Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

10.ΛΑΕΔ: Ποιοι και γιατί ζητούν να μην εξυπηρετούνται μόνο οι αξιωματικοί

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
10.ΛΑΕΔ: Ποιοι και γιατί ζητούν να μην εξυπηρετούνται μόνο οι αξιωματικοί
   Ώπα της!. Νάτα μας πάλι.
   Μόνο που αυτή τη φορά, κάποια σχόλια θα μπούν ενδιάμεσα του κειμένου, για να γίνουν περισσότερο κατανοητά και για να σταματήσει πλέον αυτή η φαρσοκωμωδία.
   Προφανώς, η ΠΟΕΣ έχει λίγη σχέση με το Στρατό, άσχετα εάν τα μέλη της είναι τέως στρατιωτικοί.
   Το θέμα είναι ότι δεν έχει σχέση και με Ιεραρχία, Διαταγές και άλλα ‘’παραπανίσια’’ που αποτελούν την βάση της Δομής του Στρατού, άσχετα εάν αρέσει σε όλους ή όχι.
   Και εγώ προσωπικά, πολλά τα βλέπω αρκετά υπερβολικά, αλλά στην πράξη αποδεικνύονται ΑΝΑΓΚΑΙΑ.
   Όταν λέμε ‘’ΛΕΣΧΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ’’, αυτό ακριβώς και εννοούμε. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγώτερο.
   Η επίκληση των ‘’σημερινών συνθηκών’’, δεν είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για το ‘’άνοιγμα’’ της ΛΑΕΔ και κατ΄επέκταση όλων των Λεσχών Αξιωματικών Φρουρών ( ΛΑΦ ) σε όλους όσους υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στον Στρατό και κατ’ επέκταση στις Ένοπλες Δυνάμεις.
   Το θέμα, έχει απασχολήσει σε τοπικό επίπεδο στο παρελθόν, και σε πολλές περιπτώσεις, σε αρκετές ΛΑΦ έχουν ιδρυθεί  Παραρτήματα, στις ίδιες ή σε άλλες εγκαταστάσεις, που λειτουργούν ως ‘’Λέσχες Υπαξιωματικών’’, και αφορούν την ΣΙΤΙΣΗ. Δίκαιο, και αυτό είναι και το ζητούμενο. Θα μπορούσαν, ίσως, να ιδρυθούν τέτοια Παραρτήματα, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, για την σίτιση  των Υπαξκών και των ΕΠΟΠ, με την ίδια ποιότητα και τις ίδιες τιμές. Η ΜΗΠΩΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΝΝΟΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ????
   Εδώ βέβαια, μάλλον διαφεύγει από την ΠΟΕΣ ότι προβλέπεται και σε πολλές Μονάδες εφαρμόζεται, η προσκόλληση των στελεχών στο συσσίτιο των οπλιτών, με την καταβολή του αντιστοίχοι αντιτίμου. Κατά κόρον αυτό εφαρμόζεται σε Ασκήσεις και σε απομεμακρυσμένες Μονάδες.
   Πάλι καλά που η ΠΟΕΣ δεν χρησιμοποιεί στην πρότασή της και τον αδόκιμο και ανύπαρκτο ορισμό ‘’ένστολοι’’, υποβολιμιαίο νεολογισμό εδώ και λίγα χρόνια με σκοπό την ισοπέδωση όλων.
   Και ποια θα είναι η συνέχεια, εφόσον υλοποιηθεί η πρόταση ?
   Μα φυσικά , εφόσον θα περιλαμβάνονται και οι ΕΠΟΠ ( οπλίτες για όποιον δεν κατάλαβε ή θέλει να μην καταλαβαίνει ) γιατί να μην συμπεριληφθούν και οι κληρωτοί οπλίτες ?
   Μην αρχίσει κανένας μπουζουκοκέφαλος να λέει ότι υπάρχουν ‘’στεγανά’’ που πρέπει να καταργηθούν. Υπάρχουν πράγματι ‘’στεγανά’’ που ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΣΕΙ ΘΥΣΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ για να μην γίνει και ο Στρατός πεδίο ‘’εμπάτε σκύλοι αλέστε’’, όπως επιδιώκεται να γίνει από πολλούς επώνυμους φορείς, στους οποίους κάποιοι θέλουν να γίνουν ‘’η ουρίτσα τους’’.
   Θα ήταν χρήσιμο, πριν κάνει η ΠΟΕΣ τις προτάσεις της, να μελετήσει το τι ισχύει σε ΣΩΣΤΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ, και για παράδειγμα αναφέρω την Μ. Βρεττανία, τις ΗΠΑ, την Γαλλία, την Ρωσσία, και την Τουρκία ακόμα, καθώς  και πολλές άλλες χώρες που ΣΕΒΟΝΤΑΙ τις Ένοπλες Δυνάμεις τους.
   Οι ζητούμενες τροποποιήσεις, εφαρμόζονται μόνο όχι σε τριτοκοσμικές, αλλά σε τεταρτοκοσμικές χώρες, και σε στρατούς των διαφόρων ‘’κινημάτων’’, όπου ούτως ή άλλως δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ.
   Θα μου φαινόταν παρανο’ι’κό να υιοθετηθούν αυτές οι προτάσεις τόσο από το ΥΠΕΘΑ, ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, όσο και από την ΕΑΑΣ και τις υπόλοιπες ενώσεις.
   Ίσως οι απόψεις μου να είναι κάπως σκληρές για κάποιους, αλλά στις καλαμακείες ταιριάζουν σκληρές απαντήσεις. Θα μπορούσαν να είναι και σκληρώτερες.
   Μπορεί να στεναχωρώ μερικούς φίλους, αλλά στις επιδιώξεις μου δεν είναι και το να είμαι αρεστός σε όλους.  Όλα έχουν τα όριά τους
   ΑΡΚΕΤΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ !
onalert
EFENPRESS 
EFENPRESS:Ένα δίκαιο αίτημα:
    Να “σπάσει” το “μονοπώλιο” των αξιωματικών στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών από την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ.
    Πολλοί θα σπεύσουν να πουν ότι και μόνο η ονομασία της Λέσχης καθορίζει ποιοι μπορούν να την χρησιμοποιούν και ποιοι όχι. Μόνο που όπως σωστά επισημαίνουν στο έγγραφό τους οι στρατιωτικοί της ΠΟΕΣ οι σημερινές συνθήκες δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συγκριθούν με αυτές που επικρατούσαν στο μακρυνό 1914 (!!!) απ΄ όπου έρχονται και τα νομοθετήματα που καθορίζουν την λειτουργία της.
    Ποιες αλλαγές προτείνουν από την ΠΟΕΣ για να μπορέσουν να εξυπηρετούνται από τη ΛΑΕΔ όλα τα στελέχη:
       1. “…οι Στρατιωτικές Λέσχες, που είναι Στρατιωτικές Μονάδες, έχουν συσταθεί με το με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών διατροφής, την πνευματική ανάπτυξη, την ψυχαγωγία και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μονίμων, εφέδρων Αξκών και Ανθστών των ΕΔ, καθώς και των μελών των οικογενειών τους, ενώ ειδικότερα η Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ) υπάγεται στον ΥΕΘΑ μέσω ΓΕΣ και εκτός από Στρατιωτική Μονάδα είναι και ΝΠΔΔ.
       2. Μέχρι και σήμερα στη ΛΑΕΔ, αν και Στρατιωτική Μονάδα, δεν επιτρέπεται η πρόσβαση και κατ΄ επέκταση η δυνατότητα σίτισης στο εντός αυτής εστιατόριο, στους Υπαξιωματικούς και Επαγγελματίες Οπλίτες σε αντίθεση με τους Αξιωματικούς και Ανθυπασπιστές, αλλά και σε ιδιώτες που τυχόν ζητήσουν τη διάθεση αυτής.
( Τι εννοεί ο ‘’ποιητής’’ ? Ότι πρέπει να επιτρέπεται η πρόσβαση σε όλους τους παραπάνω ? Δηλαδή, σε όποιον περνάει απ’ έξω ? Μήπως μπέρδεψε την ΛΑΕΔ ( και ΛΑΦ ) με….  εστιατόριο ? )
       3. Θεωρούμε ότι αφενός η σκέψη και τα βιώματα του νομοθέτη του 1914 ήταν εντελώς διαφορετικά από της σημερινής εποχής, εκατό (100) χρόνια δηλαδή νωρίτερα, και αφετέρου οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διανύει η Χώρα, ειδικά δε η δυσμενής οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σύνολο των στρατιωτικών και ειδικότερα οι χαμηλόβαθμοι και χαμηλόμισθοι συνάδελφοι μας, Υπαξιωματικοί και Επαγγελματίες Οπλίτες, αλλά και ο αριθμός αυτών, καθιστούν αναγκαία την τροποποίηση της (α) σχετικής, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα, έστω και για το χρονικό διάστημα που η Χώρα βρίσκεται στην πρωτόγνωρη δημοσιονομική και οικονομική κρίση, πρόσβασης στη ΛΑΕΔ και σίτισής τους, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις όπως και των Αξιωματικών και Ανθυπασπιστών.
       4. Κατόπιν των ανωτέρω προτείνουμε την τροποποίηση της σχετικής Παγίας Διαταγής ως ακολούθως:
            α. «Στην παράγραφο 1 και στην 3η σειρά το εδάφιο «…. μεταξύ των μονίμων Αξκών και Ανθστών των ΕΔ …» τροποποιείται ως εξής «…μεταξύ των μονίμων Αξκών, Ανθστών, Υπαξκών και ΕΠΟΠ των ΕΔ»….και όποιου ένστολου περνάει απ’ έξω ( θυρωροί, νοσοκόμοι, παγωτατζήδες κτλ, ξέρετε τώρα…
            β. «Στην παράγραφο 3 και στην 1η σειρά το εδάφιο «…. οι σε ενέργεια μόνιμοι Αξκοί και Ανθστές του Στρατού Ξηράς ….» τροποποιείται ως εξής: «….οι σε ενέργεια μόνιμοι Αξκοί, Ανθστές, Υπαξκοί και ΕΠΟΠ του Στρατού Ξηράς ….»»….και όποιοι ένστολοι περνάνε απ’ έξω ( θυρωροί, νοσοκόμοι, παγωτατζήδες κτλ, ξέρετε τώρα…
, ενώ στην 5η σειρά το εδάφιο «…. οι σε ενέργεια ή αποστρατεία Αξκοί του Πολεμικού Ναυτικού και Πολεμικής Αεροπορίας και της Ελληνικής Αστυνομίας ….» τροποποιείται ως εξής: «…. οι σε ενέργεια ή αποστρατεία Αξκοί, Ανσθτές, Υπαξκοί και ΕΠΟΠ του Πολεμικού Ναυτικού και Πολεμικής Αεροπορίας και της Ελληνικής Αστυνομίας ….».»….και όποιοι ένστολοι περνάνε απ’ έξω ( θυρωροί, νοσοκόμοι, παγωτατζήδες κτλ, ξέρετε τώρα…
            γ. «Στην παράγραφο 6 και στη 2η σειρά το εδάφιο «…. από τους Αξκούς και Ανθστές ε.ε. και ε.α. διαφόρων ….» τροποποιείται ως εξής: «…. από τους Αξκούς, Ανθστές, Υπαξκούς και ΕΠΟΠ ε.ε. και ε.α. διαφόρων ….».»….και όποιου ένστολου περνάει απ’ έξω ( θυρωροί, νοσοκόμοι, παγωτατζήδες κτλ, ξέρετε τώρα…
            δ. «Στην παράγραφο 8 α (2) (β) 2/ και στη 2η σειρά το εδάφιο «…. αρραβώνων των ε.ε. ή ε.α. Αξκών των ΕΔ ….» τροποποιείται ως εξής: «…. αρραβώνων των ε.ε. ή ε.α. Αξκών, Ανθστών, Υπαξκών και ΕΠΟΠ των ΕΔ ….» και στην 3η σειρά το εδάφιο «Το αυτό με τον Αξκό δικαίωμα ….» τροποποιείται ως εξής: «Το αυτό με τον Αξκό, Ανθστή, Υπαξκό και ΕΠΟΠ δικαίωμα ….»»….και όποιου ένστολου περνάει απ’ έξω ( θυρωροί, νοσοκόμοι, παγωτατζήδες κτλ, ξέρετε τώρα
             ε. «Στην παράγραφο 9 β (2) απαλείφεται μέσα από την παρένθεση η λέξη «Αξκοί-» και η λέξη «Αξκών» αντικαθίσταται από τη λέξη «αυτών».
       5. Θεωρώντας ότι η ανωτέρω πρότασή μας δεν θα προσκρούσει στα καθιερωμένα πλέον «οι στρατιωτικοί οφείλουν να αναφέρονται ιεραρχικά» και «μόλις η εφαρμογή τους καταστεί δημοσιονομικά και οικονομικά εφικτή», και του γεγονότος ότι ήδη στις στρατιωτικές λέσχες δύνανται να σιτίζονται οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί, περιμένουμε την άμεση υιοθέτησή της και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.
   Είναι γεγονός, ότι σε κάποιες ΛΑΦ, ίσως και στην ΛΑΕΔ, υπάρχει η έγκριση σιτίσεως των ιδιωτών που αναφέρονται παραπάνω, για κοινωνικούς λόγους, αλλά αυτό κατά τη γνώμη μου ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ.


2 σχόλια:

  1. Η ΠΟΕΣ έχει εκφύγει ακόμη και από τον άκρατο πολιτικό λαϊκισμό, στην αγωνιώδη προσπάθεια ορισμένων φιλοδόξων μελλοντικών υποψηφίων κομματικής περιχλαμύδας. Θέλω να πιστεύω πως οι Αξιωματικοί, πρέπει να τηρούν κόκκινες γραμμές σε θέματα ηθικής και αξιών από το Αξίωμα με το οποίο ορκίσθησαν να τηρούν μέχρι θανάτου τους. Όλα τα λοιπά, σκέψεις λαϊκές, ευτελιστικού περιβλήματος. Αδυνατώ να εννοήσω τις δικαιολογητικές σκέψεις του συντάξαντος αυτό το επιπόλαιο άρθρο, ως "τροποποιητική πρόταση;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απευθύνω την ερώτηση μου προς τον συγγραφέα του άρθρου τον τόσο «καυστικό»: θα μπορούσατε επίσης να μας εξηγήσετε για ποιό λόγο τα στελέχη που είναι «…. Υπαξκοί και ΕΠΟΠ ε.ε. και ε.α. διαφόροι .….και ένστολοι που περνάνε απ’ έξω ( θυρωροί, νοσοκόμοι, παγωτατζήδες κτλ, ξέρετε τώρα)…» πληρώνουν κάθε μήνα κρατήσεις υπέρ των στρατιωτικών λεσχών; Εφόσον δεν δικαιούνται να κάνουν χρήση της παρεχόμενης υπηρεσίας (γεγονός που είναι απόλυτα κατανοητό, καθώς μιλάμε για λέσχη αξκών) γιατί πρέπει να γίνονται οι εν λόγω κρατήσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή