Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

8.Πώς δρούσαν τα δύο κυκλώματα που εξέδιδαν πλαστές εγγυητικές εκατ. ευρώ -Επαιρναν μίζες μέσω ΕΣΠΑ

ΣΚΑΝΔΑΛΟ
8.Πώς δρούσαν τα δύο κυκλώματα που εξέδιδαν πλαστές εγγυητικές εκατ. ευρώ -Επαιρναν μίζες μέσω ΕΣΠΑ
    Εξι μήνες διήρκεσε η έρευνα της οικονομικής αστυνομίας για να ξεσκεπάσει τα δύο κυκλώματα που εξέδιδαν πλαστές εγγυητικές εκατοντάδων εκατ. ευρώ σε εταιρείες και ενδιαφερόμενους ιδιώτες που ήθελαν να πάρουν χρήματα από τα επενδυτικά προγράμματα. Συγκεκριμένα οι επιτήδειοι είχαν συστήσει δύο κυκλώματα αποτελούμενα από 6 εταιρείες που δρούσαν είτε οργανωμένα είτε μεμονωμένα. Πλησίαζαν λοιπόν τους υποψήφιους επενδυτές και αφού τους ζητούσαν μίζα, τους εξασφάλιζαν πλαστές ή μη εγκεκριμένες εγγυητικές επιστολές από τράπεζες του εξωτερικού.
    Οι υπηρεσίες του υπουργείου διαπίστωσαν ότι στο πλαίσιο της υποβολής προτάσεων ένταξης επιχειρηματικών σχεδίων στον αναπτυξιακό νόμο εκδίδονταν πλαστές εγγυητικές επιστολές, καταρχήν για λογαριασμό γραφείων του εξωτερικού και εν συνεχεία για λογαριασμό μεγάλων τραπεζών κυρίως από την Αγγλία, στο υπουργείο Ανάπτυξης.
    Οι εγγυητικές επιστολές - «μαϊμού» αφορούσαν συνολικές επενδύσεις περίπου 70 εκατ. ευρώ και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ύψους 18 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η ακριβής εικόνα είναι συγκεχυμένη καθώς ένα από τα γραφεία που φέρονται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση έχει εκδώσει εγγυητικές ύψους 30 εκατ. ευρώ. Πλήρης ενημέρωση επί του θέματος θα γίνει από την ΕΛΑΣ, όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης.
    Όπως δήλωσε πριν από λίγο ο κ. Μηταράκης, οι υπηρεσίες του υπουργείου συνέβαλαν στην εξάρθρωση του κυκλώματος και δεν έχει συμμετοχή σε αυτό υπάλληλος του υπουργείου, ενώ η πρώτη καταγγελία, από τον υφυπουργό, είχε γίνει στον οικονομικό εισαγγελέα τον Δεκέμβριο και προστίθενται στοιχεία σε αυτήν μέχρι και πρόσφατα.
    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η δικογραφία είναι 40.000 σελίδων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου