Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 21 ΙΟΥΝΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 21 ΙΟΥΝΙΟΥ )
ΕΛΛΑΔΑ
.356 π.X.  - Η σημερινή υπολογίζεται ως η ημέρα τού μηνός Εκατομβαιώνα, που γεννιέται ο Μακεδόνας βασιλιάς και μέγας στρατηλάτης, Αλέξανδρος.
.533 - Βυζαντινός εκστρατευτικός στόλος με επικεφαλής τον Βελισάριο σαλπάρει από την Κωνσταντινούπολη για να επιτεθεί εναντίον των Βανδάλων στην Αφρική.
.1821 - Ελληνική Επανάσταση του 1821, Οθωμανικός στρατός προβαίνει στη καταστροφή των Ψαρών.
.1826 – πανωλεθρία του Ιμπραήμ στη Μάνη.
.1905 - Μακεδονικός Αγώνας Φονεύεται ο Μακεδονομάχος Ιωάννης Καλογεράκης σε συμπλοκή στον Αετό Φλώρινας.
.1913 - Β' Βαλκανικός Πόλεμος, μάχη του Σκρα, μάχη του Λαχανά, ο Ελληνικός Στρατός καταλαμβάνει το Κιλκίς μετά από σφοδρές μάχες στα χωριά Σκρα και Λαχανά και εισέρχεται στην πόλη εκδιώχνοντας τους Βούλγαρους. Το ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό αναπτύσσει ναυτικό αποκλεισμό σε όλο το μήκος των ακτών Μακεδονίας - Θράκης.
.1917.— Οι βουργάρικες αρχές αρχίζουν να συγκεντρώνουν τους Έλληνες τής Ανατολικής Μακεδονίας κατά τετράδες στα προαύλια δημόσιων κτιρίων, να τους καταγράφουν και να τους οδηγούν με την συνοδεία ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων στα τρένα, όπου τους στοιβάζουν μέσα σε άθλια βαγόνια και τους μεταφέρουν στην πόλη Σούμλα (Shumen) τής ΒΑ. Βουλγαρίας. 
.1921 - Μικρασιατική Εκστρατεία Ο Ελληνικός στρατός απελευθερώνει την Νίκαια Βιθυνίας, η Τένεδος αποδίδεται από τους Άγγλους στην Ελλάδα.
.1934 - Γεννήθηκε η Μάρω Κοντού, Ελληνίδα Ηθοποιός
.1943 - Β' Π.Π. Ανταρτικές ομάδες του ΕΔΕΣ προσβάλουν επιτυχώς και ακινητοποιούν εχθρική φάλαγγα στη θέση Σουλόπουλο επί της αμαξιτής οδού Παραμυθίας - Ιωαννίνων.
.1944 - Γεννήθηκε η Κορίνα Τσοπέη, Ελληνίδα μοντέλο και ηθοποιός, Μις Υφήλιος 1964
.1950 - Γεννήθηκε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, τραγουδιστής, ο επονομαζόμενος και «Μπρους Σπρίνγκστιν της Ελλάδας».
.1958 - Κυπριακό, η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει το σχέδιο Μακμίλλαν μετά την απόρριψή του την προηγουμένη από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄.
.1994 Η ελληνική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου δίνει τον πρώτο της αγώνα σε παγκόσμιο κύπελλο και χάνει από την Αργεντινή με 4–0. Τρία γκολ σημειώνει ο Μπατιστούτα και ένα ο Μαραντόνα.
.2012 -   Μετά τη συμπλήρωση τεσσάρων εικοσιτετράωρων από το κλείσιμο της κάλπης των τελευταίων εκλογών στην Ελλάδα, με συνασπισμό τριών κομμάτων ορκίζονται στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών τα μέλη της νέας κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργία Α. Σαμαρά. Το νέο υπουργικό σχήμα περιλαμβάνει 17 υπουργούς εκ των οποίων μία μόνο γυναίκα. Μετά από μια περίοδο πολιτικής ναυτίας επανασυστάθηκε το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.
ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
217 π.Χ. - ο Αττίλας στήνει ενέδρα στο ρωμαϊκό στρατό του Γάιου Φλαμίνιου και πετυχαίνει μεγάλη νίκη.
1002 – Γεννήθηκε ο Πάπας Λέων Θ΄
1040 - Πέθανε ο Φούλκων Γ', κόμης του Ανζού
1205 - Πέθανε ο Ερρίκος Δάνδολος, δόγης της Βενετίας
1377 - Πέθανε ο Εδουάρδος Γ', βασιλιάς της Αγγλίας
1527 - Πέθανε ο Νικολό Μακιαβέλι, Ιταλός ιστορικός και συγγραφέας
1582 - Πέθανε ο Όντα Νομπουνάγκα, Ιάπωνας πολέμαρχος
1633 - ο Γαλιλαίος εξαναγκάζεται από την Ιερά Εξέταση να απαρνηθεί την ηλιοκεντρική θεωρία του.
1669.— (21-22/6) Ο δούκας Ντε λα Φοϊγάντ, επί κεφαλής τών γαλλικών χερσαίων δυνάμεων που προσήλθαν προς βοήθειαν τών Ενετών κατόπιν ενεργειών και συνεννοήσεων τού Μοροζίνι με τον Λουδοβίκο ΙΔ, εισέρχεται στον Χάνδακα Κρήτης με το σύνολο τής δυνάμεώς του. Το βαρύτερο τίμημα του Βενετοτουρκικού πολέμου το πλήρωσε ο πληθυσμός τής Κρήτης ο οποίος ενώ ανερχόταν σε 287.000 πρό τού πολέμου, το 1669 είχε μειωθεί σε 134.000.
1734 - Στο Μόντρεαλ της Νέας Γαλλίας (στο σημερινό Καναδά), η σκλάβα Μαρί-Ζοζέφ Ανζελίκ απαγχονίζεται, αφού πρώτα βασανίστηκε δημόσια και ομολόγησε την ενοχή της για τον εμπρησμό που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης.
1813 - Ο Δούκας του Ουέλινγκτον, επικεφαλής αγγλικής δύναμης, νικά τον Ιωσήφ Βοναπάρτη και τους Γάλλους στη Μάχη της Βιτόρια και τους εκδιώκει από την Ιβηρική Χερσόνησο. Ο Μπετόβεν χαιρετίζει το γεγονός, γράφοντας τη σύνθεση Wellington’s Victory, op. 91.
1828 - Γεννήθηκε ο Φερδινάνδος Φουκέ, Γάλλος γεωλόγος
1851 - Ο γερμανός μετρ του σκάκι Άντολφ Άντερσεν νικά τον Λάιονελ Κιζερίτσκι, σε μία παρτίδα, μοναδική στη σκακιστική βιβλιογραφία, όπου ο Άντερσεν θυσιάζει τους δύο πύργους, τον αξιωματικό και τη βασίλισσά του, κάνοντας ματ με τα εναπομείναντα τρία μικρά κομμάτια. Η παρτίδα παίζεται σε διακοπή του Πρώτου Διεθνούς Τουρνουά Σκάκι στο Λονδίνο και θα μείνει γνωστή ως η «Αθάνατη Παρτίδα» (Immortal Game) του Άντερσεν.
1863 - Γεννήθηκε ο Μαξ Βολφ, Γερμανός αστρονόμος
1874 – Πέθανε ο Άντερς Γιόνας Άνγκστρομ, σουηδός φυσικός, θεμελιωτής της φασματοσκοπίας. Το επίθετό του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης του φάσματος (1A = 1/100.000.000 του εκατοστού). (Γεν. 13/8/1814)
1877 - εκτελούνται 10 μέλη της μυστικής οργάνωσης των Ιρλανδών ανθρακωρύχων, Μόλι Μαγκουάιρς, με την κατηγορία, ότι συμμετείχαν σε μία βίαιη απεργία ανθρακωρύχων στην Πενσιλβάνια.
1891 - Γεννήθηκε ο Πιερ Λουίτζι Νέρβι, Ιταλός μηχανικός και αρχιτέκτονας
1905 - Γεννήθηκε ο Ζαν Πολ Σαρτρ, γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας, που αρνήθηκε να παραλάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας που του απονεμήθηκε το 1964. (Θαν. 15/4/1980)
1908 - Πέθανε ο Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ, Ρώσος συνθέτης
1919 - Γενική απεργία στην Γουίνιπεγκ του Καναδά καταστέλλεται βιαίως από την αστυνομία, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο απεργών και τον τραυματισμό άλλων δεκαπέντε («Ματωμένο Σάββατο»).
1919 - ο ναύαρχος Λούντιβιγκ βον Ρόιτερ βυθίζει το γερμανικό στόλο στο Σκάπα Φλόου, στα νησιά Όρκνεϊ της Σκοτίας. Οι εννέα ναύτες που σκοτώθηκαν ήταν τα τελευταία θύματα του Α Παγκοσμίου Πολέμου.
1921 - γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Τζέιν Ράσελ.
1935 - γεννιέται η Γαλλίδα συγγραφέας Φρανσουάζ Σαγκάν.
1940 - Πέθανε ο Τζον Τόμσον, αμερικανός στρατιωτικός, που ανακάλυψε το αυτόματο πολυβόλο Thompson. (Γεν. 31/12/1860)
1942 - Ένα γιαπωνέζικο υποβρύχιο επιχειρεί μέσα στο έδαφος των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αναδύεται στην επιφάνεια και βάλλει με 17 οβίδες κατά του οχυρού Στίβενς, που κατοπτεύει το στόμιο του ποταμού Κολάμπια στο Όρεγκον, προκαλώντας ελαφρές ζημίες.
1942 - κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, το Τομπρούκ της Λιβύης υποκύπτει στις γερμανικές δυνάμεις.
1945 - λήγει η Μάχη της Οκινάβα, με την επικράτηση των Αμερικανών επί των Ιαπώνων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αμφίβια επιχείρηση στο πολεμικό θέατρο του Ειρηνικού κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
1953 - Γεννήθηκε η Μπεναζίρ Μπούτο, Πακιστανή πολιτικός
1955 - Γεννήθηκε ο Μισέλ Πλατινί, γάλλος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, από τα κορυφαία «δεκάρια» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, και πρόεδρος της UEFA από το 2007.
1958 - Πέθανε ο Έντουαρντ Έρντμαν, γερμανός πιανίστας και συνθέτης. (Γεν. 5/3/1896)
1961 - Ο χημικός κολοσσός Dow Chemical κατασκευάζει την πρώτη πρακτική συσκευή αφαλάτωσης θαλάσσιου ύδατος.
1963 - Ο Πάπας Παύλος ΣΤ΄ αναλαμβάνει την ηγεσία στο Βατικανό.
1970 - Η Βραζιλία νικά την Ιταλία με 4-1 στοΑζτέκα της Πόλης του Μεξικού και κατακτά το 9ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.
1976 - Οι ευρωκομουνιστές του Ενρίκο Μπερλίνγκουερ κερδίζουν τις εκλογές στην Ιταλία.
1992 - έρευνα δείχνει ότι, στο νησί της Οκινάουα, στην Ιαπωνία, οι υπεραιωνόβιοι είναι περισσότεροι από κάθε άλλο σημείο της γης, με μυστικό μακροζωίας τα πολλά θαλασσινά και το εκλεκτό χοιρινό κρέας.
1995 - αποκαλύπτονται επιστολές του Ρούντολφ Νουρέγεφ στις οποίες αναφέρει ότι διατηρούσε ερωτικές σχέσεις με τον Βρετανο-ιρανό τραγουδιστή του συγκροτήματος Queen Φρέντι Μέρκιουρι, λίγο πριν πεθάνουν και οι δύο από AIDS.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου