Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

10.ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΤΟΥ ΓΑΛΕΡΙΟΥ Αρχαιολογικός χώρος γεμάτος «Υπνοβάτες»

10.ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΤΟΥ ΓΑΛΕΡΙΟΥ Αρχαιολογικός χώρος γεμάτος «Υπνοβάτες»
Της Κυριακής Τσολάκη
     Τα Ανάκτορα του Γαλερίου στην πλατεία Ναυαρίνου, με την αδιαμφισβήτητη αρχαιολογική και ιστορική αξία, αποκτούν ένα διαφορετικό χρώμα φιλοξενώντας το εικαστικό-θεατρικό δρώμενο «Υπνοβάτες», που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος του δήμου Θεσσαλονίκης «Μουσικές και δράσεις στα μνημεία της πόλης».
    Είναι ένας εμβληματικός χώρος για τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος αυτή τη φορά παίρνει άλλη διάσταση φιλοξενώντας μια παράσταση-πολυθέαμα, που περιλαμβάνει πολλές τέχνες μαζί. Τα Ανάκτορα του Γαλερίου στην πλατεία Ναυαρίνου θα φιλοξενήσουν τους «Υπνοβάτες» του Σταύρου Παναγιωτάκη, μια δουλειά που σχετίζεται άμεσα με την ομώνυμη συλλογή του εικαστικού καλλιτέχνη, η οποία αποτελείται από πολλές δημιουργίες του με έναν κοινό άξονα. «Είναι μεγάλα έργα, που έχουν μια πλοκή με την ανθρώπινη φιγούρα και το σώμα μέσα στη σύνθεσή τους», λέει ο ίδιος.
    Ένα από αυτά μάλιστα αξιοποιήθηκε από τον ποιητή Σταύρο Ζαφειρίου για να κοσμήσει το εξώφυλλο του τελευταίου του βιβλίου με τίτλο «Προς τα πού», το οποίο τιμήθηκε πρόσφατα με το α’ βραβείο του περιοδικού «Ο Αναγνώστης». Τώρα, μερικά από τα ποιήματα αυτά, αλλά και ένα ακόμη που έγραψε ο ποιητής ειδικά για την περίσταση, περιλαμβάνονται στο δρώμενο. Πρόκειται για μια παράσταση η οποία, πέρα από τις ερμηνείες των ποιημάτων, ολοκληρώνεται ως σύνθεση ενσωματώνοντας παρεμβάσεις σύγχρονου χορού, τραγούδια ακαπέλα, μουσική σε ζωντανή εκτέλεση και εικαστικές εγκαταστάσεις με προβολές βίντεο.
ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α-ΒΟΥΛΗΣΙΑΡΧΙΑΣ ΜΑΣ
   
Η ιδέα του δρώμενου εκκινεί από τη σημερινή αμήχανη έως υπνοβατική πραγματικότητα και αναφέρεται στην αντίδραση της τέχνης ως μια συμβολική δυναμική που αναπτύσσεται για να αντιταχθεί σε μια κοινωνία επιβαρημένη από ατομικές ψευδαισθήσεις, πολιτισμική αστάθεια, διακυβεύσεις ατομικών ελευθεριών και αλλοίωση της συλλογικής αλλά και της προσωπικής ταυτότητας.
    «Κατά κάποιον τρόπο είναι ένας αντικατοπτρισμός της καθημερινότητάς μας ή της α-βουλησιαρχίας μας», τονίζει ο Σταύρος Παναγιωτάκης.
    Το δρώμενο είναι ενταγμένο στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης με τίτλο «Μουσικές και δράσεις στα μνημεία της πόλης». Δεν είναι η πρώτη φορά που ο καλλιτέχνης επιλέγει έναν αρχαιολογικό χώρο για να παρουσιάσει κάτι ανάλογο. «Οι αρχαιολογικοί χώροι έχουν μεγαλύτερη ενέργεια. Γενικά τους προτιμώ, άσχετα αν το ρίσκο που παίρνεις σε έναν τέτοιο χώρο είναι πολύ μεγαλύτερο. Ρισκάρεις τη σύγκριση με τον εαυτό σου, με την αιωνιότητα, με τη δυναμική του κτιρίου και του αρχιτέκτονα», επισημαίνει.
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
   
Η συνθετική-σκηνοθετική επιμέλεια και οι εικαστικές εγκαταστάσεις είναι του Σταύρου Παναγιωτάκη. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Βασιλική Αλεξίου (τραγούδι), Άννα Μπέρκα (τραγούδι, performance), Δέσποινα Καπουλίτσα (χορογραφία-σύγχρονος χορός), οι ηθοποιοί Χρήστος Στυλιανού, Ελένη Θυμιοπούλου και Δανάη Οικονόμου (ερμηνεία ποιημάτων), οι μουσικοί Νίκος Κουκής (φλάουτο) και Κωνσταντής Νικολαΐδης (βιολί). Η Δήμητρα Μαυρογένη χορογραφεί τους χορευτές Ιωάννα Δεμερτζίδου, Σταυρούλα Καπίδου, Γιώργο Μπολμάτη, Βασιλίνα Ρώσση (σύγχρονος χορός), ενώ στην τεχνική υποστήριξη είναι οι Βασίλης Αλεξάνδρου, Γιώργος Παναγιωτάκης και Νίκος Σέττας.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
   
Το εικαστικό-θεατρικό δρώμενο «Υπνοβάτες» του Σταύρου Παναγιωτάκη παρουσιάζεται τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου στις 9 μ.μ. στον αρχαιολογικό χώρο των Ανακτόρων του Γαλερίου (πλατεία Ναυαρίνου). Η χωρητικότητα του αρχαιολογικού χώρου είναι ως 150 άτομα, γι’ αυτό απαιτείται έγκαιρη προσέλευση. Η διάρκεια της παράστασης είναι 60 λεπτά και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου