Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Κοινωνικά Δίκτυα και Ασφάλεια



Κοινωνικά Δίκτυα και Ασφάλεια
Προς ναυτιλλόμενους (ιστοναύτες)
Κων/νος Παπανικολάου
    Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν μηδενίσει τις αποστάσεις και η εξέλιξή τους έχει επιβάλλει έναν ιδιαίτερο τρόπο ζωής ιδιαίτερα μεταξύ των νέων. Ακόμη και όταν συναντιούνται για έναν καφέ ή ένα ποτάκι, κάθονται μαζί αλλά είναι αλλού, βυθισμένοι στην οθόνη του κινητού τους και διακόπτουν για μια γουλιά ή για να δείξουν στον φίλο τους τα επιτεύγματα, τις επιτυχίες τους,  τα χτυπήματα (hits) και τα «μου αρέσει» (likes).
    Ωστόσο, πρέπει να ανησυχούν για την ιδιωτική τους ζωή και την ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων.
    Το Facebook (Fb), ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τις διαφημίσεις του και σε τρίτες ιστοσελίδες, ακόμη και για όσους δεν έχουν λογαριασμό στο κοινωνικό δίκτυο, και αυτό πρέπει να ανησυχήσει ακόμη περισσότερο τους χρήστες όσον αφορά στα στοιχεία τους που εκχώρησαν και χρησιμοποιούνται.
    Για να προστατέψετε την ιδιωτικότητα «εαυτών και αλλήλων» θα ήταν καλό να διαγράψετε ή να αποκρύψετε τα παρακάτω:
    Τηλεφωνικούς αριθμούς. Μην αναγράφετε τον τηλεφωνικό σας αριθμό στο Facebook ακόμη και όταν σας ζητηθεί ή ρυθμίστε το ώστε να μην είναι φανερό.
    Γενέθλια. Η πλήρης ημερομηνία γενεθλίων σας είναι ένας κωδικός που χρησιμοποιείται από πολλούς και είναι η Νο 1 στόχευση των χάκερς για να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα, σε τυχόν τραπεζικούς λογαριασμούς και σε ιστοσελίδες μέσα από τις οποίες κάνετε εμπορικές συναλλαγές (αγορές – ενοικιάσεις) ή δωρεές.
    Ενημερώσεις τοποθεσίας. Αν έχετε ενεργοποιήσει την αυτόματη δημοσίευση της τοποθεσίας σας σε κάθε κοινοποίηση που κάνετε στο Facebook (Fb), ξανασκεφτείτε το!. Το να γνωρίζουν ΟΛΟΙ, πότε είστε και πότε δεν είστε σπίτι σας ΔΕΝ είναι ιδιαίτερα ασφαλές.
    Φωτογραφίες των παιδιών – εγγονιών σας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό αλλά οι κυριότεροι είναι ότι αφενός τα παιδιά δεν μπορούν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους, ενώ τις φωτογραφίες συχνά μπορεί να τις δουν, εκτός από φίλους σας, και φίλοι των φίλων σας. Σκεφτείτε, με ποιους θέλετε να μοιράζεστε τέτοιες πληροφορίες.
    Σχολείο που  πηγαίνουν τα παιδιά – εγγόνια σας. Δίνετε μια πολύ σημαντική πληροφορία για τη δραστηριότητα των παιδιών – εγγονιών σας στους  «φίλους» σας και στους «φίλους» των «φίλων» σας. Αυτές οι πληροφορίες, όταν έλθουν σε γνώση κακόβουλων, μπορούν να εκθέσουν σε μεγάλους κινδύνους αυτά τα αθώα πλάσματα  που αγαπάτε και θέλετε να προστατεύετε. Και βέβαια, όσοι ασκείτε γονική μέριμνα και έχετε δώσει στα παιδιά σας έξυπνα κινητά (smart phones), πρέπει να ανησυχείτε ακόμη περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου