Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 19 ΙΟΥΝΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 19 ΙΟΥΝΙΟΥ )
ΕΛΛΑΔΑ
.240 πχ - Ο Ερατοσθένης υπολογίζει την περίμετρο της Γης.
.325 - λήγουν οι εργασίες της Α' Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια της Βιθυνίας. Καθιερώνεται το Σύμβολο της Πίστεως ("Πιστεύω") και η μέθοδος του υπολογισμού του Πάσχα.
.741.—Ο Κωνσταντίνος Ε΄ αναγορεύεται αυτοκράτορας τού Βυζαντίου. Διαδέχεται στο θρόνο τον πατέρα του, Λέοντα Γ’. Συναυτοκράτορας από τις 17 Μαΐου του 751 γίνεται ο γιος του, Λέων Δ΄, ο οποίος είναι γνωστός ως Λέων ο Χάζαρος. Ο Κωνσταντίνος θα παραμείνει στο θρόνο μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου τού 775. Οι νικηφόροι πόλεμοι εναντίον τών Αράβων και τών βουλγάρων απασχολούσαν τον Κωνσταντίνο στο μεγαλύτερο διάστημα τής βασιλείας του. Η εκμηδένιση τής αραβικής απειλής στην Ανατολή συμπληρώθηκε με τις επιτυχίες εναντίον τών βουλγάρων, οι οποίες εξουδετέρωσαν κάθε κίνδυνο στη Βαλκανική Χερσόνησο και  εξασφάλισαν τα σύνορα, το έδαφος και το κύρος της Αυτοκρατορίας.
.1827 - Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης απειλεί όσους Έλληνες προσκυνούν τον Ιμπραήμ με θάνατο. («Περίπτωση Νενέκου»)
.1894 - Γεννήθηκε ο Φωκίων Δημητριάδης, έλληνας σκιτσογράφος, που διακρίθηκε κυρίως στην πολιτική γελοιογραφία. (Θαν. 19/6/1977)
.1896 - Γεννήθηκε ο Απόστολος Νικολαΐδης, πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού. Προς τιμήν του, το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας φέρει το όνομά του. Ήταν αθλητής του δεκάθλου και είχε λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920 στην Αμβέρσα. (Θαν. 15/10/1980)
.1913.—Ο Ελληνικός στρατός καταλαμβάνει το οχυρόν χωρίον Μπαγιάλτσα, διευκολυνθείσης ούτω τής προελάσεως πρός την περιοχήν Λαχανά – Κιλκίς (Ελληνοβουλγαρικός πόλεμος). Στο βουλγαρικόν μέτωπον οι Ελληνικές δυνάμεις δια τών ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV και V μεραρχιών επιτίθενται εναντίον τών βουλγάρων και εκτοπίζουν αυτούς από τας θέσεις των. Οι μεραρχίες Ι και VI εκτοπίζουν τους βουλγάρους διά τής λόγχης.
.1920.—Η Μικτή Ταξιαρχία Ξάνθης επιβιβάζεται σε μεταγωγικά πλοία και, με την συνοδεία τού θωρηκτού “Κιλκίς” και τών αντιτορπιλικών “Λέων”, “Αετός”, “Ασπίς” και “Αλκυών”, καθώς και ενός βρετανικού θωρηκτού και ενός αντιτορπιλικού, αποβιβάζεται και καταλαμβάνει χωρίς αντίσταση την Πάνορμο τής Μικράς Ασίας.
.1951 - Πέθανε σε ηλικία 67 ετών ο Άγγελος Σικελιανός. Από τους κορυφαίους Έλληνες ποιητές του 20 αιώνα, ο Σικελιανός εργάστηκε με τη σύζυγό του Εύα Πάλμερ για την αναβίωση της Δελφικής Ιδέας οργανώνοντας το 1927 και το 1930 τις Δελφικές Εορτές σε ανάμνηση των αρχαίων Πυθείων Αγώνων, που τελούνταν κάθε 4 χρόνια στους Δελφούς προς τιμήν του θεού Απόλλωνα, ο οποίος απάλλαξε τους κατοίκους της περιοχής από το φίδι Πύθωνα σύμφωνα με το μύθο.
.1955Κυπριακό Βομβιστική ενέργεια της ΕΟΚΑ κατά των Άγγλων.
.1958.—Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μακμίλλαν ανακοίνωσε στη Βουλή τών Κοινοτήτων συνεταιριστικό σχέδιο για πολιτική διευθέτηση τού Κυπριακού προβλήματος.  Οι Άγγλοι προσπαθούν να το επιβάλουν από την 1η Οκτωβρίου με την υποστήριξη τής τουρκίας. Το απορρίπτουν η Ελληνική Κυβέρνησις, ο Κυπριακός λαός, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο Διγενής, ο οποίος σε φυλλάδιο του διακήρυξε: “Δὲν θὰ ὑποκύψωμεν εἰς τὴν ἀγγλοτουρκικὴν συνωμοσίαν τοῦ συνεταιρισμοῦ. Δὲν δεχόμεθα συμβιβασμοὺς. Ζητοῦμεν καθαρὰν αὐτοδιάθεσιν“.
.1975 - Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαδεχόμενος τον Μιχαήλ Στασινόπουλο.
.2000 – Η Ελλάδα υπογράφει την ένταξή της στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.
ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
1269 - Ο βασιλιάς Λουδοβίκος Θ΄ της Γαλλίας εκδίδει διαταγή, σύμφωνα με την οποία όλοι οι Εβραίοι υποχρεώνονται να φέρουν ειδικό κίτρινο σήμα.
1306 – Ο στρατός του κόμη του Πέμπροουκ νικά το στρατό του Ροβέρτου Α' της Σκωτίας στη μάχη του Μέθβεν.
1566 – Γεννήθηκε ο Ιάκωβος Α', βασιλιάς της Αγγλίας                                                                   
1608 – Πέθανε ο Αλμπερίκο Τζεντίλι, Ιταλός νομικός
1623 - Γεννήθηκε ο Μπλεζ Πασκάλ, γάλλος μαθηματικός, φυσικός και φιλόσοφος. (Θαν. 19/8/1662)
1806 – Πέθανε στην Αγία Πετρούπολη, σε ηλικία 90 ετών,ο Ευγένιος Βούλγαρης, κερκυραίος λόγιος, από τους πρωτεργάτες του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. (Γεν. 11/8/1716)
1843 - ο Καρλ Μαρξ παντρεύεται με την αριστοκρατικής καταγωγής Τζένι φον Βεστπάλεν. Ο γερμανός φιλόσοφος είναι 25 ετών και η σύζυγός του 29.
1862 - το Κογκρέσο απαγορεύει τη δουλεία στα εδάφη των ΗΠΑ.
1864 - κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου, στα ανοιχτά του Σερμπούργκ στη Γαλλία, το καταδρομικό της Συνομοσπονδίας (Νότιοι), χάνει στη ναυμαχία με το USS Kearsarge και βυθίζεται, αφού προηγουμένως είχε αιχμαλωτίσει ή καταστρέψει τουλάχιστον 68 εμπορικά πλοία της Ένωσης.
1865 - περίπου δύο χρόνια μετά τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, οι σκλάβοι του Γκάλβεστον του Τέξας, πληροφορούνται για την ελευθερία τους. Έτσι, στις 19 Ιουνίου, στις ΗΠΑ γιορτάζεται η Juneteenth, ως η μέρα απελευθέρωσης των σκλάβων
1867 – Με εντολή του Μπενίτο Χουάρες εκτελείται ο πρώην αυτοκράτορας του Μεξικού Άρντουκ Φερδινάνδος Μαξιμιλιανός.
1912 – Στις ΗΠΑ καθιερώνεται η 8ωρη εργασία.
1930 – Γεννήθηκε η Τζίνα Ρόουλαντς, Αμερικανίδα ηθοποιός
1943 – Ο Γιόζεφ Γκαίμπελς ανακοινώνει επίσημα ότι δεν υπάρχουν πια Εβραίοι στο Βερολίνο. - Γερμανοί εκτελούν 8 Έλληνες πατριώτες στη Καισαριανή (Αθήνα).
1945 – Γεννήθηκε ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, Σέρβος πολιτικός
1947 - γεννιέται ο Βρετανο-ινδός συγγραφέας των "Σατανικών Στίχων", Σαλμάν Ρουσντί.
1953 – Εκτελείται στις Ηνωμένες Πολιτείες το ζεύγος Γιούλιους και Έθελ Ρόζενμπεργκ για κατασκοπεία υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης.
1954 - γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Καθλίν Τέρνερ.
1963 - Η Βαλεντίνα Τερέσκοβα, η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης, επιστρέφει στη Γη μετά το παρθενικό ταξίδι της στο διάστημα.
1972 – Γεννήθηκε ο Ζαν Ντιζαρντέν, Γάλλος ηθοποιός
1977 - ο Έλβις Πρίσλεϊ κάνει την τελευταία του ζωντανή ηχογράφηση, κατά τη διάρκεια μίας συναυλίας στη Νεμπράσκα των ΗΠΑ.
1984 - οι Σικάγο Μπουλς επιλέγουν από τα ντραφτ τον Μάικλ Τζόρνταν, ο οποίος φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και είχε καταλάβει την τρίτη θέση στα ντραφτ του ΝΒΑ μετά τον Χακίμ Ολάζοουν και τον Σαμ Μπόουι.
1991 - στη Βραζιλία, οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανακοινώνει ότι, περισσότερα από 400 παιδιά του δρόμου σκοτώθηκαν τους τελευταίους μήνες από αποσπάσματα θανάτου.
1996.— Γίνεται  γνωστό ότι διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ τής Ε.Ε. και τών Σκοπίων, για την υπογραφή συμφωνίας εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ τών δύο μερών, εξ αιτίας αρνήσεως τής σκοπιανής κυβερνήσεως να αποκαλείται ως «ΠΓΔΜ» στα κείμενα συμφωνίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου