Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Οι ΗΠΑ θα εμποδίσουν αίτημα του Ιράν για δάνειο 5 δις δολαρίων από το ΔΝΤ για καταπολέμηση του κοροναϊού


Οι ΗΠΑ θα εμποδίσουν αίτημα του Ιράν για δάνειο 5 δις δολαρίων από το ΔΝΤ για καταπολέμηση του κοροναϊού
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
spoilers.gr
    Οι ΗΠΑ, οι οποίες ασκούν βέτο στο ΔΝΤ, ανέφεραν ότι εάν επέτρεπε στο Ιράν να εκμεταλλευτεί τα ταμεία του ΔΝΤ, η Τεχεράνη θα εκτρέψει τα χρήματα για να βοηθήσει την οικονομία της, η οποία έχει αποδυναμωθεί από χρόνια κυρώσεων.
    Ο ηγετικός κρατικός χορηγός της τρομοκρατίας στον κόσμο επιδιώκει μετρητά για να χρηματοδοτήσει τον τυχοδιωκτισμό του στο εξωτερικό, όχι για να αγοράσει φάρμακα για Ιρανούς, ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ στο Middle East Eye την Τετάρτη.
    Οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι του καθεστώτος έχουν μακρά ιστορία εκχώρησης κονδυλίων που διατίθενται για ανθρωπιστικά αγαθά στις τσέπες τους και στους εκπροσώπους της τρομοκρατίας τους.
    Οι ίδιοι οι Ιρανοί το γνωρίζουν καλύτερα, και γι’ αυτό πολλοί αντιφρονούντες και πρώην πολιτικοί κρατούμενοι έχουν γράψει στο ΔΝΤ ζητώντας να αρνηθούν την παροχή άμεσης οικονομικής στήριξης στο καθεστώς, το οποίο δεν θα βοηθήσει τον ιρανικό λαό.
    Η Ισλαμική Δημοκρατία δίνει μάχη με μια από τις πιο θανατηφόρες εστίες του κόσμου από κοροναϊούς, η οποία, όπως αναφέρει, έχει σκοτώσει περισσότερους από 3.800 ανθρώπους και έχει μολύνει περισσότερους από 62.500.
    Υπάρχουν εικασίες στο εξωτερικό ότι ο πραγματικός αριθμός θανάτων και λοιμώξεων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος.
    Ο κόσμος θα τους κρίνει
    Νωρίτερα την Τετάρτη  ο Πρόεδρος Χασάν Ρουχανί κατέθεσε στο ΔΝΤ το αίτημα για δάνειο έκτακτης ανάγκης των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέροντας ότι θα ήταν ένοχο για διακρίσεις εάν δεν παρείχε τα χρήματα. Η Κεντρική Τράπεζα του Ιράν απέστειλε επιστολή στο ΔΝΤ τον προηγούμενο μήνα ζητώντας τα κονδύλια από το Μέσο Ταχείας Χρηματοδότησης, έκτακτο πρόγραμμα το οποίο βοηθά χώρες που αντιμετωπίζουν καταστροφές, συμπεριλαμβανομένων φυσικών. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ένα Μέσο Ταχείας Χρηματοδότησης είναι διαθέσιμο σε όλες τις χώρες μέλη που αντιμετωπίζουν επείγουσα ανάγκη για ισοζύγιο πληρωμών.
    Στην τηλεοπτική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη, ο Ρουχανί ανέφερε ότι η χώρα χρειάζεται τα χρήματα για να αποκριθεί αποτελεσματικά στον ιό.
    Προτρέπω τους διεθνείς οργανισμούς να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους…Είμαστε μέλος του ΔΝΤ, δήλωσε ο Ρουχανί. Δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις στη χορήγηση δανείων, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι τέτοιου είδους μεροληψία θα είναι απαράδεκτη. Εάν δεν αναλάβουν τα καθήκοντά τους σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, ο κόσμος θα τους κρίνει διαφορετικά.
Οικονομική τρομοκρατία
    Σε ένα tweet την Κυριακήο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, Ali Shamkhani, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μετά από αναφορές ότι η Ουάσιγκτον σχεδίαζε να εμποδίσει το αίτημα για δάνειο. Η αντίθεση των ΗΠΑ στην χορήγηση των απαιτουμένων δυνατοτήτων του Ιράν από το ΔΝΤ για παροχή πραγμάτων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του κοροναϊού αποτελεί πραγματική υπόθεση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, ανέφερε ο Σαμχανί σε tweet.
    Το ξέσπασμα του κοροναϊού έχει καταστρέψει την οικονομία του Ιράν, ήδη χτυπημένη από τις αμερικανικές κυρώσεις που επέβαλαν το 2018, όταν η Ουάσιγκτον αποσύρθηκε από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), γνωστό και ως πυρηνική συμφωνία για το Ιράν, και ξεκίνησε μονομερώς την εκστρατεία μέγιστης πίεσης.
    Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι κυρώσεις έχουν καταστρέψει το σημαίνον σύστημα υγείας του Ιράν, εμποδίζοντας την ικανότητα των απλών Ιρανών να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Οι κυρώσεις έχουν επίσης πλήξει ευρύτερα τους Ιρανούς, σαμποτάροντας ιδιωτικές επιχειρήσεις και αναγκάζοντας την αξία του νομίσματος του Ιράν(ριάλ) να πέσει κατακόρυφα.
    Το Ιράν έχει επανειλημμένως καλέσει την κυβέρνηση Τραμπ να σταματήσει την πολιτική κυρώσεων, στην οποία έχουν αντιταχθεί ακόμα και γερουσιαστές των ΗΠΑ και σύμμαχοι της Αμερικής. Η ιατρική και ο ιατρικός εξοπλισμός απαλλάσσονται τεχνικά από τις αμερικανικές κυρώσεις, αλλά πολλές τράπεζες και επιχειρήσεις απέφυγαν να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις από το φόβο μήπως επιβληθούν μεγάλες κυρώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.
    Οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν είναι η οικονομική και ιατρική τρομοκρατία… Παραβιάζουν τις διεθνείς ιατρικές συμβάσεις, ανέφερε ο Ρουχανί. Θα γραφτεί στην ιστορία ότι ο Λευκός Οίκος, ο οποίος μέχρι στιγμής συμμετείχε στην οικονομική τρομοκρατία, είναι πλέον και τρομοκράτης σε θέματα υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου