Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 31 ΜΑΡΤΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 31 ΜΑΡΤΙΟΥ )
250 – Γεννήθηκε ο Κωνστάντιος Α΄ Χλωρός, Ρωμαίος αυτοκράτορας
307 - Ο Μέγας Κωνσταντίνος παντρεύεται τη Φαύστα, κόρη του ρωμαίου αυτοκράτορα Μαξιμιανού, μετά το διαζύγιό του με τη Μινερβίνα (Αθηνούλα).
1596 - Γεννήθηκε ο Ρενέ Ντεκάρτ, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Καρτέσιος, γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός. Έμεινε στην ιστορία και για τη ρήση του «σκέφτομαι, άρα υπάρχω».(Θαν. 11/2/1650)
1685 -  Γεννήθηκε ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Γερμανός συνθέτης
1727 - Πέθανε ο Ισαάκ Νεύτων, Άγγλος φυσικός. Ο Σερ Ισαάκ Νεύτων (Sir Isaac Newton, 25 Δεκεμβρίου 1642 - 20 Μαρτίου 1727) ήταν Άγγλος φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος, φιλόσοφος, αλχημιστής και θεολόγος. Θεωρείται πατέρας της Κλασικής Φυσικής, καθώς ξεκινώντας από τις παρατηρήσεις του Γαλιλαίου αλλά και τους νόμους του Κέπλερ για την κίνηση των πλανητών διατύπωσε τους τρεις μνημειώδεις νόμους της κίνησης και τον περισπούδαστο «νόμο της βαρύτητας» (που ο θρύλος αναφέρει πως αναζήτησε μετά από πτώση μήλου από μια μηλιά). Μεγάλης ιστορικής σημασίας υπήρξαν ακόμη οι μελέτες του σχετικά με τη φύση του φωτός καθώς επίσης και η καθοριστική συμβολή του στη θεμελίωση των σύγχρονων μαθηματικών και συγκεκριμένα του διαφορικού και ολοκληρωτικού λογισμού. Δεν είχε κοινοπολιτειακή υπηκοότητα, αλλά είχε αποκτήσει τον τίτλο του Εταίρου της Βασιλικής Εταιρείας, που δίνονταν σε πολίτες ή μόνιμους κατοίκους της Κοινοπολιτείας των Εθνών. Είχε διατελέσει πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρίας.
1732 - Γεννήθηκε ο Φραντς Γιόζεφ Χάυντν, Αυστριακός συνθέτης
1814 - Το Παρίσι πέφτει και ο Ναπολέων παραδίδεται άνευ όρων, έχοντας ηττηθεί στη «Μάχη των εθνών». Κατόπιν θα εξοριστεί στην νήσο Έλβα.
1821 - Ο Αθανάσιος Διάκος υψώνει τη σημαία της Επανάστασης στη Λιβαδειά.
1822 - Τουρκικά στρατεύματα αποβιβάζονται στη Χίο για να καταστείλουν την επανάσταση. Οι ωμότητες που ακολούθησαν έμειναν στην ιστορία ως Καταστροφή της Χίου.
1840 - Γεννήθηκε ο Αντουάν Λιμιέρ, γάλλος πρωτοπόρος του κινηματογράφου, πατέρας των αδελφών Λιμιέρ. (Θαν. 15/4/1911)
1854 - Η Ιαπωνία εξαναγκάζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανοίξει τα σύνορά της στο διεθνές εμπόριο.
1855 - Πέθανε η Σαρλότ Μπροντέ, Αγγλίδα συγγραφέας
1866 - Δημοτικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται ο Γεώργιος Σκούφος.
1866 - Το ισπανικό ναυτικό βομβαρδίζει το λιμάνι του Βαλπαραΐσο στη Χιλή.
1909 - Ο έλεγχος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης περνάει από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Αυστροουγγαρία.
1914 - Γεννήθηκε ο Οκτάβιο Παζ, μεξικανός διπλωμάτης και συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1990. (Ο λαβύρινθος της μοναξιάς) (Θαν. 19/4/1998)
1920 - Ο Χίτλερ εγκαταλείπει τον γερμανικό στρατό, όπου υπηρέτησε έξι χρόνια.
1920 - Ο Κεμάλ Ατατούρκ σχηματίζει στην Άγκυρα νέα κυβέρνηση, με πρόεδρο τον Σουμπχί μπέη, και προκηρύσσει εκλογές για Συντακτική Συνέλευση.
1931 - Ιδρύεται η Εργατική Εστία.
1933 - Πρώτος νόμος Gleichschaltung στη Ναζιστική Γερμανία: Δίνεται η ίδια νομοθετική εξουσία στις κυβερνήσεις των Ομόσπονδων Γερμανικών Κρατών με αυτή που έχει η κεντρική κυβέρνηση. Η γερμανική λέξη Gleichschaltung (= "συγχρονισμός") χρησιμοποιείται με πολιτική έννοια για να περιγράψει τη διαδικασία μέσω της οποίας το Ναζιστικό καθεστώς εγκαθίδρυσε σταδιακά ένα σύστημα απολυταρχικού ελέγχου του κάθε ατόμου, και τον περιοριστικό συντονισμό όλων των τομέων της κοινωνίας και του εμπορίου. Μια άλλη δυνατή μετάφραση του όρου είναι "εξίσωση, εξισορρόπηση". Ένας από τους στόχους αυτής της πολιτικής ήταν η επιβολή ενός συγκεκριμένου προτύπου ιδεών και σκέψης σε όλα τα άτομα, συρρικνώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ατομικότητα. Ο όρος αυτός αποτελεί χαρακτηριστικό ναζιστικό ευφημισμό. Ουσιαστικά, ο όρος περιγράφει την απόλυτη ναζιστικοποίηση της Γερμανίας.
1939 - Η Βρετανία και η Γαλλία εγγυούνται μονομερώς την ακεραιότητα της Πολωνίας.
1946 - Επίθεση ανταρτών κομμουνιστών στο Σταθμό Χωροφυλακής Λιτόχωρου με συνέπεια να σκοτωθούν 9 χωροφύλακες και 2 στρατιώτες. - Ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης ανακηρύσσεται αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος.
1946 - Στην Ελλάδα διεξάγονται οι πρώτες μεταπολεμικές εκλογές, από τις οποίες απέχει το ΚΚΕ. Το Λαϊκό Κόμμα κερδίζει 250 έδρες, ενώ η χώρα μπαίνει σε τροχιά εμφυλίου πολέμου.
1947 - Η Στρατιωτική Διοίκηση Δωδεκανήσων παραδίδεται από τους Βρετανούς στον αντιναύαρχο Περικλή Ιωαννίδη. Αρχίζει η μεταβατική περίοδος ενσωμάτωσης στην Ελλάδα.
1949 - Η Νέα Γη ενσωματώνεται στον Καναδά.
1971 - Γεννήθηκε ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Σκωτσέζος ηθοποιός
1980 - Πέθανε ο Τζέσε Όουενς, αμερικανός μαύρος αθλητής του στίβου, που κέρδισε 4 χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Ο Τζέσε Όουενς (Jesse Owens) ήταν Αμερικανός αθλητής του στίβου. Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο, όπου και κέρδισε 4 χρυσά μετάλλια στα 100 μέτρα, στα 200 μέτρα, στο άλμα εις μήκος και αγωνιζόμενος στη Σκυταλοδρομία 4x100. Θεωρείται ένας από τους διασημότερους και σπουδαιότερους αθλητές όλων των εποχών. (Γεν. 12/9/1913)
1988 - Πέθανε η Λιλάντα Λυκιαρδοπούλου, Ελληνίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια
1991 - Η οργάνωση 17 Νοέμβρη πραγματοποιεί επίθεση με αντιαρματική ρουκέτα στο ξενοδοχείο Πεντελικόν, στην Κηφισιά.
1995 - Πέθανε η Σελένα, αμερικανομεξικανή σουπερστάρ της λάτιν μουσικής, που δολοφονήθηκε από την πρόεδρο του φαν κλαμπ της Γιολάντα Σαλντίβαρ. (Γεν. 16/4/1971)
2005 - Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ κοινωνεί για τελευταία φορά πριν αποβιώσει, στις 2 Απριλίου, 22:37 ώρα Ελλάδας.
2008 - Πέθανε ο Ζιλ Ντασέν, γαλλικής καταγωγής αμερικανός σκηνοθέτης, σύζυγος  της Μελίνας Μερκούρη. (Γεν. 18/12/1911)
2009 - Πέθανε ο Ραούλ Αλφονσίν, Αργεντινός πολιτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου