Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

9.Πάρε, κόσμε, δωρεάν νοσηλεία

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το έστειλε ο Απόστολος Νταλούκας
 http://www.efsyn.gr/
Του Γιάννη Μπασκάκη
     Μετά την εκλογική ήττα, το υπουργείο Υγείας θυμήθηκε τους ανασφάλιστους, αλλά η κοινή υπουργική απόφαση προϋποθέτει πολλή γραφειοκρατία μέχρι να φτάσει ο ασθενής μπροστά στον γιατρό, ενώ θολός παραμένει ο τρόπος κάλυψης του κόστους.
    Σε μια προσπάθεια κατευνασμού της δυσαρέσκειας των πολιτών προς την κυβέρνηση, όπως αυτή διαφάνηκε από την ήττα της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές, αναμένεται ίσως και σήμερα η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης, με την οποία θα ρυθμίζονται όλες οι λεπτομέρειες για τη νοσηλεία ανασφάλιστων ασθενών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
    Την ενημέρωση αυτή είχαν χθες οι διοικητές των νοσοκομείων από τον υπουργό Υγείας, ο οποίος έκανε λόγο για μια αδικία που προκάλεσε η βαθιά οικονομική κρίση στη χώρα, «αδικία, η οποία τώρα διορθώνεται, καθώς δεν τιμά την Ελλάδα του 21ου αιώνα να υπάρχει μια μερίδα του πληθυσμού της χώρας μας η οποία να νιώθει αποκλεισμένη από τις υπηρεσίες Υγείας».
Μέσω ΠΕΔΥ
    Σύμφωνα με τον Αδωνι Γεωργιάδη, οι ανασφάλιστοι κάτοικοι της χώρας, ανεξαρτήτως εισοδηματικής κατάστασης, θα μπορούν να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν εξασφαλίσει σχετικό παραπεμπτικό για νοσηλεία από γιατρό του Περιφερειακού Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), το οποίο θα εγκρίνεται στη συνέχεια από τριμελή επιτροπή, που θα συγκροτείται σε κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα του ΕΣΥ με τη συμμετοχή του διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας του ιδρύματος και δύο γιατρούς ειδικότητας.
    Οσον αφορά το κόστος της νοσηλείας των ανασφάλιστων ασθενών, θα καταγράφεται από τις υπηρεσίες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του ΕΣΥ και θα καλύπτεται, εάν χρειαστεί, από τον κρατικό προϋπολογισμό.  Επίσης, όπως υποστήριξε ο υπουργός Υγείας, βρίσκεται σε εξέλιξη και ανάλογη διαδικασία για την πλήρη κάλυψη της φαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων.
Ερωτήματα
     «Αυτό το “εάν χρειαστεί” σημαίνει ότι μάλλον ο κρατικός προϋπολογισμός δεν θα δίνει στα νοσοκομεία χρηματοδότηση σε έναν κωδικό. Θα πρέπει να προσπαθήσουν τα νοσοκομεία από τα δικά τους διαθέσιμα να καλύψουν τη νοσηλεία των ανασφάλιστων. Οταν βλέπουμε όμως από τα στοιχεία που δόθηκαν ότι τα περισσότερα νοσοκομεία μέσα σε δυο μήνες θα έχουν εξαντλήσει τον προϋπολογισμό τους, τότε από ποιον προϋπολογισμό θα μπορέσουν να καλύψουν τους ανασφάλιστους; Αφού δεν μπορούν να καλύψουν τους ασφαλισμένους», σχολιάζει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας.
    Προσθέτει, δε, ότι το προαπαιτούμενο παραπεμπτικό από γιατρό του ΠΕΔΥ για την πρόσβαση των ανασφάλιστων στα νοσοκομεία επίσης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, καθώς στο ΠΕΔΥ παρουσιάζεται έλλειψη ειδικοτήτων γιατρών. Ετσι, εάν -για παράδειγμα- κάποιος ασθενής χρήζει ιατρικής επέμβασης στα μάτια και δεν υπάρχει οφθαλμίατρος στο ΠΕΔΥ, τότε δεν θα μπορέσει να παραπεμφθεί στο νοσοκομείο. «Αυτοί δεν είναι διατεθειμένοι να καλύψουν τον πληθυσμό. Αυτοί το κάνουν τώρα, διότι είδαν το τεράστιο κόστος που είχαν στις ευρωεκλογές και προσπαθούν με τέτοιου είδους μέτρα να αναστρέψουν την κατάσταση», αναφέρει ο κ. Βαρνάβας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου