Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

12.Γυμναστικός Σύλλογος Ηρακλής ( 29 Νοεμβρίου 1908 )


12.Γυμναστικός Σύλλογος Ηρακλής (  29 Νοεμβρίου 1908 )





 
    Ο Γυμναστικός Σύλλογος «Ηρακλής» είναι ένα από τα αρχαιότερα εν ενεργεία αθλητικά σωματεία στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1908 στην, ακόμα υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία, Θεσσαλονίκη. Έχει πολλές επιτυχίες σε όλα τα τμήματά του που τον καθιστούν έναν από τους σημαντικότερους ελληνικούς αθλητικούς συλλόγους. Έχει κατακτήσει συνολικά 56 ομαδικούς τίτλους σε Πανελλήνιο επίπεδο, σε όλα τα αθλήματα που διατηρεί. Τα χρώματά του (μπλε και άσπρο) τα δανείστηκε από την κυανόλευκη ελληνική σημαία για να δηλώσει την εθνικότητα των μελών του.
Ιστορία
Ίδρυση
Όμιλος Φιλομούσων Θεσσαλονίκης το 1906
    Ο Γυμναστικός Σύλλογος Ηρακλής κατάγεται από τον Όμιλο «Φιλομούσων», μουσικού και φιλιλογικού σωματείου που ιδρύθηκε το 1899.
    Από το 1902 μέλη του ομίλου αποφασίζουν να εντάξουν τον αθλητισμό στον όμιλο τους και, σε συνεννόηση με την Ελληνική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, παραχωρήθηκε στους αθλητές του ομίλου το γυμναστήριο της ελληνικής κοινότητας, ώστε να μπορούν να αθλούνται.
    Την ίδια περίπου εποχή ομάδα νέων αθλούνταν σε ένα ιδιωτικό γυμναστήριο στην περιοχή του Συντριβανίου, πίσω από την οδό Εθνικής Αμύνης. Δημιουργήθηκαν τμήματα ποδοσφαίρου, κολύμβησης και ποδηλασίας.
    Από την αρχή όμως ο σύλλογος άρχισε να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά λύθηκαν με την συνένωση του ομίλου με την ομάδα «Ολυμπία» που σχημάτισαν το 1908 τον Μακεδονικό Γυμναστικό Σύλλογο «Ο Ηρακλής» που μετά από πιέσεις του καθεστώτος των Νεοτούρκων μετονομάστηκε σε Οθωμανικό Ελληνικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης «Ο Ηρακλής».
1908-1930
 
Το σήμα της ομάδας απεικονίζει τον Ηρακλή του Λύσιππου
    Το τμήμα ποδοσφαίρου, ήταν το πρώτο τμήμα του συλλόγου που δημιουργήθηκε.
    Το 1921 ιδρύθηκε το τμήμα βόλεϊ.
    Το 1924 ιδρύθηκε το τμημα μπάσκετ του συλλόγου.
    To 1927 η ποδοσφαιρική ομάδα κατέκτησε το Πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης της ΕΠΣΜ.
    Το 1928 η ομάδα μπάσκετ του Ηρακλή κατακτά το Πρωτάθλημα Ελλάδος το οποίο υπήρξε και το πρώτο στην ιστορία του θεσμού στην Ελλάδα. Ο Γιάννης Αμπατζόγλου, που ήταν και ένας από τους παίκτες της ομάδας που κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της ιστορίας του Ηρακλή, υπήρξε ένα από τα δεκατρία ιδρυτικά μέλη της παγκόσμιας ομοσπονδίας μπάσκετ FIBA, υπογράφοντας το πρακτικό ίδρυσής της το 1932.
1931-1940
    Το 1934 η ποδοσφαιρική ομάδα κατέκτησε τη 2η θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα όταν ηττήθηκε στον διπλό τελικό από τον πρωταθλητή Νότου Ολυμπιακό.
    Το 1935 οι καλαθοσφαιριστές της ΧΑΝΘ μεταγράφονται ομαδικά στην η ομάδα μπάσκετ του Ηρακλή, η οποία αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Ελλάδος για δεύτερη φορά στη ιστορία του συλλόγου, ενώ το 1936 η ομάδα μπασκετ καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα.
    To 1938 η ποδοσφαιρική ομάδα κατέκτησε το Πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης της ΕΠΣΜ.
    Το 1939 η ποδοσφαιρική ομάδα κατέκτησε τη 2η θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα όταν ηττήθηκε στον διπλό τελικό από την πρωταθλήτρια Νότου ΑΕΚ.
1941-1950
Ανδριάντας του Ιβάνοφ στη Θεσσαλονίκη.
    Κατά την περίοδο της κατοχής σημαντική υπήρξε η αντιστασιακή δραστηριότητα του Γεώργιου Ιβάνοφ ο οποίος εκτελέστηκε από τους Γερμανούς. Ο Ιβάνοφ υπήρξε αθλητής του Ηρακλή από το 1926 και αγωνίστηκε αρχικά στην ποδοσφαιρική του ομάδα. Ταυτόχρονα ασχολήθηκε με το πόλο και την κολύμβηση που υπήρξε το άθλημα με το οποίο και διακρίθηκε.
    Το 1945 επετράπη η ανέγερση ξύλινου παραπήγματος στον παραθαλάσσιο χώρο πίσω από το παλιό Κυβερνείο (σημερινό Λαογραφικό Μουσείο) το οποίο χρησιμοποιείτο ως αποδυτήριο του κολυμβητικού τμήματος.
    Το 1947 απομακρύνεται από κει και μεταφέρεται στη περιοχή «Σχολή Τυφλών».
    Το 1947 η ποδοσφαιρική ομάδα κατέκτησε τη 2η θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα χάνοντας τον τίτλο για ένα βαθμό διαφορά από τον Ολυμπιακό. Με αρχηγό τον Σωτήρη Ζακαπίδα, η ομάδα πραγματοποίησε εξαιρετική πορεία πέραν των προσδοκιών και δύο αγωνιστικές πριν τη λήξη του πρωταθλήματος βρισκόταν στην πρώτη θέση. Χρειαζόταν μόλις μία νίκη στα τελευταία παιχνίδια (η βαθμολόγηση για νίκη-ισοπαλία-ήττα ήταν 3-2-1 βαθμοί), αλλά στο προτελευταίο παιχνίδι με την ΑΕΚ  και ενώ το σκόρ ήταν 4 – 2 υπέρ του Ηρακλή, ο διαιτητής Διαμαντόπουλος διέκοψε τον αγώνα, με την πρόφαση ότι ο ποδοσφαιριστής του Ηρακλή Παράσχος Πασχαλίδης αρνούνταν να εγκαταλείψει τον αγωνιστικό χώρο, αν και είχε αποβληθεί. Ο Ηρακλής νίκησε μεν τον Ολυμπιακό, έχοντας και πλεονέκτημα στην ισοβαθμία με την πειραιώτικη ομάδα, όμως το αρμόδιο δικαστήριο μηδένισε τον Ηρακλή για τον αγώνα με την ΑΕΚ, αφαιρώντας το βαθμό που του χάριζε μαθηματικά τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας.
Την ίδια χρονιά η ομάδα ποδοσφαίρου ήταν φιναλίστ στο Κύπελλο Ελλάδας όπου ηττήθηκε στον τελικό από τον Ολυμπιακό.
1951-1960
    Το 1953 καθιερώνεται η τέλεση Πανθεσσαλονίκειων Αγώνων προς τιμήν του Ήρωα Γεωργίου Ιβάνωφ.
     Το 1957 η ομάδα ποδοσφαίρου του Ηρακλή αγωνίστηκε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό.
1961-1970
    Από το 1961 το ποδοσφαιρικό τμήμα του Ηρακλή έχει ως έδρα το Καυτανζόγλειο Στάδιο.
    Το 1961 η ποδοσφαιρική ομάδα υπήρξε η πρώτη ελληνική ομάδα που συμμετείχε στο Κύπελλο Εκθέσεων (κατοπινό Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, σημερινό Europa League), με αντίπαλο τη γιουγκοσλαβική μικτή ομάδα του Νόβι Σαντ. Νίκη στο Καυταντζόγλειο με 2 - 1
    Το 1962 η ομάδα μπάσκετ κατακτά τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα Ελλάδας. Το 1964 η ομάδα μπάσκετ κατακτά τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα Ελλάδας.
    Το 1965 ιδρύεται το τμήμα πυγμαχίας με πρωτεργάτη τον πυγμάχο και προπονητή Τάκη Θωμαϊδη και το 1967 ιδρύεται το τμήμα άρσης βαρών.
    To 1968 η γυναικεία ομάδα μπάσκετ κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ελλάδας.
1971-1980
    Το 1971 και το 1972 η γυναικεία ομάδα μπάσκετ κατέκτησε Πρωτάθλημα Ελλάδας.
    Το 1972 ιδρύεται το τμήμα ξιφασκίας του Ηρακλή από τον προπονητή Ιωάννη Καραμαζάκη ο οποίος παρέμεινε στην τεχνική ηγεσία του τμήματος έως το θάνατό του το 1978 και επανιδρύεται το τμήμα ποδηλασίας.
    Το 1975 αποκτήθηκε από τον Ηρακλή ο ποδοσφαιριστής Βασίλης Χατζηπαναγής που εξελίχθηκε σε μια από τις πιο αναγνωρίσιμες και σημαντικές προσωπικότητες του συλλόγου.
    Η ομάδα στίβου του Ηρακλή κατέκτησε το Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ανδρών το 1975 και το 1976 διπλασίασε τα πρωταθλήματα του συλόγου επαναλαμβάνοντας την επιτυχία.
    Το 1976 ο Ηρακλής κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Ανοικτού δρόμου.
    Το 1976 ο Ηρακλής κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας στο ποδόσφαιρο επικρατώντας στον τελικό επί του Ολυμπιακού με σκορ 4-4 και 6-5 στα πέναλτι.
    Το 1976 η ομάδα μπάσκετ παίδων κατάκτησε το Πρωτάθλημα Ελλάδας.
    Το 1979 ο Ηρακλής κατακτά το Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ανδρών και το Κύπελλο Ελλάδας στίβου ανδρών.
    Το 1979 ιδρύθηκε το τμήμα τζούντο με πρωτοβουλία των πρωτοπόρων του αθλήματος Δημοσθένη Κατσιάρη και Μάριου Καρδάτου.
    Το 1980 η ομαδα ποδοσφαίρου αγωνίζεται στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και γνωρίζει την ήττα από την Καστοριά.
1981-1990
    Το 1981 η ομάδα μπάσκετ αγωνίζεται στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.
    Το 1982 τμήμα ξιφασκίας του Ηρακλή κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ξίφους Μονομαχίας Ανδρών και το Κύπελλο ξιφασκίας γυναικών, ενώ το 1983 κατέκτησε το πρωτάθλημα ξιφασκίας ανδρών.
    Το 1984, 1985, 1986 η ομάδα στίβου του Ηρακλή κατέκτησε 3 συνεχόμενα Πανελλήνια Πρωταθλήματα ανδρών.
    Το 1984 η ομάδα ποδοσφαίρου καταλαμβάνει την 3η θέση στο Πρωτάθλημα Ελλάδας.
    Το 1985 ο Ηρακλής κατακτά το Βαλκανικό Κύπελλο συλλόγων ποδοσφαίρου επικρατώντας στον διπλό τελικό επί της ρουμανικής Άργκες Πιτέστι, με σκορ 1-3 εκτός έδρας και 4-1 εντός έδρας.
    Το 1987 η ομάδα ποδοσφαίρου αγωνίζεται στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας όπου ηττάται από τον ΟΦΗ.
    Το 1987 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Ιβανώφειου κλειστού γυμναστηρίου το οποίο υπήρξε έδρα του συλλόγου.
     Το 1989 ο Ηρακλής κατακτά το Κύπελο Ελλάδας στίβου γυναικών.
    Το 1989 ιδρύθηκε το τμήμα πόλο γυναικών.
    Το 1990 ο Ηρακλής κατακτά Κύπελο Ελλάδας στίβου ανδρών και το Κύπελο Ελλάδας στίβου γυναικών.
    Το 1990 η Βούλα Πατουλίδου βραβεύεται από τον ΠΣΑΤ ως η καλύτερη Ελληνίδα αθλήτρια της χρονιάς.
1991-2000
    Το 1992 στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης, η αθλήτρια του Ηρακλή Βούλα Πατουλίδου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100μ με εμπόδια. Επίσης βραβεύεται από τον ΠΣΑΤ ως η καλύτερη Ελληνίδα αθλήτρια της χρονιάς για δεύτερη φορά στην καριέρα της.
    Το 1994 η ομάδα μπάσκετ αγωνίζεται στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Την ίδια χρονιά ιδρύθηκε το τμήμα χάντμπολ.
    Το 1995 η ομάδα μπάσκετ αγωνίζεται στον ημιτελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης με κορυφαίο τον Γουώλτερ Μπέρι. Το 1995 η εφηβική ομάδα μπάσκετ του Ηρακλή κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ελλάδας. Το 1995 επίσης ιδρύεται το τμήμα συγχρονισμένης κολύμβησης.
    Το 1996 η ομάδα μπάσκετ αγωνίζεται στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας έχοντας στη σύνθεσή του το Ρόι Τάρπλεϊ και τον Ξάβιερ Μακντάνιελ δυο αθλήτες με αξιόλογη θητεία στο NBA.
    Το 1997 η ομάδα μπάσκετ αγωνίζεται στον ημιτελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης.
    Το 1998 οι ομάδες μπάσκετ εφήβων και παίδων του Ηρακλή αναδείχθηκαν Πρωταθλήτριες Ελλάδος στις κατηγορίες τους. Κατά το τέλος της δεκαετίας η ανδρική ομάδα μπάσκετ του Ηρακλή συγκέντρωσε και ανέδειξε ορισμένους από τους πιο χαρισματικούς νεαρούς Έλληνες αθλητές με κορυφαίο το Δημήτρη Διαμαντίδη ο οποίος εντάχθηκε στην ομάδα το 1999 και παρέμεινε ως το 2004.
    Το 2000 το τμήμα πάλης του Ηρακλή κατακτά για πρώτη φορά το πρωτάθλημα Ελλάδος στην ελευθέρα πάλη ανδρών. Στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ το 2000 η δισκοβόλος του Ηρακλή Τασούλα Κελεσίδου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο.
2001-2010
    Την περίοδο 2000-01 η ομάδα μπάσκετ του Ηρακλή συμμετείχε στη Σουπρολίγκα και προκρίθηκε στις 16 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης. Με τον Ηρακλή αγωνίζονταν εκείνη τη χρονιά ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο Νίκος Χατζηβρέττας, ο Λάζαρος Παπαδόπουλος και ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης, που υπήρξαν τέσσερις από τους στυλοβάτες των επιτυχιών της Εθνικής Ελλάδος η οποία τα επόμενα χρόνια αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης και δευτεραθλήτρια κόσμου.
    Το τμήμα βόλεϊ του Ηρακλή διανύει την καλύτερη περίοδο της ιστορίας του και μέσα στη δεκαετία κατακτά 4 Πρωταθλήματα Ελλάδας (2002, 2005, 2007, 2008) 5 Κύπελλα Ελλάδας (2000, 2002, 2004, 2005, 2006) και 4 Σούπερ καπ Ελλάδας Ανδρών (2004, 2005, 2007, 2008). Αγωνίστηκε επίσης σε 5 φάιναλ φορ του Champions League στο βόλεϊ (2002, 2004, 2005, 2006, 2009) εκ των οποίων τις χρονιές 2005, 2006, 2009 αγωνίστηκε στον τελικό. Κορυφαία στον ελληνικό χώρο τη δεκαετία αυτή υπήρξαν και τα τμήματα βόλεϊ εφήβων και παίδων του Γηραιού.
    Το τμήμα πάλης του Ηρακλή κατέκτησε όλα τα πρωταθλήματα ελευθέρας πάλης ανδρών της δεκαετίας, μονοπωλώντας το θεσμό. Στην Ολυμπιάδα της Αθήνας το 2004 η δισκοβόλος του Ηρακλή Τασούλα Κελεσίδου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο. Το 2008 ιδρύθηκαν τα τμήματα χόκεϊ επί πάγου και ρόλερ χόκεϊ.     Το 2008 ο Ηρακλής συμπλήρωσε τα 100 χρόνια ζωής και αποτελεί έναν από τους μακροβιότερους και παλαιότερους ελληνικούς αθλητικούς συλλόγους.
2011 - 2012
    Το 2012 Ηρακλής κατέκτησε στην Σύρο το έκτο κύπελλο της ιστορίας του στην πετοσφαίριση χωρίς να χάσει σετ στο final 8. Επίσης, κατέκτησε και το Πρωτάθλημα Ελλάδας για 5η φορά αντιμετωπίζοντας το Φοίνικα Σύρου.
Τμήματα
Ανδρικά ομαδικά Ποδόσφαιρο · Μπάσκετ · Βόλεϊ · Χάντμπολ · Πόλο · Χόκεϊ επί πάγου · Ράγκμπι · Ρόλερ χόκεϊ · Μπολ χόκεϊ
Γυναικεία ομαδικά Ποδόσφαιρο · Μπάσκετ · Βόλεϊ · Χάντμπολ · Πόλο
Ατομικά Κολύμβηση · Συγχρονισμένη κολύμβηση · Στίβος · Ποδηλασία · Ξιφασκία
Βαρέα ατομικά Άρση βαρών · Πάλη · Πυγμαχία · Τζούντο
Τίτλοι Τμημάτων
Τμήμα Ποδοσφαίρου
1 Βαλκανικό κύπελλο: 1985
1 Κύπελλο Ελλάδος: 1976
5 Πρωταθλήματα Ε.Π.Σ. Μακεδονίας: 1927, 1939, 1940, 1951, 1952
Τμήμα Καλαθοσφαίρισης Ανδρών
2 Πρωταθλήματα Ελλάδος: 1928, 1935.
Τμήμα Καλαθοσφαίρισης Γυναικών
3 Πρωταθλήματα Ελλάδος: 1968, 1971, 1972.
Τμήμα Πετοσφαίρισης Ανδρών
5 Πρωταθλήματα Ελλάδας: 2002, 2005, 2007, 2008, 2012.
6 Κύπελλα Ελλάδας: 2000, 2002, 2004, 2005, 2006, 2012.
4 Σούπερ καπ Ελλάδας: 2004, 2005, 2007, 2008.
Τμήμα ράγκμπι]
1 Πρωταθλήματα Ελλάδας: 2013
Τμήμα Στίβου
6 Πρωταθλήματα Ελλάδας Ανοιχτού Στίβου Ανδρών: 1975, 1976, 1979, 1984, 1985, 1986
1 Πρωτάθλημα Ελλάδας Ανοιχτού Στίβου Γυναικών: 1991
6 Πανελλήνια Πρωταθλήματα Ανώμαλου δρόμου Γυναικών: 1967, 1981, 1990, 1991, 1992, 2009
2 Κύπελλα Ελλάδας Ανδρών: 1979, 1990
2 Κύπελλα Ελλάδας Γυναικών: 1989, 1990
Τμήμα Πάλης
11 Πρωταθλήματα Ελευθέρας Πάλης Ανδρών: 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010
Τμήμα Ξιφασκίας
1 Πρωτάθλημα ανδρών: 1983
1 Κύπελλο γυναικών: 1982
1 Πρωτάθλημα Ξίφους Μονομαχίας Ανδρών: 1982
1 Πρωτάθλημα Ξίφους Ασκήσεως Γυναικών: 1978
Τμήμα Ποδηλασίας
1 Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Ανοιχτού δρόμου: 1976
Τίτλοι Τμημάτων Υποδομής
Τμήματα Υποδομών Πετοσφαίρισης
7 Πρωταθλήματα Ελλάδας εφήβων: 1997, 2002, 2003, 2007, 2008, 2009, 2010
10 Πρωταθλήματα Ελλάδας παίδων: 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2010, 2012, 2013
2 Πρωταθλήματα Ελλάδας νεανίδων: 2008, 2012
2 Πρωταθλήματα Ελλάδας κορασίδων: 2007, 2009
Τμήματα Υποδομών Καλάθοσφαίρισης
2 Πρωταθλήματα Ελλάδας εφήβων: 1995, 1998
2 Πρωταθλήματα Ελλάδας παίδων: 1976, 1998
Οι Ευρωπαϊκές επιτυχίες του Ηρακλή
Ο Ηρακλής δεν έχει κατακτήσει κάποιο ευρωπαϊκό τρόπαιο. Δυο από τα τμήματά του έχουν διεκδικήσει ευρωπαϊκό τρόπαιο φτάνοντας στα ημιτελικά των θεσμών. Tο τμήμα μπάσκετ του Ηρακλή έχει βρεθεί 2 φορές στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Το τμήμα βόλεϊ έχει να επιδείξει 5 συμμετοχές στο φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ εκ των οποίων οι τρεις ήταν στον τελικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου