Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Το “ηλιακό πυροβόλο” του Χίτλερ… Φωτιά εξ ουρανού για τους εχθρούς του Ράιχ


Το “ηλιακό πυροβόλο” του Χίτλερ… Φωτιά εξ ουρανού για τους εχθρούς του Ράιχ
    Οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου επιχείρησαν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν ένα “ηλιακό πυροβόλο”, ένα τεράστιο κάτοπτρο, δηλαδή, που θα ετίθεντο σε τροχιά και θα συγκέντρωνε την ηλιακή ακτινοβολία σε μια πανίσχυρη ακτίνα, ικανή να κατακαύσει τις πόλεις και όχι μόνο, των εχθρών.
    Ένα γιγάντιο κάτοπτρο σε τροχιά φαντάζει ως επιστημονική φαντασία. Θα μπορούσε όμως να υπάρξει; Η απάντηση είναι ναι. Σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Life που δημοσιεύτηκε το 1945 Αμερικανοί ειδικοί που βρέθηκαν στη Γερμανία μετά το πέρας του πολέμου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι Γερμανοί είχαν κάνει βήματα να δημιουργήσουν ένα “ηλιακό πυροβόλο”.
    Το τεράστιο κάτοπτρο θα συγκέντρωνε τις ηλιακές ακτίνες σε μια τρομακτικής ισχύος δέσμη επί συγκεκριμένου σημείου στη γήινη επιφάνεια με στόχο την πυρπόληση των εχθρικών πόλεων και την μετατροπή τους σε… στάχτη, αλλά ακόμα και τον βρασμό των ωκεανών!
    Η αρχική ιδέα ανήκε στον Χέρμαν Όμπερτ ο οποίος την εμπνεύστηκε το 1923. Το κάτοπτρο που εμπνεύστηκε θα είχε διαμέτρημα άνω του ενός χιλιομέτρου και θα μπορούσε, σύμφωνα με τον εμπνευστή του να εξαερώσει ολόκληρες πόλεις,
    Ο Όμπερτ εξασφάλισε χρηματοδότηση 3 εκ. μάρκων της εποχής για το σχέδιο του. Δήλωσε όμως πως θα χρειαζόταν 15 χρόνια για να το υλοποιήσει… Τα υλικά κατασκευής θα έπρεπε να μεταφερθούν στο διάστημα με πυραύλους και το κάτοπτρο θα συναρμολογούνταν εκεί.
    Η ιδέα των ηλιακών “πυροβόλων” (κατόπτρων) ανήκε φυσικά στον Έλληνα πολύ-επιστήμονα Αρχιμήδη.  Από εκεί εμπνεύστηκε ο Όρμπατ για τη δημιουργία του “απόλυτου όπλου”, όπως  έλεγε.  “Το διαστημικό μου κάτοπτρο λειτουργεί όπως τα καθρεπτάκια που χρησιμοποιούν οι μαθητές για να τυφλώνουν τον δάσκαλο. ”
   
Ο Χέρμαν Όμπερτ ήταν Γερμανός, γεννημένος στην πάλαι ποτέ Αυστροουγγαρία, το 1894, και θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους διαστημικούς επιστήμονες. Στα 14 του χρόνια κατασκεύασε το πρώτο του μοντέλο πυραύλου και συνεργάστηκε και στο πρόγραμμα των πυραύλων V2.
    Μετά τον πόλεμο “απήχθη” στις ΗΠΑ μαζί με τον μαθητή του, τον διάσημο Βέρνερ φον Μπράουν και συνεργάστηκε στο πυραυλικό πρόγραμμα της NASA. Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1962 και απεβίωσε στις ΗΠΑ το 1989.
    Οι Σύμμαχοι ανακάλυψαν τα σχέδιά του για το “ηλιακό πυροβόλο” το 1945. Σύμφωνα με αυτά το τεράστιο κάτοπτρο θα ετίθεντο σε τροχιά σε ύψος 35.785 χλμ.
    Το πυροβόλο θα υπηρετείτο από το πλήρωμα ενός διαστημικού σταθμού που θα ήταν εφοδιασμένος με συστήματα πρόσδεσης των πυραύλων, αλλά θα διέθετε ηλιακούς συσσωρευτές, μέχρι και υδροπονικούς κήπους προς καλλιέργεια.  Οι ερευνητές των Συμμάχων είχαν μείνει άφωνοι από τις λεπτομέρειες των σχεδίων.
    Τα σχέδια του Όμπερτ φαντάζουν ίσως χιμαιρικά. Όμως το 1999 η Ρωσία παρουσίασε ένα σχέδιο θέρμανσης του εδάφους με τη χρήση ηλιακού κατόπτρου από το διάστημα… Το σχέδιο του πρωτοπόρου επιστήμονα δεν είχε τύχη βάσει της τεχνολογίας της εποχής. Πλέον όμως οι χίμαιρες έχουν για τα καλά ξυπνήσει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου