Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Η VΙΙΙ ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΠΕΖΙΚΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ ΤΟ ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ...

ΕΠΕΤΕΙΑΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
    30 Νοεμβρίου 1940... Ο ελληνικός στρατός (VΙΙΙ Μεραρχία Πεζικού) καταλαμβάνει το Πόγραδετς στη Βόρεια Ήπειρο.
    Η μάχη του Πόγραδετς, από 25 Νοεμβρίου έως και της 6ης Δεκεμβρίου 1940, αποτέλεσε την πανωλεθρία των ιταλικών δυνάμεων στο μέτωπο της περιοχής. Η πτώση του Πόγραδετς επέφερε σάλο στην στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Ρώμης. Ο αρχιστράτηγος των εν Αλβανία Ιταλικών δυνάμεων στρατηγός Σοντού, αναφερόμενος την 3η Δεκεμβρίου στο Μουσολίνι για την κατάσταση στο μέτωπο του Πόγραδετς, εξέφρασε την άποψη, ότι οποιαδήποτε αντίδραση των ιταλικών δυνάμεων στην περιοχή είναι πλέον αδύνατος...
    Ο υποστράτηγος Σωτήριος Μουτούσης υπήρξε μια διακεκριμένη και ηρωική φυσιογνωμία, μετέχοντας σε όλες τις ιστορικές συγκρούσεις του Ελληνισμού του 20ού αιώνα. Οι στρατιωτικές του ικανότητες δοκιμάστηκαν και επιβραβεύτηκαν με πλήθος μετάλλια και τιμητικές προαγωγές, από τους Βαλκανικούς πολέμους μέχρι και τον Εμφύλιο. Ο Μουτούσης ανήκε στην επίλεκτη γενιά στρατιωτικών ηγητόρων, η οποία γαλουχήθηκε με το όραμα της Μεγάλης Ιδέας, το οποίο λίγο έλειψε να πραγματοποιηθεί. Ήταν από εκείνους τους άνδρες που το ήθος τους τους ωθούσε πάντα να μη φοβούνται τις αποφάσεις, όσο βαρύ και αν ήταν το προσωπικό κόστος. Αυτό επιβεβαιώθηκε όταν μετείχε στην κυβέρνηση Τσολάκογλου, γεγονός που μετά την απελευθέρωση τον οδήγησε στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Όμως, η μεταπολεμική δικαίωση επήλθε λόγω των απαράγραπτων επιτυχιών και θριάμβων που πέτυχε στα διάφορα μέτωπα, της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Μικράς Ασίας, πολεμώντας τους εχθρούς του έθνους συναριθμώντας τον στο πάνθεον των Ελλήνων ηρώων.
    Ο υποστράτηγος Μουτούσης διακρίθηκε ιδιαίτερα στο μέτωπο της βόρειας Ηπείρου, εκεί όπου απέκτησε το ένδοξο προσωνύμιο του «Ιταλομάχου» πορθητή του Πόγραδετς!

5 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΠΡΑΒΟ ΑΝΔΡΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ 1946-1949 ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟΤΕΡΟ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕ ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΑ "ΕΜΦΥΛΙΟ" ΑΛΛΑ "ΣΥΜΜΟΡΙΤΟΠΟΛΕΜΟ" ΟΠΩΣ ΤΟΤΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΟΝ ΟΝΟΜΑΣΕ ΚΑΙ Ο ΟΗΕ ΠΟ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΥΤΟΙ ΤΟΤΕ ΜΠΑΙΝΟΒΓΑΙΝΑΝ ΕΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΤΟΥ ΤΙΤΟ, ΟΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΟΥΣΑΝ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΤΙΣ ΦΡΙΚΑΛΕΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΕΥΓΕΝΗΣ ΛΑΟΣ ΑΛΛΩΣΤΕ. ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΡΙΒΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ ΜΑΣ.
    ΑπάντησηΔιαγραφή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ μου Νέστορα, δεν διορθώνω το αρχικό κείμενο όταν το βρίσκω. Και φυσικά δεν υπήρξε ..."εμφύλιος", αλά ΣΥΜΜΟΡΙΤΟΠΟΛΕΜΟΣ. Τώρα, γιατί βάφτισαν το αυγό σπανάκι, έ, όλοι το ξέρουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΥΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΜΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΟΥ. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΠΑΛΗΚΑΡΙ ΜΟΥ!

      Διαγραφή
  4. Το σωστό είναι η XIII Μεραρχία απελευθερώνει το Πόγραδετς. Όπως γνωρίζουμε η VIIIη Μεραρχία με Διοικητή τον Υποστράτηγο Κατσιμήτρο ενεργούσε στην Ήπειρο(τομέα Ελαίας - Καλαμά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή