Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

10.Δέκα αθηναϊκά κτίρια με ενδιαφέρουσες ιστορίες (1)

10.Δέκα αθηναϊκά κτίρια με ενδιαφέρουσες ιστορίες (1)
του Γιώργου Κόκουβα
http://www.in2life.gr/

   
Δεν είναι μόνο ο αρχιτεκτονικός ρυθμός, ο πλούσιος διάκοσμος ή η τοποθεσία που καθιστούν ένα κτίριο σπουδαίο. Είναι οι άνθρωποι που έζησαν σε αυτό, οι ιστορίες που φιλοξένησε, τα μυστικά, οι αστικοί θρύλοι και τα πολλά πρόσωπά τους που τους δίνουν την γοητεία τους.
    Δέκα τέτοια γοητευτικά κτίρια με ιστορίες που ούτε έχετε φανταστεί πως κρύβουν καθώς τα προσπερνάτε καθημερινά στους δρόμους της Αθήνας, συγκεντρώνουμε παρακάτω και σας ξεναγούμε στα μυστικά τους, καλώντας σας να τα δείτε με άλλο μάτι.
*Πύργος Απόλλων
    Βρίσκεται στην οδό Ριανκούρ, ξεχωρίζοντας από μακριά ανάμεσα στις χαμηλότερες ταράτσες της πιάτσας της Πανόρμου στους Αμπελόκηπους, και αποτελεί το τρίτο ψηλότερο κτίριο της πόλης με ύψος 80 μέτρων. Πρόκειται μάλιστα για το ψηλότερο αθηναϊκό κτίριο κατοικιών, αφού τα μόνα ψηλότερα είναι ο Πύργος Αθηνών και ο Πύργος Πειραιά που στεγάζουν (ή στέγαζαν) γραφεία. Αυτό που κλέβει όμως την παράσταση στο κυβιστικό κτίριο με το αρχαιοελληνικό όνομα είναι η ιστορία προλήψεων που «συγκατοικεί» με τους ενοίκους. Αν μπει κανείς στο ασανσέρ του «Απόλλωνα», θα διαπιστώσει πως κάτι λείπει. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το κουμπί του 13ου ορόφου. Λέγεται – κάτι που μας επιβεβαίωσε σε παλαιότερο ρεπορτάζ του in2life ο θυρωρός του κτιρίου- πως όταν χτίστηκε, ήταν διαδεδομένες ευρέως οι προλήψεις για τον αριθμό 13, και πως κανένας ιδιώτης δεν ήθελε να αποκτήσει σπίτι στον «γρουσούζικο» όροφο. Γι’ αυτό, ακόμη και σήμερα, που ο όροφος κατοικείται κανονικά, το ασανσέρ δεν σταματά σε αυτόν, κάτι που λίγοι γνωρίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου