Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Λιβύη – Συνέντευξη με μισθοφόρο του Ερντογάν: «Ποιός Χάφταρ; Εγώ ήρθα για τα λεφτά…»


Λιβύη – Συνέντευξη με μισθοφόρο του Ερντογάν: «Ποιός Χάφταρ; Εγώ ήρθα για τα λεφτά…»
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Την κατάσταση που επικρατεί ανάμεσα στους κόλπους των μισθοφόρων που στέλνει ο Ερντογάν στην Λιβύη, τα κίνητρά τους, την γνώμη τους για τον «εχθρό Χάφταρ» αποτυπώνει η δημοσιογράφος Lindsey Snell, στον ιστότοπο investigativejournal.
    Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος, όταν ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως θα στείλει άνδρες από τον αυτοαποκαλούμενο «Συριακό Εθνικό Στρατό», επίσης γνωστό ως «υποστηριζόμενο από την Τουρκία ελεύθερο Συριακό Στρατό» (TFSA), στην Λιβύη για να πολεμήσουν στο πλευρό της κυβέρνησης του Σάρατζ, οι φήμες άρχισαν να κυκλοφορούν στο στρατόπεδο της Συριακής αντιπολίτευσης.
    Ένας διοικητής του TFSA στο Αφρίν είπε στην Snell ότι οι μαχητές θα πληρώνονται με 2.000 δολάρια τον μήνα. «Είναι περίπου 100 δολάρια η αμοιβή εδώ στην Συρία ή 2.000 στη Λιβύη. Είναι εύκολη η επιλογή γι αυτούς». Ο ίδιος επεσήμανε πως οι προσπάθειες στρατολόγησης επικεντρώθηκαν κυρίως στην επαρχία του Ιντλίμπ. «Είναι άστεγοι. Ο Ερντογάν τους δελεάζει λέγοντας πως είναι ένας τρόπος για να ξαναχτίσουν τις ζωές των ίδιων και των οικογενειών τους».
    «Δεν είναι μόνον μαχητές που στέλνουν. Είναι επίσης πολίτες που είναι φτωχοί και πρόθυμοι να πάνε. (Οι στρατολόγοι) έχουν συγκεκριμένο πλάνο κάθε φορά που στέλνουν ένα αεροπλάνο στη Λιβύη. Μέχρι σήμερα περίπου 3.000 μέλη του TFSA έχουν ταξιδέψει για την Λιβύη».
    Η Snell μίλησε και με έναν μισθοφόρο του TFSA που ήδη βρίσκεται σε στρατόπεδο κοντά στην Τρίπολη της Λιβύης. Για ευνόητους λόγους δεν αποκαλύπτει το όνομά του, την μονάδα του ή την ακριβή τοποθεσία του, οπότε τον αποκαλεί Άχμεντ.
    «Ακούμε ‘Χάφταρ, Χάφταρ, Χάφταρ’ αλλά δεν ξέρουμε ποιός είναι και ούτε ποτέ τον είδαμε στις ειδήσεις.  Οι Τούρκοι μας ανέφεραν το όνομά του στην Συρία και μας είπαν να πολεμήσουμε εναντίον του, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε μέχρι που μας είπαν ότι ο μισθός θα ήταν 2.000 δολάρια τον μήνα».
    Ο Άχμεντ δεν είχε ακούσει ποτέ για τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χάφταρ πριν φτάσει στην Λιβύη.  «Δεν έχουμε καν συναντήσει Λίβυους εδώ. Οι Τούρκοι μας εκπαιδεύουν, αλλά αυτοί είναι οι μόνοι που βλέπουμε».
    Η δημοσιογράφος επισημαίνει πως σύμφωνα με τον Ερντογάν δεν υπάρχουν Τούρκοι στρατιώτες στην Λιβύη, αλλά μόνο στρατιωτικοί διοικητές και σύμβουλοι. Όμως ο Άχμεντ τον διαψεύδει. «Υπάρχουν Τούρκοι στρατιώτες εδώ. Όχι μόνον διοικητές. Υπάρχουν πολλοί Τούρκοι στρατιώτες, αλλά όχι τόσοι όσοι οι Σύριοι. Ζουν σε σε ξεχωριστές περιοχές. Και τους συμπεριφέρονται καλύτερα απ’ ότι εμάς».
    «Ήμουν σε πολλά στρατόπεδα και η διαφορά σε αυτό είναι ότι δεν εκπαιδευόμαστε για μάχη όπως συνήθως», συνεχίζει ο Άχμεντ. «Μας εκπαιδεύουν για αντάρτικο πόλεων… για μάχες σώμα με σώμα. Αλλά πολύ σπάνια έχουμε όπλα στην εκπαίδευση».
    Η ομάδα του Άχμεντ δεν έχει ακόμη πάρει μέρος σε μάχη, αν και κάμποσοι Σύριοι μισθοφόροι έχουν ήδη σκοτωθεί. «Μόνο τρώμε, κάνουμε σπορ και καθόμαστε στο στρατόπεδο. Μας απαγορεύεται να βγούμε από το στρατόπεδο. Μας φέρνουν φαγητό και τσιγάρα. Παίρνουμε 2.000 δολάρια τον μήνα για να μην κάνουμε τίποτα», λέει ο ίδιος.
    Πάντως δεν έχει μετανιώσει για την έλευσή του στη Λιβύη. «Ήρθα για τα λεφτά…  Κάποιοι από εμάς είμαστε από το Χαλέπι, όλοι μας δεν είχαμε τίποτα. Kάποιοι από τη Γκούτα και την Χομς… Δεν έχουμε σπίτια, δεν έχουμε τίποτα. Ούτε ένα κλαδί δέντρου στην Συρία. Κι ακόμη έχω μια οικογένεια να ταΐσω. Πείτε μας μισθοφόρους ή οτιδήποτε, αλλά τι έπρεπε να κάνουμε; Κανένας δεν έχει τίποτα πιά στη Συρία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου