Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ 7-13/8/2023

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

 

ΘΕΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Γενικά περί Ελλάδος

ΗΠΑ | Υπό εξέταση η δυνατότητα για νέες στρατιωτικές βάσεις στα ελληνικά νησιά (06/08/2023)

https://defenceredefined.com.cy/%ce%b7%cf%80%ce%b1-%cf%85%cf%80%cf%8c-%ce%b5%ce%be%ce%ad%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7-%ce%b7-%ce%b4%cf%85%ce%bd%ce%b1%cf%84%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%ad%ce%b5%cf%82/

-----------------------------------------------------

Γιατί ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας «ακύρωσε» την πολιτική του Νίκου Δένδια; Τα «μυστικά» της στροφής της Αθήνας έναντι της Τρίπολης (11/08/2023)

 https://hellasjournal.com/2023/08/giati-o-neos-ipourgos-exoterikon-tis-elladas-akirose-tin-politiki-tou-nikou-dendia-ta-mistika-tis-strofis-tis-athinas-enanti-tis-tripolis/

-----------------------------------------------------

Μήπως η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Ισραήλ ήταν μια ακόμη χαμένη ευκαιρία; Από την Αρμενία στο… Iron Beam ή πως η Ελλάδα σπεύδει τελευταία… (11/08/2023)

https://hellasjournal.com/2023/08/mipos-i-episkepsi-tou-nikou-dendia-sto-israil-itan-mia-akomi-chameni-efkeria-apo-tin-armenia-sto-iron-beam-i-pos-i-ellada-spevdi-teleftea/

-----------------------------------------------------

Η Ελλάδα δεσμεύεται να «εμπλουτίσει την αμυντική βιομηχανική συνεργασία» με το Ισραήλ Αθήνα,07.08.2023 17:24 ΒΤΑ Βουλγαρίας

    Η Ελλάδα δεσμεύεται να «εμπλουτίσει τη συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας» με το Ισραήλ «προς κοινό όφελος των κοινωνιών και των οικονομιών και των δύο χωρών», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

    Συναντήθηκε σήμερα με τον Ισραηλινό ομόλογό του Yoav Galant στο Τελ Αβίβ.

    «Θα συνεργαστούμε πολύ στενά με το Ισραήλ στον τομέα της επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης», είπε ο Δένδιας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει «να δημιουργήσει ένα περιβάλλον παρόμοιο με αυτό του Ισραήλ» μέσω της συνεργασίας των ενόπλων δυνάμεων, του υπουργείου και των εταιρειών.

    Ανέφερε ότι Ελλάδα και Ισραήλ έχουν αναπτύξει μια «στρατηγική σχέση» που βασίζεται στη «φιλία, ένα κοινό όραμα και τον στόχο για ένα ασφαλές και ευημερούν περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή μας».

    «Οι αμυντικοί δεσμοί μεταξύ των χωρών μας έχουν ενισχυθεί μέσω κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και εκπαίδευσης των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και μέσω ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών», είπε ο Έλληνας υπουργός.

    Ο Δένδιας πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση με τον Gallant συζήτησαν και την κατάσταση στην Ουκρανία και τόνισε ότι η Ελλάδα «είναι αντίθετη σε κάθε προσπάθεια αλλαγής συνόρων μέσω της χρήσης βίας και θεωρεί τον επιθετικό ρεβιζιονισμό τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή μας».

    Επιβεβαίωσε επίσης ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει πρωτοβουλίες σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας «συμβάλλει όχι μόνο στην ασφάλεια, αλλά και στις οικονομίες και των δύο χωρών».

    Εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο των δύο πιλότων του ελληνικού πυροσβεστικού αεροσκάφους που συνετρίβη στο νησί της Εύβοιας.

https://www.bta.bg/bg/news/balkans/502824-gartsiya-se-angazhira-da-obogati-satrudnichestvoto-v-oblastta-na-otbranitelnata

Ελληνοτουρκικά

Ακριβώς στα όρια της ελληνικής ΑΟΖ η navtex της Τουρκίας για το Abuulhamid Han: Προσεκτικοί, δεν ακουμπάνε ούτε την Κύπρο [χάρτες] (10/08/2023)

https://hellasjournal.com/2023/08/akrivos-sta-oria-tis-ellinikis-aoz-i-navtex-tis-tourkias-gia-to-abuulhamid-han-prosektiki-den-akoumpane-oute-tin-kipro-chartes/

-----------------------------------------------------

Πώς διαβάζει η Αθήνα την έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο (11/08/2023)

https://www.ethnos.gr/Politics/article/274685/posdiabazeihathhnathnexodotoytoyrkikoygeotrypanoysthnanatolikhmesogeio

-----------------------------------------------------

20 Θέσεις κριτικής παρέμβασης στο άρθρο των κ.κ. Διακόπουλου, Λιάκουρα, Υφαντή και Φίλη για τη Χάγη: Αναγνωρίζουν, αν και υποβαθμίζουν, τον τουρκικό αναθεωρητισμό (08/08/2023)

https://hellasjournal.com/2023/08/20-thesis-kritikis-paremvasis-sto-arthro-ton-k-k-diakopoulou-liakoura-ifanti-ke-fili-gia-ti-chagi-anagnorizoun-an-ke-ipovathmizoun-ton-tourkiko-anatheoritismo/

ΚΥΠΡΟΣ

Η Ρωσική Πρεσβεία στην Κύπρο ξεκινά την παροχή προξενικών υπηρεσιών στο βόρειο τμήμα του νησιού Μόσχα/Λευκωσία, 09.08.2023 18:07 ΒΤΑ Βουλγαρίας

    Η ρωσική πρεσβεία στην Κύπρο θα αρχίσει σύντομα να παρέχει προξενικές υπηρεσίες στο βόρειο τμήμα του νησιού, δήλωσε εκπρόσωπος της πρεσβείας στο πρακτορείο ΤASS.

    "Στο εγγύς μέλλον, θα αρχίσουμε να παρέχουμε προξενικές υπηρεσίες στο βόρειο τμήμα της πόλης της Λευκωσίας. Οι εργασίες θα εκτελούνται σε τακτική βάση", είπε ο εκπρόσωπος.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των ρωσικών αρχών προς τους πολίτες τους που ζουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία, έχουν εδώ και πολλά χρόνια τις δικές τους διπλωματικές αποστολές που ασχολούνται με προξενικά ζητήματα στη Βόρεια Κύπρο.

    Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, σήμερα ζουν πάνω από 50.000 Ρώσοι στη Βόρεια Κύπρο.

    Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων διευκρίνισε στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Gündem Kybrus» ότι το άνοιγμα ρωσικού γραφείου αντιπροσωπείας στη Βόρεια Κύπρο, το οποίο θα παρέχει προξενικές υπηρεσίες σε Ρώσους πολίτες, δεν σημαίνει αναγνώριση από τη Ρωσία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ).

    "Δεν έχουμε λάβει αίτημα για άνοιγμα προξενείου, αλλά υπήρξαν πρωτοβουλίες για άνοιγμα γραφείου (για παροχή προξενικών υπηρεσιών στη Ρωσία). Παρόμοια βρετανική αντιπροσωπεία υπάρχει ήδη στη χώρα μας", είπε ο πρόεδρος του SKTR, αναγνωρισμένος μόνο από Τουρκία, Ερσίν Τατάρ. Πρόσθεσε ότι οι τουρκοκυπριακές αρχές δεν είναι αντίθετες στο άνοιγμα ρωσικού γραφείου αντιπροσωπείας και χαρακτήρισε ένα τέτοιο βήμα ως φυσικό, λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο αριθμό Ρώσων που ζουν στη Βόρεια Κύπρο.

    «Το άνοιγμα ενός τέτοιου γραφείου δεν σημαίνει ότι (η Ρωσία) μας αναγνώρισε», επεσήμανε επίσης ο Τατάρ, σύμφωνα με το Gundem Kabrus.

    Η Κύπρος έχει χωριστεί σε δύο μέρη από το 1974, όταν ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στα βόρεια του νησιού ως απάντηση σε ένα πραξικόπημα με στόχο την προσάρτηση της Κύπρου στην Ελλάδα. Το 1983, στο βόρειο τμήμα του νησιού ανακηρύχθηκε μονομερώς η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), η οποία δεν αναγνωρίζεται από άλλη χώρα εκτός από την Τουρκία.

https://www.bta.bg/bg/news/balkans/504095-ruskoto-posolstvo-v-kipar-zapochva-da-predostavya-konsulski-uslugi-v-severnata-c

-----------------------------------------------------

Και το Καζακστάν παίζει πολύ βρώμικα: Το ψευδοκράτος θα συμμετέχει με την παράνομη “σημαία” του στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (09/08/2023)

https://hellasjournal.com/2023/08/ke-to-kazakstan-pezi-poli-vromika-to-psevdokratos-tha-simmetechi-me-tin-paranomi-simea-tou-sti-sinodo-korifis-tou-organismou-tourkikon-kraton/

ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Αλβανία – Βόρειος Ήπειρος

Ηχηρό μήνυμα στην Αλβανία έστειλε ο Έλληνας ΥΠΕΞ για τη συνεχιζόμενη κράτηση του Φρέντι Μπελέρη, εκλεγμένου δημάρχου της Χιμάρας στη νότια Αλβανία. Αθήνα, 08.08.2023 19:07 ΒΤΑ Βουλγαρίας

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Γεραπετρίτης έστειλε σήμερα ένα ισχυρό μήνυμα στη γειτονική Αλβανία ότι «πυροβολείται στα πόδια» συνεχίζοντας να κρατά τον εκλεγμένο δήμαρχο της Χιμάρας Φρέντι Μπελέρι, μετέδωσε το ελληνικό πρακτορείο ειδήσεων για το BTA, επικαλούμενο τα λόγια του. Γεραπετρίτη ότι η προφυλάκιση του Μπελέρη ήταν «παράνομη».

    Εμφανιζόμενος σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ, ο Γεραπετρίτης προειδοποίησε ότι η αποτυχία των αλβανικών αρχών να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την απελευθέρωση του Μπελέρη ή να του επιτρέψουν να ορκιστεί ως εκλεγμένος δήμαρχος, διακινδυνεύοντας την απομάκρυνσή του από το αξίωμα, θα οδηγούσε σε σοβαρή επιδείνωση των διμερών σχέσεων μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας.

    Ο Γεραπετρίτης σημείωσε ότι από την αρχή η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκαλέσει ένταση μεταξύ των δύο χωρών.   Σε επαφές με αξιωματούχους της ΕΕ που εμπλέκονται στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, ο Γεραπετρίτης είπε ότι κατέστησε προσωπικά σαφές ότι η ένταξη της Αλβανίας δεν μπορεί να προχωρήσει με τέτοια αδιαφορία για το κράτος δικαίου, το τεκμήριο της αθωότητας και την περιφρόνηση των πολιτικών δικαιωμάτων.

    Ο Γεραπετρίτης ανέφερε δύο «δύσκολες τηλεφωνικές συνομιλίες» με τον Αλβανό ομόλογό του για το θέμα αυτό χωρίς αποτέλεσμα και για τον λόγο αυτό είπε ότι έστειλε μια ιδιαίτερα ισχυρή επιστολή την περασμένη εβδομάδα στους συναδέλφους του στην ΕΕ και στον επικεφαλή της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell, στον οποίο περιγράφει τις ελληνικές θέσεις και τα εμπόδια στη πρόοδο της Αλβανίας προς την ένταξη στην ΕΕ.

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ευκαιρία να συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με την εθνική κυριαρχία και που δεν μπορούν να μπουν στην ατζέντα για συνομιλίες, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, τα χωρικά ύδατα, κλπ.

    Ο Γεραπετρίτης σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία διανύουν αυτή τη στιγμή μια πιο ήρεμη περίοδο στις σχέσεις τους, επιτρέποντας στις δύο πλευρές να συνομιλήσουν και να συζητήσουν θέματα, λέγοντας ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμη ηρεμία στην περιοχή. Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε «καλές προσωπικές σχέσεις και συχνές επαφές» με τον Τούρκο ομόλογό του.

    Για το Κυπριακό ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν θα συμφωνήσει με τη διχοτόμηση του νησιού, καθώς θα ήταν αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία.

https://www.bta.bg/bg/news/balkans/503547-ana-mpa-gratskiyat-vanshen-ministar-izprati-tvardo-poslanie-do-albaniya-po-povo

-----------------------------------------------------

Η αξιοπρέπεια της Ελλάδος στην υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη: Με τις πράξεις και με τον δημόσιο, από τη φυλακή, λόγο του, ο δήμαρχος της Χειμάρρας δείχνει τον δρόμο στην Αθήνα… (10/08/2023)

https://hellasjournal.com/2023/08/i-axioprepia-tis-ellados-stin-ipothesi-tou-frenti-beleri-me-tis-praxis-ke-me-ton-dimosio-apo-ti-filaki-logo-tou-o-dimarchos-tis-chimarras-dichni-ton-dromo-stin-athina/

-----------------------------------------------------

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Αλβανία τον Σεπτέμβριο, γράφει η «Albanian Daily News» Τίρανα, 10.08.2023 14:15 ΒΤΑ Βουλγαρίας

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν σχεδιάζει να επισκεφθεί το Μπαχρέιν και την Αλβανία τον Σεπτέμβριο, αναφέρει η Albanian Daily News, επικαλούμενη ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

    Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, αυτές οι επισκέψεις σηματοδοτούν μια αλλαγή στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και αυτών των χωρών και αποτελούν «αποφασιστικά βήματα» για την εδραίωση της ειρήνης και την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας.

    «Οι προγραμματισμένες επισκέψεις του Έλι Κοέν στο Μπαχρέιν και την Αλβανία συμβολίζουν μια δυνητικά νέα δυναμική στην ισραηλινή διπλωματία προς τα έθνη με μουσουλμανική πλειοψηφία. Η επίσκεψη όχι μόνο υπογραμμίζει το μεταβαλλόμενο πολιτικό τοπίο αλλά υποδηλώνει επίσης την επιθυμία προώθησης αρμονικών περιφερειακών σχέσεων. Τα αποτελέσματα αυτών των επισκέψεων και τα πιθανά μελλοντικά διπλωματικά βήματα θα οδηγήσουν αναμφίβολα σε μια σημαντική αλλαγή στο τρέχον γεωπολιτικό τοπίο», ανέφεραν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης σύμφωνα με την Albanian Daily News.

https://www.bta.bg/bg/news/balkans/504430-izraelskiyat-vanshen-ministar-shte-poseti-albaniya-prez-septemvri-pishe-albeni

-----------------------------------------------------

Η βουλγαρική πρεσβεία στην Ελλάδα καταδίκασε την ενέργεια του Βούλγαρου που κατέβασε την ελληνική σημαία στο Καβάλα 06.08.2023 12:41 ΒΤΑ Βουλγαρίας

    Η βουλγαρική πρεσβεία στην Αθήνα καταδίκασε την κίνηση του Βούλγαρου που κρατήθηκε στην Καβάλα μετά το κατέβασμα της ελληνικής σημαίας στο λιμάνι της βόρειας ελληνικής πόλης.

    Η συμπεριφορά του εν λόγω κατά την παραμονή του στην Καβάλα στις 4 και 5 Αυγούστου του τρέχοντος έτους. είναι απολύτως απαράδεκτη και σε πλήρη αντίθεση με τις άριστες σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας, καθώς και στο πλαίσιο της ένταξης των δύο γειτονικών και φίλων χωρών μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει η Βουλγαρική Πρεσβεία στην Αθήνα.

    Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν χθες ότι ένας 35χρονος Βούλγαρος συνελήφθη στο λιμάνι της Καβάλας αφού κατέβασε την ελληνική σημαία, υψώνοντας βουλγαρική σημαία και φώναξε: «Αυτή είναι η Βουλγαρία».

    Η πρεσβεία διευκρινίζει στο σχόλιο ότι το άτομο συνελήφθη από την ελληνική αστυνομία αμέσως μετά την πραγματοποίηση της παράνομης πράξης του στο λιμάνι της Καβάλας.

    Μετά την κράτησή του και την ανάκρισή του από την αστυνομία αφέθηκε ελεύθερος από τον εποπτεύοντα εισαγγελέα υπό σαφώς καθορισμένες συνθήκες. Παραβιάζοντας αυτούς τους όρους, το άτομο ταξίδεψε με αυτοκίνητο με κατεύθυνση τη Βουλγαρία. Στη συνοριακή διέλευση Ilinden-Eksohi, το άτομο συνελήφθη από τις βουλγαρικές αστυνομικές αρχές. Αφού ανακρίθηκε από την αστυνομία, το άτομο αφέθηκε ελεύθερο εν αναμονή τυχόν επακόλουθων αστυνομικών ή δικαστικών διαδικασιών, ανέφερε η πρεσβεία.

    Το άτομο έχει προηγούμενη καταδίκη στη Βουλγαρία για οδήγηση αυτοκινήτου μετά από κατανάλωση αλκοόλ, προσθέτει η βουλγαρική πρεσβεία στην Αθήνα.

https://www.bta.bg/bg/news/balkans/502285-balgarskoto-posolstvo-v-gartsiya-osadi-povedenieto-na-balgarina-svalil-gratskot

-----------------------------------------------------

Προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Κροατίας για την προφυλάκιση των χούλιγκαν: «Πήγαν να επιτεθούν» αλλά «είναι συλλογική εκδίκηση η κράτησή τους»… (13/08/2023)

https://hellasjournal.com/2023/08/proklitikes-dilosis-tou-proedrou-tis-kroatias-gia-tin-profilakisi-ton-chouligkan-pigan-na-epitethoun-alla-ine-sillogiki-ekdikisi-i-kratisi-tous/

ΔΥΣΗ

Ευρώπη

Η καθημερινή βία και ο φόβος εξαπλώνεται στη Γερμανία: Αλλάζουν νομοθεσία – Αυστηρά μέτρα για την ασφάλεια των πόλεων, με πρώτο το Βερολίνο [videos] (10/08/2023)

https://hellasjournal.com/2023/08/i-kathimerini-via-ke-o-fovos-exaplonete-sti-germania-allazoun-nomothesia-afstira-metra-gia-tin-asfalia-ton-poleon-me-proto-to-verolino-videos

ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ουκρανία

Στην Ουκρανία είπαν ότι ο Ζελένσκι έφταιγε για τις τεράστιες απώλειες της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Pan.bg 10 Αυγούστου 2023 | 02:09

    Η Ουκρανία υπέστη τεράστιες απώλειες στο μέτωπο λόγω της ανικανότητας του ηγέτη της χώρας, Volodymyr Zelensky. Αυτό δήλωσε στον αέρα του ουκρανικού τηλεοπτικού καναλιού «Pryamoy» ο απόστρατος Υποστράτηγος του Ουκρανικού Στρατού Σέρχι Κριβόνος.

    Ο Κριβόνος πρόσθεσε επίσης ότι τα επίπεδα διαφθοράς στην Ουκρανία παραμένουν υψηλά και η δυσπιστία προς τις αρχές αυξάνεται.

    «Ο Υπουργός Άμυνας δεν αντιλαμβάνεται πάντα την κατάσταση που διαμορφώνεται στο μέτωπο. Ο διορισμός του δείχνει απλώς το λάθος των αρχών.

    Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός, από την έναρξη της ουκρανικής επίθεσης τον Ιούνιο-Ιούλιο, έχει καταστρέψει περισσότερες από 4.900 μονάδες διαφόρων όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

https://pan.bg/view_article-49-571072-v-ukrajna-zayaviha-che-za-ogromnite-zagubi-na-vs-na-ukrajna-e-vinoven-zelens.html

-----------------------------------------------------

Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ: Οι ΗΠΑ ψάχνουν τρόπο να «αποσυρθούν διακριτικά» από την Ουκρανία Pan.bg 07 Αυγούστου 2023 | 18:52

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να αποχωρήσουν από την Ουκρανία, κατηγορώντας τις αρχές του Κιέβου για την αποτυχία της αντεπίθεσης. Αυτό δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, ο πρώην συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ. Οι αμερικανοί αξιωματούχοι αναζητούν τώρα έναν τρόπο να αποστασιοποιηθούν από την αποτυχία, είπε.

    Προφανώς, οι αξιωματούχοι αναζητούν ιδιωτικά έναν τρόπο να διακριθούν, λέγοντας, "λοιπόν, κοίτα, κάναμε ό,τι μπορούσαμε, δώσαμε τα πάντα σε αυτούς τους Ουκρανούς, αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα, οπότε τώρα είναι δικό τους πρόβλημα", είπε ένας έγκυρος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

    Σύμφωνα με τον Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ, στο εγγύς μέλλον, η επίσημη Ουάσιγκτον θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποσπάσει την προσοχή του κοινού από την καταστροφή των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. Αυτή η προσέγγιση, σύμφωνα με τον ειδικό, είναι απόδειξη ότι μια συγκεκριμένη αλλαγή έχει συμβεί στο μυαλό των Αμερικανών.

    Ο ειδικός πιστεύει ότι στην Ουάσιγκτον, αν και απρόθυμα, εξακολουθούν να παραδέχονται ότι η Ουκρανία έχει γίνει καταστροφή για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αμερικανικές αρχές υποτίμησαν τις δυνατότητες της Ρωσίας, θυσίασαν τον ουκρανικό λαό και τώρα αναζητούν μια διέξοδο από αυτήν την κατάσταση όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα.

    Μία από αυτές τις κατευθύνσεις είναι να κρύψουμε την καταστροφή, να κατηγορήσουμε για όλα τους Ουκρανούς και να ξεφύγουμε, είπε ο Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ.

    Να σημειωθεί ότι μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες προμήθευσαν το καθεστώς του Κιέβου με όπλα αξίας πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

https://pan.bg/view_article-58-571000-dyglas-makgregyr-sasht-tyrsyat-nachin-da-se-izteglyat-krasivo-ot-ukrajna.html

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Η Σαουδική Αραβία υπέγραψε συμφωνία με την τουρκική εταιρεία «Baykar» για την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών Καίρο,07.08.2023 03:41 ΒΤΑ Βουλγαρίας

    Η Σαουδική Αραβία υπέγραψε στρατηγική συμφωνία με την τουρκική εταιρεία Baykar για τοπική παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο βασίλειο, ανακοίνωσε την Κυριακή η σαουδαραβική κρατική αμυντική εταιρεία SAMI στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), μετέδωσε το Reuters.

    Η συμφωνία "θα ενισχύσει τον ρόλο της SAMI στην υποστήριξη της εθνικής άμυνας και στην ενίσχυση των τοπικών μας δυνατοτήτων", ανέφερε η δήλωση.

    Τον Ιούλιο, η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να αγοράσει τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Baykar στο πλαίσιο της μεγαλύτερης στρατιωτικής-βιομηχανικής συμφωνίας στην τουρκική ιστορία.

    Οι επενδύσεις και η χρηματοδότηση από χώρες του Κόλπου συνέβαλαν στη μείωση της πίεσης στην οικονομία και το νόμισμα της Τουρκίας μετά το 2021, όταν η Άγκυρα κάνει διπλωματικές προσπάθειες για την αποκατάσταση των δεσμών με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

https://www.bta.bg/bg/news/balkans/502444-sauditska-arabiya-podpisa-sporazumenie-s-turskata-kompaniya-baykar-za-proizvod

ΑΦΡΙΚΗ

Στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα με πλήρη στήριξη από ΗΠΑ και Γαλλία αποφάσισε η ECOWAS: Κλειδί η βάση των αμερικανικών UAV -Το μυστήριο της Wagner [videos]

(11/08/2023)

https://hellasjournal.com/2023/08/stratiotiki-epemvasi-ston-nigira-me-pliri-stirixi-apo-ipa-ke-gallia-apofasise-i-ecowas-klidi-i-vasi-ton-amerikanikon-uav-to-mistirio-tis-wagner-videos/

ΚΙΝΑ

Η Κίνα έχει εκφράσει «έντονη ανησυχία» για τους νέους επενδυτικούς περιορισμούς των ΗΠΑ Ουάσιγκτον, 10.08.2023 05:22 ΒΤΑ Βουλγαρίας

    Η Κίνα εξέφρασε «έντονη ανησυχία» για την απόφαση των ΗΠΑ να απαγορεύσουν ορισμένες επενδύσεις στην κινεζική τεχνολογική βιομηχανία και δήλωσε ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ανταποκριθεί, δήλωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, όπως επικαλείται το Reuters.

    Το διάταγμα επηρεάζει την ομαλή λειτουργία και τη λήψη αποφάσεων των επιχειρήσεων και υπονομεύει την παγκόσμια εμπορική και οικονομική τάξη, επεσήμανε το τμήμα.

    Το υπουργείο πρόσθεσε ότι ελπίζει οι ΗΠΑ να σεβαστούν τους κανόνες της οικονομίας της αγοράς και την αρχή του ανταγωνισμού και να απέχουν από «τεχνητή παρεμπόδιση του διεθνούς εμπορίου και της οικονομικής ανταλλαγής και συνεργασίας και δημιουργίας εμποδίων στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας».

https://www.bta.bg/bg/news/world/504187-kitay-izrazi-silno-bezpokoystvo-ot-novite-amerikanski-investitsionni-ograniche

-----------------------------------------------------

Ο Μπάιντεν αποκάλεσε την Κίνα «ωρολογιακή βόμβα» λόγω των οικονομικών της προβλημάτων Ουάσιγκτον, 11.08.2023 02:08 ΒΤΑ Βουλγαρίας

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε την Κίνα «ωρολογιακή βόμβα» λόγω των οικονομικών προβλημάτων του Πεκίνου και είπε ότι η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της αδύναμης ανάπτυξης, ανέφερε το Reuters.

    "Έχουν κάποια προβλήματα. Δεν είναι καλό γιατί όταν οι κακοί άνθρωποι έχουν προβλήματα, κάνουν άσχημα πράγματα", είπε ο Μπάιντεν σε έρανο στη Γιούτα.

    Οι δηλώσεις του Μπάιντεν θυμίζουν τα σχόλια που έκανε σε μια άλλη τέτοια εκδήλωση όταν αναφέρθηκε στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ως «δικτάτορα». Η Κίνα χαρακτήρισε τις δηλώσεις ως προκλητικές.

    Τα σχόλια έγιναν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Κίνα με στόχο τη σταθεροποίηση των σχέσεων που το Πεκίνο έχει χαρακτηρίσει ως στο χαμηλότερο σημείο από τη δημιουργία των επίσημων δεσμών τους το 1979.

    Η Κίνα μπορεί να εισέρχεται σε μια εποχή πολύ πιο αργής οικονομικής ανάπτυξης με στάσιμες τιμές καταναλωτή και μισθούς, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τον πληθωρισμό σε άλλα μέρη του κόσμου, ανέφερε το Reuters.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, παλεύουν με υψηλό πληθωρισμό.

    «Η Κίνα είναι σε μπελάδες», δήλωσε χθες ο Μπάιντεν. Πρόσθεσε ότι δεν θέλει να βλάψει την Κίνα και θέλει ορθολογικές σχέσεις με αυτή τη χώρα.

    Την Τετάρτη, ο Μπάιντεν διέταξε την απαγόρευση ορισμένων νέων επενδύσεων των ΗΠΑ στην Κίνα σε ευαίσθητες τεχνολογίες, όπως τα τσιπ υπολογιστών. Η Κίνα, η οποία έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, δήλωσε ότι «ανησυχεί σοβαρά» από την απαγόρευση και επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει αμοιβαία μέτρα.

https://www.bta.bg/bg/news/world/504768-baydan-nareche-kitay-bomba-sas-zakasnitel-zaradi-ikonomicheskite-problemi

ΑΣΙΑ – ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ

Ιαπωνία: Τα νερά της Φουκουσίμα θα ριχτούν στον ωκεανό ως τα τέλη Αυγούστου

Ανησυχία για τυχόν επιπτώσεις, παρά τις διαβεβαιώσεις ασφαλείας

https://www.lifo.gr/now/world/iaponia-ta-nera-tis-foykoysima-tha-rihtoyn-ston-okeano-os-ta-teli-aygoystoy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου