Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Η Δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΦΙΛΩΝ


 

1 σχόλιο:

  1. Να μου επιτραπεί να συμπληρώνω σπουδαία στοιχεία αρετής που παραδειγματίζουν ιστορικά, αλλά δεν τα εφάρμοσαν και δεν τα εφαρμόζουν έκτοτε οι ιθύνοντες μέχρι σήμερα .
    ΙΑΤΡΟΣ:. Μετά τις σπουδές του επιστρέφει στην Κέρκυρα όπου διορίζεται Διευθυντής στο Τουρκικό Νοσοκομείο , ως ιατρός αλλά ανάργυρος, εξέταζε δωρεάν τους ασθενείς , και αφού συνταγογραφούσε άφηνε κρυφά χρήματα κάτω από το μαξιλάρι του ασθενούς για να αγοράσει τα φάρμακα, γι αυτό και οι Κερκυραίοι τον θαυμάζουν ως φιλάνθρωπο γιατρό.
    ΗΓΕΤΗΣ ΣΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ: Το 1807
    Την Λευκάδα τότε απειλούσε ο Αλή Πασάς , Κάλεσε όλο το λαό να βοηθήσει στη διάνοιξη της αμυντικής τάφρου και δεν δίστασε να εργαστεί και ο ίδιος ώστε να εμπνεύσει και να εμψυχώσει τους Λευκαδίτες .
    Ο Αλή πασάς τελικά βλέποντας την οργανωμένη άμυνα αποχώρησε. Εκεί γνωρίστηκε με τους οπλαρχηγούς, και τους λέει πως η Πατρίδα γρήγορα θα μας καλέσει.


    ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΟΣ: Η Ρωσική Αυτοκρατορία εξετίμησε τόσο πολλή τις υπηρεσίες του ιδίως στην Ελβετία όπου οργάνωσε το σύστημα των καντονίων,( Αυτό θα έπρεπε να έχουμε κι εμείς)
    ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ: Κατορθώνει να περισώσει τη Γαλλία η Αγγλία και η Αυστρία ήθελαν να την διαλύσουν . Αυτός εξηγεί στον Τσάρο , πράγμα το οποίο το ανεγνώρισαν οι Γάλλοι. και μετά ακολούθησε η μεγαλύτερη αχαριστία των Γάλλων συμβάλλοντας στην δολοφονία του.



    Επέστρεψε στη Ρωσία και ξαφνικά ο Τσάρος του είπε «από αύριο αναλαμβάνεις Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας

    ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ:
    Μεγάλωσε σε χριστιανικό περιβάλλον .Ήθελε δε την παιδείαν ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ
    ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑΣ: Ο καθηγητής Βερναρδάκηςλέει :Κατά δυστυχία του Ελληνικού γένους ο μέγας πατήρ εφονεύθη και έκτοτε και μέχρι σήμερα ,η Ελληνική πολιτεία φέρεται τήδε κακείθεν ,ακόσμως, ατάκτως, αρρύθμως , ασκόπως, ματαίως, παίγνιον των δημαγωγών>.

    ΕΘΝΕΓΕΡΤΗΣ:
    Όταν επέστρεψε στην Κέρκυρα τον ενημέρωσαν πως οι άγγλοι τους αφοπλίζουν
    στην Κέρκυρα ως Διοικητή τον σκληρό Στρατηγό Μέτλαντ, συνελάμβανε Έλληνες που επαναστατούσαν τους περιέλουε με πίσσα και τους έκαιγε , έβαζε δε τις οικογένειές τους να τους βλέπουν και να τραγουδούν.
    ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ: Πριν φύγει είπε στον Τσάρο : Σας υπηρέτησα με τον καλλίτερο τρόπο , αλλά στην Ελλάδα θα σηκώσω την Ελληνική σημαία όπως θα δώσω και την ψυχή για την πατρίδα μου.
    . Εκ μέρους της βουλής τον επισκέφτηκαν ο πρόεδρος της βουλής Ρενιέρης μαζί με τους βουλευτές Ελιάν , Σπυρίδωνος και Σπηλιάδη του είπαν ότι η βουλή απεφάσισε να έρθεις να αναλάβεις κυβερνήτης και να δώσεις τον όρκο στο Σύνταγμα.


    Μόλις τα είπαν αυτά στον Καποδίστρια τους απαντάει ακούστε : εγώ δεν δίνω όρκο σε κανένα Σύνταγμα ,αφήστε τις ανοησίες, αν έρθω θα κλείσω τη βουλή αυτοί είναι άχρηστοι , είναι Τουρκολάτρες, είναι κοτσαμπάσηδες και σας καταπιέζουν εσάς και τον Ελληνικό λαό περισσότερο από τους Τούρκους .

    Ο Πρόεδρος ο Ρενιέρης λέει- να το πούμε στη βουλή.
    Τότε ο φωτισμένος Σπηλιάδης σηκώνεται επάνω και λέει αυτά για τα Συντάγματα ο Καποδίστριας έχει δίκιο διότι υπέρτατος νόμος είναι η πατρίς και χωρίς την πατρίδα δεν υπάρχουν ούτε Συντάγματα ούτε νόμοι συνεπώς ακούστε αυτό που λέει ο Καποδίστριας και έρχεται στην Ελλάδα.
    Και τώρα τι έχει μπροστά του ,έχει το χάος και εδώ αρχίζει το μεγαλειώδες έργο του, δημιουργεί κράτος απ το μηδέν.
    Καλεί τους προκρίτους και τους λέει τι είμαστε εμείς τώρα ; η ελεύθερη Ελλάς του λένε .
    Ποια ελεύθερη Ελλάς τίποτα δεν είμαστε , έχουμε νόμισμα; , όχι κάνουμε νόμισμα , ο Καποδίστριας διότι υπέρτατος νόμος είναι η πατρίς και χωρίς την πατρίδα δεν υπάρχουν ούτε Συντάγματα ούτε νόμοι συνεπώς
    ΟΡΓΑΝΩΤΗΣ: Πρώτη ενέργεια διαλύει τη βουλή
    Δεύτερη, παίρνει 27 διαπρεπείς προσωπικότητες και συγκροτεί ένα συμβουλευτικό σώμα
    Τους κάνει σχολεία δεν είχαν σχολεία ,Ταχυδρομείο , ασφαλιστικό οργανισμό κάνει τον κανονισμό για τη Ναυτιλία , ιδρύει ορφανοτροφεία, Γηροκομεία και το σπουδαιότερο όλων, έκανε εκείνο που βάστηξε τις ελπίδες του Έθνους και το ονόμασε Σχολή Ευελπίδων .Έβαλε αρχικώς 50 Ελληνόπουλα και τους είπε εσείς θα γίνετε Αξιωματικοί και με δικά του λεφτά μισθοτροφοδοτούσε τη σχολή.
    Δημήτρης Βόγγολης
    Συντονιστής ΙΗΑ-ΟΔΕΓ

    ΑπάντησηΔιαγραφή