Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ



ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
ΟΜΑΔΑ 21 ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
Αθανάσιος Καραντζίκος
    Το πρόβλημα της ονομασίας του κράτους της ΠΓΔΜ ταλανίζει ως μη όφειλε την Ελλάδα από το 1991,  οπότε μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το δημιούργημα του Τίτο ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο Κράτος. Έκτοτε και παρά την προσωρινότητα που δόθηκε από τον ΟΗΕ στο όνομα της ΠΓΔΜ, με σύμφωνη γνώμη της Ελλάδος δυστυχώς τα Σκόπια κατάφεραν να αφαιρέσουν τα στοιχεία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία»  και να ονομάζονται σκέτα Μακεδονία , να περάσουν στο Σύνταγμά τους αυτό το όνομα, να διαπαιδαγωγούν τη νεολαία τους ως απογόνους του Μ. Αλεξάνδρου και του Φιλίππου και να αναγνωριστούν από περισσότερες από 130 χώρες ως σκέτη «Μακεδονία».
    Δυστυχώς η αντίδραση της Ελλάδος δεν ήταν η πρέπουσα.. Παρά ταύτα το συμβούλιο των αρχηγών των Κομμάτων, υπό τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κων/νο Καραμανλή, απεφάσισε ότι το Κράτος αυτό δεν πρέπει επ’ ουδενί να  φέρει το όνομα «Μακεδονία» ή παράγωγό του, γιατί αυτό ήταν κλοπή και σφετερισμός της Ελληνικής Ιστορίας και πολιτισμού και διότι το όνομα αυτό είναι όχημα αλυτρωτισμού και εδαφικών διεκδικήσεων εις βάρος της Ελλάδος.
    Επακολούθησαν τα οικονομικά αντίμετρα και το κλείσιμο των συνόρων το 1994-95  που λειτούργησαν αποτελεσματικά τόσο για τους σκοπιανούς όσο και για το διεθνή παράγοντα .ώστε να συνειδητοποιήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις αρνητικές επιπτώσεις της συνεχιζόμενης διαφοράς για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής. Και η ενδιάμεση συμφωνία του 1995 όμως με τις πολλές ατέλειες και ελλείψεις της αποτέλεσε αρνητική εμπειρία..
     Τα Σκόπια ενεργώντας καταχρηστικά και αντίθετα με το πνεύμα της συμφωνίας μπήκαν σε σειρά διεθνών οργανισμών (Συμβούλιο της Ευρώπης, ΟΑΣΕ, Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία της Ευρώπης κ.λ.π.)  με συναίνεση της Ελλάδος με το προσωρινό όνομα FYROM , που όμως το μετέτρεψαν σε Δημοκρατία της Μακεδονίας. Το θράσος των Σκοπίων κορυφώθηκε όταν το 2008, η Ελλάδα εμπόδισε την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής στο  Βουκουρέστι με το προσωρινό τους όνομα και προσέφυγαν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με καταδίκη της Ελλάδος το 2011. Σε όλο το διαρρεύσαν διάστημα οι Σκοπιανοί παραμένουν αμετακίνητοι στις επιδιώξεις τους να ονομαστούν «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και επιδεικνύουν σταθερά αδιαλλαξία, αναξιοπιστία, υποκρισία-διγλωσσία και αφερεγγυότητα ενώ επιμένουν στις παλιές θέσεις τους.
    Τελευταία μετά την αλλαγή της Κυβέρνησή τους ο νέος πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ φάνηκε να αποτελεί μια ευκαιρία για την επίλυση του προβλήματος. Έτσι από το 2017 ξεκίνησε πάλι το θέμα της ονοματοδοσίας τους. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος με δήλωσή του υπερηφανευόταν ότι μόνο η Κυβέρνησή του μπορεί να λύσει το θέμα.. Προχώρησε λοιπόν σε διαπραγμάτευση χωρίς να έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη εθνική συναίνεση ούτε καν ομοφωνία μέσα στην ίδια την συγκυβέρνησή του. Τα μηνύματα των καιρών και οι ελιγμοί του Ζάεφ σηματοδοτούν άλλα πράγματα. Έτσι καθώς προχωρεί .η διαπραγμάτευση ο πρωθυπουργός των Σκοπίων:
       α. Δηλώνει ότι έχουν προταθεί τέσσερα ονόματα, όλα με τον όρο Μακεδονία (Άνω-Βόρεια-Νέα-Βαρντάνσκα). Βέβαια η πρόταση έγινε από τον Μάθιου Νίμιτς, μεσολαβητή του ΟΗΕ κατά τρόπο  σκανδαλιστικά απαράδεκτο και μεροληπτικό υπέρ των Σκοπίων και είναι απορίας άξιο γιατί η Ελλάδα δεν ζήτησε αντικατάστασή του μετά από αυτό.
       β. Δεν δέχεται αλλαγή του Συντάγματος της Χώρας του , που περιέχει αλυτρωτικές διατάξεις, ισχυριζόμενος ότι δεν χρειάζεται.
       γ. Επιμένει στην ύπαρξη «Μακεδονικού» Έθνους και «μακεδονικής»  γλώσσας.
       δ. Με περισσό θράσος καλεί την Ελλάδα να αλλάξει το Σύνταγμά της σε ότι αφορά τη μέριμνα για τον απόδημο Ελληνισμό, ισχυριζόμενος ότι οφείλει και αυτός να μεριμνά για τους «Μακεδόνες» ομογενείς (έμμεση πλην σαφής αναφορά στη Μακεδονία του Αιγαίου.) .
       ε. Μακεδονικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) μιλούν για γενοκτονία της «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα.
       στ. Τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Πρόεδρος των Σκοπίων   έχουν αποδυθεί σε επισκέψεις χωρών εξωτερικού (Τουρκία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο κ.λ.π.) και σε συνεντεύξεις σε ξένα ΜΜΕ σε μια προσπάθεια προώθησης των επιδιώξεών τους.
       ζ. Σε μια προσπάθεια καλής θέλησης ο Πρωθυπουργός  προέβη σε αλλαγή της ονομασίας του Αεροδρομίου των Σκοπίων και της κεντρικής οδού Α10.
       η. Το πιο εξωφρενικό είναι η πρόσφατη δήλωση-πρόταση του ΥΠΕΞ των Σκοπίων να μοιραστούμε την πολιτισμική μας κληρονομιά της Μακεδονίας και την ταυτότητα του Μ. Αλέξανδρου, του πυρήνα της Εθνικής μας Ταυτότητας.
    Όλα τα παραπάνω λίαν προκλητικά συμβαίνουν ενώ διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και επιδίωξή τους είναι να γίνουν δεκτοί Ευρωατλαντικούς Οργανισμούς (ΝΑΤΟ-ΕΕ).
    Τα Σκόπια λοιπόν συνεχίζουν να προκαλούν παραμένοντα αμετακίνητα στις θέσεις τους  για το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», για την ύπαρξη «Μακεδονικού» έθνους και «Μακεδονικής» γλώσσας, συνεχίζουν να παραβιάζουν την Ενδιάμεση Συμφωνία και δεν δέχονται καμία  αλλαγή στο Σύνταγμά τους.
    Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν θέλουμε να αντιληφθούμε  γιατί δεν αλλάζουν το όνομά τους σε οτιδήποτε άλλο πλην αυτού της Μακεδονίας  όταν διακαής πόθος τους είναι να εισέλθουν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Σε τι θα τους εμποδίσει η υιοθέτηση κάποιου άλλου ονόματος όταν μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τους υπενθύμισε την απόφαση του 2008 ότι η είσοδός τους προϋποθέτει την εξεύρεση λύσης με όνομα αποδεκτό από την Ελλάδα. Την ίδια απορία δημιουργεί και η επιμονή των συμμάχων μας όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ για είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής χωρίς να απαιτούν από τα Σκόπια σεβασμό στην Ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας αλλά και στην εδαφική ακεραιότητα που απειλείται από το σφετερισμό του ονόματος της Μακεδονίας.
    Να υπενθυμίσουμε εδώ τον άστοχο χαιρετισμό της κ. Μερκελ προς τον «Μακεδόνα» πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζάεφ καθώς και τη δήλωση κορυφαίου Αμερικανού διπλωμάτη  James Pardew ότι αν δεν επιτύχουν οι διαπραγματεύσεις η Ελλάδα θα απομονωθεί. Δηλαδή οι ΗΠΑ μας απειλούν, εάν δεν αποδεχθούμε την εκχώρηση του ονόματος και των ιστορικών δικαιωμάτων της Μακεδονίας. Όταν μάλιστα ακόμη και οι δικοί τους ακαδημαϊκοί στα δικά τους πανεπιστήμια διδάσκουν την αληθινή ιστορία.. Είναι να απορούμε με την κακεντρεχή αυτή προσπάθεια της Αμερικανικής κυβέρνησης. Και διερωτόμαστε: Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους ;  Ας το ξεκαθαρίσουμε : Το όνομα «Μακεδονία» σημαίνει Θεσσαλονίκη και λοιπή Βόρεια Ελλάδα.
     Δυστυχώς υπήρξε κραυγαλέα η Ελληνική πολιτική και διπλωματική απουσία στο παιγνίδι της προπαγάνδας στα διεθνή ΜΜΕ, που ασκούσαν Δυτικοευρωπαίοι και Αμερικανοί που για οικονομικούς και γεωστρατηγικούς λόγους επιδιώκουν τη δημιουργία του κράτους που κατασκευάστηκε από τη Σοβιετική Ένωση. Έτσι οι Σκοπιανοί επιδιώκουν με τις πλάτες φίλων και συμμάχων μας :
      α. Να κρατήσουν όνομα, ταυτότητα, ιστορία και γλώσσα
      β. Εμείς να τους αποκαλούμε, μόνο εμείς, με κάποια σύνθετη ονομασία. όλοι οι άλλοι θα τους αποκαλούν «Μακεδονία» δηλαδή θα έχουν κερδίσει τα πάντα χωρίς να του ανήκουν και εμείς θα εμφανιζόμαστε σε όλο τον πλανήτη οι τρελοί του χωριού.
    Υπήρξε λοιπόν κακός χειρισμός του όλου θέματος του ονόματος των Σκοπίων μέχρι τώρα. Και μάλιστα κατά τρόπο που ετρώθη το γόητρο της Ελλάδος. Αντί της εμμονής στην απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών του 1992 διολισθήσαμε στον γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων « erga omnes)  του 2008 και στην επίσπευση της λύσεως από την Ελληνική Κυβέρνηση ενώ το θέμα κατά κύριο λόγο αφορά τα Σκόπια και αυτά έπρεπε να είναι οι επισπεύδοντες, για μια λύση αμοιβαία αποδεκτή χωρίς να αγνοούνται τα δικαιώματα της Ελλάδος.. Και αυτός ο τρόπος χειρισμού από όλες τις Ελληνικές Κυβερνήσεις και από την παρούσα οδήγησε το όλο θέμα σε εμπλοκή με διαφαινόμενο αδιέξοδο.
    Και ερχόμαστε στο κρίσιμο ερώτημα: Τι πρέπει να γίνει τώρα.. Κατά την ταπεινή μας  γνώμη η λύση είναι μία.. Κυβέρνηση και όλες οι πολιτικές δυνάμεις της  Χώρας  οφείλουν έστω και τώρα να διαμορφώσουν κοινό Εθνικό Μέτωπο με στρατηγική και εθνικό στόχο ένα και μοναδικό. ΟΧΙ στην παραχώρηση του ιερού Ονόματος της Μακεδονίας ή παραγώγων του. Το δρόμο δείχνουν τα δύο ογκώδη συλλαλητήρια του ελληνικού λαού της 21ης Ιαν. 2018 και 4ης Φεβ. 2018 αλλά και η ευρύτατη αρθρογραφία σημαντικών θεσμικών οργάνων ( Εκκλησία, ΕΜΣπουδών, Ακαδημία) και προσωπικοτήτων της Ελλάδος που απορρίπτουν κάθε ιδέα παραχώρησης. Η φωνή του Ελληνικού λαού και του απανταχού της υφηλίου Ελληνισμού είναι υπέρ της υπερασπίσεως των δικαίων της Ελλάδος. Αλλά και η φωνή της υπερτρισχιλιετούς ιστορίας του Ελληνικού έθνους ( Μαραθώνας, Θερμοπύλες, Σαλαμίνα, 1453- « το την πόλιν σοι δούναι ούτε εμόν ούτε άλλου τινός- 1821, 1912-13, 1940), η θυσία χιλιάδων Ελλήνων για την υπεράσπιση της Μακεδονίας, η γνώμη της Εκκλησίας και η αποφασιστικότητα του Ελληνικού λαού σε μία και μόνο απόφαση συνηγορούν:
 ΟΧΙ στην παραχώρηση του ιερού ονόματος της Μακεδονίας,
ΟΧΙ στην πλαστογράφηση της Ιστορίας.
    Ύστερα από τα παραπάνω η οποιαδήποτε λύση συμφωνηθεί πρέπει:
        Πρώτον, να μην περιέχει τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγά του
        Δεύτερον,  να  μην γίνει μνεία για ύπαρξη Μακεδονικού Έθνους και μακεδονικής γλώσσας.
        Τρίτον, τα παραπάνω να συμπεριληφθούν στο νέο Σύνταγμα της Χώρας
        Τέταρτον, να αποκηρυχθεί ρητώς η θεωρία της σκλαβωμένης και διαμελισμένης μακεδονίας (Μακεδονία Αιγαίου, του Πιρίν)
        Πέμπτον, να εγκαταλειφτεί κάθε προσπάθεια υποκίνησης μειονοτικού προβλήματος για ανύπαρκτη βέβαια εθνική «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα
        Έκτο, Συμφωνία για λύση –πακέτο και όχι «σαλαμοποίηση» .Όχι δηλ. μερική συμφωνία τώρα για είσοδο σε ΝΑΤΟ-ΕΕ και μετά βλέπουμε. Οι σκοπιανοί είναι αναξιόπιστοι.
  Τέλος και επειδή δεν διαφαίνεται κάποια λύση στο άμεσο μέλλον, θα πρέπει παράλληλα με την αμετακίνητη απόφαση της Ελλάδος για μη παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας ή παραγώγου του, η Ελληνική διπλωματία να αποδυθεί σε μια εκστρατεία ενημερώσεως των Κέντρων αποφάσεως (ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΕΕ) , των χωρών που έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Μακεδονία  και της διεθνούς κοινής γνώμης για τα δίκαια της Ελλάδος, και να θέσει τέρμα στην αδρανοποίηση του μεγαλύτερου πολιτιστικού όπλου της Ελλάδας
Για  το  Δ.Σ. της ΟΜΑΔΑΣ 21 ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
Ο Πρόεδρος
Αθανάσιος Καραντζίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου