Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

8.Γιατί το ευρώ ζημίωσε την Ελλάδα...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
8.Γιατί το ευρώ ζημίωσε την Ελλάδα...
www.capital.gr 
    Ένα ενδιαφέρον άρθρο στο Economist για το πόσο ωφελήθηκαν οι χώρες που μπήκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αναδεικνύει κάτι που έχω πει συχνά: ότι είμαστε το μόνο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βουλιάζει. Παρά τα μεγάλα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα. Όλα τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχουν εκμεταλλευτεί την ένωση για να πάνε μπροστά, αντίθετα με εμάς που σύμφωνα με την μελέτη θα ήμασταν καλύτερα αν δεν είχαμε μπει.
    Παρεμπιπτόντως η μελέτη αφορά την παραγωγικότητα και όχι το εισόδημα. Γι’ αυτό το πολύ κακό αποτέλεσμα παρότι η μελέτη φτάνει μέχρι το 2008, δηλ. πριν την κρίση και πριν το μνημόνιο. Ήταν τα χρόνια της δήθεν «οχυρωμένης οικονομίας», της γιγάντωσης του πελατειακού κράτους, της κατάρρευσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας από την θέση 35 στην θέση 70 μεταξύ του 2003 και του 2009.
(ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ????? )   
Και ποιος είναι ο λόγος ότι μόνο η Ελλάδα πάει σαν τον κάβουρα; Όπως λέει το άρθρο ο λόγος είναι ότι δεν ενσωματωθήκαμε με τις ευρωπαϊκές οικονομικές δομές, δεν αναβαθμίσαμε τις τεχνολογικές μας βάσεις. (Π.χ. ξοδέψαμε 7 δισ. σε ηλεκτρονική διακυβέρνηση για να είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη.) Με λίγα λόγια δεν εκσυγχρονίσαμε την οικονομία μας. Όπως π.χ. έκανε η Ιρλανδία με τα καταπληκτικά αποτελέσματα που βλέπουμε στο άρθρο (αλλά εδώ ονομάζουμε τις οικονομικές πολιτικές της Ιρλανδίας «νεοφιλελέ»). Αντ’ αυτού μοιράζαμε τα ευρωπαϊκά χρήματα σε πελατειακές παροχές (το δήθεν «κοινωνικό κράτος») δημιουργώντας στον τόπο μας ένα τεράστιο παρασιτικό κατεστημένο.
    Όμως η κατάληξη του άρθρου είναι θετική. Ακριβώς διότι εμείς δεν εκμεταλλευτήκαμε τις ευκαιρίες που μας δίνει η Ευρώπη έχουμε περισσότερο να κερδίσουμε αν σήμερα ενσωματωθούμε στην ευρωπαϊκή φιλοσοφία και δομές. Αυτό λοιπόν που μας συμφέρει είναι να γίνουμε όπως η Ευρώπη. Έτσι ώστε να έχουμε και εμείς τα οφέλη όλων των άλλων κρατών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου