Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

5. Ψυχρολουσία από τον Ολι Ρεν στον Χαρδούβελη!

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    Σε δηλώσεις του λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup -το οποίο θα είναι το τελευταίο που συμμετέχει- στο Λουξεμβούργο, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν,  έκρουσε τoν κώδωνα του κινδύνου προς την Αθήνα.
    Ο κ. Ρεν, είπε χαρακτηριστικά: «Ανησυχώ για την επιβράδυνση της διαδικασίας των μεταρρυθμίσεων που παρατηρείται στην Ελλάδα», υπογραμμίζοντας πως είναι σημαντικό η χώρα να επιστρέψει στο δρόμο των «σοβαρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων».
    «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία, η οποία τώρα κινείται σταδιακά προς μια πιο σωστή κατεύθυνση» σημείωσε ακόμη, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στο δρόμο της αξιοπιστίας.
    «Η Ελλάδα επιστρέφει στον δρόμο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και έχουμε εμπιστοσύνη στο ότι θα ικανοποιήσει τα προαπαιτούμενα, έστω και με κάποια καθυστέρηση», τόνισε.
Εκπληρώστε 12 προαπαιτούμενα, για να πάρετε δύο δόσεις
    Με βάση τα λεγόμενα του κ. Ρεν, φαίνεται πως η πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία συμμετέχει ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, δεν θα είναι ανέφελη. Η ελληνική κυβέρνηση πιέζει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της Τρόικας, ώστε να ξεκλειδώσουν οι δύο υποδόσεις των 2 δισ. ευρώ, ωστόσο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν στην επιτάχυνση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας, που κατά την γνώμη τους, προχωράει αργά και όχι με τους ρυθμούς που ανέμεναν.
    Μάλιστα, η Κομισιόν, στην αρχή της εβδομάδας, τόνισε σε αυστηρό ύφος πως για να απελευθερωθούν τα δύο δισ. ευρώ θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να εκπληρώσει τα 12 προαπαιτούμενα, την ώρα που η νέα κυβέρνηση όχι μόνο προσπαθεί να βρει τον κοινό βηματισμό της, μετά τον ανασχηματισμό, αλλά ταλανίζεται και από εσωτερικές έριδες, αναφορικά με τους υπαλλήλους του Δημοσίου που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. 
Δύσκολη «πρώτη» για τον Γκίκα Χαρδούβελη
    Ο Έλληνας υπουργός θα κληθεί να απαντήσει στις ερωτήσεις των εκπροσώπων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης ως προς τι σημαίνει η αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Οικονομικών και τι θα γίνει από εδώ και μπρος με τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθεί και το «καυτό» θέμα της επιβράδυνσης των μεταρρυθμίσεων που έθιξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, λίγο πριν κλείσουν οι πόρτες.
    Στο παρασκήνιο πάντως, πριν την πρώτη «επικίνδυνη αποστολή» της νέας ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, προηγήθηκαν «γκρίνιες»  ή και «τσακωμοί»  για το θέμα των προσώπων, εντός και εκτός Ελλάδος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου