Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ


ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ  ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ  ΤΟΥ  ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ  ΤΑΜΕΙΟΥ  ΣΤΡΑΤΟΥ
Νικόλαος  Ζαρκάδας Υποστράτηγος  ε.α.
    Η ιστορία της κοινωνικής ασφάλισης και μέριμνας για τον Στρατόν είναι παλαιά. Αρχίζει από το έτος 1853, ήτοι ένα χρόνο μετά τον πρώτο συνταξιοδοτικό νόμο, που αφορούσε στις στρατιωτικές συντάξεις {νόμος ΣΕ΄/ 19.8.1852}, κατά το οποίον συστάθηκε “Ταμείο των χηρών και Ορφανών των Αξιωματικών του Στρατού {νόμος ΣΚ΄/1853-ΦΕΚ 5}.
    Το Ταμείον είναι αυτό, το οποίον αποτέλεσε τον πρόδρομο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού {Μ.Τ.Σ.}.
    Στη συνέχεια η κοινωνικότητα του θεσμού της ασφάλισης, συνδυασμένος με αυτόν της συνταξιοδότησης, κατέστησε αναγκαία την έκδοση μεγάλου αριθμού νόμων και διαταγμάτων προκειμένου ο θεσμός να συντονίζεται με τον συνταξιοδοτικό και να ανταποκρίνεται στα κοινωνικά δεδομένα και τις απαιτήσεις.
    Η Πολιτεία σε μια προσπάθεια ενοποίησης και αποκάθαρσης της πληθώρας των νόμων του Μ.Τ.Σ. πραγματοποίησε το έτος 1926 κωδικοποίηση των μέχρι το έτος αυτό νόμων και διαταγμάτων, των οποίων ο αριθμός ήταν μεγαλύτερος των πενήντα.
    Η κωδικοποίηση κυρώθηκε με το Ν.Δ. της 24.10.1927 {ΦΕΚ 230 Α΄}.
    Από το έτος αυτό και μέχρι σήμερα συνεχίστηκε η νομοθετική παραγωγή και εκδόθηκαν περί του Μ.Τ.Σ., πάρα πολλοί νόμοι και διατάγματα με χιλιάδες άρθρα, οι οποίοι συμπλήρωναν, καταργούσαν, τροποποιούσαν ή αντικαθιστούσαν προηγούμενες διατάξεις με συνέπεια οι ασχολούμενοι με την “επικουρική” ασφάλιση υπάλληλοι, μέτοχοι, μερισματούχοι, δικηγόροι, φοροτεχνικοί κ.λπ. να έχουν να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση η οποία δημιουργεί προβλήματα και δυσχέρειες προκειμένου να εντοπίσουν τι ισχύει στην περίπτωσή τους και ποια διάταξη εφαρμόζεται.
    Η σημερινή πολυνομία, με την πληθώρα των διατάξεων να ευρίσκονται σε μεγάλο αριθμό νομοθετικών κειμένων και μάλιστα μη αποκλειστικών του Ταμείου, καθιστά αναγκαία και οπωσδήποτε επιτακτική των κωδικοποίηση της νομοθεσίας του Μ.Τ.Σ.
    Με την προτεινόμενη κωδικοποίηση επιτυγχάνεται αφ’ ενός μεν η εκκαθάριση αφ’ ετέρου δε η συγκέντρωση και ταξινόμηση των νόμων και λοιπών νομικών διατάξεων, που αφορούν στο Μ.Τ.Σ., με αποτέλεσμα να καταστούν σαφείς και προσιτές προς τους υπεύθυνους και προς κάθε ενδιαφερόμενον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου