Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ )
220 - Ιδρύεται στην Κίνα το βασίλειο Γουέι.
1041Πέθανε ο Μιχαήλ Δ’ ο Παφλαγών, αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Η αυτοκράτειρα Ζωή η Πορφυρογέννητη ανεβάζει στο θρόνο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας το θετό της γιο Μιχαήλ Ε'
1198Πέθανε ο Αβερρόης, άραβας φιλόσοφος. (Γεν. 1126)
1508 - Ο Πάπας Ιούλιος Β΄, ο Λουδοβίκος ΙΒ΄ της Γαλλίας, ο Μαξιμιλιανός Α' της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ο Φερδινάνδος Β' της Αραγωνίας σχηματίζουν τη Συμμαχία του Καμπρέ εναντίον της Βενετίας.
1520: Ο Μαρτίνος Λούθηρος καίει δημοσίως την παπική βούλα Exsurge Domine στη Βιτεμβέργη . Ο ποντίφικας τον καλούσε να αποκηρύξει τις θέσεις του. Ο Λούθηρος αρνείται κι ένα μήνα αργότερα αφορίζεται.
1790Γεννήθηκε ο Γιάκομπ Φαλμεράιερ, αυστριακός περιηγητής, δημοσιογράφος, πολιτικός και ιστορικός, περισσότερο γνωστός για τις περιηγητικές αφηγήσεις του και τις θεωρίες του σχετικά με τη φυλετική καταγωγή των Νεοελλήνων. (Θαν. 26/4/1861)
1799 - Η Γαλλία υιοθετεί το μέτρο ως επίσημη μονάδα μήκους.
1830Γεννήθηκε η Έμιλι Ντίκινσον, αμερικανίδα ποιήτρια. (Θαν. 15/5/1886)
1865 - Πέθανε ο Λεοπόλδος Α', βασιλιάς του Βελγίου
1876Γεννήθηκε ο Σβεν Βίνγκβιστ, σουηδός εφευρέτης και βιομήχανος, συνιδρυτής της βιομηχανίας SKF, του μεγαλύτερου παραγωγού ένσφαιρων τριβέων (ρουλεμάν) παγκοσμίως. (Θαν. 17/4/1953)
1891 - Γεννήθηκε ο Χάρολντ Αλεξάντερ, Άγγλος στρατάρχης
1893 - Η Ελλάδα κηρύσσει πτώχευση. Ο Χαρίλαος Τρικούπης "πιστώνεται" στη Βουλή των Ελλήνων την ιστορική φράση "Δυστυχώς επτωχεύσαμεν".
1896Πέθανε ο Άλφρεντ Μπέρνχαρντ Νόμπελ, Σουηδός χημικός, μηχανικός, εφευρέτης, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, που αθλοθέτησε τα ομώνυμα βραβεία, τα οποία απονέμονται κάθε χρόνο στην επέτειο του θανάτου του. (Γεν. 21/10/1833)
1900 - Υπογράφεται από τον Ύπατο αρμοστή της Κρητικής πολιτείας Πρίγκιπα Γεώργιο ο νόμος 265 με τον οποίο ιδρυεται τοΤαχυδρομικό Ταμιευτήριο.
1901 - Απονεμήθηκαν τα πρώτα Βραβεία Νόμπελ. Τα Βραβεία Νόμπελ είναι ετήσια διεθνή βραβεία που δίνονται από το 1901 για επιτεύγματα στην Ιατρική, στην Χημεία, στην Φυσική, στην Λογοτεχνία και για την Ειρήνη. Το 1968 η Σουηδική Τράπεζα καθιέρωσε την απονομή βραβείου στις Οικονομικές επιστήμες στη μνήμη του ιδρυτή τους, τον Σουηδό επιστήμονα Άλφρεντ Νόμπελ. Κάθε βραβείο απαρτίζεται από ένα μετάλλιο, ένα σημαντικό χρηματικό ποσό και ένα δίπλωμα.
Τα βραβεία Νόμπελ
Βραβείο Νόμπελ Χημείας (δίνονται από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών )
Βραβείο Νόμπελ Φυσικής (δίνονται από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών )
Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής (δίνονται από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα )
Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας ( δίνονται από τη Σουηδική Ακαδημία )
Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης (δίνονται από τη Νορβηγική Επιτροπή Νομπέλ που ορίζεται από το Νορβηγικό κοινοβούλιο, το Στόρτινγκ)
Βραβεία Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών (δίνονται από την Τράπεζα της Σουηδίας )
1904: Ο φημισμένος ρώσος φυσιολόγος Ιβάν Παβλόφ παίρνει το βραβείο Νόμπελ για τα πετυχημένα πειράματά του και τις μελέτες του στα εξαρτημένα αντανακλαστικά.
1909 - Πέθανε το Κόκκινο Σύννεφο, Ινδιάνος αρχηγός Το Κόκκινο Σύννεφο, (1822 – 1909) υπήρξε πολέμαρχος και φύλαρχος των Ογκλαλά Λακότα, φυλής των Σιού, ιθαγενών της Βόρειας Αμερικής. Ήταν από τους πιο ικανούς ιθαγενείς ηγέτες αντιπάλους του στρατού των Η.Π.Α., ενώ ηγήθηκε εκστρατείας το 1866–1868, για τον έλεγχο του βορειοανατολικού Ουαϊόμινγκ και της νότιας Μοντάνα.
Μετά την υπογραφή συνθήκης ειρήνης το 1868, αγωνίσθηκε με ειρηνικά μέσα για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής της φυλής του, ενώ κατά το 1876-77 δεν συμμετείχε με τους υπόλοιπους φυλάρχους των Λακότα, όπως τον Καθιστό Ταύρο και Τρελό Άλογο, στο πόλεμο κατά του στρατού των Η.Π.Α..
1911 - Πέθανε ο Τζόζεφ Ντάλτον Χούκερ, Άγγλος βοτανολόγος
1928 - Πέθανε ο Τσαρλς Μάκιντος, Σκωτσέζος αρχιτέκτονας
1932: Στην Ελλάδα, η Επιτροπή της Οργάνωσης για τα Δικαιώματα της Γυναίκας ζητά από την κυβέρνηση την επέκταση της παροχής ψήφου στις γυναίκες για τις γενικές εκλογές.
1936 - Πέθανε ο Λουίτζι Πιραντέλλο, Ιταλός συγγραφέας
1941 - Β' Παγκόσμιος ΠόλεμοςΜάχη των Φιλιππίνων.
1948 - Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψηφίζει την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
1948 - Γεννήθηκε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, Γιουγκοσλάβος ποδοσφαιριστής και προπονητής
1957: Νέες αιματηρές συγκρούσεις μαθητών του Παγκυπρίου Γυμνασίου με τον βρετανικό στρατό και την Αστυνομία. Την ίδια μέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφαίνεται υπέρ της αυτοδιάθεσης της Κύπρου.
1963 - Απονέμεται στο Γιώργο Σεφέρη το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.
1964: Ο γάλλος συγγραφέας Ζαν Πολ Σαρτρ αρνείται να παραλάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας, υποστηρίζοντας ότι θα μειώσει το γόητρο της συγγραφικής του δουλειάς.
1978 - Πέθανε ο Εντ Γουντ, Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός
2003 - Ο Ολυμπιακός Πειραιώς χάνει 7-0 από την Γιουβέντους στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής των ομίλων τουΤσάμπιονς Λιγκ στην μεγαλύτερη σε έκταση ήττα ελληνικής ομάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
2006 - Πέθανε ο Αουγούστο Πινοσέτ, Χιλιανός στρατηγός και πολιτικός

1 σχόλιο:

  1. Ο επόμενος πολύ προκλητικός & πολύ δύσκολος στόχος τής Ελληνικής διπλωματία ς αποτελεί η εξουδετέρωσις τής πρόσφατης συμφωνίας Τουρκίας καί Κατάρ γιά τήν μεταστάθμευση τών Γαλλικών Rafales τού Κατάρ σέ τουρκικές βάσεις μέ σκοπόν τό νά εκπαιδευθούν οι Τούρκοι πιλότοι στήν χρήση τών μαχητικών αεροσκαφών Rafales..!!! Η ΕΛΛΑΣ θά μπορούσε άραγε νά συνάψει Στρατηγικήν Συμφωνίαν μέ τό Βασίλειο τού Κατάρ στό πρότυπο τής προηγουμένης παρόμοιας Συμφωνίας Ελλάδος καί ΗΑΕ..;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή