Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

3. ΤΟΥΡΚΙΑ: ΟΙ ΑΛΕΒΙΤΕΣ



3. ΤΟΥΡΚΙΑ: ΟΙ ΑΛΕΒΙΤΕΣ
Ν. Ι. Μέρτζος
    Ο Αλεβισμός αποτελεί, μετά τον Σουνιτισμό και τον Σιιτισμό, μία από τις ισχυρότερες και παλαιότερες μυστικιστικές παραδόσεις στο Ισλάμ. Οι ακόλουθοί της ονομάζονται Αλεβίτες, Alevi στην τουρκική. Αυτοί αναγνωρίζουν ως πνευματικό ηγέτη τους τον Άλι, γαμβρό του Μωάμεθ, και είναι φιλελεύθεροι, φιλικοί προς τους Χριστιανούς. Δεν προσεύχονται στα τζαμιά ούτε νηστεύουν στο Ραμαζάνι και οι γυναίκες τους δεν φορούν μαντήλα. Γι’ αυτό αρχικά υποστήριξαν θερμά το κοσμικό Κράτος που ίδρυσε ο Κεμάλ αλλά που σύντομα εστράφη εναντίον τους διότι ουδέποτε επέτρεψε τον αντίλογο ούτε τους αναγνώρισε καθεστώς μειονότητας και ανθρώπινα δικαιώματα. Αντιστρατεύονται τους Σουνίτες, που επικρατούν συντριπτικά στη χώρα και που συχνά εξαπέλυσαν εναντίον τους αιματηρούς διωγμούς ήδη από τα τέλη του 15ου αιώνα μέχρι τους καιρούς μας. Το 1925 ο Κεμάλ κλείνει τους τεκέδες τους και ουσιαστικά τους κάνει πολίτες β΄ κατηγορίας οπότε οι Κούρδοι Αλεβίτες, Ζάζοι, αποδύονται σε ένοπλες εξεγέρσεις. Μεταξύ 1937-1938 ο Στρατός σφαγιάζει 13.000 Αλεβίτες στο Ντερσίμ. Το 1978 η Στρατοχωροφυλακή σφαγιάζει χιλιάδες Αλεβίτες στον Καχραμάν Μαράς. Το 1980 ο Εβρέν απαγορεύει τις δημόσιες συναθροίσεις τους. Το 1993 στη Σεβάστεια οι Γκρίζοι Λύκοι υπό τα απαθή βλέμματα των αρχών πυρπολούν το ξενοδοχείο Medimak όπου Αλεβίτες τελούσαν μια θρησκευτική γιορτή. Καίγονται ζωντανοί 35 πιστοί. Ανάλογοι διωγμοί στην Μαλάτεια και αλλού.
    Ο Τούρκος Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν τους βρίσκει εξ αρχής απέναντί του διότι το κυβερνών κόμμα του κηρύσσει το Ισλάμ των Σουνιτών και οι Αλεβίτες πρεσβεύουν αντίθετη θρησκευτική πίστη. Είναι φιλελεύθεροι, κοσμικοί και ανεκτικοί. Έτσι συντάσσονται με την Αριστερά ενώ πολλοί νέοι τους προσχωρούν στον μαρξισμό. Χιλιάδες Αλεβίτες τον Οκτώβριο 2015 μετέχουν στην μεγάλη αντικυβερνητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Άγκυρα οπότε εξαπολύεται εναντίον της επίθεση τρομοκρατών. Οι νεκροί ανήλθαν σε 107 και οι τραυματίες σε 500! Οι περισσότεροι ήσαν Αλεβίτες. Ο Ερντογάν αντεπιτίθεται με το σπαθί της εξουσίας του:
    1ον Εκατοντάδες σχολεία λαϊκής -μη θρησκευτικής- παιδείας μετατρέπονται σε ισλαμικά Ιμάμ-Χατίπ που άλλοτε εξεπαίδευαν μόνον Ιμάμηδες Σουνίτες. Τώρα τα παιδιά των Αλεβιτών διδάσκονται επί 13 ώρες την εβδομάδα το Κοράνι, αραβικά και τη ζωή του Προφήτη Μωάμεθ σύμφωνα με την εκδοχή της Σούνας. Γενίτσαροι!
    Μεταξύ 2010-2014 ο αριθμός των Ιμάμ-Χατίπ αυξήθηκε κατά 73%. Ο Ερντογάν καυχήθηκε δημόσια ότι σ’ όλη την μακρά θητεία του τα πολλαπλασίασε ενώ είχε παραλάβει μόνον 63.000. Αδιαφορεί ότι διαμαρτύρονται οι γονείς, ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε πως παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο κήρυξε αντισυνταγματικές όλες τις σχετικές πράξεις. Όμως, κάτω απ’ το χαλί οι βόμβες παραμένουν βόμβες.
    2ον Εκδιώκει τους Αλεβίτες από τις πατρογονικές εστίες τους της Ανατολίας και εκεί εγκαθιστά Σουνίτες πρόσφυγες της Συρίας.
    3ον Αρνείται να χρηματοδοτήσει τα σχολεία και τους θρησκευτικούς οίκους των Αλεβιτών οι οποίοι πληρώνουν φόρους χωρίς να εισπράττουν κρατική μέριμνα.
    4ον Με πρόσχημα την δημιουργία αναπτυξιακής ζώνης στο Kucuk Armatolu τον Μάρτιο 2016 εξεδίωξε τους Αλεβίτες από τα σπίτια τους και τα χωράφια τους.
    Οι Αλεβίτες της Τουρκίας ανέρχονται σε 20 περίπου εκατομμύρια. Από αυτούς τα 2,5 εκατομμύρια είναι Κούρδοι. Αλεβίτες επίσης αποτελούν το 12% του πληθυσμού της Συρίας την οποία κυβερνούν επί μισόν σχεδόν αιώνα αφ’ ότου επέβαλαν το καθεστώς των ομοθρήσκων τους Προέδρων ΄Ασαντ -πατέρα και γιού.
    Η Δύση προκάλεσε στη Συρία το χάος, μυριάδες νεκρούς και τρία τουλάχιστον εκατομμύρια πρόσφυγες όταν επενέβη με προσωπείο τη Δημοκρατία αλλά πραγματικό στόχο την επικυριαρχία της και την εκδίωξη της Ρωσίας από τις βάσεις της. Οι Σουνίτες Σύροι επαναστάτησαν κατά του καθεστώτος των Αλεβιτών υπό τον ΄Ασαντ. Και οι Κούρδοι πήραν τα όπλα για να κερδίσουν την αυτονομία τους. Το τρίγωνο του διαβόλου συμπλήρωσαν οι Ισλαμιστές Σουνίτες του ISIS που μάχονται κατά των «απίστων» Μουσουλμάνων Αλεβιτών, Σιιτών, των γηγενών Χριστιανών και των Δυτικών για να εγκαθιδρύσουν το Χαλιφάτο του Ισλάμ στα μεσαιωνικά του όρια-σε όλη τη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική.
    Ο Ερντογάν κήρυξε τον πόλεμο στον Πρόεδρο Άσαντ για να ενισχύσει τους ομοθρήσκους του Σουνίτες Σύρους. Στην πραγματικότητα τρέμει μήπως οι Αλεβίτες της Τουρκίας αυτονομηθούν και ενωθούν με τους Σύρους ομοθρήσκους τους. Άλλωστε, πιστεύει ότι είναι ο μόνος νόμιμος δικαιούχος του Χαλιφάτου διότι οι χώρες του ήσαν επαρχίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με Χαλίφη τον Σουλτάνο.
    Η Ιστορία δείχνει ότι τα πράγματα στην Ανατολή ήσαν ανέκαθεν πολύ πιο σύνθετα από όσο τα αντιλαμβάνεται η πολιτική. Ο ζωτικός χώρος της Τουρκίας είναι -πάντα ήταν- αδύνατον να ενοποιηθεί όσο και να προσπαθεί η εκάστοτε εξουσία.
    Ωστόσο, η τουρκική διπλωματία, πιστή στην παράδοση των Φαναριωτών, γνωρίζει και συχνά επιτυγχάνει να εξάγει τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας και να τα χρησιμοποιεί για την επίτευξη των στρατηγικών σκοπών της. Αυτό επιχειρεί να επιτύχει με το εκρηκτικό προσφυγικό πρόβλημα και την κλιμακούμενη επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδος η οποία μάλλον αγνοεί ότι περίπου 3.000 πολίτες της είναι Αλεβίτες στην περιοχή του Έβρου όπου, επί πλέον, υπάρχει ο χώρος λατρείας του Σαγίντ Αλί Σουλτάν, το δεύτερο σημαντικότερο ιερό προσκύνημα όλων των Αλεβιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου