα, που αναφέρει «Αν ήμουν υποψήφιος, δε θα το δεχόμουν, αν εκλεγώ δε θα τελέσω τη θητεία μου».
1894 - Διοργανώνονται στον Πειραιά, στο λιμάνι της Ζέας, ημέρα Κυριακή, διεθνείς λεμβοδρομίες υπέρ του Γηροκομείου, με πρόεδρο της ελλανόδικης επιτροπής τον πρίγκιπα Γεώργιο και με τιμή «δι' έκαστον κάθισμα επί της πλακόστρωτου παραλίας δραχμές 2».
1896.—Ο Μακεδόνας οπλαρχηγός Αθανάσιος Μπρούφας αποβιβάζεται με 86 άνδρες στην Σκάλα Ελευθεροχωρίου. Το σώμα αυτό ήταν το κυριώτερο από όσα στάλθηκαν από την Εθνική Εταιρεία και διατήρησε για καιρό την Επανάσταση στην Μακεδονία εναντίον τών τούρκων.
1898 - Γεννήθηκε ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, ισπανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. (Θαν. 19/8/1936)
1900 - Στον πόλεμο των Μπόερς, οι Βρετανοί στρατιώτες καταλαμβάνουν την Πρετόρια στη Νότια Αφρική.
1902 - Στη Γερμανία, ο Κάιζερ Γουλιέλμος Β΄ ζητά τον εκγερμανισμό των Σλάβων.
1907 - Πεθαίνει  ηρωικά κατόπιν προδοσίας ο μακεδονομάχος Καπετάν Άγρας, κατά κόσμον Αριστοτέλης Αγαπηνός. Μαρτύρησε κυριολεκτικά. Τον γύριζαν οι βούργαροι κομιτατζήδες ξυπόλυτο στα χωριά. Τον έφτυναν και τον χτυπούσαν. Τα πέλματά του είχαν μαυρίσει. Και τον κρέμασαν μαζί με τον Ναουσαῒο Μίγκα σε μιά καρυδιά κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βλαντόβου πού φέρνει σήμερα το όνομά του. Ο Άγρας ήταν ανώτερος άνθρωπος, λαμπρός χριστιανός και ηρωϊκός εθνομάρτυρας..
1916 - Πέθανε ο Χέρμπερτ Κίτσενερ, 1ος κόμης Κίτσενερ, Βρετανός στρατάρχης
1917 - Στις ΗΠΑ αρχίζουν να στρατολογούνται νέοι για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
1922 - Στο Λονδίνο ο Λουίς Μπρένεν αναγγέλλει την εφεύρεση ελικοπτέρου, που απογειώνεται υπό ορθή γωνία σε σχέση με το έδαφος.
1925 - Ψηφίζεται στην Βουλή των Ελλήνων ο ιδρυτικός νόμος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
1929 - Σε κοινή συνεδρίαση της Βουλής και της Γερουσίας, προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγορεύεται ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης.
1933 - Ο αμερικανός πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ υπογράφει μία νομοθεσία, με την οποία «βγάζει» τις ΗΠΑ από τον «κανόνα χρυσού», ο οποίος ήθελε τα χρήματα που έχει εκδώσει μία χώρα να αναλογούν στο χρυσό που διαθέτει.
1934 - Επεισόδιο σημειώνεται στην ελληνική Βουλή, όταν μετά από λογομαχία μεταξύ του Γεώργιου Κονδύλη και του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, βουλευτής - φίλος του Κονδύλη πετά κάθισμα κατά του Παπαναστασίου, τραυματίζοντάς τον ελαφρά στον ώμο.
1940 - Η καναδική κυβέρνηση ανακηρύσσει παράνομους όλους τους ναζιστικούς, φασιστικούς και κομμουνιστικούς οργανισμούς και φυλακίζει όλους τους ηγέτες τους.
1940 - Στη Γαλλία, ο Σαρλ ντε Γκωλ γίνεται υφυπουργός Εθνικής Αμύνης.
1941 Β' Π.Π. - Οι Γερμανοί φονεύουν τον αρχιμανδρίτη Φώτιο Θεοδοσάκη και δύο άλλους Κρήτες αγωνιστές στο Σκαλάνι Ηρακλείου (Κρήτη), παρουσία των κατοίκων του χωριού.
1944 - Μία ημέρα πριν την απόβαση της Νορμανδίας, οι Βρετανοί ρίχνουν τουλάχιστον 5.000 τόνους βόμβες στα γερμανικά πλοία, που βρίσκονταν στις νορμανδικές ακτές.
1944 - Το Ολοκαύτωμα των Αγίων Αναργύρων Λακωνίας.
1944 - Β' Π.Π., Στολίσκος του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού εντάσσεται στο συμμαχικό αποβατικό στόλο της Νορμανδίας.
1947 - Αναγγέλλεται το σχέδιο Μάρσαλ, που βοήθησε στην ανοικοδόμηση της χώρας μας μετά το τέλος του εμφυλίου.
1950 - Ο Αμερικανός Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν κρίνει κονδύλι ύψους 3,2 δισ. δολαρίων για πέντε προγράμματα παροχής βοήθειας σε ξένες χώρες.
1953 - Ο βασιλιάς της Δανίας Φρειδερίκος θέτει σε ισχύ νέο Σύνταγμα, σύμφωνα με το οποίο η Γροιλανδία και τα νησιά Φερόες αποτελούν αναπόσπαστα τμήματα της Δανίας.
1956 - Ο Έλβις Πρίσλεϊ σκανδαλίζει το κοινό, με το τολμηρό κούνημα των γοφών του, στο αμερικανικό τηλεοπτικό σόου "The Milton Berle Show".
1961 - Εφαρμόζεται το 3ποντο για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της American Basketball League και περιλαμβάνει όλα τα σουτ που εκτελούνται από απόσταση μεγαλύτερη των 22 ποδιών (6,71 μ) από το καλάθι.
1963 - Παραιτείται, εξαιτίας ενός ροζ σκανδάλου, ο Βρετανός υπουργός Πολέμου, Τζον Προφιούμο. Ο πρώην υπουργός, ενώ ήταν παντρεμένος διατηρούσε κρυφές ερωτικές σχέσεις με μία στάρλετ, η οποία είχε επίσης δεσμό με έναν ακόλουθο της ρωσικής πρεσβείας.
1964 - Γεννήθηκε ο Ρικ Ρίορνταν, Αμερικανός συγγραφέας
1967 - Αρχίζει ο αποκαλούμενος από τη διάρκειά του πόλεμος των 6 ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ από τη μία πλευρά, την Αίγυπτο, τη Συρία και την Ιορδανία από την άλλη.
1968 - Στο Λος Άντζελες ο Σιρχάν Σιρχάν πυροβολεί τον Ρόμπερτ Κένεντι, που πεθαίνει μία μέρα αργότερα.
1970 - Η Βόρεια Κορέα βυθίζει αμερικανικό πλοίο στα χωρικά της ύδατα.
1971 - Γεννήθηκε ο Μαρκ Γουόλμπεργκ, Αμερικανός ηθοποιός, παραγωγός και τραγουδιστής
1975 - Ανοίγει για πρώτη φορά, μετά τον 6ετή πόλεμο, η διώρυγα του Σουέζ.
1979 - Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Μάριο Αντρεόττι εξετάζει την περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με το Ρεπουμπλικανικό, το Σοσιαλδημοκρατικό και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα.
1981 - σε πέντε ασθενείς στην Αμερική παρατηρείται ένα ιδιαίτερο είδος πνευμονίας, κάτι που αργότερα θα αποδειχθεί ότι είναι τα πρώτα κρούσματα του AIDS
1984 - Η πρωθυπουργός της ΙνδίαςΊντιρα Γκάντι, διατάσσει επίθεση στο Χρυσό Ναό, τόπο λατρείας των Σιχ.
1990 - Στην ΕΣΣΔ, το Ανώτατο Σοβιέτ ψηφίζει νόμο με τον οποίο ανοίγει ο δρόμος για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
1991 - Ο Πρόεδρος της Αλγερίας Σαντλί Μπεντζεντίντ κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση πολιορκίας, καταργώντας την κυβέρνηση και αναβάλλοντας τις πρώτες πολυκομματικές εκλογές της χώρας, μετά από 11 ημέρες διαμαρτυρίας των ισλαμιστών.
1991 - Στη Νότια Αφρική το Κοινοβούλιο ψηφίζει την κατάργηση των νόμων του Απαρτχάιντ, σύμφωνα με τους οποίους το 87% της γης ανήκει στους λευκούς.
1993 - Στη Βενεζουέλα η Βουλή αναθέτει στον γερουσιαστή Ραμόν Βελάσκες την προεδρία της χώρας για τους επόμενους εννέα μήνες, στη θέση του αποπεμφθέντος Κάρλος Αντρές Πέρες, ο οποίος θα δικαστεί για διαφθορά.
1994 - Στη Γενεύη, ματαιώνονται οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για το Βοσνιακό.
1995 - Στο Ζαΐρ, 199 είναι οι νεκροί από τον ιό Έμπολα.
1996 - Ο Γιώργος Δώνης υπογράφει 3ετές συμβόλαιο με την Μπλάκμπερν έναντι 1,1 δις δρχ και γίνεται ο πιο ακριβοπληρωμένος Έλληνας ποδοσφαιριστής όλων των εποχών καθώς και ο πρώτος Έλληνας που θα αγωνιστεί στην Πρέμιερ Λιγκ.
1996 - Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (IRA) ανακοινώνει ότι δεν θα παραδώσει τα όπλα, πριν τη σύναψη της τελικής συμφωνίας για την ειρήνευση στη Βόρεια Ιρλανδία.
1997 - Στην Αλγερία διεξάγονται οι πρώτες βουλευτικές εκλογές από το 1992, όταν η ακύρωση της διαφαινόμενης εκλογικής νίκης των ισλαμιστών πυροδότησε την έκρηξη βίας και αιματοχυσίας που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
2001 - Πέθανε ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, ιδρυτής της Χαλυβουργικής και Μέγας Λογοθέτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου. (Γεν. 14/12/1909)
2002 - Ακριβώς 32 χρόνια χρειάστηκε για να στεφθεί και πάλι πρωταθλήτρια η ΑΕΚ στο μπάσκετ, που καταφέρνει να ανατρέψει το 2-0 του Ολυμπιακού. Μεγάλοι πρωταγωνιστές σε όλη την διάρκεια της περιόδου ήταν οι Έλληνες παίχτες, που σήκωσαν την ομάδα στις πλάτες τους. Τα εύσημα λοιπόν ανήκουν στους Δήμο Ντικούδη, Νίκο Χατζή Μιχάλη Κακιούζη και τα άλλα παιδιά.
2004 - Πέθανε ο Ρόναλντ Ρήγκαν, 40ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
2012 - Πέθανε ο Αθηνόδωρος Προύσαλης, Έλληνας ηθοποιός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου