Ξεχάσατε να αναφέρετε τη συμφωνία περί μη επεκτάσεως του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και το συναφές αλληθώρισμα της Ουκρανίας προς την προσχώρησή της σε αυτό, όπως και τις σφαγές των ταγμάτων του Αζόφ.
Προφανώς, αναφέρεστε στη Συνθήκη «2+4», που υπογράφηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1990 μεταξύ της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας και των τεσσάρων Συμμαχικών Δυνάμεων (ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία και Σοβιετική Ένωση). Στις σχετικές συζητήσεις οι Σοβιετικοί δεν έθεσαν ποτέ ζήτημα διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, παρά μόνον σε σχέση με την πρώην Ανατολική Γερμανία. Συμφωνήθηκε, ότι μετά την απόσυρση των Σοβιετικών στρατευμάτων, οι Γερμανικές Δυνάμεις (Ενωμένη Γερμανία, πλέον) υπό το ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να αναπτυχθούν και εκεί, στην Ανατολική Γερμανία. Δέσμευση για αποχή στο μέλλον όσον αφορά στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν υπήρξε. Η Σοβιετική Ένωση δεν είχε διαλυθεί ακόμα. Ναι, ο Ζελένσκι τέσσερις ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή, 28 Φεβ. 2022, υπέβαλε αίτημα για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Και κάποιους μήνες αργότερα, 30 Σεπ. 2022, υπέβαλε και δεύτερο αίτημα για ένταξη της χώρας του στην ΕΕ. Βέβαια, ο Πούτιν έχει τις δικές του απόψεις και ερμηνεύσει το “παρελθόν” κατά το δοκούν. Γρ. Δ. Νούσιας
Ξεχάσατε να αναφέρετε τη συμφωνία περί μη επεκτάσεως του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και το συναφές αλληθώρισμα της Ουκρανίας προς την προσχώρησή της σε αυτό, όπως και τις σφαγές των ταγμάτων του Αζόφ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροφανώς, αναφέρεστε στη Συνθήκη «2+4», που υπογράφηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1990 μεταξύ της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας και των τεσσάρων Συμμαχικών Δυνάμεων (ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία και Σοβιετική Ένωση). Στις σχετικές συζητήσεις οι Σοβιετικοί δεν έθεσαν ποτέ ζήτημα διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, παρά μόνον σε σχέση με την πρώην Ανατολική Γερμανία. Συμφωνήθηκε, ότι μετά την απόσυρση των Σοβιετικών στρατευμάτων, οι Γερμανικές Δυνάμεις (Ενωμένη Γερμανία, πλέον) υπό το ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να αναπτυχθούν και εκεί, στην Ανατολική Γερμανία. Δέσμευση για αποχή στο μέλλον όσον αφορά στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν υπήρξε. Η Σοβιετική Ένωση δεν είχε διαλυθεί ακόμα. Ναι, ο Ζελένσκι τέσσερις ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή, 28 Φεβ. 2022, υπέβαλε αίτημα για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Και κάποιους μήνες αργότερα, 30 Σεπ. 2022, υπέβαλε και δεύτερο αίτημα για ένταξη της χώρας του στην ΕΕ. Βέβαια, ο Πούτιν έχει τις δικές του απόψεις και ερμηνεύσει το “παρελθόν” κατά το δοκούν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓρ. Δ. Νούσιας
΄΄Αριστο, καλογραμμένο, ιστορικό κείμενο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιώργος Τσακίρης