Πρώην προϊσταμένη του ΙΚΑ κολλούσε ένσημα στα παιδιά της
Tharrosnews
Με τις κατηγορίες της πλαστογραφίας (νόθευση)
κατ’ εξακολούθηση,
απιστίας σχετικής με την υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση και απάτης κατ’
εξακολούθηση κάθισε από χθες στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, πρώην προϊσταμένη του Τμήματος Οικοδομών του ΙΚΑ Καλαμάτας.Η δίκη ξεκίνησε με τις καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας, διεκόπη λόγω του προχωρημένου της ώρας και ορίστηκε να συνεχισθεί την προσεχή Τετάρτη.
Αν και τα ποσά για τα οποία κατηγορείται είναι μικρά και αφορούν ένσημα των παιδιών της και το επίδομα παιδιών στη σύνταξή της, η υπόθεση εγείρει ηθικά ζητήματα, λόγω της θέσης της στον ασφαλιστικό οργανισμό, αλλά και της ενεργής δράσης της στα πολιτικά, αυτοδιοικητικά και κοινωνικά δρώμενα της περιοχής μας. Έχει διατελέσει σημαντικό στέλεχος της Ν.Δ. στο νομό και ήταν υποψήφια σε δημοτικό ψηφοδέλτιο.
Ένσημα
Η υπόθεση προχώρησε έπειτα από πειθαρχικό έλεγχο που έγινε από τον ασφαλιστικό οργανισμό και εν συνεχεία τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης. Την ΕΔΕ διενήργησε ο τότε διευθυντής του ΙΚΑ Πύργου και, όπως τόνισε χθες στην κατάθεσή του, διαπιστώθηκε ο καταλογισμός από την κατηγορούμενη κάποιων οικοδομικών ενσήμων στα παιδιά της, είτε χωρίς να τα δικαιούνται είτε χωρίς να έχουν τηρηθεί οι διαδικασίες. Τόνισε δε ότι κάποιες ΑΠΔ (Αναλυτική Περιοδική Δήλωση) ήταν ψευδείς.
Τα αμφισβητούμενα ημερομίσθια είναι περίπου 500. Σε μία περίπτωση, ένα από τα παιδιά της, ακριβώς το ίδιο χρονικό διάστημα, τις ίδιες ημέρες, είχε κολλήσει ένσημα ότι είχε εργασθεί ταυτόχρονα στην Αθήνα και στην Καλαμάτα.
Επίσης, όταν συνταξιοδοτήθηκε το 2012 δήλωσε ψευδώς ότι τα παιδιά της δεν εργάζονται, ούτε λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΑΕΔ, και ως προστατευόμενα έπαιρνε το ανάλογο επίδομα.
Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ακόμα ότι λόγω της θέσης της, κάποιοι υπάλληλοι, της παραχώρησαν τον υπολογιστή τους και έμπαινε στο σύστημα του ασφαλιστικού οργανισμού με την ηλεκτρονική τους υπογραφή.
Άρνηση κατηγοριών
Από την πλευρά της υπεράσπισης της κατηγορουμένης έχουν αναπτυχθεί ισχυρισμοί άρνησης των κατηγοριών. Για τα ένσημα και το συγκεκριμένο περιστατικό, επισημάνθηκε ότι το παιδί της βρισκόταν σε άδεια από την εργασία του στην Αθήνα και έκανε κάποια μεροκάματα στην Καλαμάτα, ενώ για το επίδομα στη σύνταξη, ότι τα χαρτιά στο φάκελο ήταν απλές φωτοτυπίες και θα μπορούσαν να έχουν τοποθετηθεί από οποιονδήποτε. Επίσης, ο δικηγόρος της, Βασίλης Δημαρέσης, κατέθεσε αίτημα διακοπής της δίκης, προκειμένου να κληθούν να καταθέσουν οι εργοδότες, που φαίνονται στα επίδικα ένσημα, αλλά το δικαστήριο το απέρριψε.
Στοιχεία και γεγονότα κατέθεσε στο δικαστήριο και η τωρινή αναπληρώτρια διευθύντρια του ΙΚΑ Καλαμάτας, η οποία είπε ότι ο πειθαρχικός έλεγχος για τη συγκεκριμένη υπάλληλο ξεκίνησε το 2011, ενώ τον Απρίλιο του 2011 κατέθεσε αίτηση συνταξιοδότησης και έπειτα από 2 μήνες έλαβε κανονικά τη σύνταξή της και τα αναδρομικά.
Μάλιστα, η μάρτυρας κατέθεσε την έκπληξή της για τους χρόνους ρεκόρ καταβολής της σύνταξης και των αναδρομικών. Το δικαιολόγησε, όμως, λέγοντας ότι είχε γνωριμίες στη διοίκηση.
Ακολούθως είπε ότι από το 2011 έως το 2013 είχε χαθεί το πόρισμα του πειθαρχικού ελέγχου και ενδιάμεσα η κατηγορούμενη βγήκε σε σύνταξη. Το 2013 διατάχθηκε ΕΔΕ.
Επίσης, ανέφερε ότι το ποσό που της είχε καταλογισθεί ήταν περίπου 3.000 ευρώ και το έχει επιστρέψει, ωστόσο παρατήρησε ότι υπήρξε μεγάλη δυσφήμηση του ΙΚΑ.
Τέλος, αναφέρθηκε σε καταθέσεις των εργοδοτών από τους οποίους είναι τα επίμαχα ένσημα, ότι αυτοί δεν είχαν συντάξει ΑΠΔ και αυτό το έκανε η κατηγορουμένη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου