Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

10.Τι λέει "πίσω από τις γραμμές" η δήλωση Σταϊκούρα για την απόφαση του ΣτΕ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
onalert.gr
    Σημασία δεν έχουν όσα είπε ο αναπληρωτής Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αλλά όσα “διαβάζονται” πίσω από τις γραμμές του κειμένου της ομιλίας του. Το μήνυμα είναι σαφές προς τους στρατιωτικούς: “Εσείς κάτι πήρατε ,μην διαμαρτύρεστε και μην πιέζετε”!
    Αναλύοντας το κείμενό του δεν νομίζουμε ότι βγαίνει άλλο συμπέρασμα. Ας το δούμε φράση - φράση
• “Έπονται, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ρυθμίσεις που θα εναρμονίζονται με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που τους αφορά.
    Ωστόσο, όπως έγινε και στην περίπτωση των δικαστικών, προκειμένου να εκτελεστεί αυτή η απόφαση, απαιτούνται οι σχετικές πιστώσεις.
    Πιστώσεις, οι οποίες, όπως είναι φυσικό, δεν έχουν προβλεφθεί στην παρούσα φάση, δεδομένου ότι η απόφαση εκδόθηκε εντός του 2014 και, κυρίως, κατόπιν της ψήφισης του ΜΠΔΣ 2015-2018, που θέτει τα ανώτατα δεσμευτικά όρια δαπανών.
    Η Κυβέρνηση, σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να καταβληθούν τα αναδρομικά προς τους ενστόλους, σε εκτέλεση της σχετικής δικαστικής απόφασης, εξετάζει τρόπους κάλυψης, με διάφορους τρόπους, του δημοσιονομικού κενού που αναπόφευκτα δημιουργείται”.

ΤΙ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ: Ο ίδιος ο Πολ Τόμσεν είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση να φροντίσε να έχει “μαξιλάρι” για τις δικαστικές αποφάσεις που έρχονταν. Δεν χρειαζόταν να είναι κανείς διαπρεπής νομικός ή οικονομολόγος για να έχει προβλέψει τις εξελίξεις. Από τα λεγόμενα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών προκύπτει ότι η κυβέρνηση αγνόησε τις προειδοποιήσεις. Το “φούσκωμα” του πλεονάσματος ήταν ο πρωταρχικός και κυρίαρχος στόχος εν όψει ευρωεκλογών.
• “Θυμίζω ωστόσο ότι, ειδικά για τους ένστολους:
    Δεν εφαρμόστηκαν, κατόπιν διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης, ψηφισμένες περικοπές στο μισθολόγιό τους.
    Έλαβαν εφάπαξ εισοδηματική ενίσχυση, με την καταβολή του «κοινωνικού μερίσματος», ως αποτέλεσμα της υπερκάλυψης των δημοσιονομικών στόχων της χώρας για το 2013”.
ΤΙ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ: Το “εσείς κάτι πήρατε μην μιλάτε” δεδομένο. Δεν εφαρμόστηκαν λέει κατόπιν διαπραγμάτευσης “ψηφισμένες περικοπές στο μισθολόγιό τους”. Είναι σαφές ότι ο κ.Σταϊκούρας , η κυβέρνηση αλλά ακόμη και οι τροϊκανοί είχαν κατανοήσει ότι αν προχωρούσαν στις περικοπές που αναφέρεται ο αναπληρωτής Οικονομικών ΕΔ δεν θα υπήρχαν.
Έχουν τύχει ευνοϊκών προϋποθέσεων, σε διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις, αναφορικά με τις διαδικασίες συνταξιοδότησής τους.
    Επομένως, η Κυβέρνηση είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της, και αίρει, σταδιακά, στρεβλώσεις και αδικίες που συντελέστηκαν».
ΤΙ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ: Ότι θα “πουλήσουν” ως παροχή τα “πλασματικά χρόνια” τα οποία οι στρατιωτικοί θα τα πληρώσουν σε…τσιμπημένες τιμές.
    Συμπέρασμα είναι ένα. Η ταλαιπωρία των στρατιωτικών και του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας δεν τελείωσε με την απόφαση του ΣτΕ. Υπάρχει δρόμος πολύς και η απροθυμία της κυβέρνησης να εκτελέσει απλά και σχετικά γρήγορα την απόφαση του ΣτΕ τον κάνει μακρύτερο και δυσκολότερο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου